Duso, ja sam svojevremeno bila prva na republickom iz matematike, a i te kako sam umela da dobijem ne trojku, nego jedinicu iz iste. Uz ovoliki pritisak i ponasanje nejgovoh roditelja, tesko ce nesto postici. Motiv mora da bude unutrasnji, a ne spoljasnji (ili bar ne isklucivo spoljansji). Da oni malo olade, on bi zagrejao stolicu i te kako. Jer na samom kontrolnom/odgovaranju trema ucini svoje i razmisljanje "mora da bude 5 ili mi leti piksla u glavu". Kada bi samo znala koliki je to stres za dete.
Nije problem ponekad dobiti losu ocenu,i popraviti, ali momak kaze da je ranije imao prosek 4,69 a " ove godine trojke i cetvorke iz matematike" - iz predmeta koji su mu najbitniji za upis na elektrotehniku a po godinama ( 18 ) krajnje je vreme da se uozbilji. I dalje ne vidim zasto se ne bi uozbiljio i malo vise ucio. A njemu najbitniji dredovi.... I ispada po ovome sto ovde ljudi pisu da roditelji vise ne smeju dete nikako ni da kazne - ja nikad nisam tukla decu, cak ni viknula na njih, vec razgovarala i razgovarala.... Ali ima dece koju moras i da kaznis i da podviknes na njih . Pa sta ce im faliti? I ponavljam bilo bi lepo da mozemo da cujemo i te roditelje, mozda je istina drugacija nego sto je on ovde prikazuje.
Secam se kad je moja genaracija bila mlada, i kaznjavani smo , bogme i tukli su nas samo tako pa ne vidim da smo tako bili pod stresom da nismo mogli da ucimo
Kao sto sam rekla ne mislim da su mu roditelji u pravu sto se ponasaju kako on kaze da se ponasaju ali ni on nije u pravu sto se ne uozbilji i pokaze ima da je ozbiljna i odgovorna osoba koja ima cilj - upisati elektrotehniku- i radi na tome da stekne znanje ( i ocene ) potrebne za to .
I ne verujem da od saveta " sedi i razgovaraj sa roditeljima" ima ikakve koristi - da oni to mogu da urade oni ne bi cekali da im on to predlozi vec bi oni njega pozvali da porazgovaraju i u tom slucaju on ne bi na forumu ni postavljao pitanja kakva postavlja.
A mislim i da se malo previse insistira kako je stres za dete sto se od njega trazi da da maksimum, kao" jadno dete pod stresom je", pre mislim da su mnoga deca razmazena, sve bi na laksi nacin i roditelji su mu krivi za sve . Cak i za to sto insistiraju da ide da radi -- mozda samo zele da on vidi koje su mu opcije : ili uciti ili rintati fizicki.
E ova slika bas i nije 100% za ovu temu ali me podseti kako su se nekad stvari gledale a kako sad - danas su deca uvek u pravu i krivi su svi drugi; roditelji, nastavnici... a na njih jadne ni muva da padne " da se ne bi istraumirali
Poslednja izmena: