Kako mrzim ovakve odgovore. Bez obzira što si pokazao koliko si nezreo, ograničen i tup a za to bih trebao da imam razumevanja. "Znaš li ti koliko ima dece kao ti...?"
Ajde idi plači idiote. Je l' to znači da ne trebam da zatražim pomoć? Ne mogu da verujem da i dalje takva vrsta ljudi postoji.
hajde ne mrsomudi, covek ti je rekao sve sto su ti rekli i ostali ali u mnogo direktnijoj, ublazenoj formi. to sto ce svi da te tese sa "ti si ugrozena vrsta pa te treba negovati" ce ti vise odmoci nego pomoci. istina je, ovo sto ti navodis kao probleme nisu problemi vec svakodnevnica 90% mladih.
s obzirom da si sada u presudnoj fazi, jedva punoletan, normalno je da si toliko prezasicen svim da ti se sve prosto cini bespotrebno. i za to se ne treba ici kod ikakvog psihologa ili psihijatra, a to ce ti retko ko reci, a evo i zasto - psiholog ce da od necega sto ti vidis kao problem da napravi 10x vecim problemom i ti ces uskoro sebe nazivati "osobom sa defektom". tako danas 95% njih ima "depresiju", a ustvari ima lenjost.
moras da napravis petoljetku, recimo ako imas sada 18 godina (posto si 4ta srednje), zacrtaj sta moras da obavis sa sobom do 25te godine. cinis se jos nezreo za brak ali evo jedna verzija kako bi mogao da sve zacrtas.
1) zavrsi srednju kako znas i umes. profesori jesu kenjatori ali za dvojku ne samo da mozes nego i moras da naucis. tu nema premisljanja. popricaj sa profesorima sta oni traze za prolaznu ocenu, slihtaj se malo ako treba, i ne moras sedeti da ucis konstantno ali citaj po malo, dok si u toaletu, ujutru uz kaficu, ako pijes, ako ne u busu, itd. naucices mnogo brze tako.
2) da odsluzis vojsku. znam, bauk je za vecinu, a i nije obavezno, ali ces
dobiti priliku da se malo osamostalis od svojih i svoje okoline generalno, sto ti sada deluje kao da ti najvise treba, i da jos zaradis neke parice s obzirom da se sada sluzenje vojske placa (nista posebno, oko 20ak hiljada mesecno, ali opet vajdica, vratis se hiljadu evra tezi a i naucis da imas kontrolu nad sobom, bar u fizickom smislu.
3) da odes na work and travel. ovo cu ti mozda samo ja preporuciti ali je dobra ideja, koristeci parice koje si zaradio od sluzenja vojske mozes se prijaviti na work and travel program i otici da radis u SAD na par meseci, samo ovaj put da nagomilas mnogo deblju lovu. najcesce ces raditi kao sanker ili vuci neka kolica, ali ces zaraditi, za nase standarde puna kapa. ko vredno radi i ne setka se ulicama dok je tamo, obicno se moze vratiti sa tog programa sa 10 000 evra u kesu.
4) presudi da li ces studirati - NIKAKO da budes veciti student. ako bi sad pratio sve ovo sto sam ti ja rekao u ovom redosledu, ti bi vec imao neki pocetni kapital od 10 000 eur, i mogao bi da das jedan deo toga na fakultetsko skolovanje ako stvarno imas strast za neku nauku, ALI, nemoj da upisujes nista sto ne pravi pare, dakle tehnicke nauke ili tako nesto, nikako ekonomija, pravo, filozofiju i psihologiju da ne pricam. posto izgleda da nije tako jer ces jedva zavrsiti srednju, idi na sledeci korak.
6) zavrsi neki kurs ili neke dozvole. akademija oxford ih ima dosta kod nas. za neku relativno malu sumu (200-300eur) mozes zavrsiti za par meseci da pricas na solidnom nivou neki jezik, da umes da radis nesto oko struje, auta, maltene sve sto mozes da zamislis od zanata i sire. sve se trazi u inostranstvu, pogotovo na privremeni rad, pa i za kamiondzije, zato sam i napisao dozvole, mozes zavrsiti kategoriju da vozis nesto, kamion recimo, ili kako god. to su stvari koje naucis u par meseci a mozes da radis ceo zivot.
7) osamostali se. sad kad bi, hipoteticki, imao zanimanje, i posao, vreme je da krenes da zivis sam, i maltene postajes svoj covek. mozes da se zenis, da imas decu. uspeo si u zivotu, prosao si kroz najgori period. cestitam.
eto, sad imas 18 godina, 7 predloga, 7 godina do 25e da postanes svoj covek. ovo je samo neki moj primer sto sam sklepao sada, ali ima jos dosta nacina.
kljucna rec je -
SNALAZENJE
sad si u periodu gde ako ne krenes da ucis da hodas kroz zivot sam, pogotovo u finansijskom smislu, posle ces se tesko snalaziti.