Nidza995
Gost
- Poruka
- 386
pa tesko je zakljuciti sta je zadatak iz ciste logike a sta matematike. Nisam slusao funkcionalnu analizu na fax-u, ali sam nesto sam gledao. Recimo da se ona najvise dodiruje ciste logike.... I citao sam neki zadatak, verovatno ga necu dobro intrepretirati:
Dato je beskonacno polje sahovske table na kojem se krece kralj. Odrediti minimalan broj polja koje on treba da predje izmenju tacke (a,b) i (c,d). Tako nekako je isao.
Uglavnom trebalo je definisati odgovarajuci metricki prostor i rastojanje u njemu. bas cu da nadjem taj zadatak sutra u biblioteci...
Pa super, bas me sad zainteresovao taj zadatak... Pogledaj, pa podeli ovde sa nama!
Evo recimo ovaj (zamislimo da je L simbol za nete a da je A u stvari obrnuto A sto znaci "svako")
L(Ax>3)<=>Ax<3
Ovo recimo nije tacno ali ne postoji nacin da to napises matematicki (barem ja ne znam). Ovo nije tacno posto bi sa druge strane ekvivalentnosti trebalo da stoji manje ili jednako a ne samo manje. Da ne zalazim u pricu zasto je tako, to bi valjda trebalo da je jasno. Mozda ne razumes o cemu se radi u primeru, ali bar sam pokusao![]()
Meni nije jasno sta si hteo reci. Imam ja neku knjigu za dodatnu nastavu: Vodic za sampione, kad sam bio na takmicenju, za 4., 5., i 6., raz, i tu ima nekih zadatka, koji su po meni najslicniji logici, glava se zove"za bistre glave", Evo zadatka npr.
Andja tvrdi: "Boba laze"! Boba tvrdi: "Cveta laze"! Cveta tvrdi: "Andja i Boba lazu"! Ko laze?
itd, ima bas interesantnih zadataka, a ima i resenja....
E da, hteo sam samo da napisem jos nesto. Pre neki dan sam trazio jednu knjigu iz matisha za 2. osnovne, za jednog druga, i pronasao sam slucajno knjigu iz hemije za 7. i 8. raz(jedna knjiga, a ne 2) u vreme, kad je moja majka isla u osnovnu! i, moram da kazem, da je knjiga mnogo bolja od ove moje, bolje je objasnjeno, i sada bolje shvatam neke stvari....

, dobro, taj je trodimenzion, eto mozes polarni....