Problem sa nasledjenim pištoljem

Ne spustas kesu i bezis nego lepo sednes popricas sa ljudima.

Napravi se zapisnik, dobijes papir sta si predao, kad si predao, koliko tacno metaka kog kalibra, koliko okvira itd...

Sve je po PS-u.

Samo sto nema krivicne prijave i ne ides u zatvor.
Dovidjenja ne znaci da bezis.
Pa jel vam neko doneo oruzije i rekao"Evo vam ovaj pistolj za koji nemam papire ni objasnjenje legalno o poreklu".
Bolje da je rekao"Aj'skratimo pricu,vodite me u zatvor".
Pricalo se da je odziv gradjana veliki,ali to je tek zabrinjavajuce,verujem da nije predato ni 10% realne kolicine.Hocu da kazem,da bi odziv bio i veci da je po principu "Hvala.dovidjenja".

Jesi li ti imao takvo iskustvo? Kako to ide, predas oruzje i municiju i oni to negde upisu, daju ti papir? I ne pitaju nista? :)
Licno ne, rodjaka je tako predala pistolj koji joj ostao od oca negde 2018te kada je bila poslednja legalizacija. Relano nije ni znala gde ga je ovaj ostavio, pronasla ga 10 godina nakon smrti u vikendici i advokat joj rekao da saceka legalizaciju jer je to najjednostavnije.

Naravno da bi te cimali,potpisao bi brdo papira i morao da das odgovore na trista pitanja,cak i da im odneses corak koji si nasao na ulici .
Policija s'vremena na vreme(pre par godina)proglasi akciju vracanja oruzija,jedina i bitna razlika je u tome sto u toku te akcije ne moras nista da razjasnjavas,fazon"Spusti kesu i dovidjenja".
Pa o tome sam pitao, ne bih bio lud da caleta saljem ovako da predaje kad moze da odogvara :)
A mozda bih i ja naebao jer nisam prijavio da je u kuci (a ne zivim na toj adresi).

Mene sad bas zanima ta predaaj kad je akcija, ako neko donese Kalasnjikov ili kasikare i preda bez problema, koja je logika da turiraju mene za dedin pistolj koji je bio legalan i u njegovom vlasnistvu? Neka zdrava logika.

E ovako, nedavno sam saznao da je mom ćaletu ostao pištolj od dede koji je preminuo pre 7 godina i da on ništa nije oko toga regulisao, niti ga je koristio. Stajao je u ormanu u nekoj kutiji. Deda je imao dozvolu sve regularno. U ostavini je ćaletu ostao pištolj kao nasleđen.

I sad imamo problem jer po zakonu pistolj mora da se preda policiji 45 dana posle smrti vlasnika najkasnije a taj rok je odavno prošao. Koje mogućnosti mu ostaju sad?
Kome je to pripalo nakon ostavinskog postupka?

Pa ako bi ga neko od ukucana upotrebio, mnogo gore bi naebao pogotovo zato sto nije regulisano, ne?
Ovako mislim da policajci nemaju pojma da li imamo ili nemamo oružje u kući?
A napisao si da je sve legalno,i još ga uvrstio u nasledstvo i kako onda policajci nemaju pojma...
čak mislim da se plaća i porez na taj pištolj,brale platićeš taj pištolj dobro
i ja sam imao sličan problem

A napisao si da je sve legalno,i još ga uvrstio u nasledstvo i kako onda policajci nemaju pojma...
čak mislim da se plaća i porez na taj pištolj,brale platićeš taj pištolj dobro
i ja sam imao sličan problem
Pa legalno ga je imao deda i sve je placao ali nakon njegove smrti nista od poreza nije dolazilo (nemam pojma zasto) i niko nista nije pitao u vezi toga. Da je bilo sta stiglo, isao bih da se raspitam.

Kakav je tebi bio problem i kako si ga resio?

porez sie sigurno gomila,ne sumnjaj u to...
ja sam morao da isplatim sve do dinara
odneo sam ga u policiju i predao
Ne iskljucujem tu mogucnost, ali meni je bitno da cale izbegne da bude krivicno gonjen. Ako ima da se plati porez, platicemo zaostalo.
Zato mislim da je najbolje sacekati da se to preda kad bude legalizacija, a ako stigne porez, stigao je.

Edit: Nakon koliko vremena si predao oruzje i koliko ti se skupilo poreza?

Ne iskljucujem tu mogucnost, ali meni je bitno da cale izbegne da bude krivicno gonjen. Ako ima da se plati porez, platicemo zaostalo.
Zato mislim da je najbolje sacekati da se to preda kad bude legalizacija, a ako stigne porez, stigao je.

Edit: Nakon koliko vremena si predao oruzje i koliko ti se skupilo poreza?
Nije prošlo puno od tečine smrti,ne sećam se tačno,možda 5 ili 6 meseci,a tada sam platio 3500 din,

Onda ce caletu stici racun na cca 40.000 a u P.M.
E ali porez zastareva nakon nekog vremena ako se ne procesuira?
Porez na oruzije se placa na god.nivou.Ako neko plati zaostali potez 3500 din.to moze da znaci da je kasnio godinu,naj vise dve.A mozes da tesis problem na opste negofobsnje svih,tako sto ces da ga zafrljacis u naj blizu reku,ne zagadjenu.

E ovako, nedavno sam saznao da je mom ćaletu ostao pištolj od dede koji je preminuo pre 7 godina i da on ništa nije oko toga regulisao, niti ga je koristio. Stajao je u ormanu u nekoj kutiji. Deda je imao dozvolu sve regularno. U ostavini je ćaletu ostao pištolj kao nasleđen.

I sad imamo problem jer po zakonu pistolj mora da se preda policiji 45 dana posle smrti vlasnika najkasnije a taj rok je odavno prošao. Koje mogućnosti mu ostaju sad?
.
У српским прописима постоје две врсте личног наоружања, трофејно и за личну употребу.

Трофејним оружјем се сматра (како сам разумео) оружје произведено до краја Другог светског рата. Провери!

Ако поседујеш трофејно оружје мислим да нећеш имати никакав проблем да га легализујеш.

Потребно је да одеш у овлашћену организацију (Ловац или тако некако) да ти издају потврду да се ради о трофејном оружју.

Са том потврдом и оставинским решењем идеш у полицију и не би требало да ти праве проблем.

Услов за држање трофејног оружја је да га чуваш у свом пребивалишту и да ту не држиш муницију за то оружје.

На то оружје се (колико знам) не плаћа порез!

Ако се ради о оружју за личну употребу, најбоље је да сачекаш неку легализацију, али се бојим да ћеш се начекати јер је пре пар година измењен закон и сви су требали да поново пријаве оружје. Рок за пријаву оружја по новом закону се већ други пут мења и продужен је до марта 2024.

Мсм, нађи неког у полицији који ће "оф рекордс" да ти објасни шта је најбоље да радиш.

Уопштено, полицију не интересују легални власници оружја и прекршаји административног типа, али морају да поступају по закону, па зато мислим да нађеш пријатеља пријатеља који ће да ти објасни шта да радиш.

Углавном, прво утврди да ли се ради о трофејном или оружју за личну заштиту.

.

.
У српским прописима постоје две врсте личног наоружања, трофејно и за личну употребу.

Трофејним оружјем се сматра (како сам разумео) оружје произведено до краја Другог светског рата. Провери!

Ако поседујеш трофејно оружје мислим да нећеш имати никакав проблем да га легализујеш.

Потребно је да одеш у овлашћену организацију (Ловац или тако некако) да ти издају потврду да се ради о трофејном оружју.

Са том потврдом и оставинским решењем идеш у полицију и не би требало да ти праве проблем.

Услов за држање трофејног оружја је да га чуваш у свом пребивалишту и да ту не држиш муницију за то оружје.

Ако се ради о оружју за личну употребу, најбоље је да сачекаш неку легализацију, али се бојим да ћеш се начекати јер је пре пар година измењен закон и сви су требали да поново пријаве оружје. Рок за пријаву оружја по новом закону се већ други пут мења и продужен је до марта 2024.

Мсм, нађи неког у полицији који ће "оф рекордс" да ти објасни шта је најбоље да радиш.

Уопштено, полицију не интересују легални власници оружја и прекршаји административног типа, али морају да поступају по закону, па зато мислим да нађеш пријатеља пријатеља који ће да ти објасни шта да радиш.

.
To je nekad bilo.

Kao trofejno oruzje se drzalo bilo koje oruzje samo bez municije i nije moralo da bude onesposobljeno.

Tj. mogao si da se predomislis u bilo kom momentu i da predjes na drugu dozvolu i placas porez.

Sad je to ukinuto.

Tj. trofejno oruzje mora da bude onesposobljeno tj. moras da nosis u Kragujevac da ga zaliju i onda vise ne moze da se koristi kao oruzje.

To se naravno nikome ne isplati da ide dva puta u Kragujevac, pa su onda svi masovno vratili trofejna oruzja, sem nekih koji su usli u proceduru za dobijanje dozvole, ali po novim propisima.

Zato je bila masovna ova poslednja abolicija jer su ljudi imali trofejno oruzje (legalno) i municiju (nelegalno). I mogli su da predaju pistolj legalno, ali municiju samo kad je legalizacija/abolicija.

Poslednja izmena:
.

.
Nije trofejno, oruzje je iz osamdesetih godina i korisceno je kao licno.
Hvala na obimnom odgovoru i na idejama.

To je nekad bilo.

Kao trofejno oruzje se drzalo bilo koje oruzje samo bez municije i nije moralo da bude onesposobljeno.

Tj. mogao si da se predomislis u bilo kom momentu i da predjes na drugu dozvolu i placas porez.

Sad je to ukinuto.

Tj. trofejno oruzje mora da bude onesposobljeno tj. moras da nosis u Kragujevac da ga zaliju i onda vise ne moze da se koristi kao oruzje.

To se naravno nikome ne isplati da ide dva puta u Kragujevac, pa su onda svi masovno vratili trofejna oruzja, sem nekih koji su usli u proceduru za dobijanje dozvole, ali po novim propisima.

Zato je bila masovna ova poslednja abolicija jer su ljudi imali trofejno oruzje (legalno) i municiju (nelegalno). I mogli su da predaju pistolj legalno, ali municiju samo kad je legalizacija/abolicija.
.
И даље важи пропис о трофејном оружју.

Када је измењен закон пре пар година у првобитној верзији која је била усвојена била је укинута категорија трофејног оружја и то је било на снази кратко.

Пошто је отпор оваквом решењу био изразит, допуњен је закон и омогућено је да се задржи трофејно оружје без икаквих модификација - никакав Крагујевац и сл.(што је иначе било предвиђено првом верзијом закона и ту си у праву).

Измењеним одредбама власници трофејног оружја треба да добију потврду овлашћене организације (мислим да је у Бг. то фирма Ловац) и са том потврдом региструју оружје као трофејно, уз услов да не могу да држе и муницију. Власник може са тим оружјем да иде у стрељану, купи муницију и пуца до миле воље, у зависности колико је пара спремио. И није предвиђено да се плаћа порез (не знам да ли је у ових пар година то измењено, мислим да није). Ово знам 100%.

@Mačkoni , мислим да можеш без проблема да се пријавиш преко сајта е-управа за ред и да једноставно замениш стару дозволу и истовремено се пријавиш као нови власник.

Не знам где живиш, али ако си у Бг, ладно кажи да си десет пута долазио и да су биле толике гужве да једноставно ниси могао да чекаш (ово за гужве је истина - такође 100%). Због гужви је продужен рок за регистрацију већ други пут (прво на две, а затим још на две године и крајњи рок је сада март 2024.г).

То је што могу да додам на ранији упис, али је ипак најбоља прва варијанта, како рекох раније, да нађеш "пријатеља неког свог пријатеља" који ради у полицији и он ће ти све рећи. Мсм, ти ниси криминалац који нешто крије, једноставно ти је то негде последње о чему размишљаш и то се наравно другачије гледа.

Не би требало ни у једној варијанти да имаш проблема, једино што се на лично наоружање које није трофејно плаћа порез и то треба да се плати, па провери колико си дужан. И ту мислим да цифра није неподношљива...

.

Poslednja izmena:
Izgleda da je ovo razlog sto nikakav porez nije stigao mom caletu. On nema dozvolu za taj pistolj, poslednji ko je imao dozvolu je deda a on nije ziv.
Cale samo ima ostavinski ugovor gde njemu ostaje pistolj.

Znaci da je status tog pistolja nedefinisan, jer ga je on nasledio ali nema oruzani list na njegovo ime.

Zakon o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara.png

Nikakvih problema nemaš, ostavinska rasprava i pištolj ako ide tebi to je to, čak ne plaćaš porez na njega. Sve što ti drugi kažu suprotno - samo te navlače.

Back