i ja dobijem tako a u resenju su neki ok brojevi
Ako je zadatak iz Venove zbirke, nemoj da te cudi.
Svaka Venova zbirka ima gresaka.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
i ja dobijem tako a u resenju su neki ok brojevi
Za oblast definisanosti (domen) funkcije treba da znas sledece:
Oblast definisanosti f-je se ispituje samo u tri slucaja: kada se u f-ji javljaju log, koren ili razlomak kod koga je u imeniocu nepoznata (promenljiva). U svim ostalim slucajevima je oblast definisanosti funkcije svako x iz skupa realniih brojeva.
1. Za slucaj log(x), domen je: log(x) veci ili jednak 0 odnosno x vece ili jednako od 1 jer je log(1)=0 (ne postoji log(0) i negativnih brojeva).
Primer: log(x-4), domen je: x-4 je vece ili jednako1 tj. x vece ili jednako od 5.
2. Za slucaj kada f-ja sadrzi koren, domen je potkorena velicina koja ne sme biti manja od 0 odnosno mora biti veca ili jednaka 0 jer nema korena iz negativnog broja (ako izuzmemo kompleksne brojeve).
Primer: koren iz (5-2x), domen je: 5-2x je vece ili jednako 0 tj. 5 je vece ili jednako od 2x i dobijamo da je x manje ili jednako od 5/2.
3. Za slucaj razlomka koji sadrzi nepoznatu (promenljivu) u imeniocu, domen je imenilac koji mora biti razlicit od 0 jer deljenje nulom nije definisano.
Primer: 3/(x-1), domen je x-1 je razlicito od 0, odnosno x je razlicito od 1.
Za tvoj zadatak, pises prvo da je log(x-1) veci ili jednak nuli, pa onda da je x-1 vece ili jednako od 1, odnosno da je x vece ili jednako od 2.
Nadam se da si razumeo i da sam pomog'o.
Za oblast definisanosti (domen) funkcije treba da znas sledece:
Oblast definisanosti f-je se ispituje samo u tri slucaja: kada se u f-ji javljaju log, koren ili razlomak kod koga je u imeniocu nepoznata (promenljiva). U svim ostalim slucajevima je oblast definisanosti funkcije svako x iz skupa realniih brojeva.
1. Za slucaj log(x), domen je: log(x) veci ili jednak 0 odnosno x vece ili jednako od 1 jer je log(1)=0 (ne postoji log(0) i negativnih brojeva).
Primer: log(x-4), domen je: x-4 je vece ili jednako1 tj. x vece ili jednako od 5.
2. Za slucaj kada f-ja sadrzi koren, domen je potkorena velicina koja ne sme biti manja od 0 odnosno mora biti veca ili jednaka 0 jer nema korena iz negativnog broja (ako izuzmemo kompleksne brojeve).
Primer: koren iz (5-2x), domen je: 5-2x je vece ili jednako 0 tj. 5 je vece ili jednako od 2x i dobijamo da je x manje ili jednako od 5/2.
3. Za slucaj razlomka koji sadrzi nepoznatu (promenljivu) u imeniocu, domen je imenilac koji mora biti razlicit od 0 jer deljenje nulom nije definisano.
Primer: 3/(x-1), domen je x-1 je razlicito od 0, odnosno x je razlicito od 1.
Za tvoj zadatak, pises prvo da je log(x-1) veci ili jednak nuli, pa onda da je x-1 vece ili jednako od 1, odnosno da je x vece ili jednako od 2.
Nadam se da si razumeo i da sam pomog'o.
Da skrenem sa ovih pretresanja osnovnih aksioma matematike
Mene zanima kako da odredim definisanost fje koja pod korenom ima logaritam?
Nisam cuo kada je prof. objasnio...
Evo, uzecemo npr f(x)= koren(log(x-1))
Sad radimo ono ispitivanje po deset tacaka, vrti mi se u glavi :S
HVALA!
Свака логаритамска функција је деф. за вредност аргумента који мора бити већи од 0.Значи за конкретну лог. функцију log(4-x) функција ће бити деф. за 4-х > 0 тј. х<4 а не за оно што си ти исписа.
Оно што си написа за корен важи за квадратни и било који парни корен...
А за непарне корене?
log(1)=0, dakle log(x-4) moze biti i jedanak 1, odnosno za log(x-4), domen je x-4 vece ili jednako od 1, tj. x je vece ili jednako od 5.
A za koren si u pravu, dakle ako f-ja sadrzi paran koren, tada treba ispitati domen f-je. (Ispravio sam to, hvala).
carlos4607:Свака логаритамска функција је деф. за вредност аргумента који мора бити већи од 0.Значи за конкретну лог. функцију log(4-x) функција ће бити деф. за 4-х > 0 тј. х<4 а не за оно што си ти исписа.
Оно што си написа за корен важи за квадратни и било који парни корен...
А за непарне корене?
То што си исписа важи кад се тражи "нула " функције,а не за деф. функције.log(1)=0, dakle log(x-4) moze biti i jedanak 1, odnosno za log(x-4), domen je x-4 vece ili jednako od 1, tj. x je vece ili jednako od 5.
A za koren si u pravu, dakle ako f-ja sadrzi paran koren, tada treba ispitati domen f-je. (Ispravio sam to, hvala).
То што си исписа важи кад се тражи "нула " функције,а не за деф. функције.
Вредност логаритма МОЖЕ бити негативна.Немања је приложио график просте лог.функције из ког се фино види...Paganko, vrednost logaritma ne moze biti negativna.
Za nulu f-je bi bilo strogo jednako a ne vece ili jednako.
Pozdrav!
Paganko, vrednost logaritma ne moze biti negativna.
Dalje, f-ja x[SUP]n[/SUP] je definisana za svako n iz R, jer za bilo koju vrednost broja n mozes da izracunas x. Isto vazi za a[SUP]x[/SUP], dakle za svako x iz R se moze izracunati vrednost a.
Za f(x)=arcsin(x+1) si u pravu..........Zaboravio sam da napomenem da postoje izuzeci, posebno kod trigonometrijskih i inverznih trigonometrijskih funkcija.
Za nulu f-je bi bilo strogo jednako a ne vece ili jednako.
Pozdrav!
Fizika:
Automobil mase 1t krece se preko mosta u obliku ispupcenog kruznog luka poluprecnika krivine 1km. Kolika je sila pritiska automobila na most u najvisoj tacki ako je brzina automobila 54km/h?
E sada meni je jasno bilo (ravnomerno) kruzno kretanje kada smo radili kinematiku. Medjutim otkako radimo dinamiku nesto tu meni ne stima. Zasto zaboga trazimo samo tangencijalno ubrzanje? Ili sto je jos cudnije, zasto ga racunamo preko formule za radijalno?
isparavanjem 1l (litra ) zasicenog rastvora
*CaCO3
*preostalo je 7 mg taloga .. KoLiki je proizvod rastvorljivosti ?
Ako mOze pomocH oDma HItno mi Treba !?...Hvala unaPrijeD !!
Glupog li zadatka.....
Elem, stvari stoje ovako. Tangentno ubrzanje menja intenzitet vektora brzine, a radijalno smer. Posto ti se tacka krece non stop po kruznici, radijalno ubrzanje je konstantno po intenzitetu.....