Problem Roma u Beogradu

Kad vidim one sitne klince, ako imam nešto sitno dam im, to meni neće puno nedostajati, ali bogami ni njima to neće mnogo pomoći. Jedino mi je glupo kad dam jednom, i onda dotrči još i bata i seka i...:roll: Ovo što kaže Pajamaca, jeste mi se jednom desilo da sam dala jednom klincu 10 dinara, on tražio još i na kraju počeo da me psuje :angry: To je stvarno grozno.
Sve ovo su sitne stvari, da li će im neko dati neki dinar kad prose, ali kako ih uključiti u sistem, naterati roditelje da ih daju u školu, bar osnovnu? Naterati ih da se zapošljavaju, ali naterati i poslodavce da ih primaju na posao?

Ni na jednoj od tih slika nisam ja.

Ne sumnjam. One kurwicice na slikama su koliko toliko zgodne, a ti mi se cini da veze sa dobrim izgledom nemas.
Mislim - taj sugavi nick "Modelsica" i ta sunjava prica o tome kako si extra macka... De, molim te.

Zapravo, nije ti losa ideja - zivis zivot kakva jesi, a onda napravis svoju internet verziju! Mi nikada ne saznamo reality istinu i to je to. A tii opet zivis zivotom kakav bi voljela imati kad ne bi bila to sto vec jesi.

Jer top modeli imaju svoja kola, ako ne vozaca ili makar imaju koju banku da plate bus kartu, a ne da stopiraju kamiondzijama kao zadnja socijala.

Klinka ili klinac - sta li si vec - idi malo pajki! Ok, mozes i sa kamiondzijom, meni ne smeta!

Na temu Roma.
Uvjek bih zaposlila djevojku koja zeli da radi. I ne bih se bas pitala je liRomkinja. Ako nema skole - moze da cisti kancelarije, ulaz zgrade, ako stekne povjerenje i da pripazi djecu.

Sad, ja zivim u jednom drugom gradu gdje su Romi i Romkinje, sasvim drugaciji od onoga sto ide Bg-om. Oni se druze, idu u skolu sa drugom djecom, kasnije rade - uglavnom u komunalnom, ali i u frizeraju, automehanicarskoj radnji.
Za nase Rome ne vazi fora da su lopovi.
Neke zene prose, ali djeca gotovo nikad. CIm dorastu idu u skolu.

Moj jedan mali drugar je zavrsio specialnu skolu, jer nazalost nije govorio Srpski kad je dosao u skolu. Potom je zavrsio i zanat za mehanicara. A usput se bavio stonim tenisom i proputovao svijet zahvaljujuci tome.
Poslijednji put je bio u Kini, na nekim djecjim olimpijskim i osvojio II mjesto! na proljece ide sa fudbalskim klubom u Njemacku.
Decko je pametan, dobar, vrijedan i zasluzuje da se izvuce iz siromastva.

Uz to, Romi u Srbiji uzimaju pravoslavlje. Ovi nasi mahom imaju albanska imena ili bosnjacka i muslimani su, ali u smislu sto obrezuju djecake i slave bajram. Ali i Djurdjevdan i Uskrs. Cudno, ali je bitno da nikome pri tom ne smetaju. Jako su cisti, cistiji od mnoge bijele djece, uvijek oprane kose, ruku i odjece.

Dakle - moze se!

niko i ne kaže da ne može....moja drugaruca iz IX beogradske je romkinja i završila je fax i funkcioniše ok. to je slučaj uklapanja u sistem. ali, većina njih sistem gleda kao kravu muzaru na izdisaju.

Tako je.
Gledam reportazu - decko Rom nekih 26 godina - "Eto, sta cu, ja sam siromasan, ali moram nesto da radim, perem stakla na semaforima, sta mogu drugo. Moram da perhranim petoro dece i zenu!"
Mislim sta reci.

Jedna je dosla mojoj bak na vrata. Baka - polupokretna, ali duhom ocuvana, dijete iz gradajnske porodice, povijena od djecje paralize... I stara fora "podaj nesto, gospodja...". Baka kaze kako je rada da joj da neki novac, ali bi je isto zamolila da joj pomogne da urola tepih i da joj ga iznese pred kucu i malo isprasi.
Ova sva uvrijedjena kaze "Gospodja - ja ne radim!" i ode. A mojoj baki pritisak na trista! I sta da joj kaze!

Druga prica - moj svekar kao momcic tovario kukuruz klipove sa ocem na kola. Ubijaju se od rada citav dan, preznojeni, umorni. Dolazi Cigo i trazi koji dinar i malo kukuruza.
"Nemas problema. 'Ajde nam malo pomozi da ovo utovarimo brze, pa cim zavrsimo, platim ti i vodim te na rucak u kucu."
"E, nisam ja lud da radim..."
Naravno, svekar je to shvatio kao licnu uvrijedu "Sta, a ja sam lud?!" i gadjao ga klipom kukuruza!

Sta reci - lijenstine i bezobraznici ne zasluzuju ni samilost ni pomoc.
Ali djece mi je toliko zao.

Ne znam. Jednostavno odbijem da se zapitam.
Cekaj, ako covjek sa pristojnim poslom sa svojom zenom koja je takodje zaposlena, misli da moze da podize 2-3 djece, kako to da nekakva socijala po selendrama daje sebi slobodu da se namnozi do cifre 16 (djece) i onda kuka zbog nemastine i kako niko nece da im pomogne.

Nemojte me krivo shvatiti - ja bih pomogla. I nek su im svih sesnaest zivi i zdravi, samo sto je puno - puno je. I bezobrazno.
Ja necu da radjam socijalne slucajeve!

Ali Romi se ne sekiraju. Tu je kul biti socijala. Ne razumijem. Ma, treba im oduzimati djecu momentalno. Dovodim u pitanje i koliko ih vole ako trogodisnjake salju da rade ili kradu, prose... Fuj!

I opet - nisu takvi samo Romi.

dobre su i one reportaže kad oni kukaju (imaju i zašto), a oko vrata zlato i puše marlboro...doduše, za jednu ogrlice i kutiju cigara ne možeš ništa da kupiš....možda malo 'leba, ali to njima ne znači mnogo.

Sta reci... Njihov bezobrazluk stvarno vise nema granica... I znaj uvek kada vidis malog cigu, tu negde je i veliki ciga... Rade u coporima i tako stite jedni druge...

Recimo isto primer od pre par godina... tamo gde 53 dugo stoji na onom semaforu u narodnog fronta cigancici uletali na toj stanici u bus i vatali devojke za onu stvar, pa pobegnu... ****** nisam mogao da verujem... ustao sa sedista, stao ima na vrata da ne ulaze vise i kao oni mi nesto vriste tu, plaze jezik i slicno... ej...
tako da ima razloga da...

Pantalone stvar ukusa ali cokule mogu da pomognu...
ti si baja, covece ovo je 21 vek

PC010869K-1.jpg

..predlazem ti da ne ides preko zelenjaka...ili da se preselis ...u shumu npr...

tunel01.jpg

Pa ja bas dugo nisam bio u Beogradu, ali koliko se secam poslednji put je bilo vise djubreta nego na ovoj fotografiji.

Drugo, vidite kako lepo cigani uredno su poslagali kartonske kutije, to bi mozda srbima trebalo za primer, pa da nauce nesto.

Trece, Cigani su kao Recycle Bin.

Ne kapiram zasto tolika frka oko cigana kao da su se juce pojavili u dimijama i setaju mecke po ulicama?

Meni srbija sve tuznije deluje

Nemojte me krivo shvatiti - ja bih pomogla. I nek su im svih sesnaest zivi i zdravi, samo sto je puno - puno je. I bezobrazno.
Ne razumijem. Ma, treba im oduzimati djecu momentalno.

Gospodjo jeste vi iz onog odseka za oduzimanje prekomerne dece?
Kapiram da su vas trenirali u Kini?

Vi verovatno ni nemate decu kad mozete takve naci izjave da pisete.

Isto tako isao sam jedanput u Sofiju, Bugarska, pa su se Bugari zalili koliko cigana imaju tamo i to, mada pravo da vam kazem nikako nisam skapirao ko je ko? Boga mi, neki Bugari su bas onako crnjomanjasti pa pomalko i prljavi.

Ja ne znam sta se ljudi toliko uhvatise cigana, to samo govori o kompleksu nize vrednosti, i kako bas, nasli da kritikuju cigane da ne peru zube....

Srbija zemlja cuda, kapiram da ce da izmislimo toplu vodu ovih dana u cesmi u kupatilu.

jesmo zemlja čuda...juče pred bankomatom tri roma čekaju u redu da podignu svoj normalno zarašeni nivac...meni to bilo baš ok. a oni gledaju onu mašinu kao da hoće nešto da ih zaybe...ipak, ok. mislim, biće ih sve više takvih. nadam se.

Gospodine Milose,

S opreostenjem, niste bas u toku. Za pocetak sa mojim porodicnim stanjem.
Oduzeti dijete nekome ko ga uzme sa dvije-tri godine i odnese na semafor kako bi ono prosilo ili plakalo u krilu nekoj Romkinji koja mu je mozda majka... Nekome ko ga sa najvise 7 posalje da prosi - golo i boso po minusu i snijegu. Go ga tjerra da krade i tuce ga ako se vrati bez zarade...

Ja i vi ne govorimo o istom problemu.
Meni je zao ljudi koji tesko zive. I stojim - neka im je svih 16 zivo i zdravo, ali sta ocekuju od drugih?
Ne mislim da se treba uzeti dijete viska. Jer djeca nisu visak. Ali kad ga neko zlostavlja ili zanemaruje? Rom, Srbin, kinez, Indijanac... bilo ko! Da, treba uzeti dijete i odvesti ga od zlostavljaca.

Back