Problem percepcije i društva

Esencija problema je da ti poluljudi imaju otprilike 10-20% formiranu sliku o nečemu, a to nešto su percipirali samo sa jedne strane, njima je često nametnuta percepcija i oni nisu kadri intelektualno da sagledaju i ostale uglove nečega kako bi barem došli do 70-80% istine o nečemu i na taj način imali realniju sliku.
Ovo vodi ka zlu.
To je ono sto sam ja nazvao "referntni okvir" tj okvir kroz koji ljudi posmatraju svet, a taj okvir su stekli kroz iskustva, porodicu, drustvu, a u novije vreme su mediji uzeli veliku ulogu i oni su krivi za potpuno pogresnu sliku o svetu.
Uzmimo primer jako dobru recenicu koju je neko rekao tokom stvaranja Italije:
"Stvorili smo Italiju, sad moramo stvoriti Italijane".
Ova recenica zapravo oslikava pravo stanje: u tom trenutku je svega nekoliko posto Italijana govorilo talijanski, vecina su govorila dijalekte koji su vecinom medjusobno toliko razliciti da se nisu mogli sporazumeti, niko se nije osecao kao Italijan- stvoren je narativ, a naknadno je stvorena mitologija i tek pojavom masovnih medija ova pojava je zavrsena. Tako su otprilike stvorene sve nacije.

Stvari gotovo uvek idu od gore prema dole, cak i revolucije- sve i jednu revoluciju je vodila klika nekoliko ljudi koji su zatim stvorili veci krug, stekli kriticnu masu i preuzeli vlast, a zatim nametnuli svoj narativ ili ga pokusali nametnuti.

Na makro planu, ovo je civilizacijski problem cjelokupnog društva na globalnom nivou, jer izbor da se nešto ne percpira stvara lažnu sliku, samim tim, perspektiva tih ljudi je drugačija i manje približna istini. Ovo dovodi do ignorisanja problema, jer problem nije percipiran, samim tim problem raste i može zakucati jednoga dana i na njihova vrata..
Po mom misljenju problem na Balkanu jeste sto smo "pokupili" razna verovanja koja su veliki izvor problema- a najvise se radi o kombinaciji religijei nekih komunistickih ideja i kroz tu prizmu su ljudi laksi da "padnu" na gluposti, evo nekoliko mitova:
"Mnoge imperije su propale zbog dekadencije"-Nijedna imperija nije propala zbog dekadentnosti ukljucujuci i Rimsku, vec zbog drugih, prakticnih razloga
"Platice oni za svoje zlo"- Ne pobedjuju dobro i zlo, zapravo takvi koncepti u prirodi ne postoje, ni jedna imperija nije propala zato sto je bila zla- propala je iz praktickih razloga.

No kad kombinujemo samo ove dve budalastine onda dobijemo pozadinu mnogih prica i tema s krstarice.
Problem je sto je vrlo lako manipulisati ljudima i uciti ih pogresne stvari, a ta mana dolazi iz same evolucije- da konacne odluke donosimo na osnovu emocija*, ima svojih korisnih stvari ali se zloupotrebljava od strane raznih aktora.

*"trolley problem"- u ovom testu ljudi trebaju doneti odluku 1. da li da se ne umesaju i puste vozic da ubije nekoliko ljudi ili da polugom skrenu vozic i bude ubijen jedan covek- gotovo svi skrenu voz, jer je logicno da je manje zlo da strada jedan nego nekoliko ljudi
2. u drugoj verziji da bi se spasilo nekoliko osoba umesto povuci polugu potrebno je gurnuti jednog coveka cije telo ce zaustaviti vozic i stradat ce samo taj covek koga smo gurnuli- u ovom slucaju gotovo niko ne zeli gurnuti tog coveka- razlika je u tome sto u slucaju 1. se aktivira samo deo mozga zaduzen za matematicke i logicke probleme. U slucaju 2. posto guramo coveka tj zbog kontakta to aktivira i deo mozga za osecaje i on "nadvladava" logicki deo.
Znaci manipulacijom emocija uticemo na sistem odlucivanja.

Nisi ni mogao da čuješ , jer ovaj zakon je tek otkriven i tek treba da postane predmetom naučnog proveravanja i priznavanja njegovih neoborivig argumenata i logike
Ovde se mozemo sloziti, onog momenta kad bude priznat i dokazan spreman sam da se slozim, no za sada ima dosta kontradikcija od kojih sam neke naveo.
No slazem se da i postojece teorije imaju dosta nepoznanica ili da se drugacije izrazim "rupa" tako da ni njih ne prihvatam, barem ne u potpunosti-
na kraju krajeva, mislim da i nismo u stanju da sagledamo punu istinu, i samim time sve ovo je daleko od istine, tako da je u neku ruku i besmisleno raspavljati o svemu tome, ja ne verujem u ni jednu teoriju, ti verujes u "zakon postojanja" i to je ok, mozemo se sloziti da se ne mozemo sloziti.
Svako dobro!

Ovde se mozemo sloziti, onog momenta kad bude priznat i dokazan spreman sam da se slozim, no za sada ima dosta kontradikcija od kojih sam neke naveo.
Od koga očekuješ da prizna Zakon postojanja, kad ga još uvek niko nije otkrio i niko ga ne zna. Dok sa druge strane, svako sa zdravim razumom može da ga prizna, jer su navedeni svi argumenti koje svako može da proveri i sba logika koja to objašnjava da može da se razume.

Što se tiče kontradikcija koje pominješ, na njih sam ti odgovorio, i ne možeš moje odgovore ne vvažavaš uprazno, bez objašnjenja, zašto.
No slazem se da i postojece teorije imaju dosta nepoznanica ili da se drugacije izrazim "rupa" tako da ni njih ne prihvatam, barem ne u potpunosti-
Zakon postojanja je rešenje najveće tajne koju nauka nije rešila, a to je postojanje Svesti. Postojeće naučne teorije po kojima je Svest rezultat visoke organizacije materije, poput ljudskog organizma i da je mozak taj koji proizvodi svest, toliko su besmislene da o njima ne vredi ni raspravljati. Prosto iz razloga što bez visoke svesnosti i inteligencije, tako svršen organizam, poput ljudskog, nikada ne bi mogao da nastane. Kojoom mora da raspolaže upravo energija koja u majčinoj utribi gradi ljudski orhanizam, koja je pre toga, na isti način, pomoću svog znanja i intelignecije sagradila i majčin organizam i sve druge organizme, kao i ceo Svemir. Čiji ljudski um ovo ne može da razume, neka i ne pokušava da sazna Istinu o postojanju maaaaaaaaterije, života i Svemira.
na kraju krajeva, mislim da i nismo u stanju da sagledamo punu istinu, i samim time sve ovo je daleko od istine, tako da je u neku ruku i besmisleno raspavljati o svemu tome,
Imaš pravo da tvrdiš da ljudski um nije u stanju da spozna punu Istinu samo kako govoriš o svom umu i ako to tvrdiš. onda si u pravu, jer iz ovih tvojih odgovora se to i vidi.
ja ne verujem u ni jednu teoriju, ti verujes u "zakon postojanja" i to je ok, mozemo se sloziti da se ne mozemo sloziti.
Zašto govoriš o verovanju ili neverovanju bilo čega, kad nikakvo verovanje ne priliči ljudskom umu. Već mu priliči samo iskustveno proveravanje i dokazivanje i logičko objašnjavanje i razumevanje. Ljudski um koji to nije u stanju, koji je sposoban samo da veruje ili ne verije, nije dovoljno razvijen ljudski um.

I molim te, nemoj više ni jednu reć, "verujem" ili "ne verujem" da izgovoriš, kada je reć o Zakonu postojanja,ako nisu u stanju da priveriš argumente i pomoću njih razumeš.

Back