Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa tesko je zakljuciti sta je zadatak iz ciste logike a sta matematike. Nisam slusao funkcionalnu analizu na fax-u, ali sam nesto sam gledao. Recimo da se ona najvise dodiruje ciste logike.... I citao sam neki zadatak, verovatno ga necu dobro intrepretirati:

Dato je beskonacno polje sahovske table na kojem se krece kralj. Odrediti minimalan broj polja koje on treba da predje izmenju tacke (a,b) i (c,d). Tako nekako je isao.

Uglavnom trebalo je definisati odgovarajuci metricki prostor i rastojanje u njemu. bas cu da nadjem taj zadatak sutra u biblioteci...

Pa super, bas me sad zainteresovao taj zadatak... Pogledaj, pa podeli ovde sa nama!

Evo recimo ovaj (zamislimo da je L simbol za nete a da je A u stvari obrnuto A sto znaci "svako")
L(Ax>3)<=>Ax<3

Ovo recimo nije tacno ali ne postoji nacin da to napises matematicki (barem ja ne znam). Ovo nije tacno posto bi sa druge strane ekvivalentnosti trebalo da stoji manje ili jednako a ne samo manje. Da ne zalazim u pricu zasto je tako, to bi valjda trebalo da je jasno. Mozda ne razumes o cemu se radi u primeru, ali bar sam pokusao z:mrgreen:

Meni nije jasno sta si hteo reci. Imam ja neku knjigu za dodatnu nastavu: Vodic za sampione, kad sam bio na takmicenju, za 4., 5., i 6., raz, i tu ima nekih zadatka, koji su po meni najslicniji logici, glava se zove"za bistre glave", Evo zadatka npr.
Andja tvrdi: "Boba laze"! Boba tvrdi: "Cveta laze"! Cveta tvrdi: "Andja i Boba lazu"! Ko laze?
itd, ima bas interesantnih zadataka, a ima i resenja....
E da, hteo sam samo da napisem jos nesto. Pre neki dan sam trazio jednu knjigu iz matisha za 2. osnovne, za jednog druga, i pronasao sam slucajno knjigu iz hemije za 7. i 8. raz(jedna knjiga, a ne 2) u vreme, kad je moja majka isla u osnovnu! i, moram da kazem, da je knjiga mnogo bolja od ove moje, bolje je objasnjeno, i sada bolje shvatam neke stvari....

Pa super, bas me sad zainteresovao taj zadatak... Pogledaj, pa podeli ovde sa nama!

Meni nije jasno sta si hteo reci. Imam ja neku knjigu za dodatnu nastavu: Vodic za sampione, kad sam bio na takmicenju, za 4., 5., i 6., raz, i tu ima nekih zadatka, koji su po meni najslicniji logici, glava se zove"za bistre glave", Evo zadatka npr.
Andja tvrdi: "Boba laze"! Boba tvrdi: "Cveta laze"! Cveta tvrdi: "Andja i Boba lazu"! Ko laze?
itd, ima bas interesantnih zadataka, a ima i resenja....
E da, hteo sam samo da napisem jos nesto. Pre neki dan sam trazio jednu knjigu iz matisha za 2. osnovne, za jednog druga, i pronasao sam slucajno knjigu iz hemije za 7. i 8. raz(jedna knjiga, a ne 2) u vreme, kad je moja majka isla u osnovnu! i, moram da kazem, da je knjiga mnogo bolja od ove moje, bolje je objasnjeno, i sada bolje shvatam neke stvari....

Znaces dogodine na sta sam mislio. Mozda i neces, ne znam sta se iz matematike uci na farmaciji. U svakom slucaju to sto si ti radio je cista logika i nema bas puno veze sa samom matematikom

nije ti ispravno formiran iskaz.

ne postoji svaka zelena lubenica takva da je svaka lubenica crvena. Otprilike si to napisao.

ali evo nekoliko ispravnih iskaza:

1. A(a,bεR) a+b=cεR sabiranje je binarna operacija u skupu R

2.A(a,b,cεR) a+(b+c)=(a+b)+c operacija je asocijativna

3. E(eεR)(AaεR) e+a=a+e=a postoji neutralni element za operaciju sabiranja e=0

4. (AaεR)(E[SUP]a-1[/SUP]εR) a+a[SUP]-1[/SUP]=a[SUP]-1[/SUP]+a=e postoji inverzni element za operaciju sbiranja

5. (Aa,bεR) a+b=b+a operacija sabiranja je komutativna

I jos jedan iskaz:

Ako svi ovi iskazi vaze tada R u odnosu na operaciju sabiranja cini Abelovu (komutativnu) grupu.

Da pardon vidim gresku. Zaboravio sam vec kako ide zadatak bio nam je na pismenom i dobro sam ga uradio u svakom slucaju ^^
EDIT: Treba da implikacija bude samo u jednom smeru zar ne?

Ne, lazu samo Andja i Cveta. Jer, Cveta, kaze da i boba i andja lazu, sto bi znacilo da andja kaze da boba ne laze, sto se ponovo kosi sa Cvetinom izjavom! A posto Cveta laze, samim tim Boba ne laze, pa laze i Andja! Ako ovo objasnjenje nije jasno, kazite, prepisacu ga iz knjige....

Ima jedan metod koji se zove svodjenje na protivrecnost i to radis upravo u tom zadatku, nista tesko.

Ne, lazu samo Andja i Cveta. Jer, Cveta, kaze da i boba i andja lazu, sto bi znacilo da andja kaze da boba ne laze, sto se ponovo kosi sa Cvetinom izjavom! A posto Cveta laze, samim tim Boba ne laze, pa laze i Andja! Ako ovo objasnjenje nije jasno, kazite, prepisacu ga iz knjige....

Ajde ovako.

predpostavimo da Boba govori istinu. Dakle Cveta laze pa je netacna izjava da Andja i Boba lazu. Odnosno, Boba govori istinu (kako smo pretpostavili) i Andja govori istinu. Ako Andja govori istinu sledi da Boba laze sto je kontradiktorno sa polaznim stavom. Dakle polazni stav je netacan pa Boba laze ka' pas.

ako andja govori istinu, tada boba laze pa je cvetina recenica istinita. A to je opet kontradiktorno sa polaznim stavom. Dakle Andja laze.

Ako Cveta govori istinu, tada andja laze, pa je Bobina recenica ispravna, koja je opet kontradiktorana sa polaznim stavom.

Lazu bre dzukele jedne..... :)

Poslednja izmena:
Ajde ovako.

predpostavimo da Boba govori istinu. Dakle Cveta laze pa je netacna izjava da Andja i Boba lazu. Odnosno, Boba govori istinu (kako smo pretpostavili) i Andja govori istinu. Ako Andja govori istinu sledi da Boba laze sto je kontradiktorno sa polaznim stavom. Dakle polazni stav je netacan pa Boba laze ka' pas.

ako andja govori istinu, tada boba laze pa je cvetina recenica istinita. A to je opet kontradiktorno sa polaznim stavom. Dakle Andja laze.

Ako Cveta govori istinu, tada andja laze, pa je Bobina recenica ispravna, koja je opet kontradiktorana sa polaznim stavom.

Lazu bre dzukele jedne..... :)

hehe, mi mozemo da filozofirama, ali nzm....zadatak ide sve u krug itd, postoje nekolko resenja...ja mislim da je iz knjige ispravno. z:)

Ljudi, moze pomoc...Prvi cas poslije raspusta imam kontrolni...A (blago receno) veze nemam...Pa ako bi neko htio/mogao da mi napise proceduru za rjesavanje ovog tipa zadataka, stvarno bi mi puno znacilo...

1.Koliko kubnih centimetara rastvora HCl (c=4mol/dm3) potrebno za reakciju sa 10 grama cinka???

2.Koliko je grama vodonika potrebno za redukciju 3,5 grama cistok bakar oksida (CuO)?

3.Izracunaj koliko se kilograma magnezijuma i kalcijuma moze dobiti elektrolizom 100kg njihovih rastopljenih hlorida?

4.Magnezijum sulfat kristalise sa sedam molekula kristalne vode. Izracunajte koliko je grama ove soli potrebno za prirpremanje 1000 grama 2%tnog rastvora MgSO4
Hvala unaprijed...:))

caooo! Hteo sam samo da se konsultujem sa vama. Ja se sad spremam za prijemni, i najvisu me brinu zadaci gde je ukljucen Dekartov koordinatni sistem. Problem uopste nije tezina zadatka, nego to, kako cu ja predstaviti resenje na papir. Kod ovih zadataka, skoro uvek je stvar ocigledna, nema sta da se pise, ali cuo sam da se svaki zadatak mora detaljno objasniti kad se radi prijemni... Imate li neki savet?

pa ti koristi sfernocilindricni koordinatni sistem z;), dobro, taj je trodimenzion, eto mozes polarni....

bez obzira na nase filozofiranje, to sto ssam napisao je istina. Boba ne bio lazov da je treca izjavna recenica bila oblika "Andja ili Boba laze".

Ovako, ako mislis da branis knjigu, kontraargumente na astal! z:shock:

Pa evo, kada je cveta rekla da andja laze, to je znacilo, da boba govori istinu, tj da cveta laze. e sad, to bi isto znacilo i da boba laze, pa da cveta govori istinu, ali mi smo vec pre toga culi, da andja laze, pa se tako cvetina izjava da boba laze ponistava(jer boba, po cvetinoj izjavi (po andjeli) govori istinu), Heh, ovo kada ja sad procitam uopste nema smisla, ali sam znao o cemu pisem u trenutku pisanja....z:) Ustvari ne obracaj paznju na ovaj post, sad sam ga 2. put procitao, i da sam ja ti, nista ne bih razumeo, veruj mi. bolje da ostavimo ovako kako je, da svi lazu...hehe...cudan neki zadatak za 5. raz....z:)

1.Koliko kubnih centimetara rastvora HCl (c=4mol/dm3) potrebno za reakciju sa 10 grama cinka???

1. Cink se u naponskom nizu nalazi levo od vodonika sto znaci da redukuje vodonik do elementarnog oblika (iz soli, ne i iz vode). Vrlo je vazno ovo da zakljucis, nama je profesorica nekada davala i nemoguce reakcije, pa ti ne prizna ako ti izracunas, a ono treba samo da se napise da je nemoguca... Dakle, ako uzimamo da je cela masa cinka izreagovala:

Zn + 2 HCl ---> H[SUB]2[/SUB] + ZnCl[SUB]2[/SUB]

m(Zn) = 10 g
c (HCl) = 4 mol/dm[SUP]3[/SUP]
V (HCl) = ?
M (Zn) = 65

Posto imas c, a trazi se V, prvo moras da nadjes n, da bi iz formule za kolicinsku koncentraciju dobio zapreminu... Dakle trazim KOLICINU SUPSTANCE

65 g/mol : 2 = 10 g : x
x = 0,30 mol (HCl) [to ti je kolicina HCl u tom rastvoru]

po formuli: c = n/V odakle sledi: V = n/c = 0,3 mol / 4 mol dm[SUP]-3[/SUP] = 0,075 dm[SUP]3[/SUP] = 75 cm[SUP]3[/SUP]

Opet. Vodonik se nalazi ispred bakra u naponskom nizu, sto znaci da je reakcija moguca. Dakle:

CuO + H[SUB]2[/SUB] ---> H[SUP]2[/SUP]O + Cu

m (CuO) = 3,5 g
M (CuO) = 64 + 16 = 80
m (H[SUB]2[/SUB]) = ?
M (H[SUB]2[/SUB]) = 2

proporciju valjda znas :)

1. Cink se u naponskom nizu nalazi levo od vodonika sto znaci da redukuje vodonik do elementarnog oblika (iz soli, ne i iz vode). Vrlo je vazno ovo da zakljucis, nama je profesorica nekada davala i nemoguce reakcije, pa ti ne prizna ako ti izracunas, a ono treba samo da se napise da je nemoguca... Dakle, ako uzimamo da je cela masa cinka izreagovala:

Zn + 2 HCl ---> H[SUB]2[/SUB] + ZnCl[SUB]2[/SUB]

m(Zn) = 10 g
c (HCl) = 4 mol/dm[SUP]3[/SUP]
V (HCl) = ?
M (Zn) = 65

Posto imas c, a trazi se V, prvo moras da nadjes n, da bi iz formule za kolicinsku koncentraciju dobio zapreminu... Dakle trazim KOLICINU SUPSTANCE

65 g/mol : 2 = 10 g : x
x = 0,30 mol (HCl) [to ti je kolicina HCl u tom rastvoru]

po formuli: c = n/V odakle sledi: V = n/c = 0,3 mol / 4 mol dm[SUP]-3[/SUP] = 0,075 dm[SUP]3[/SUP] = 75 cm[SUP]3[/SUP]

Zadatke sam licno vec uradiJo :rumenko:

Elem mozes 4. ako te ne mrzi ;)

4.Magnezijum sulfat kristalise sa sedam molekula kristalne vode. Izracunajte koliko je grama ove soli potrebno za prirpremanje 1000 grama 2%tnog rastvora MgSO4
Hvala unaprijed...:))

Izvini, nisam skontao, zato sto je gosn postavio zadatke ponovo...

Dakle, cetvrti zadatak :)
w = 2 % = 0,002
m[SUB]rastvora[/SUB] = 1000 g
M (MgSO[SUB]4[/SUB]) = 24 + 32 + 4*16 = 56 + 64 = 120
M (MgSO[SUB]4[/SUB] x 7 H[SUB]2[/SUB]O) = 120 + 7*18 = 246

w = m[SUB]supstance[/SUB] / m[SUB]rastvora[/SUB], odatle sledi
m[SUB]supstance[/SUB] = w * m[SUB]rastvora[/SUB]
m[SUB]supstance[/SUB] = 2 g

Postavljas proporciju
120 g/mol : 2 g = 246 g/mol : x
[U pravodu: jedan mol anhidrovane soli (koja ima molarnu masu 120 g/mol) tezi 2 grama, a jedan mol hidratisane soli (koji ima molarnu masu 246 g/mol) tezi x grama.]

odavde je x = 4,1 gram hidratisane soli :)

Izvini, nisam skontao, zato sto je gosn postavio zadatke ponovo...

Dakle, cetvrti zadatak :)
w = 2 % = 0,002
m[SUB]rastvora[/SUB] = 1000 g
M (MgSO[SUB]4[/SUB]) = 24 + 32 + 4*16 = 56 + 64 = 120
M (MgSO[SUB]4[/SUB] x 7 H[SUB]2[/SUB]O) = 120 + 7*18 = 246

w = m[SUB]supstance[/SUB] / m[SUB]rastvora[/SUB], odatle sledi
m[SUB]supstance[/SUB] = w * m[SUB]rastvora[/SUB]
m[SUB]supstance[/SUB] = 2 g

Postavljas proporciju
120 g/mol : 2 g = 246 g/mol : x
[U pravodu: jedan mol anhidrovane soli (koja ima molarnu masu 120 g/mol) tezi 2 grama, a jedan mol hidratisane soli (koji ima molarnu masu 246 g/mol) tezi x grama.]

odavde je x = 4,1 gram hidratisane soli :)

Ma salim se bre ja, reko da ne radis sve posto je vec uradjeno :)

Ja reko setio se neko da postavi neke zadatke koje ne zna pa da mi radim sad pred Nowaka da ga ubijem :evil:

Hvala i tebi isto ....

Mauridia_23.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back