Čovek 5 godina trpeo bolove, ChatGPT mu rešio problem:

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.463
Posle pet godina neprekidnog bola u vilici i frustrirajućeg zvuka “pucanja” prilikom žvakanja, jedan korisnik koji nije uspeo da dobije jasnu dijagnozu od lekara, u očaju se obratio ChatGPT-u i dobio odgovor za nekoliko sekundi.

AI model je precizno opisao potencijalni problem kao pomerenu, ali još uvek pokretnu zglobnu pločicu i predložio jednostavnu vežbu. Rezultat? Bol je nestao za manje od minuta, a problem koji je trajao godinama rešio se praktično trenutno.

https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...edium=web_article&utm_campaign=adria_internal
1751555072264.png

Mnogi se i dalje podsmevaju "samolečenju"?

Slučaj je otvorio širu raspravu o načinu na koji ljudi koriste AI i to posebno mlađe generacije. Dok stariji korisnici AI vide kao bolju verziju pretraživača, mlađi ga koriste kao ličnog savetnika: za dileme oko fakulteta, odnosa na poslu, ljubavnih problema i, kao u ovom slučaju, zdravlja.

Direktor OpenAI-a, Sem Altman, naglašava da je najveća snaga ovih modela njihova sposobnost da razumeju kontekst: korisnikovu prošlost, veze, navike i na osnovu toga daju personalizovane, promišljene savete. Oni su dostupni 24/7, ne osuđuju i uče iz ogromnih količina iskustava drugih.

Napravili su ograničenje. Do skoro si mogao u ChatGPT da ubaciš EKG analizu ili neki snimak i on ti rastumači. I to je dobro radio. Sad od skoro su to ukinuli. Samo kaže "javite se vašem lekaru". I to je vrlo loše. Jer mnogi nemaju mogućnost da saznaju tako dobre informcije, čak i kod lekara. Vrlo često viđam da i lekari odgovaraju površno i nezainteresovano i pacijente doživljavaju kao "pokretnu traku". U tom kontekstu je ChatGPT bio od neprocenjive vrednosti jer ti je uz nekoliko pitanja, podpitanja i snimaka, davao toliko dobre informacije koje ne bi skupio analognim putem nedeljama, potovo za neke složenije stvari. To ukinuti da bi se zaštitila profesija je debilno. Ne postoje građani zbog lekara nego obrnuto.

Majkrosoft je u UK napravio studiju gde je dao kompleksne medicinske slučajeve na analizu AI a i pravim lekarima.
AI je rešio probleme u preko 80% slučajeva, dok su pravi lekari tek u 20% (kada se su oslanjali samo na svoje znanje bez konsultacija sa ostalim lekarima, knjigama i internetom)
Pa povezuju informacije iz svih baza podataka sta je tu cudno

To bi bilo malo pipavo npr u slucaju seksualnog pomagala....znamo da su oci uvek gladne, i na zahtev , nisam zeksualno zadovoljena, treba mi veci i deblji , na pitanje jel krastavac zadovoljavajuci , pa nije, mogao bi malo deblje i devojka bi zavrsila sa novom preokupacijom....

Sto kaze nas lekar pepo bandic, zasto places curo , pa gledam ga i volela bih ali ne moze ceo da stane...

Pa mislim... skoro sam napisala AI razne simptome i pokusali smo protumaciti. Na kraju smo dosli do spiska lab analiza koje treba da uradim, sto i jesam. Kad sam dobila reyultat aploadovala sam i sve je prokomentarisao. Rekao mi da odem hitno kod lekara za neku stvar, otišla sam i dobila lek. Zaključio je šta sve nije problem što je značajno. Ostalo je kad završim terapiju d odradim ponovo analizu koju je rekao. Mislim... ne treba se sasvim oslanjati na to, nije to 100% tačno. Međutim, za onog ko ume da misli, povezuje i ima neke osnove iz medicine, može dosta toga da pomogne.

Što se tiče emotivnih stvari pitanja i problema, ne koriste samo baš mladi, već i mi nešto stariji ;). Daje podršku i zajedno analiziramo, uostalom može jasno da ukaže ako mu pokažeš neki razgovor (pisanu komunikaciju) šta je problem u njemu. U svakom slučaju - koristim obilato dok može. O poslu da ne pričam.

Napravili su ograničenje. Do skoro si mogao u ChatGPT da ubaciš EKG analizu ili neki snimak i on ti rastumači. I to je dobro radio. Sad od skoro su to ukinuli. Samo kaže "javite se vašem lekaru". I to je vrlo loše. Jer mnogi nemaju mogućnost da saznaju tako dobre informcije, čak i kod lekara. Vrlo često viđam da i lekari odgovaraju površno i nezainteresovano i pacijente doživljavaju kao "pokretnu traku". U tom kontekstu je ChatGPT bio od neprocenjive vrednosti jer ti je uz nekoliko pitanja, podpitanja i snimaka, davao toliko dobre informacije koje ne bi skupio analognim putem nedeljama, potovo za neke složenije stvari. To ukinuti da bi se zaštitila profesija je debilno. Ne postoje građani zbog lekara nego obrnuto.
morali su da ukinu zato što chatGPT nekad ima halucinacije i izmišlja podatke da bi izgledalo da sve zna...pretila je opasnost da neko koga slaže loše završi i posle tuži OpenAI...

morali su da ukinu zato što chatGPT nekad ima halucinacije i izmišlja podatke da bi izgledalo da sve zna...pretila je opasnost da neko koga slaže loše završi i posle tuži OpenAI...

Ne može da tuži kad stoji napomena da to nije medicinski savet i da se jave lekaru. Halucinacije nisu ni 1%, što bi zbog toga odbacili dobrih 99%?

kako je na polju istorije slično je sa svim oblastima života

Nije isto. Istorija je društvena oblast podložna različitim tumačenjima. Na primer, svaki sukob ima više gledišta. Neko ko je terorista za jedne, za druge je borac za slobodu. Sa druge strane, imaš prirodne nauke koje su egzaktne. Jedna od takvih je i zdravstvo. Ako stavimo po strani nadrilekaratvo i kvantnu medicinu, sve ostalo je konkretno. Postoje zvanični protokoli i nema razloga da jedna superinteligencija, koja u bazi ima sve moguće informacije o svemu, ne bude dostupna građanima. Ja sam recimo za cistu i srčani zalizak (nebitno za koga) saznao brdo informacija. Prosledio sam mu specijalistički izveštaj i dobio sam sve, koliko je opasno, koje su terapije, kako treba živeti, kako se hraniti, koje fizičke aktivnosti praktikovati, koje izbegavati, koje su verovatnoće za pogoršanje, kako bi izgledala operacija, šta se radi na njoj, koji su rizici... dakle informacije koje nema šanse da bi prikupio od lekara. Ono nema teorije. To ti prosto niko ne bi rekao toliko detaljno i toliko sistematično. Dakle neprocenjiva vrednost.

Nije isto. Istorija je društvena oblast podložna različitim tumačenjima. Na primer, svaki sukob ima više gledišta. Neko ko je terorista za jedne, za druge je borac za slobodu. Sa druge strane, imaš prirodne nauke koje su egzaktne. Jedna od takvih je i zdravstvo. Ako stavimo po strani nadrilekaratvo i kvantnu medicinu, sve ostalo je konkretno. Postoje zvanični protokoli i nema razloga da jedna superinteligencija, koja u bazi ima sve moguće informacije o svemu, ne bude dostupna građanima. Ja sam recimo za cistu i srčani zalizak (nebitno za koga) saznao brdo informacija. Prosledio sam mu specijalistički izveštaj i dobio sam sve, koliko je opasno, koje su terapije, kako treba živeti, kako se hraniti, koje fizičke aktivnosti praktikovati, koje izbegavati, koje su verovatnoće za pogoršanje, kako bi izgledala operacija, šta se radi na njoj, koji su rizici... dakle informacije koje nema šanse da bi prikupio od lekara. Ono nema teorije. To ti prosto niko ne bi rekao toliko detaljno i toliko sistematično. Dakle neprocenjiva vrednost.
nisi pogledao thread na koji sam ukazao..nisu problem razni izvori koje chatGPT koristi nego što izmišlja izvore i interpretacije tj. laže...kad je pritisneš prizna da je izmislila i to pravda raznim nesuvislim izgovorima tipa da je htela da ostavi dobar utisak..poenta je da ne možeš imati poverenje u ono što chatGPT kaže ni u jednoj oblasti života...

nisi pogledao thread na koji sam ukazao..nisu problem razni izvori koje chatGPT koristi nego što izmišlja izvore i interpretacije tj. laže...kad je pritisneš prizna da je izmislila i to pravda raznim nesuvislim izgovorima tipa da je htela da ostavi dobar utisak..poenta je da ne možeš imati poverenje u ono što chatGPT kaže ni u jednoj oblasti života...

Možeš. Samo treba znati komunicirati. To su primeri ljudi koji ili ne znaju šta rade, ili namerno prave predstavu.

Ja do sada nisam imao nikakvih problema niti sam primetio neke anomalije.

Možeš. Samo treba znati komunicirati. To su primeri ljudi koji ili ne znaju šta rade, ili namerno prave predstavu.

Ja do sada nisam imao nikakvih problema niti sam primetio neke anomalije.
chatGPT laže dosta uverljivo...nećeš ni primetiti ako ne proveravaš svaku tvrdnju tj. navodnu činjenicu...pogledaj onaj thread...zabavna je rasprava koju je Slaven imao sa chatGPTijem

Back