Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slozio bih se sa Epistimonasom z;)
Ca-karbonat je elektrolit, bez obzira sto se ne rastvara u vodi on jeste elektrolit koliko ja znam kao i sve druge soli. Sve soli spadaju u jake ili umereno jake elektrolite pa i sam Ca-karbonat.
I jeste bio si upravu, sve jake baze su elektroliti kao i jake kiseline. E sad cini mi se da neki izuzetak pretstavlja Mg- hidrokisd ali nisam siguran, konsultovao bih se sa Epis.-om :rumenko:

Ово је питање договора. Ми можемо да кажемо да Ca-карбонат јесте електролит јер строго говорећи, оно мало што се раствори даје раствор који јесте електролит. Али у пракси, веома мали део соли се раствори, па ће раствор веома слабо да проводи струју. Да ли онда можемо да говоримо о електролиту? Мислим да не, али не знам шта су мислили ови што пишу тестове. Исто важи и за Mg-хидроксид.

Ово је питање договора. Ми можемо да кажемо да Ca-карбонат јесте електролит јер строго говорећи, оно мало што се раствори даје раствор који јесте електролит. Али у пракси, веома мали део соли се раствори, па ће раствор веома слабо да проводи струју. Да ли онда можемо да говоримо о електролиту? Мислим да не, али не знам шта су мислили ови што пишу тестове. Исто важи и за Mg-хидроксид.

Znao sam da ima neka caka ali mi nikad nije bila najjasnija i zapamtio sam je jer je Mg hidroksid jak a ovamo neelektrolit :)

Kako resiti i uprostiti sledeci algebarski razlomak?

a[SUP]4[/SUP] - a[SUP]2[/SUP]+2a-1
--------------------------------------------------------
(a[SUP]2[/SUP]+a-1)(a-2)

x

a[SUP]4[/SUP]-2xa[SUP]3[/SUP]+a - 2
---------------------------------------------------------
4 4
1- ---- + ---
a a[SUP]2[/SUP]

prvi i drugi deo su u zagradi,drugi deo je na -1 stepenu

Usput,za sta ce trebati dalje polinomi i ovakvi algebarski izrazi,osim ako ne zelimo da budemo matematicari?

Poslednja izmena:
Hmm ako sam ja obro skapirao zadatak onda bi on izgledao nekako ovako:

[(a[SUP]4[/SUP]-a[SUP]2[/SUP]+2a-1)/(a[SUP]2[/SUP]+a-1)(a-2)]*[(a[SUP]4[/SUP]-2a[SUP]3[/SUP]+a-2)/(1-4/a+4/(a)[SUP]2[/SUP])][SUP]-1[/SUP]

Po ovome resenje bi trebalo nekako ovako da izgleda:
Ajmo ovako da ne bih komplikovao radicu izraz po izraz
Izraz a[SUP]4[/SUP]-a[SUP]2[/SUP]+2a-1 mogu zapisati kao
a[SUP]4[/SUP]-(a[SUP]2[/SUP]-2a+1)=a[SUP]4[/SUP]-(a-1)[SUP]2[/SUP]= (a[SUP]2[/SUP])[SUP]2[/SUP]-(a-1)[SUP]2[/SUP]=(a[SUP]2[/SUP]-a+1)(a[SUP]2[/SUP]+a-1)
Izraz
(a[SUP]4[/SUP]-2a[SUP]3[/SUP]+a-2) mozemo primenom Bezuovog stava transformisati u izraz (a+1)(a-2)(a[SUP]2[/SUP]-a+1) i Izraz
(1-4/a+4/(a)[SUP]2[/SUP]) u (a-2)[SUP]2[/SUP]/(a[SUP]2[/SUP])
Ostatak zadatka resavas samo kracenjem indenticnih izraza i postavljanjem uslova da sve ispod razlomacke crte mora biti razlicito od nule.

p.s
Ne znam koliko si upoznat Bezouvim stavom pa ako zaskripi javi se po objasnjenje :zimag:

p.p.s
Da ovo ti nikada nece trebati u svakodnevnom zivotu tacno ali ne mozes tako da gledas na stvari u zivotu, sta ce mi ovo sta ce mi ono, mene da pitas ja bih iz svoje skole ispoizbacivao 10 predmeta i ucio bih 5 njih i tako bih zavrsavao ali pomiri se sa sudbinom svi su prosli kroz srednju, kad upises fakultet koji zelis ucices ono sto volis :)

p.p.p.s

Sudeci po svemu ja dobijam da je resenje zadatka 1/(a^2 * (a+1))

Poslednja izmena:
P.S.

Опростићеш ми што делим савете, не волим то, али ме овакве ствари мало иритирају. Ти ћеш бити будући лекар, а овде постављаш питања на која тражиш ad hoc одговоре за сваки посебан случај не трудећи се да у глави формираш јасне теоријске поставке из којих ће ти бити лако да дедукујеш одговор на појединачне случајеве. А будући лекари би требало да знају хемију, иако се данашњи медицински факултет не слаже са мном, па је тај предмет укинуо. Зато данас имамо хорде лекара који лупају глупости о сквалену из вакцина, а кладим се да не знају ни формулу овог молекула. Немој сутра да будеш такав.

Joj, bas naprotiv, to sam lupio za CaCO[SUB]3[/SUB], uvek se trudim da razumem gradju i da uocim povezanost, jer je obicna ludost pamtiti sve napamet i pojedinacno... Naravno, neke stvari, izuzeci, moraju da se tako i zapamte, ali uvek tezim da generalizujem i da sagledam pojave u sirini :) PoZz

Kako resiti i uprostiti sledeci algebarski razlomak?

a[SUP]4[/SUP] - a[SUP]2[/SUP]+2a-1
--------------------------------------------------------
(a[SUP]2[/SUP]+a-1)(a-2)

x

a[SUP]4[/SUP]-2xa[SUP]3[/SUP]+a - 2
---------------------------------------------------------
4 4
1- ---- + ---
a a[SUP]2[/SUP]

prvi i drugi deo su u zagradi,drugi deo je na -1 stepenu

Usput,za sta ce trebati dalje polinomi i ovakvi algebarski izrazi,osim ako ne zelimo da budemo matematicari?

Ma to se resava razvojem u Hevisajdov red. A Hevisajd je bio inzenjer, pa mozes zakljuciti da taj postupak ima neke veze sa realnim svetom. Salu na stranu, naravno da je bitno, narocito u automatici, elektronici, pa i hemiji, samo ne znam gde (ne bavim se time). Beztoga ne bi mogao prakticno da izvedes inverznu Laplasovu tansformaciju npr.

E a glavno je pitanje kako ide razvoj u Hevisajdov red:

Pogledajte prilog 68422

Namerno sam prezakomplikovao primer (sebi na stetu, resavao sam 20min) da bi se videlo koliko je mocan alat u pitanju. Moze se primeniti na bilo koji racionalni algebarski izraz.

Ljudi, moze pomoc...Prvi cas poslije raspusta imam kontrolni...A (blago receno) veze nemam...Pa ako bi neko htio/mogao da mi napise proceduru za rjesavanje ovog tipa zadataka, stvarno bi mi puno znacilo...

1.Koliko kubnih centimetara rastvora HCl (c=4mol/dm3) potrebno za reakciju sa 10 grama cinka???

2.Koliko je grama vodonika potrebno za redukciju 3,5 grama cistok bakar oksida (CuO)?

3.Izracunaj koliko se kilograma magnezijuma i kalcijuma moze dobiti elektrolizom 100kg njihovih rastopljenih hlorida?

4.Magnezijum sulfat kristalise sa sedam molekula kristalne vode. Izracunajte koliko je grama ove soli potrebno za prirpremanje 1000 grama 2%tnog rastvora MgSO4

Hvala

Na zahtev korisnika da se uradi zadatak prenosim ovaj zadatak ovako ovde :lol:

caooo! Hteo sam samo da se konsultujem sa vama. Ja se sad spremam za prijemni, i najvisu me brinu zadaci gde je ukljucen Dekartov koordinatni sistem. Problem uopste nije tezina zadatka, nego to, kako cu ja predstaviti resenje na papir. Kod ovih zadataka, skoro uvek je stvar ocigledna, nema sta da se pise, ali cuo sam da se svaki zadatak mora detaljno objasniti kad se radi prijemni... Imate li neki savet?

2.Prosta stehiometrija:
CuO+H[SUB]2[/SUB]--->Cu+H[SUB]2[/SUB]O

M[SUB]CuO[/SUB]:2=3.5:X

x= ????
3.Isto se radi i za Mg i za Ca tako da cu uraditi samo jedan primer

MgCl[SUB]2[/SUB]---->Mg[SUP]2+[/SUP]+2Cl[SUP]-[/SUP]

Na katodi i anodi odigravaju se sledece reakcije:

K(-) Mg[SUP]2+[/SUP]+2e[SUP]-[/SUP]--->Mg[SUB](s)[/SUB]
2H[SUB]2[/SUB]O + 2e[SUP]-[/SUP]---->H[SUB]2[/SUB][SUB](g)[/SUB]+2 OH[SUP]-[/SUP]

A(+) 2Cl[SUP]-[/SUP]---->Cl[SUB]2[/SUB][SUB](g)[/SUB]+2e[SUP]-[/SUP]
2H[SUB]2[/SUB]O---->O[SUB]2[/SUB][SUB](g)[/SUB]+4H[SUP]+[/SUP]+4e[SUP]-[/SUP]

Dakle:
100kg :x = M[SUB]MgCl[SUB]2[/SUB][/SUB]:M[SUB]Mg[/SUB]

x=????

A cetvrti je takodje lak samo trenutno nisam u stanju da ga uradim, ako nije problem sutra ili malo kasnije veceras. Isto je lak, samo imas caku u ovom kristalohidratu nista vise.

caooo! Hteo sam samo da se konsultujem sa vama. Ja se sad spremam za prijemni, i najvisu me brinu zadaci gde je ukljucen Dekartov koordinatni sistem. Problem uopste nije tezina zadatka, nego to, kako cu ja predstaviti resenje na papir. Kod ovih zadataka, skoro uvek je stvar ocigledna, nema sta da se pise, ali cuo sam da se svaki zadatak mora detaljno objasniti kad se radi prijemni... Imate li neki savet?

Daj primer zadatka z:mrgreen:

Mozes i recima objasnjavati. Stavise taj metod ce se veoma traziti u srednjoj skoli kada budete radili matematicku logiku

U koordinatnom sistemu xOy su date tacke A(1,1) i C(1,5) Odrediti koordinate preostala 2 temena kvadrata ABCD cija je jedna dijagonala AC.
E sad, kod ovog zadatka postoji i slika, ali nzm kako da je postavim oe... Msm, zadatak je ocigledno PROST, ali eto, problem je predstaviti to na papiru.
U zbirci za prijemni je ovo 83. zadatak, ko ima zbirku.

U koordinatnom sistemu xOy su date tacke A(1,1) i C(1,5) Odrediti koordinate preostala 2 temena kvadrata ABCD cija je jedna dijagonala AC.
E sad, kod ovog zadatka postoji i slika, ali nzm kako da je postavim oe... Msm, zadatak je ocigledno PROST, ali eto, problem je predstaviti to na papiru.

Pa i nema ovde sta mnogo da se objasnjava :)

Posto i B i D moraju biti na jednakoj udaljenosti i od A i od C, obe te tacke su udaljene na od ose x polovinu rastojanja izmedju A i C odnosno 2, odnosno imaju 3 kao ordinatu. Takodje, njihovo rastojanje mora biti isto kao i izmedju A i C i polovina tog rastojanja se sece u polovini rastojanja A i C samim tim apscisa tacke B je 3, a tacke D -1. Napisi to recima samo, ako je uopste potrebno
Znaci B(3,3), D(3,-1)

Mozes i recima objasnjavati. Stavise taj metod ce se veoma traziti u srednjoj skoli kada budete radili matematicku logiku
hi, logika moze nekad da bude veoma zahebana.... Ae pls kazi mi neki zadatak iz logike, bas me zanima...

Posto i B i D moraju biti na jednakoj udaljenosti i od A i od C, obe te tacke su udaljene na od ose x polovinu rastojanja izmedju A i C odnosno 2, odnosno imaju 3 kao ordinatu. Takodje, njihovo rastojanje mora biti isto kao i izmedju A i C i polovina tog rastojanja se sece u polovini rastojanja A i C samim tim apscisa tacke B je 3, a tacke D -1. Napisi to recima samo, ako je uopste potrebno
Znaci B(3,3), D(3,-1)
Tako se moze napisati. Hvala...Plasim se samo, mozda i ja preterujem, sta ako ja budem to objasnio svojim recima, onako kako je meni jasno, a komisija to ne prizna....?

a jel to zbirka za prijemni za srednju skolu?
Ovo je iz zbirke za prijemni, tj, za upis u srednju skolu....!

hi, logika moze nekad da bude veoma zahebana.... Ae pls kazi mi neki zadatak iz logike, bas me zanima...

Tako se moze napisati. Hvala...Plasim se samo, mozda i ja preterujem, sta ako ja budem to objasnio svojim recima, onako kako je meni jasno, a komisija to ne prizna....?

pa tesko je zakljuciti sta je zadatak iz ciste logike a sta matematike. Nisam slusao funkcionalnu analizu na fax-u, ali sam nesto sam gledao. Recimo da se ona najvise dodiruje ciste logike.... I citao sam neki zadatak, verovatno ga necu dobro intrepretirati:

Dato je beskonacno polje sahovske table na kojem se krece kralj. Odrediti minimalan broj polja koje on treba da predje izmenju tacke (a,b) i (c,d). Tako nekako je isao.

Uglavnom trebalo je definisati odgovarajuci metricki prostor i rastojanje u njemu. bas cu da nadjem taj zadatak sutra u biblioteci...

Ma napisi ti slobodno svojim recima veruj mi i sve cete razumeti ako ne ovaj jedan koji ti gleda testa ima ih jos 9-oro pa neko ce se naci :)

Evo recimo ovaj (zamislimo da je L simbol za nete a da je A u stvari obrnuto A sto znaci "svako")
L(Ax>3)<=>Ax<3

Ovo recimo nije tacno ali ne postoji nacin da to napises matematicki (barem ja ne znam). Ovo nije tacno posto bi sa druge strane ekvivalentnosti trebalo da stoji manje ili jednako a ne samo manje. Da ne zalazim u pricu zasto je tako, to bi valjda trebalo da je jasno. Mozda ne razumes o cemu se radi u primeru, ali bar sam pokusao z:mrgreen:

Poslednja izmena:
Evo recimo ovaj (zamislimo da je L simbol za nete a da je A u stvari obrnuto A sto znaci "svako")
L(Ax>3)<=>Ax<3

Ovo recimo nije tacno ali ne postoji nacin da to napises matematicki (barem ja ne znam). Ovo nije tacno posto bi sa druge strane ekvivalentnosti trebalo da stoji manje ili jednako a ne samo manje. Da ne zalazim u pricu zasto je tako, to bi valjda trebalo da je jasno. Mozda ne razumes o cemu se radi u primeru, ali bar sam pokusao z:mrgreen:

Ja ne razumem sta si hteo reci ovim :lol:

:zimag:

L(Ax>3)<=>Ax<3

nije ti ispravno formiran iskaz.

ne postoji svaka zelena lubenica takva da je svaka lubenica crvena. Otprilike si to napisao.

ali evo nekoliko ispravnih iskaza:

1. A(a,bεR) a+b=cεR sabiranje je binarna operacija u skupu R

2.A(a,b,cεR) a+(b+c)=(a+b)+c operacija je asocijativna

3. E(eεR)(AaεR) e+a=a+e=a postoji neutralni element za operaciju sabiranja e=0

4. (AaεR)(E[SUP]a-1[/SUP]εR) a+a[SUP]-1[/SUP]=a[SUP]-1[/SUP]+a=e postoji inverzni element za operaciju sbiranja

5. (Aa,bεR) a+b=b+a operacija sabiranja je komutativna

I jos jedan iskaz:

Ako svi ovi iskazi vaze tada R u odnosu na operaciju sabiranja cini Abelovu (komutativnu) grupu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back