To je nekad bilo.
Kao trofejno oruzje se drzalo bilo koje oruzje samo bez municije i nije moralo da bude onesposobljeno.
Tj. mogao si da se predomislis u bilo kom momentu i da predjes na drugu dozvolu i placas porez.
Sad je to ukinuto.
Tj. trofejno oruzje mora da bude onesposobljeno tj. moras da nosis u Kragujevac da ga zaliju i onda vise ne moze da se koristi kao oruzje.
To se naravno nikome ne isplati da ide dva puta u Kragujevac, pa su onda svi masovno vratili trofejna oruzja, sem nekih koji su usli u proceduru za dobijanje dozvole, ali po novim propisima.
Zato je bila masovna ova poslednja abolicija jer su ljudi imali trofejno oruzje (legalno) i municiju (nelegalno). I mogli su da predaju pistolj legalno, ali municiju samo kad je legalizacija/abolicija.
.
И даље важи пропис о трофејном оружју.
Када је измењен закон пре пар година у првобитној верзији која је била усвојена била је укинута категорија трофејног оружја и то је било на снази кратко.
Пошто је отпор оваквом решењу био изразит, допуњен је закон и омогућено је да се задржи трофејно оружје без икаквих модификација - никакав Крагујевац и сл.(што је иначе било предвиђено првом верзијом закона и ту си у праву).
Измењеним одредбама власници трофејног оружја треба да добију потврду овлашћене организације (мислим да је у Бг. то фирма Ловац) и са том потврдом региструју оружје као трофејно, уз услов да не могу да држе и муницију. Власник може са тим оружјем да иде у стрељану, купи муницију и пуца до миле воље, у зависности колико је пара спремио. И није предвиђено да се плаћа порез (не знам да ли је у ових пар година то измењено, мислим да није). Ово знам 100%.
@Mačkoni , мислим да можеш без проблема да се пријавиш преко сајта е-управа за ред и да једноставно замениш стару дозволу и истовремено се пријавиш као нови власник.
Не знам где живиш, али ако си у Бг, ладно кажи да си десет пута долазио и да су биле толике гужве да једноставно ниси могао да чекаш (ово за гужве је истина - такође 100%). Због гужви је продужен рок за регистрацију већ други пут (прво на две, а затим још на две године и крајњи рок је сада март 2024.г).
То је што могу да додам на ранији упис, али је ипак најбоља прва варијанта, како рекох раније, да нађеш "пријатеља неког свог пријатеља" који ради у полицији и он ће ти све рећи. Мсм, ти ниси криминалац који нешто крије, једноставно ти је то негде последње о чему размишљаш и то се наравно другачије гледа.
Не би требало ни у једној варијанти да имаш проблема, једино што се на лично наоружање које није трофејно плаћа порез и то треба да се плати, па провери колико си дужан. И ту мислим да цифра није неподношљива...
.