Problem za osnovnu skolu

• Začetnik teme Začetnik teme 069
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
hahahaha
to vec prelazi u poseban soj ljudi - ja znam jednu koja je stvarno bubala...zaboravljala odmah naravno...ali kad je shvatila da to brzo zaboravlja (u shestom otprilike...) onda je stalno imala neki udzbenik u rukama, i stalno se preslishavala...i uvek bi kiksnula...i upisala se u ekonomsku...

jeele:
a ja iz one price hvatam samo da nije upotrebio led - jer je led bio istovarivan ili obrnuto, i oni su bili u kucnom pritvoru, zar ne?
Kako si mogla da shvatiš da nije upotrebio led? Pa to su ti rekli i DkJm i Joca 111.
On samo nije upotrebio j e d n u s a n t u leda, jer bi ta bila teška preko 2 tone.
To što si pročitala da je led bio istovaran, jeste, ali kada su ona četvorica došla Sančo je već tri dana visio i počeo da smrdi! :lol:

Dali ti je ovo dovoljno da ispričaš na koji način je Sančo upotrebio led?Joca 111 samo nije bio precizan kod one ogromne sante koju od njih niko nije mogao da ponese uz stepenice. A nije ni naša fiskulturna ekipa, pošto je došla posle vešanja.

Ti si se toliko zanela oko naučnih radova iz genetike da su ti ovi naši jednostavni problemi postali zanemarljivi.

Hajde reši ovo, onako jednostavno, najjednostavnije što može da bude. :lol:

v.v.ilic:
Niko ne moze da popusi tompus do kraja pa ni Kastro. Izgorele bi mu i usne i jezik a on to jako ne voli! :lol:
Da li to mozda znaci da je pitanje zapravo igra recima? Naime, problem "kraja tompusa" ne odnosi se na strukturu tompusa vec na to kako tompus moze zavrsiti (koliko ima kraja)? U tom slucaju mozemo reci:samo jedan kraj i to je-popuseni tompus, ili-nema kraja, jer " niko ne moze da popusi tompus do kraja pa ni Kastro"...:)
Izvinite jer sam se umesala nepozvano, ali tema je izuzetno interesantna a i jako me interesuje resenje problema sa tompusom...:)

Dru:
Da li to mozda znaci da je pitanje zapravo igra recima? Naime, problem "kraja tompusa" ne odnosi se na strukturu tompusa vec na to kako tompus moze zavrsiti (koliko ima kraja)? U tom slucaju mozemo reci:samo jedan kraj i to je-popuseni tompus, ili-nema kraja, jer " niko ne moze da popusi tompus do kraja pa ni Kastro"...:)
Izvinite jer sam se umesala nepozvano, ali tema je izuzetno interesantna a i jako me interesuje resenje problema sa tompusom...:)
Ne, uopšte ne smetaš na ovoj temi. Pogotovu ne kada daješ svoje vidjenje rešenja. Čak bismo voleli da nam se zvanično pridružiš na ladji.
A problem oko tompusa se i geometrijski i fizikalno završava rešenjem "ima samo jedan kraj"
Sve ima svoj početak i kraj. Čak i prava (linija) ograničena sa obe strane ne može se tumačiti kao geometrijski lik koji ima dva kraja. Jedan mora da bude početak. :lol:
Hajde, pokušaj sada da nam rešiš ovaj problem gde smo stali. Kako se obesio Sančo? :lol:
PS: Jeele nam je sama devojka na ladji. Baš bi volela da ima i drugaricu. Ideš li sa nama?

v.v.ilic:
Ne, uopšte ne smetaš na ovoj temi. Pogotovu ne kada daješ svoje vidjenje rešenja. Čak bismo voleli da nam se zvanično pridružiš na ladji.
A problem oko tompusa se i geometrijski i fizikalno završava rešenjem "ima samo jedan kraj"
Sve ima svoj početak i kraj. Čak i prava (linija) ograničena sa obe strane ne može se tumačiti kao geometrijski lik koji ima dva kraja. Jedan mora da bude početak. :lol:
Hajde, pokušaj sada da nam rešiš ovaj problem gde smo stali. Kako se obesio Sančo? :lol:
PS: Jeele nam je sama devojka na ladji. Baš bi volela da ima i drugaricu. Ideš li sa nama?
Rado cu vam se pridruziti!:)
Kada je u pitanju Sanco, moja ideja se poklapa sa scenariom sante na kojoj je stajao dok je kacio konopac o kvaku i koja se potom otopila...samo jos ostaje pitanje - kako je dovukao santu? Ako uzmemo u obzir cinjenicu da je nadjen par dana nakon sto je to uradio, imao je dovoljno vremena da iskomada santu i dovuce je u delovima (a da ne bude vidjen)... medjutim, mozda bi se komadi sante i istopili dok ih je on vukao na tavan?!...Zato mislim da ne bi trebalo zanemariti cinjenicu da je deo leda pakovan u burad, i koje je u takvoj formi on mogao relativno lako dokotrljati do tavana...
Ali, sta sa buretom? Da li je samo namerno izostavljeno u citavoj slici dogadjaja, kako ne bismo naslutili resenje, ili ga je prosto Sanco sakrio (npr. u odzak, koji je, kako je pomenuto, bio dovoljno prostran, i kome nije pridavana znacajna paznja)?

Dru:
Rado cu vam se pridruziti!:)
Kada je u pitanju Sanco,........... imao je dovoljno vremena da iskomada santu i dovuce je u delovima (a da ne bude vidjen)... medjutim, mozda bi se komadi sante i istopili dok ih je on vukao na tavan?!.

Dobrodošla na ladju! Još imaš obavezu da nešto "patentiraš" pa da te uvrstimo u Akademike. :wink:

Jasna stvar. Sančo je nosio na tavan male sante leda. Vas je zbunjivala reč santa. A zašto mislite da santa mora da bude ogromna?

Balkanski specijalitet "santa" leda je imala u svoje vreme dimenzije 20x20x50 cm. Tako se nekada pravio led i ledari ga razvozili i prodavali po kafanama i poslastičarnicama.
Homr je naučio taj zanat i preneo ga u Kostariku. I uspeo! :P

Znači Sančo je odnosio na tavan "sante" i slagao ih dok nije uspeo da dohvati kuku. Kada je kačenje bilo gotovo odgurnuo je nogama led ispod sebe i cap, gotovo. Led se rasuo po tavanu i za tri dana se otopio.....:lol:

Uostalom, svi su ovde skloni patentima...mozda je Sanco imao dovoljno vremena te je i on potegao za slicnim i konstruisao "spravicu" kojom je lako mogao podici santu na krov i potom je kroz odzak ubaciti i na tavan...nekakav privremeni "mini lift", koji se moze relativno brzo rastaviti isl. A santa se nije sasvim otopila jer je bila jako velika...te je iskoristio ostatak sante do kuke...:)...I, naravno, to je uradio u blizini zadnjih vrata kuce ( jer tamo je zaklonjen od radoznalih ociju komsiluka), u vreme rucka, jer stanovnici tradicionalno jako postuju vreme rucka, te Sanco nije rizikovao da bude vidjen...:)
No, ono bure je nekako najlogicnije...
ali, ipak...'sto da ne i "Sancov mini lift za sante"...:):)

v.v.ilic:
To što si pročitala da je led bio istovaran, jeste, ali kada su ona četvorica došla Sančo je već tri dana visio i počeo da smrdi! :lol:

ali ti si u onoj prici rekao da kad su dosla ona cetiri kontrolora da su se njih shestoro (zajedno sa homr i sancom) nasli u njihovoj radionici
i da je u tom trenutku sancho bio ziv
a sad kazes da je vec visio

Jeste, ali vidiš da sam u tom trenutku prekinuo priču. Nastavak nisam ispričao jer nije bio bitan za rešenje zadatka. A priča je malo duže trajala da bi vas malo skrenula sa puta da rešenje ne nadjete iz "cuga". U priči je bitna suština a ne ono okolo što nema veze sa rešenjem, a tu suštinu treba prepoznati. :wink:

@Proksimo

Zašto je Sančo gutao helijum? :roll:

Eto, posle ršenja i ovoga samoubistva i spašavanja našeg druga Homrea od svih sumnji, moramo dalje.

Ponovo utovar!
Tovarite sve i to u velikim količinama jer će put na Galapagos biti dugačak a putnika je sve više i više. Treba dosta hrane i pića. Homre nas je snabdeo bozom i santama leda, svežom hranom i voćem. Tu je naravno i rum (uh što je dobar ovaj osvežavajući napitak sa ledom :wink: ), pitna voda i gomila torti i kolača a što je najvažnije i topao burek, dva sanduka. :lol: Piva ima dve pune cisterne, jer Homre nije zaboravio i na naše fiskulturnike.
A najdraži poklon koga smo od Homrea dobili bila je i mala patuljasta pudlica Milica. Ona će nam nadalje služiti za rešavanje onih nejjednostavnijih problema koji su nas do sada kočili. Meda se više ne trudi da pomaže jer je odkako se udružio sa slonom i mišom zaboravio na nas i na šah i svaki čas su išli u grad da traže nove kafane gde su išli redovno da treniraju boks i ostale borilačke veštine.
Dakle na brodu se sada nalaze:
Fiskulturno odelenje:
1.Slon Mališa
2.Miš Veliša
3.Meda Dragiša
4.Pudlica Milica (patuljasta, bela)
Slepi putnik:
1. Veljko Milković (još zapomaže pod palubom a niko ga ne sluša)
Radno odeljenje:
1.Japanac (prvi od trojki)
2.Japanac (drugi od trojki)
Akademici (oni koji su se danas već prijavili)
1.Jeele
2.DkJm
3.Proximo
4.Joca111 (kandidat za Akademika)
5.Dru (kandidat za Akademika)

Ostali akademici treba što hitnije da se prijave na nastavak putovanja još u toku dana jer uspešno rešenje sledećeg zadatka koji nas čeka na Galapagosu zavisi od što većeg broja
putnika na ladji.

Eno vidim Homre dolazi kamionom. Šta to nosi? Neke sanduke? Ura, vidim. To su sanduci puni neoporezovanih para koje su On i Sančo sakrili od poreznika.
-"Ovo vam je nagrada od mene što ste me spasli doživotne robije" -reče Homre a slon se odmah lati surle i prebaci sanduke na Krstaricu 777.

Poslednji poziv ostali akademicima a i slepim putnicima koji se svaki čas pojavljuju i kroz mali prozorčić posmatraju šta se dešava na ladji. Podjite javno sa nama, čeka nas uzbudljivo putovanje!
sweet_kiss.gif

v.v.ilic:
Eto, posle ršenja i ovoga samoubistva i spašavanja našeg druga Homrea od svih sumnji, moramo dalje.

Akademici (ono koji su se danas većprijavili)
1.Jeele
2.Proximo
3.Joca111 (kandidat za Akademika)
4.Dru (kandidat za akademika)

Ostali akademici treba što hitnije da se prijave na nastavak putovanja još u toku dana jer uspešno rešenje sledećeg zadatka koji nas čeka na Galapagosu zavisi od što većeg broja
putnika na ladji.
Spremna za nastavak putovanja!:)
Samo jos, umalo da zaboravim, nisam sigurna hoce li se DkJm sloziti sa tim da ostanem na ladji?! Volela bih da pre no sto krenemo dobijem i njegovo odobrenje, kako ne bih "slucajno" zavrsila negde pod vodom ili na kakvom zapustenom ostrvu na putu za Galapagos...:):)

Dru:
Spremna za nastavak putovanja!:)
Samo jos, umalo da zaboravim, nisam sigurna hoce li se DkJm sloziti sa tim da ostanem na ladji?! Volela bih da pre no sto krenemo dobijem i njegovo odobrenje, kako ne bih "slucajno" zavrsila negde pod vodom ili na kakvom zapustenom ostrvu na putu za Galapagos...:):)
A što misliš da se DkJm neće složiti? Nema ni najmanji razlog tome. On je, čak kako se moglo primetiti, veoma velikodušan. Odrekao se i kapetanskog poziva u korist Jeele! :P

PS: Treba da se jave oni koji nisu na spisku.!!

21:00, Mi krećemo. Jeele uključuje svoj patent isključenje gravitacije, slon ide na pramac a miš na jarbol. Jeele daje znak i počinje mahanje ušima. Ladja se lagano odvaja od zemlje i počinje da plovi kroz vazduh. U San Hoseu svi kliču i mašu

byebye.gif

a po neko i plače

too_sad.gif

Maše i nam naš drug Homre

baffle.gif

koji nam je otkrio jednu tajnu Galapagosa. Na Galapagosu se nalazi jedna mračna pećina. Mi treba da je pronadjemo (dao nam je mapu) i tamo da udjemo, ali s v i !
Zašto da udjemo u pećinu saznaćemo kada stignemo na Galapagos.

Za putovanje se nisu prijavili Akademici i dopisni članovi:
Intra
Jomini
Oberstrumfuehrer
Garwor
Light i
Bivši Zeken
Nije se prijavilo ni par slepih putnika koji putuju sa nama a neće da izadju jer se stide.
Mi plovimo preko Kostarike sve brže i brže i uskoro ćemo se spustiti u Tihi okean.

Dru:
Mozda Akademici i ostali neprijavljeni clanovi posade zapravo ocekuju novi problem, koji bi ih razbudio?!:):)
hm...hoce li ce se razbuditi do mracne pecine Galapagosa?!...

Ne, nego u pećini. Zato sam tražio da svi krenu. Unutra treba da nas je što više. Ali ako ne dodju ulazite svi i fiskulturna ekipa od 4 člana. Ja ću ostati na ladji da je čuvam dok vi budete po mraku tumarali po pećini. :lol:

Vilicu, moramo napraviti nekako mapu naseg putovanja :) !
Dru i ja idemo na dve nedelje, ali nemojte da se brinete, nadam se da cemo odande moci da pruzimo pomoc nasim Akademcima!
P.S. Malo pre sam izbavio Velju iz potpalublja... Ima upalu desne plucne maramice(`de to sad) jer je dugo lezao u hladnom. Eno ga pije topli rum samnom i Dru!
Jos jednom veeeeeeeliki pozdrav za Akademce!

DkJm:
Vilicu, moramo napraviti nekako mapu naseg putovanja :) !
Dru i ja idemo na dve nedelje, ali nemojte da se brinete, nadam se da cemo odande moci da pruzimo pomoc nasim Akademcima!
P.S. Malo pre sam izbavio Velju iz potpalublja... Ima upalu desne plucne maramice(`de to sad) jer je dugo lezao u hladnom. Eno ga pije topli rum samnom i Dru!
Jos jednom veeeeeeeliki pozdrav za Akademce!

A jel to idete na svadbeno putovanje?
11_1_217v.gif

jeele:
jaaa imam fobiju od mraka... :|
idem ako mi date da drzim baklju (ili sta god date a da daje svetlost)
ako baltazar ne da svetlo, onda mi treba dobrovoljac da ga drzim i vucem za rukav :D
Taman posla da imate baklju! %OI$#$$@^&72e1L >:lol: Onda od zadatka ništa. Nema svetla!!!
A sada neka se javi dobrovoljac da drži Jeele za ruku. :lol: :wink: Ali, samo za ruku!

PS: Mislim, ne sme je grliti. :wink:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back