Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Treci zadatak ti je dobar.
Drugi zadatak- imas m=2.65g
atom- S
Ar(S)=32. Toliko je i M
n=m/M znaci n=0.08mol
Za molekul je osam puta manji posto je molekul sumpora S[SUB]8[/SUB] znaci 0.1mol
E sada prvi. Ne znam kako se radi ali pokusacu nesto da smutim:
HCl+H[SUB]2[/SUB]O=H[SUB]3[/SUB]O+Cl
Pretpostavljam da treba 400g HCl posto je 4 puta "cistija"
I onda proporcionalno mozemo valjda resiti:
Mr(HCl):Mr(H[SUB]2[/SUB]O)=m(HCl):m(H[SUB]2[/SUB]O)
I kad se sve izracuna dobije se da je m(H[SUB]2[/SUB]O)=300g

hvala. imam pitanje za 2. zadatak. Zar nije molarna masa sumpora M, 256 grama? ovo kazem, jer se sumpor na sobnoj temperaturi nalazi u obliku atoma S8? evo kako sam ja uradio zadatak, a ti mi reci da li moze ovako:
posto je m sumpora na 25stepeni C 256g, ja sam postavio ovakvu proporciju:
m(S) : mol atoma S = m1(S) : mol atoma1 (S)...tj
256 : 8*6*10^23 = 2.65 : x
256x = 127.2*10^23
x= 0.5 * 10^23 mol atoma.
a za molekule, kao sto sam rekao, nisam siguran...:\
ako 256g S ima ima 6*10^23 molekul, onda 2,65g ima x molekula, tj:
256:6*10^23=2.65:x
256x=15.9*10^23
x=0.06 * 10^23 mol molekula
sta kazes?

hvala. imam pitanje za 2. zadatak. Zar nije molarna masa sumpora M, 256 grama? ovo kazem, jer se sumpor na sobnoj temperaturi nalazi u obliku atoma S8? evo kako sam ja uradio zadatak, a ti mi reci da li moze ovako:
256x = 127.2*10^23
256x=15.9*10^23
sta kazes?

Nema potrebe da mnozis sa avogadrovim brojem cestica to se ne trazi. I opet ti kazem molarna masa SE NE IZRAZAVA U GRAMIMA. Ali brojna jedinica ti je tacna- jeste 256. I nije ti dobro posto si pogresno pretpostavio da atoma sumpora ima jedan mol u 2.65g. Ne znam stvarno kako da ti objasnim, ako ti nastavnik/ca nije mogla objasniti sumnjam da cu ja moci ista bolje

Evo jos 3 zadatka iz hemije....

1. zadatak: Koliko je grama 36,2%-ne hlorovodonicne kiseline i koliko grama vode potrebno za pravljenje 100g 9,05%-nog rastvora?
za ovaj zadatak nemam pojma kako da pocnem, pa bi koristilo i objasnjenje, tj postupak.

2. zadatak: Koliko mol atoma i mol molekula ima u 2,65g sumpora na sobnoj temperaturi?
ja sam dobio 0.5 mol atoma....a za molekule bolje da ne kazem, jer ne verujem da je tacno. kazite mi za ovaj zadatak samo resenje, mislim da mi postupak nije potreban.

3. zadatak: Napisite jednacine reakcija postupne elektroliticke disocijacije fosforne kiseline.
ja sam to uradio i vi mi kazite da li je dobro ili, ako nije dobro, kazite mi kako je ispavno:
H3PO4--->H+ + H2PO4-
H2PO4--->H+ + HPO4--
HPO4--->H+ + PO4---
a celokupna el. disocijacija izgleda ovako: H3PO4--->3H+ + PO4---
da li je ovo dobro? Ni za jedan zadatak nemam resenja...

Treba ovde jedan hemicar :)
Zadaci su olaki:
1.prvi rastvor: 36.2% => u 100g rastvora ima 36.2g rastvorene supstance tj ciste HCl
drugi rastvor:
9.05%=>masa ciste kiseline je 9.05g tj toliko treba da je ima u novonastalom rastvoru! Tj proporcija
100:36.2=x:9.05
X=25 grama
2.2.56:x=256:1 molekul x=0.01mol molekula a logicno je da ce biti 8 puta vise atoma jer je sumpor u obliku osmoatomnog molekula pa je y=0.08 mol atoma
3.on ti je dobar!

E ja imam jedan problem... Hemiju u 8. nista ne kontam... Mislim imam ja 5, ali zahvaljujuci puskicama, a sad me nastavnica sprema za takmicenje, a ja nemam veze sa zivotom...:dash: Ne razumem kako da znam formule kiselina, soli i tako to... Koja je azotasta, a koja azotna i slicno? Jel ima tu neko pravilo ili kako? Mislim, ne mogu sve uciti napamet, nema sanse...:confused:
Formule kiselina se nazalost uce napamet tj iskustvom a za njihov broj ne zelis da znas ima ih puno mada je tebi u 8. Potrebdno svega 20-tak njih i pokazacu ti ih cim mi stigne net posto kuckam sa moba!

256x = 127.2*10^23
256x=15.9*10^23
sta kazes?
Ja kazem da ne valja:)
Nema potrebe za mnozenjem sa L(Avogadrovim brojem) ako ti se trazi mol atoma tj mol molekula to znaci da trazis kolicinu te supstance tj n a ne njenu brojnost(broj te supstance) to je i razlika izmedju kolicine i broja neke supstance!

Nema potrebe da mnozis sa avogadrovim brojem cestica to se ne trazi. I opet ti kazem molarna masa SE NE IZRAZAVA U GRAMIMA. Ali brojna jedinica ti je tacna- jeste 256. I nije ti dobro posto si pogresno pretpostavio da atoma sumpora ima jedan mol u 2.65g. Ne znam stvarno kako da ti objasnim, ako ti nastavnik/ca nije mogla objasniti sumnjam da cu ja moci ista bolje

znam da se M ne izrazava u g, ali uvek zaboravim. vazno je da mislim na g/mol....(ali pisem samo g) nekako mi je to nova jedinica....i sve to.... mi u skoli uopste nismo radili molarnu masu M, znam da je tesko poverovati...ali istina... sad su mi jasna sva 3 zadatka.

ovo pitanje sam postavio na sajtu svethemije, ali jos uvek nema odg. pa, evo ovde...:
Koliko grama azotne kiseline moze da se neutralise sa 200g rastvora kalijum hidroksida, procentne koncentracije 7,4%? evo kako sam uradio ja (PS: Znam da sam negde pogresio, jer resenje nije ispravno):
7,4=100x/200
x=14,8g
m(HNO3) : m(KOH) = x : m1(KOH)
63:56=x:14,8
x=16,65g
gde sam pogresio?

ovo pitanje sam postavio na sajtu svethemije, ali jos uvek nema odg. pa, evo ovde...:
Koliko grama azotne kiseline moze da se neutralise sa 200g rastvora kalijum hidroksida, procentne koncentracije 7,4%? evo kako sam uradio ja (PS: Znam da sam negde pogresio, jer resenje nije ispravno):
7,4=100x/200
x=14,8g
m(HNO3) : m(KOH) = x : m1(KOH)
63:56=x:14,8
x=16,65g
gde sam pogresio?
Nigde nisi pogresio!

Evo, vracam se malo teorijskim pitanjima...
Sta znaci kada kazemo koncentrovana azotna(bilo koja) kiselina? postoje li koncentrovani hidroksidi i soli?
napisite mi formule hlorovodonika i hlorovodonicne kiseline...ne shvatam koja je razlika osim u nazivu. znam da hlorovodonicna kiselina osim hlorovodonika sadrzi i vodu, ali formula im je ista.
hlorovodonik - HCl
hlorovodonicna kiselina - HCl + H2O
mozda samo ako je formula hlorovodonika ista kao i formula plavog kamena:Cu2SO4 * 5H2O, tj, HCl * H2O?
ustvari, evo mog glavnog pitanja:
Da li postoji neka razlika u formuli izmedju hlorovodonika i hlorovodonicne kiseline?

znam da se M ne izrazava u g, ali uvek zaboravim. vazno je da mislim na g/mol....(ali pisem samo g) nekako mi je to nova jedinica....i sve to.... mi u skoli uopste nismo radili molarnu masu M, znam da je tesko poverovati...ali istina... sad su mi jasna sva 3 zadatka.

ako je M molarna masa onda je gram po molu tj. g/mol. Za pisanje samo g bih lično delio kečeve iz rukava. Bez obzira na račun.

Jedinica je itekako važna.

Pa dobro, moze i da ne napise jedinicu u toku racuna i da je samo napise kada dobije konacni racun, sto neki profesori praktikuju. Mada nikako ne treba pogresiti jedinicu

to i ja radim. nije nikakav problem. Recimo, racunam silu, a figurisu mi bog zna sta sve ne. Napon, naelektrisanje, masa, brzina, vreme.... Necu svakako pisati sve to pa skracivati da bi na kraju opet imao [kg*m/s[sup]2[/sup]] odnosno [N]. Ali ne mogu silu izraziti u voltima kako god. Naprosto nije tačno, a fizika je koncizna nauka, zar ne?

i paganko, da odgovorim za keceve.Mislim, da ako je neka jedinica bila pogresno napisana, a slicna je sa pravim odg, da bi mogao biti blazi. npr: m^3 i m^3/mol... shvatas? mozda se neko dete u trenutku zbunilo i zaboravilo da zapise ovaj mol, i ti mu zbog trenutne blokade, mozda od nervoze, otkud znam cega, straha, das jedinicu. Ja da sam nastanik, bar bih mu dao dvojku...ali nisam:D oke, to je bilo moje misljenje..

i paganko, da odgovorim za keceve.Mislim, da ako je neka jedinica bila pogresno napisana, a slicna je sa pravim odg, da bi mogao biti blazi. npr: m^3 i m^3/mol... shvatas? mozda se neko dete u trenutku zbunilo i zaboravilo da zapise ovaj mol, i ti mu zbog trenutne blokade, mozda od nervoze, otkud znam cega, straha, das jedinicu. Ja da sam nastanik, bar bih mu dao dvojku...ali nisam:D oke, to je bilo moje misljenje..

kad umesto g/mol napises samo g ili samo mol to ti je ko da oces da prdnes a useres se.

pa....mozda je koncizna kad su u pitanju zadaci...ja obozavam da radim zadatke iz prirodnih nauka, ali kada neki nastavnik pita teoriju, mnogo se slabije javljam. e, a sta je sa mojim pitanjima?

a kako radis zadatke, a ne zna teoriju? Pravis tortu bez recepta? Mislim moze to:

Naucis kako se radi zadatak, napamet, naucis jedinice, napamet, naucis formule, napamet, onda dodjes i uradis kontrolni, pogresis dve jedinice i formulu, a mozda i ne, ako dobro umes da bubas i na posle petsest dana kao da nisi ni ucio.

Odnosno nivo razumevanja grdiva je isti kao i pre ucenja - nula.

Evo, vracam se malo teorijskim pitanjima...
Sta znaci kada kazemo koncentrovana azotna(bilo koja) kiselina? postoje li koncentrovani hidroksidi i soli?
napisite mi formule hlorovodonika i hlorovodonicne kiseline...ne shvatam koja je razlika osim u nazivu. znam da hlorovodonicna kiselina osim hlorovodonika sadrzi i vodu, ali formula im je ista.
hlorovodonik - HCl
hlorovodonicna kiselina - HCl + H2O
mozda samo ako je formula hlorovodonika ista kao i formula plavog kamena:Cu2SO4 * 5H2O, tj, HCl * H2O?
ustvari, evo mog glavnog pitanja:
Da li postoji neka razlika u formuli izmedju hlorovodonika i hlorovodonicne kiseline?
pa i nema bas razlike u formuli i jedno i drugo su HCl mada ima razlike HCl hlorovodonik je gas i u indeyu njegove formule bi trebalo da stoji (g) sto oznacava gasovito stanje a u indexu kiseline (l) sto oznacva tecno-liquid stanje.inace samma kiselina se moze dobiti ni manje ni vise no raštvaranjem hlorovodonika u vodi:
HCL(g)+H2O(l)=HCl(l) koja u vodi disosuje:
HCl(l)+H2O(l)=H+(aq)+CL-(aq)
aq je oznaka za nesto sto se nalazi u rastvoru. Postoji jos i (s) koje oznacava cvrsto-strong stanje!

a kako radis zadatke, a ne zna teoriju? Pravis tortu bez recepta? Mislim moze to:

Naucis kako se radi zadatak, napamet, naucis jedinice, napamet, naucis formule, napamet, onda dodjes i uradis kontrolni, pogresis dve jedinice i formulu, a mozda i ne, ako dobro umes da bubas i na posle petsest dana kao da nisi ni ucio.

Odnosno nivo razumevanja grdiva je isti kao i pre ucenja - nula.
Hvala na podrsci. Uopste nisam hteo da te uvredim, a ako jesam izvinjavam se. samo kazem da bih ja mozda bio malo blazi kao profesor. a za teoriju se nismo razumeli. Naravno da moras da znas teoriju, ali ne tacne definicije. npr, pricam sad za 8. raz. npr za bateriju. Sta je to Leklanseov element? ili sta je to cinkani sud? mi sve to ucimo iz fizike, o bateriji, a za zadatke nije potrebno. mislim da smo se sad razumeli. i jos nesto. ja ne ucim napamet.

pa i nema bas razlike u formuli i jedno i drugo su HCl mada ima razlike HCl hlorovodonik je gas i u indeyu njegove formule bi trebalo da stoji (g) sto oznacava gasovito stanje a u indexu kiseline (l) sto oznacva tecno-liquid stanje.inace samma kiselina se moze dobiti ni manje ni vise no raštvaranjem hlorovodonika u vodi:
aq je oznaka za nesto sto se nalazi u rastvoru. Postoji jos i (s) koje oznacava cvrsto-strong stanje!
Hvala za ovo. a sta znaci KONCENTROVANA kiselina?

А зашто бисмо раствор HCl-a у води обележавали са HCl(l)? То није течни хлороводоник него баш раствор гаса хлороводоника чији молекули онда предају протон води и дају киселу реакцију. Ја бих писао HCl(aq). Да је гас сабијен и(или) охлађен, па тако прешао у течно стање (без икакве воде у причи), онда бих писао HCl(l).

Ниџо, концентрована киселина је просто киселина високе концентрације.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back