Problem sa stanodavcem i depozitom

Ne moze on da izmisli nista sto se nije desilo.
Upravo zato se potpisuju ugovori da se ne bi oslanjali na "majke mi".

Uvek moze da izmisli. Eno, vrata u dnevnoj sobi sva izgrebana, pa ti dokazuj da je to bilo tako kada si se ti uselio.

Koliko ja znam, mnogi stanodavci procerdaju taj depozit i nikada ga ne vrate. Nego vi gledajte sto pre da palite odatle. Ako vidite da ce da vas zakine za depozit, a vi ne platite komunalije i palite iz stana. Ne znam sta da ti kazem.

Ugovora nikakvog nema, a sad pročitah da je otkazni rok 90 dana, a naš je svega dvadeset dana. Postoji li neka mogućnost da ga sateramo u ćošak zbog toga?
Takođe, nismo prijavljeni, a on ostvaruje prihod na nama, i ne plaća porez na to, takođe da li postoji način da mi tu budemo u prednosti, iako nema ugovora?

a na koji fazon on to vama trazi depozit bas onda kad vam je rekao da se iselite 1 januara?
kakav je to fazon?

U tom slucaju, stanar ima sta da pokaze sudu.
Mislim, zna se kako se resavaju problemi nepostovanja ugovora...

i kao sto rekoh,podstanar moze okaciti ugovor macku o rep.ne isplati mu se ni novcano ni zivcano da se parnici,i zato je ugovor u ovom slucaju mrtvo slovo na papiru.
mi samo sa svim gazdama `isli` na rec.i uvek je sve bilo u redu.imali smo srece da smo `naletali` na normalne ljude/gazde.

i kao sto rekoh,podstanar moze okaciti ugovor macku o rep.ne isplati mu se ni novcano ni zivcano da se parnici,i zato je ugovor u ovom slucaju mrtvo slovo na papiru.
mi samo sa svim gazdama `isli` na rec.i uvek je sve bilo u redu.imali smo srece da smo `naletali` na normalne ljude/gazde.

Pa sad, to je vec drugo pitanje...
Jedina stvar koja moze da te stiti pred zakonom je - ugovor. Sto je detaljniji, to ste bezbedniji i ti i stanodavac...
Na kraju krajeva, samo spominjanje ugovora, pogotovo nekog detaljnog moze da pomogne da ustanovis sa kim imas posla. Ako stanodavac krene da se trza na pomen tako necega, odmah vidis sa kim imas posla...

Probajte da napravite ugovor o zakupu sa vlasnikom stana,vidite da se ne drzi vaseg usmenog dogovora...ugovor bi ga doveo valjda u normalu,ja bi na vasem mestu potrazio drugi stan..
Ukoliko nadjete drugi stan nemojte da pravite istu gresku,stavite sve na papir sto se dogovorite,depozit,kirija,pocetak zakupa,rokovi za placanje kirije,otkazni rok 30 dana,definisite svrhu depozita....kada se vraca a kada ne ...

90% ugovora o zakupu koji se u Srbiji sklapaju su formalno pravno nepravilno sastavljeni , čak i oni koje velike firme sklapaju o zakupu poslovnog prostora . To je stoga što je naše zakonodavstvo konfuzno i zastarelo , sa mnogim repovima iz komunističkog perioda . U slučaju parničenja , ako se obe strane zainate , to može da potraje a često i država može da ih tuži zbog neplaćanja poreza (stanodavca) ili neprijavljivanja prebivalištva (stanara) .

U praksi , najbolje je psihološki proceniti i stanodavca i stanara . Najgora je ta opcija , s jedne strane 3 gladna studenta :mrgreen: a s druge baba koja ima da plaća kredite :mrgreen: Takvi zakupi obično kratko traju , a obe strane se osećaju oštećeno . Zakupci stana treba da budu spremni na opciju da prvog moraju da napuste stan , pogotovu što plaćaju u tekućem mesecu za taj mesec . S druge strane , davanje depozita je besmisleno jer nema sigurnosti da će zakup trajati nešto duže .

Mislim da je cela poenta ovde da nikakvog ugovora nema pa shodno tome niko nista nikome pravno ne duguje.
pa nema ugovora,a poenta je i da ga ima....nista nisu zasticeniji sa njim.
zna se koliko dugo traje parnicenje kod nas,a za tako `sitne` pare,ne isplati se tuziti...to stanodavci znaju.pristaju oni na ugovor,vrlo rado,jedino sto su oni onda u obavezi da placaju porez drzavi zato sto izdaju stan (ali za tu vrednost naravno dizu kiriju),i u obavezi su da daju boravisnu prijavu stanaru.
i ja i moj sin imali smo zaista srece da uvek sklapamo usmeni dogovor sa zaista normalnim stanodavcima.poslednji stanodavac je osim sto je snosio troskove za sve sto se pokvari u stanu pristao i da mu stanarinu placam unazad.sto je stvarno retkost.podstanari smo bili do pre 4 godine.
danas je ponuda stanova ogromna,i zato ne posustajte,tragajte,a normalni stanodavci se odmah prepoznaju.
ja sam skoro trazila sobu kod gazdarice za jednu rodjaku...znaci-nikad veca ponuda.pa iako se nisam licno videla sa stanodavkom,preko telefona smo se lako sporazumele.poznaju se ljudi i po govoru.

p.s.moracu agenciju da otvorim,lepo mi ide:)

90% ugovora o zakupu koji se u Srbiji sklapaju su formalno pravno nepravilno sastavljeni , čak i oni koje velike firme sklapaju o zakupu poslovnog prostora . To je stoga što je naše zakonodavstvo konfuzno i zastarelo , sa mnogim repovima iz komunističkog perioda . U slučaju parničenja , ako se obe strane zainate , to može da potraje a često i država može da ih tuži zbog neplaćanja poreza (stanodavca) ili neprijavljivanja prebivalištva (stanara) .
U praksi , najbolje je psihološki proceniti i stanodavca i stanara ..

potpuno se slazem:worth:

Back