PROBLEM - Prezasićenost, distimija, depresija ili šta već?

Kugelschreiber

Zainteresovan član
Poruka
213
Imam 21. i na trećoj godini studija sam.
Po ko zna koji put počinjem da osećam neku nelagodu, teskobu, uznemirenost, očaj, ili šta već to bilo. Problem je što ovako nešto mi se javljalo i pre, ali uvek kratko traje i uspem da se izborim sa tim, šetnja, izlazak, motivacioni govor sa samim sobom, muzika, muzika, muzika - ona je uvek rešavala stvar. Pustim sebe da očajavam neko vreme kako mi je sve sranje, kako mi se ne uči, kako ovo kako ono, i prosto se nekako ispraznim, prestanem to da radim i krenem da živim normalno.

Trenutno imam najveći pad u raspoloženju, motivaciji, energiji za dalje, odluke donosim jako sporo i nesigurno, stalno je prisutna neka strepnja da neće sve biti idealno ili zadovoljavajuće (po nekim mojim standardima koji sve više idu mi na živce) i onda uvek nekako odustanem, bojim se da probam, kad probam odustanem, ako ne odustanem ne postignem urađeno kako sam planirao i skenjam se, i tako u krug, od obaveze do obaveze - kad uspem u nečemu, onda budem srećan i zadovoljan, ali to traje kratko, opet krene neko stanje besmisla ..
Bukvalno čekam dan kad ću se probuditi raspoložen
Kao da čekam Godoa

Pritisak mi je jako nizak već duže vreme, ne umem da funkcionišem bez kafa ili čajeva, hodam sporo, razmišljam sporo, sav sam usporen

Živim sam i mislim da je to nešto najgore što je moglo da mi se desi, jer sam u četri zida samo mi se talože neke negativne misli u glavi, nerealna očekivanja i naravno nezadovoljstva, neuspesi, manjak motivacije, gubljenje vremena na gluposti kao što je fejsbuk, traženje brzih načina zabave i tako redom. Nikad nisam konzumirao droge, u to ne ubrajam paljenje buksne leti kada sam kući.

A nije oduvek tako bilo
Odličan sam student, lenjost mi je bila strana reč, takoreći nisam razumeo ljude koji su lenji, koji nemaju motiva za život, koji su sve tako nekako usporeni i čekaju da im nešto padne s neba. Uvek sam imao brdo obaveza i na vreme sve postizao, na vreme se organizovao i uvek ostvarivao odlične uspehe. I tad mi je nailazilo slično stanje bezvolje, osećaja nemoći i besmisla, ali sve je to trajalo kratko, oporavim se posle dan-dva žestokog skenjavanja uz depresivnu muziku ili opijanje, a onda jedno jutro ustanem i odlučim da to promenim i za koji sat-dva već sam u normalnom stanju, normalno funkcionišem i mislim pozitivno. Kao da sam navikao da se to dešava, i eto sad čekam Godoa- čekam da se to opet desi - da se probudim ujutru i istrajem u odluci da budem poizitivan, da učim, da radim, da budem veseo, uživam u malim stvarima i da se nadam i borim za velike...

U ovakvom stanju, često uhvatim sebe da pretražujem po internetu o depresiji i sličnim stanjima, ali ništa od toga ne pronalazim da je kod mene problem, tj. nikad nemam sve te simptome ili opise, i onda mi moje stanje počne da deluje na prosto neki nelagodan san iz koga se čovek budi, Godo dođe i reši stvar.

Ne znam šta mi je činiti, probao sam da se teram da učim, da teram da NE učim, da izlazim i samo se provodim i time se kao izduvam od svega, ali jok, sve to nekako se pretvori u robotsko izvršenje cilja, a ne pravo uživanje ili pravo življenje, već sve nekako, učmalo, rasplinuto i bez emocija

A ne želim da mi se ovo stanje oduži, na to nešto gledam kao na još veći mrak u životu, jer se samo tovare obaveze, ide leto u kome sam mogao da uživam - ali po svemu sudeći, imaću da učim, na sve ovo gledam kao na nešto što NE SME da se desi, NIJE SMELO, nedopustivo je ... treba mi odmor od svega - kažem sebi - ali nakon pola meseca bola u k.. za sve i odmaranja, ja se vratim u sav svet obaveza i krene mi fino, ali nakon 10 dana padnem, prestanem da se trudim, sve manje učim, sve manje izlazim, sve manje se smejem i tako redom..

Sad mi najveći problem prestavlja upravo to što očekujem od sebe previše u ovom roku, a kao da star sam, kao da imam 300 godina i da nema nade da išta promenim....u istom momentu kad to pomislim, nasmejem se sebi i kažem: daj koji ti je k.. sve će biti u redu, možeš ti to, ali već nakon dan dva opet odustanem.. . i tako redom

Puno razmišljam, puno, uglavnom negativno, uglavnom retrospektivno, sagledavam svoje detinjstvo i uviđam kako su mnoge stvari dovele do ovoga sad,

Uviđam kako sam nekad imao motiva da radim, da se veselim, ali tog motiva nisam bio svestan - takoreći kao da nije bilo nekog konkretnog motiva za dalje, nego prosto je to bilo nešto što se podrazumeva - izaći, provesti se sa društvom, voziti bicikl, smejati se, učiti i raditi stalno i truditi se za što bolje rezultate...
Sad kao da mi treba neki ogromno motiv, a ne nalazim ga. Niti realno mislim da iko može i da ima neki motiv tipa posao ili tako nešto jer danas u Srbiji se ni ne može planirati mnogo budućnost...

i tako, otvorih se ja lepo ovde
Samo bih voleo da znam da li je ovo moje stanje tipična PREZASIĆENOST od UČENJA ili nešto dublje, ozbiljnije. Šta god da je, želim da čujem nečije još mišljenje, jer su ljudi s kojima pričam obično u fazonu kao i ja - ma proćii će to, opusti se - ili su u fazonu - tako je meni oduvek, navikni se (da, imam dvojicu egzistencijalista u društvu i nije im lako)

i kako da se nosim s tim? kako se vi nosite? Dođe li Godo (motiv, raspoloženje, vedrina, štagod) na kraju? I kako da se pronađe?

Nisam spomenuo ni da imam blag oblik fotoepilepsije. Bila je učestalija u pubertetu, zadnjih godina je veoma retka i doktori imaju veoma dobre prognoze što se toga tiče. Jednom u dve godine mi se des napad.
Poslednji put se napad desio početkom ove godine ( pre toga u 19,.godini), i tadašnja devojka (koja je znala da imam epi) je videla to i nije umela da mi pomogne, što naravno nije ništa čudno. Kad sam došao sebi, rekla mi je da se jako uplašila i da ne želi da bude sa nekim ko ima epilepsiju. Kratko jasno i veoma odlučno.
Za nju me zabole, to je prošla stvar, gotovo i da ne mislim na nju, mada me ta reakcija jeste pogodila - jer zaboga tako nešto nisam u životu čuo ni od koga

Ali ipak, koliko god mislio da je ta stvar gotova, od tada manje-više izbegavam veze, i nekako mislim da treba prvo da rešim svoje sopstvene misli, sav ovaj haos u glavi šta god da je u pitanju, pa onda da se upuštam u veze. Ne znam da li je to razmišljanje pogrešno, dobro si to spomenuo, verovatno jeste ali ne znam zašto se ne trudim..

Što se epilepsije tiče ne brinem previše jer je situacija mnogo bolja nego nekad, svaka dva meseca imam EEG nalaze koji su uglavnom u redu i sve bi trebalo da se završi i po rečima doktora u 22.-23. godini.

Dobro je to sto si podelio problem sa nekim.I ovaj sam razgovor na forumu ce ti malo doprineti da odahnes.Sto kazu ovi pre mene ti si svestan decko svojih problema i pokusavas da se suocavas sa njima sto je veoma dobro.Sto se tice drustva,nemoj se ljutiti,ali bi sigurno trebao da se kreces u nekom veselijem drustvu ,ne treba sada ni da zapostavis ni ove prijatelje ba kojima si i dosad bio,ali ne bi bilo lose da nadjes i nekoga ko optimisticki gleda na taj vas studentski zivot.Sto se tice devojke budi iskren sa njom od samog pocetka tako da ces znati kakvo ima misljenje o tvom problemu sa momentalnom bolescu,ako te shvati,onda je to prava osoba za tebe.Znaci samo ti je potrbna mala promena okoline i sam ces uvideti da ce sve biti bolje,jer covek u zivotu mnogo stosta pobedi,ali sebe tesko.I zato ponovo kazem da ti je ovo veliki korak cim si uspeo da svoje probleme podelis sanekim i poveris se.Veliki pozdrav i zelim ti sve najbolje u zivotu.A ovo ti pricam jer sam i sam u slicnoj situaciji,samo sam ja imao povredu na poslu i slabo se krecem i kada negde idem moram sa stakama i moam stalno da molim nekoga,ako mi treba da me negde odveze,kod lekara ili bilo gde.Taj moj problem traje od 2001 godine i isao sam od lekara do lekara,po bolnicama i banjama,ali nikakvog boljitka.Ne smeju da mi operisu kicmu,a svi lekari kazu da se to stalno pogorsava i da nema leka.Vec duze vreme imam problema sa pritiskom i srcem(aritmija),a ovaj srcani pritisak mi ide i do 130,a gornji 155,tako da se skoro sudaraju.sto nije ni malo dobro.Vecinom sam sam kod kuce.jer sam ja malo starija osoba i cerke su mi se poudale i obe imaju po jednog sina,jedan ima tri godine,a drugi 6 meseci i kada dodju kod mene ja ne mogu dugo da se igram sa njima zbog tih mojih problema i nekada bi pojeo sam sebe da mogu.Ranije su me obilazili kolege sposla i rodbina,sada retko ko svrati,zena na poslu i tako ti ja samujem i da mi nije ovog kompa,neznam sta bih.Padam i ja dosta puta u tu Apatiju,ali se nekako velikom snagom vracam u normalu,jer ja moram da se pomirim da je to tako i nema druge.Svi lekari mi kazu da se od toga ne umire,ali s tim da.Ti si mlad decko i pametan i pred tobom je buducnost,samo se moras okrenuti u pravi smer i bce sve u redu.Setices se jednog dana svega ovoga i bice ti smesno.Jos jedno zelim ti sve najbolje i samo teraj i okreni se malo veselijem drustvu.

sve su to gluposti i dobices mnogo opsirnih ali nikakvih odgovora. mozda je glupo i sto ti pisem ponovo
zavrsavaj faks
zanimljivosti u zivotu nema, nekad te iznenadi i dodje i jedino sto treba da znas jeste da su zanimljivosti RETKE i tako se odnosi prema njima. i lako menjaju lice, vec sutra nisu zanimljive i retke
obicno je ideja zivota da si srecan sto si ziv i sto te niko ne maltretira
to sto sve postane dosadno ne znaci da treba suprugu da shutnes sutra ili tako nesto.
ovaj odgovor je manje vise nepotreban al mi se pishe
ahah malo ko zoo vrt... tako neke zanimljivosti koje posmatram. a sta da radim nisam generator

Poslednja izmena:
Играј баскет, фудбал, одбојку са друштвом.
(сад су школе падобранства добро појефтиниле и скраћен је курс за скакање са 1000м) или шетај по планини, обилази манастире када није слава или недеља, па поразговарај са тамошњим особљем. Има доста других ствари, које би те могле учинити окупираним, јер ти то недостаје.

Штета што нема више војске. Помогло би ти то дружење и налажење пријатеља.

Puno razmišljam, puno, uglavnom negativno, uglavnom retrospektivno, sagledavam svoje detinjstvo i uviđam kako su mnoge stvari dovele do ovoga sad,
Na mene tvoj post ostavlja utisak usamljenosti.
Pošto sam ipak laik, daću ti laički savet:
rano je da svodiš bilo kakve životne bilanse. Dobro je da umeš da analiziraš, ali evo ti još nečeg za razmišljanje:
mnoge stvari su dovele i do toga da si pametan dečko (što se vidi iz tvog posta), a to nije negativno. Mnoge svari su dovele i do toga da Godoa ipak uspevaš da dočekaš, što je takođe pozitivno. Znači da u tebi ima snage i volje.
Ali nije dobro da osećaš besmisao.
Ja bih ti, ipak, savetovala da se konsultuješ sa psihologom. Ne može da škodi.

Играј баскет, фудбал, одбојку са друштвом.
(сад су школе падобранства добро појефтиниле и скраћен је курс за скакање са 1000м) или шетај по планини, обилази манастире када није слава или недеља, па поразговарај са тамошњим особљем. Има доста других ствари, које би те могле учинити окупираним, јер ти то недостаје.

Штета што нема више војске. Помогло би ти то дружење и налажење пријатеља.

kome je to pomoglo? druzenje?

Back