Problem sa velicinom tableta

limunada

Buduća legenda
Poruka
37.101
Nedavno mi je ljekar prepisao antibiotik panklav.
Medjutim,sad imam problem jer su tablete ogromne,nisu kao kapsule glatke i ne mogu da ih progutam.Cak i kad se prepolovi tableta je velika i jos bude coskasta i obavezno mi zapne u grlu.
Pokusala sam da kupim zamjenu,ali sve do jednog su ista pakovanja.
Ne znam koja je to fabrika smislila,sta je falilo obicnim kapsulama kao do sada.
Za sada rjesavam problem tako sto ih stucam cekicem u prah,ali primjecujem da imaju neku kao opnu koja se ne moze smrviti.Zubima nema sanse da se sazvacu.Pretpostavljam i da ta opna nesto znaci i da ne treba piti ovako,ali sta cu.
Sve u svemu katasrofa!
Psovala sam i fabriku koja ih napravi. :evil:
Ne znam sta da radim!
Kako da ih pijem,a da ne nosim cekic sa sobom?🙂
Inace,ja jednostavno oduvijek imam fobiju od tih ogromnih tableta jer se obavezno zadavim njima.
Za ove topive u vodi mi je lako ili kapsule ili bar one koje se mogu sazvakati ili usiitniti.
Ali ove ,za koje mi cak i apotekarka rece da su "konjske",ne znam sta da radim.
Imate li neko rjesenje? 🙂

Mislim da to ne treba mrviti, jer one imaju opnu koja se topi određenom brzinom, onoliko koliko je propisano za tu vrstu leka. Ako se izdrobi ili smuti u tečnost, možda će brzina apsorpcije biti drugačija nego što je planirano i samim tim manja efikasnost. Sve zavisi od leka.

Inače kad se tableta deli na pola, obavezno treba "isturpijati" ivice. To je elementarna logika.

Mislim da to ne treba mrviti, jer one imaju opnu koja se topi određenom brzinom, onoliko koliko je propisano za tu vrstu leka. Ako se izdrobi ili smuti u tečnost, možda će brzina apsorpcije biti drugačija nego što je planirano i samim tim manja efikasnost. Sve zavisi od leka.

Inače kad se tableta deli na pola, obavezno treba "isturpijati" ivice. To je elementarna logika.
Isturpijati?To mi nije palo na um,priznajem,a ne znam ni kako tacno,ali hvala na ideji,probacu.

Medjutim,sad imam problem jer su tablete ogromne,nisu kao kapsule glatke i ne mogu da ih progutam.Cak i kad se prepolovi tableta je velika i jos bude coskasta i obavezno mi zapne u grlu.
Ne znam koja je to fabrika smislila,sta je falilo obicnim kapsulama kao do sada.
Za sada rjesavam problem tako sto ih stucam cekicem u prah,ali primjecujem da imaju neku kao opnu koja se ne moze smrviti.Zubima nema sanse da se sazvacu.Pretpostavljam i da ta opna nesto znaci i da ne treba piti ovako,ali sta cu.
Sve u svemu katasrofa!
Ne znam sta da radim!
Inace,ja jednostavno oduvijek imam fobiju od tih ogromnih tableta jer se obavezno zadavim njima.
Za ove topive u vodi mi je lako ili kapsule ili bar one koje se mogu sazvakati ili usiitniti.
smrvis je

Ako nije problem da pojasnish zashto isturpijati...?

Evo saveta sa neta sa one koji imaju problem sa gutanjem tableta.

Напуните пластичну боцу воде . Ставите таблету на језик и чврсто затворите усне око отвора бочице. Попијте vodu, одржавајте контакт између флаше и усана тако што ћете стиснути усне и користити сисање да прогутате воду и пилулу. Одмах прогутајте воду и пилулу.

[IMG alt="AleksaJ"]https://forum.krstarica.com/data/avatars/m/411/411319.jpg?1697626255[/IMG]

AleksaJ

Buduća legenda​

Poruka34.053
Ova poruka čeka na odobrenje od strane moderatora i nije vidlјiva za ostale korisnike.
Jel imaš avan?
Немој датаблете мрвиш дробиш турпијаш

као прво смањићеш јој антибиотско дејство као друго упропастићеш желудац ...

Sve u svemu katasrofa!
Ne znam sta da radim!
Jesi li nekad radila gastroskopiju?
E, pa te najveće tablete, su obična igrarija, za nju. Mačiji kašalj.
Ubaciš lepo tabletu u usta i uzmeš dosta tečnosti, i progutaš odjednom. To je sva filozofija.

Prepolovi na 4 dela.
Ne moze.Moze samo na dva.Tableta je ovog oblika i veca nego na slici.

1746106431358.jpeg

[IMG alt="AleksaJ"]https://forum.krstarica.com/data/avatars/m/411/411319.jpg?1697626255[/IMG]

AleksaJ

Buduća legenda​

Poruka34.053
Ova poruka čeka na odobrenje od strane moderatora i nije vidlјiva za ostale korisnike.

Немој датаблете мрвиш дробиш турпијаш

као прво смањићеш јој антибиотско дејство као друго упропастићеш желудац ...
Znam,ali ne vidim drugi nacin.

Back