Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
terbalo bi da bude.

sad bih se rado zanimao sa tim, a treba i da se podsetim malo.

ali ne, kad moram da crtam glupi graficki...

Skontao sam kako ide.
Zapravo, kod ravnomernog kruznog kretanja je tangencijalno ubrzanje=0, samim tim je ukupno ubrzanje jednako radijalnom- V[SUP]2[/SUP]/r (ipak je to formula za radijalno, bio sam u pravu). Medjutim kod neravnomernog postoji i tangencijalno ubrzanje pa je ukupno ubrzanje vektorski zbir radijalnog i tangencijalnog (posto su pod uglom od 90 stepeni onda se to ukupno ubrzanje racuna preko pitagorina teoreme)

Skontao sam kako ide.
Zapravo, kod ravnomernog kruznog kretanja je tangencijalno ubrzanje=0, samim tim je ukupno ubrzanje jednako radijalnom- V[SUP]2[/SUP]/r (ipak je to formula za radijalno, bio sam u pravu). Medjutim kod neravnomernog postoji i tangencijalno ubrzanje pa je ukupno ubrzanje vektorski zbir radijalnog i tangencijalnog (posto su pod uglom od 90 stepeni onda se to ukupno ubrzanje racuna preko pitagorina teoreme)

pa da. ako nema radijalnog ubrzanja tacka ide pravo. ako ga ima i konstnantno je tacka ide po kruznici. (polje zemljine teze). ako nije ni konstantno, tacka ide po nekoj krivoj liniji.

e sad slucaj dva. ima radijalnog ubrzanja, i konstantno je, tacka ide po kruznici.

ako je tangentno jednako 0 ide ravnomernom ugaonom brzinom
ako je razlicito od nule i konstantno, tacka ubrzava (po kruznici).
ako je razlicito od nule i menja se onda, hm, pa to vec neces raditi...

Ljudi treba mi pomoc oko resavanja dva zadatka iz mehanike. Jako bi mi znacilo da mi napisete bilo sta jer mi je jako hitno.

1. Posmatraš telo koje vrši harmonijsko oscilatorno kretanje. Kada je pomereno za 0.6m udesno u odnosu na položaj ravnoteže, kreće se brzinom 2,20m/s u desnu stranu i i ima ubrzanje 8,40m/s2 usmereno u levu stranu. Koliki će put telo preci u odnosu na uočeni položaj do trenutka u kom će promeniti smer kretanja?

2. homogeni kruti cilindar, mase 8,25kg i prečniika 15,0cm obrće se sa 220o/min oko ose koja se poklapa sa njegovom osom simetrije, uz zanemarljive gubitke. Da bi zaustavio cilindar konstruisao si jednostavnu kočnicu pomoću papučice koja pritiska spoljašnji obod diska silom normalnom na njegovu površinu. Dinamički koeficijent trenja izmedju papučice i oboda cilindra je 0,333. Kolikom se normalnom silom mora dejstvovati da bi se cilindar zaustavio posle 5,25 obrta?

unapred vam se zahvaljujem

koliko nabrzinu mogu da pomognem....

prvi zadatak je zapravo najprostiji slucaj pravolinijskog kretanja. tacka se krece u jednu stranu, ubrzanje deluje u suprotnu.

dakle preformulisacemo ovako:

tacke se krece pravolinijski sa pocetnom brzinom v0 (2.2m/s) sa konstantnim ubrzanjem a=8.4m/s. Kada bryina padne na 0.

1. Direktni metod (srednja skola)

iz formule koju ucimo napamet v=v0+at dobijamo

v=2.2-8.4t

pa resavamo po t za v =0

s=s(0)+v(0)t+1/2a*t[SUP]2[/SUP]

pa se sve to lepo uvrsti.

Opsti pristup:

zakon promene ubrzanja tokom vremena je

a(t)=-8.4=const

v(t)=integral(a(t)dt)=-8.4t+C

konstanta C se dobije iz pocetnih uslova

v(0)=8.4*0+C=2.2 > C=2.2

sad dobijemo istu formulu

v=-8.4t+2.2

pa izracunamo za v=0

ako treba i put

s=integral(v(t)dt)=-1/2t[SUP]2[/SUP]*8.4+2.2t+C

C racunamo iz pocetnih uslova

s(0)=0.6=-1/2*0*8.4+2.2*0+C

C=0.6

pa je

s=1/2*8.4*t[SUP]2[/SUP]+2.2t+0.6 (sto je ona dobro poznata formula s=1/2*at[SUP]2[/SUP]+v(0)t)

sad uvrstiti t iz predhodnog proracuna.

naravno, lakse je skolski, ali to vazi samo za pravolinijsko kretanje, a opsti pristup vazi za svako kretanje.

2. zadatak, kasnije... nemam sad vremena.

ma sta sad.... kad se radi radi se...

aj vako za drugi zadatak

Fn - normalna sila koja je posledica dejstva papucice
Ft - sila trenja
b - koeficijent trenja
M - momenat koji izaziva sila trenja
m - masa valjka
R - poluprecnik valjka
I - momenat inercije za valjak
a - ugaono ubrzanje cilindra
v - ugaona brzina cilindra
s - ugao obrtanja

ok.

papucica izaziva normalnu silu koja je nepoznata.

ona izaziva silu trenja koja takvog smera da se opire obrtanju valjka i jednaka je

Ft=b*Fn

Momentat koji je posledica ove sile je

M=Ft*R

ubrzanje valjka je (usporavanje)

I*a=M

gde je I=mR[SUP]2[/SUP] ako se ne varam...

ugao obrtanja je

s=1/2*a*t[SUP]2[/SUP]+v(0)t

valjak se obrne za 5.25 krugova (sto je 10.5pi rad) nakon T sekundi. to se uvrsti gore. a je i danje nepoznato. pocetna ugaona brzina je 23pi rad/s (220 ob u min)

10.5pi=1/2*a*T[SUP]2[/SUP]+23pi*T (1)

sledeci uslov

v=a*t+v(0)

v(T)=0=a*T+23pi

to je sistem jednacina sa2 nepoznate. odatle se dobiju T i a

pa onda na osnovu prethodnog se dodje do Fn, sto se ostavlja za mog dragog citaoca u svosjstvu lake vezbe.

Pozdrav!

ma sta sad.... kad se radi radi se...

aj vako za drugi zadatak

Fn - normalna sila koja je posledica dejstva papucice
Ft - sila trenja
b - koeficijent trenja
M - momenat koji izaziva sila trenja
m - masa valjka
R - poluprecnik valjka
I - momenat inercije za valjak
a - ugaono ubrzanje cilindra
v - ugaona brzina cilindra
s - ugao obrtanja

ok.

papucica izaziva normalnu silu koja je nepoznata.

ona izaziva silu trenja koja takvog smera da se opire obrtanju valjka i jednaka je

Ft=b*Fn

Momentat koji je posledica ove sile je

M=Ft*R

ubrzanje valjka je (usporavanje)

I*a=M

gde je I=mR[SUP]2[/SUP] ako se ne varam...

ugao obrtanja je

s=1/2*a*t[SUP]2[/SUP]+v(0)t

valjak se obrne za 5.25 krugova (sto je 10.5pi rad) nakon T sekundi. to se uvrsti gore. a je i danje nepoznato. pocetna ugaona brzina je 23pi rad/s (220 ob u min)

10.5pi=1/2*a*T[SUP]2[/SUP]+23pi*T (1)

sledeci uslov

v=a*t+v(0)

v(T)=0=a*T+23pi

to je sistem jednacina sa2 nepoznate. odatle se dobiju T i a

pa onda na osnovu prethodnog se dodje do Fn, sto se ostavlja za mog dragog citaoca u svosjstvu lake vezbe.

Pozdrav!

Zahvaljujem se na ovako iscrpnom odgovoru. imam jos jedno dodatno pitanje. kada u ovom drugom zadatku sve sredim posto je ugaono ubrzanje negativno (jer je usporenje) dobijem da mi je sila Fn negativna. Kako se to objasnjava?

Poslednja izmena:
Zahvaljujem se na ovako iscrpnom odgovoru. imam jos jedno dodatno pitanje. kada u ovom drugom zadatku sve sredim posto je ugaono ubrzanje negativno (jer je usporenje) dobijem da mi je sila Fn negativna. Kako se to objasnjava?

predvideo si da sila deluje u supronom smeru. da si predvideo i spravan smer dobio bi pozitivno resenje.

ovakve nesuglasice se izbegavaju kada se uvede koordinatni sistem i vektorski zapis.

Moze neko da mi da resenja za ove zadatke?

1
Objasni kako bi pomocu menzure sa vodom odredili bez brojanja koliko ima jednakih klikera u pakovanju ,ako znamo zapreminu jednog klikera .
2
Traktor uzore jednu brazdu za 5 min vozeci brzinom 7,2,km/h .Koliki broj brazdi je nacinio ako njiva ima povrsinu od 60 ari?Sirina svake brazde je 0,5m.

caooo. evo posle duzeg vremena mene ponovo! :D evo pitanja: Оксиде сумпора, фосфора и бакра поређајте у низ према порасту валенце ових елемената у тим оксидима.
ja sam to uradio dobro, ili mi je jedan oksid bio visak - SO - jer ga u resenju nema. znachi, u resenju je bilo ukupno 6 oksida, sa tim da je izostavljen SO, jer sam primetio da kad je u pitanju bodovanje, za ovaj zadatak se dodeljuje 1*7 poena.... da li sumpor (II) oksid spada u resenje ovog zadatka, i sta se prvo pise CuO ili SO, jer je valenca Cu i S u ovom sl. ista....?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back