PROANA??????

I da, neko je pitao koji je procenat muskaraca. Sto se tice anorexia mentalis, tu ide nekoliko muskaraca na sto zena, dok za bulimia nervosa taj broj je znatno veci.
Kod mene licno je primaran poremecaj bila anorexia mentalis sa povremenim epizodama prejedanja i povracanja. Klasican model ishrane kod takvih je da se danima ne jede nista, a onda se u jednom navratu pojede nekoliko hiljada kalorija i posle toga sledi pakao.

Kako si to rekla kao da je to nesto puno... to svaka zdrava osoba mora uneti dnevno... mislim da sam negde citala da je potrebno minimalno 1200 kalorija uneti na dan...

Ja se izvinjavam ako sam nekoga uvredila mojim postom... i ja smatram da + - 5-6 kg nije strasno, to je normalna tezina, nisu mi jasni ljudi koji sebi dozvole mnogo vise i ne planiraju da smrsaju-ugoje se... da li ti ljudi razmisljaju o svom zdravlju?

Što se meni sad jede 300 grama čokolade :(

A nemam. A mrzi me da idem do kioska, a i nekako mi glupo :rumenko:

Svako treba da proceni svoje mogucnosti...
Moj brat moze da pojede dve tepsije pice i popije dve litre kole a u zivotu nije imao kilogram viska, mrsav je kao grana... dok ja kad bi to pojela ili se hranila kao on(brza hrana uvek) za mesec dana bi nabacila 5-6 kg(probala)...

Maričičak, reč je bolesnim osobama i reč je upravo o pgrešnoj proceni. Njima treba pomoć. Nije to neko ko ne zna šta treba da radi, već neko ko je izgubio kontakt sa realnošću. Počinješ da mi ličiš na one što na temi o pušenju objašnjavaju kako je pušenje štetno.

Ok, onda me nemoj uzimati zdravo za gotovo vec cisto onako preventivno... jer ovde sigurno ima mnogo njih koji tek krecu tim losim putem...

Ovo za anoreksicne je stvarno strasno... ali kad bolje razmislim i ja sam prva srecnija i zadovoljnija kad imam manje kila... vrlo lako skinem ali i nabacim kile...moj momak ne voli kad sam mrsava pa me stalno opominje da jedem... a meni se bas svidja ova kilaza... "svetu se ne moze udovoljiti"
Kako mrsavost tako i gojaznost predstavljaju bolest... ne razumem kad devojka koja ima 20ak godina sebi dozvoli 15,20 i vise kila VISKA... i onda kao nema kompleks, bas je briga sto je debela... ili kazu:"hormonski poremecaj":roll:... a taj horm. poremecaj se hrani sa dve pljeskavice i litrom koka kole, 300 g cokolade itd... dnevno(samo za veceru)...:eek:

Kultura je voditi racuna o svom telu...[/QUOTE]

S tom tezom se slazem. Kultura je voditi racuna o svom telu, da bi bilo pre svega zdravo, a zatim i lepo. Zbog sebe i zbog svoje okoline.

To nema veze sa kulturom, bar ne u smislu u kome se ta rec obicno tumaci. Mada, svaka kultura ima svoj odnos prema telu kao i prena svemu ostalom. U mnogima (starim i savremenim) se necistoca smatrala uzvisenom. To ne znaci da je takav stav higijenski i zdrav, ali je kultura.

oh, džizas...
o kojoj vi kulturi govorite, pa tema je bolest?!
i da, kultura je voditi računa o svom telu. šta god vama to značilo,
ali je kultura i ne maltretirati druge ljude samo zbog načina na koji su odlučili da će se odnositi prema svom telu (ili su primorani životnim uslovima, bolešću fizičkom ili psihičkom...)

Marčičak, ja nisam rekla, nego rekao:D
ja sam ON:lol:
jos nesto 1200 nije isto sto i 5000 u roku pola sata,posebno ne za nekoga ko je 196cm visok i ima 53 kilograma, a kiji je 2 nedelje pre toga bio na coli light.

Naravno da je opasno, a zamisli sad nekog tinejdzera koji sedam dana jede casu jogurta na dan(ako se moze reci jede)a zatim 2 sedmice pije colu light bez unosenja hrane,a onda nakon toga bang.To je bilo moje ponasanje, koje je i dovelo do toga da imam 53 kg na 196cm.
bundeva je pitala"ko je on":)
ja sam on:)

Da, evo, da se "odbranim", ne znam sto nas napadose kad ovo nije tema o anoreksiji, vec promovisanju iste putem pro ana sajtova.

v.l.b., niko ne ismejava tvoju bolest i/ili psihicko stanje koje te je dovelo do toga ponasanja. Meni je zaista zao. Ono sto sam ja pokusala da podvucem jeste da je pored svih muka koje neko u tom stanju ima, jezivo kada mu (joj) se govori kako fantasticno izgleda... Zato sto vecina anoreksicarki zaista ima i taj "momenat" u bolesti, a to je fizicki izgled. A kako mozes nekome sa 40 kilograma da govoris da izgleda odlicno? Ponavljam, osoba oblela od anoreksije ima problem. Okolina je, navodno, zdrava. Ja mogu da razumem da neko upadne u takvu krizu da prosto zeli da nestane, da "pojede" sebe i tako upadne u bolest, ali ne mogu da razumem "neutralne posmatrace" koji su toliko isprani nekim TV slikama da takve stvari odobravaju (ne gladovanje i anoreksiju, ali mrrrrrrsav izgled da).

Verovatno znate za ovo:
http://www.dailymail.co.uk/tvshowbi...size-12-model-branded-fat-TV-competition.html

Modna industrija u pojedinim zemljama pocinje da zabranjuje premrsavim manekenkama da rade revije. Koliko ce ovo dati rezultata, videcemo.

Inace, smatram i da je preterana debljina problem, narocito ako ugrozava zdravlje i ako se neko iz psihickih problema prejeda. Ali ako se to ne podstice i takvim osobama se niko ne divi, ne vidim zasto bi se podsticalo ovo. (Mada, mozda gresim, sigurno ima pro-fat sajtova gde vam govore kako da se ugojite 30 kilograma za mesec dana jer je to vas izbor...)

Vidi, ja sam u jednom postu stavio da sam imao kontakt sa osobama tog sveta, tipa anorexic nation i slicno.To jeste strasno,promovisati tako opaku bolest, ali ispada da je jedini nacin da se takve osobe na momenat oslobode osecaja krvice,srama i beskorisnosti, tako sto ce biti u kontaktu sa sebi slicnim. Priznajem, kada pogledam sa vremenske distance da to dosta podseca na sektu, mada ima i sajtova gde se takve osobe medjusobno savetuju kako da se izbore s bolescu,a ne kao ovi standardni koji teze produziti agoniju.Iskreno, ja ih razumem, ma koliko nebulozno zvucalo.Jos da kazem da je anorxia nervosa bolest paradoksa i kontradiktornosti sto sam tim otezava adekvatan pristup bolesti.Meni je trebalo 3 godine da rascistim sa sobom, neki ne rese ni za 3 decenije,nazalost.

Drago mi je da to cujem.

I nije problem u tome da postoje grupe za podrsku, niti iko treba da veruje da je "kriv" zbog anoreksije. To je problem kod nas (svugde u svetu, ali narocito kod nas), psihicke bolesti se smatraju "sramotom". Kada se neko razboli od zapaljenja pluca, ili ima, recimo, astmu, sasvim je ok da mu se pruzi podrska. Ako je neko bolestan u mentalnom smislu ili bilo cemu sto ima veze sa tim, odjednom niko nema razumevanja i taj je anatemisan.

Grupe za podrsku su dobra, odlicna ideja. Ako se stidis bolesti, jos ti je gore. Ipak, proana sajtovi NISU grupe za podrsku obolelima. To su grupe za podrsku BOLESTI. Ako ti imas 150 saveta kako da ne jedes, kako da se skrivas od okoline; ako imas mantru koju ces ponavljati u agoniji bolova zbog gladi (mantra koja ce ti dati snage da ne pokleknes i ne pojedes slucajno nesto), ako imas listu "100 razloga zasto je grozno biti debeo" (za njih je debljina ono sto je zapravo normalna tezina)... To nisu sajtovi za pdorsku. Podrsku treba da drze lekari i leceni anoreksicari, odnosno, oni koji su se izvukli i koji tacno znaju kroz sta prolazis, ali te nece podrzati da se i dalje ubijas vec, naprotiv, da se izlecis. U podrskama treba da ucestuvje i tvoja porodica, a ne da te uce kako da od njih krijes da imas problem.

Свака част, Звездице.
Хтела сам поподне да напишем отприлике ово што си ти рекла, само сам се бојала да не повредим нечија осећања. Ти си то веома лепо, тактично и тачно рекла.

А ово је суштина:
Ipak, proana sajtovi NISU grupe za podrsku obolelima. To su grupe za podrsku BOLESTI.

...И то је оно што је страшно...

Ja bolje da ništa ne kažem, biti ću banovan....prosto mi je neverovatna takva distorzija u modernom svetu, da te neko bukvalno savetuje kako da umreš.
Ne znam....shvatam ja bolest, ali ne mogu da pojim da se neko bori protiv jednog od najmoćnijih nagona, protiv onoga čime ga je priroda nagradila, sa čime ga je pustila na ovaj svet......bolje da ćutim

Inace, smatram i da je preterana debljina problem, narocito ako ugrozava zdravlje i ako se neko iz psihickih problema prejeda. Ali ako se to ne podstice i takvim osobama se niko ne divi, ne vidim zasto bi se podsticalo ovo. (Mada, mozda gresim, sigurno ima pro-fat sajtova gde vam govore kako da se ugojite 30 kilograma za mesec dana jer je to vas izbor...)
Hm, ne podstiče se prosto zato što je lako. Danas malo ko ima finansijski gledano problem da sebi nabavi brdo hrane, samim tim jedini razlog zašto se bilo ko ne prežderava danas je kontrola. Jesti je prijatno i lako, nije lako držati dijetu i za to je potrebna snažna samokontrola koju mnogi ljudi nemaju. Divljenje je, verujem, više zbog te samokontrole nego zbog samog izgleda, čak je i koščati izgled promovisan od strane modne industrije u korenu nastao od tog divljenja prema ljudima koji imaju, mogu, vole, a ne rade to. Kao post ili odricanje od seksa, ma bilo kakvo odricanje. Mnogo njih znam koji poste da bi ojačali volju :whistling:

Problem je kada se u tome preteruje.

Back