PROANA??????

pitala je neka devojka jednu izlecenu zasto se udruzuju u tzv. sestrinstva, ako ih ona, ustvari, podrzavaju u citavom naumu...pa je tako nekako odgovorila...jer one istovremeno pate, fizicki i psihicki...

А то ми није јасно...
Ако су свесне да пате, што онда подржавају тај начин размишљања и још саветују друге аноресичарке (булимичарке) како најбоље да пате?

Ne država, ovo je globalni fenomen.
Propagira ga pre svega modna industrija, show business i sl. koje imaju ogroman uticaj na tinejdžersku populaciju.

Ali onda se pojavi J Lo i vecina zena skoci da kaze kako neko moze da bude lep sa tolikim dupetom :confused:.
Nije samo industrija u pitanju, nesto je i do nas.

I mislim da treba odvojiti psihicku bolest od mrsavosti kao ideala (a i to ne vazi za celu planetu - cela latinska amerika smatra lepoticom zenu koja je gradjena kao pescani sat a one sa ravnim kukovima i bez dupeta smatraju ruznima).

(Ne volim teorije zavere)

Nikad mi neće biti jasne te anoreksičarke....a ni bulimičarke....daoduše to je
boles i treba je lečiti što pre....:think:

Smatram da nije dobro ni imati preterano mnogo kilograma u odnosu na svoju
konstituciju...ali ako se malo povede računa sve se može dovesti u red....:ok:

iz istog razloga iz koga sve to i rade...
ti pokusavas da nadjes zdrav razum i logiku tamo gde ih po prirodi stvari nema...
rekla je havalius...na neki nacin uzivaju u svemu tome...a, osecaju da moraju to da rade...to je vise od opsesivnog...citala sam kakav je problem i mucenje za psihu kad moraju da jedu, nakon sto ih otkriju...naravno, to se povrati cim pre...
kao kad se ljudi samopovredjuju...ili su ekstremno sadomazo (ja citala da se jedan ubio dok se davio u autoerotkom zanosu)...ili su prosto, narkomani...
da to radis, i da znas da je jace od tebe, da naprosto moras...da li bi razmenjivala iskustva...kako to ciniti efikasno i bezbolno?
na kraju krajeva, iz istog razloga, zbog kog retko koja sama zatrazi pomoc...zbog kog su uzasno ljute na one koji otkriju porodici njihovu bolest i stanje...

Poslednja izmena:
Sinoć sam čitala neke epidemiološke studije. Procenti uopšte nisu drastično veliki - oko 1% u SAD ima dijagnozu, manje od 2% ispoljava neka ponašanja koja nisu dovoljna da bi se postavila dijagnoza. U Evropi je manje. A uz to, nema neke bitnije razlike u odnosu na situaciju pre 30 - ak godina.

U jednoj studiji u SAD je utvrđeno da oko 25% tinejdžerki i 15% tinejdžera neadekvatno opaža svoje telo, što uglavnom ima za posledicu niže samopoštovanje i niže samopouzdanje. To bi možda mogla biti posledica delovanja medija, tj. poređenja sebe sa onim što oni forsiraju kao ideal lepote. I u principu se slažem sa Skvo da ne mogu mediji da gurnu nekog u bolest, jedino što mogu je da deci otežaju život modelima koje nude, ali bez nekih ozbiljnih posledica po njihovo funkcionisanje.

Ovi sajtovi su bili jedno vreme i zabranjivani(mislim na pro-ana,pro-mia)
Svakako to ne podrzavam,mada ih i razumem, a svojevremeno sam sa nekima i stupio u kontakt.
Ja sam se godinama borio sa poremecajima u ishrani,a narocito prve dve godine gimnazije sa teskim oblikom anorexia nervose, sto je umalo rezultiralo smrcu zbog poremecenog rada srca ponajvise uzrokovanog izrazito niskom telesnom tezinom(BMI(body mass index o kojem ste pricali iznosio je 13.79).
To su veoma teske bolesti, mnogo mnogo ozbiljnije nego sto izgledaju..........

Mislim da bi te sajtove trebalo zabraniti jer, koliko sam videla kad sam ih pogledala, oni jedni druge savetuju kako da prikriju od porodice to sto povracaju ili ne jedu... E, sad, ima dosta labilnih ljudi, i tinejdzera, koji tu dodju da vide u cemu je stvar, i lako im se moze dopasti ta 'nova porodica' . Znam da oni nikoga ne teraju da bude anoreksican ili bulimican, ali rade na propagiranju toga! Ako se ti sajtovi ne mogu zabraniti, onda bi svakako trebalo vise govoriti o njihovoj stetnosti.
p.s.
Ali onda se pojavi J Lo i vecina zena skoci da kaze kako neko moze da bude lep sa tolikim dupetom .
pa dobro... realno njeno dupe jeste vece, ali nije debela. mnogima je veca zadnjica seksi. ipak, retko ko ce reci za realno debelu osobu da je lepa, i te osobe su toga svesne.
naravno, to ne znaci da su razni kosturi (u pravom smislu te reci!) lepi, ali postoji li ijedna stvarno debela manekenka? ili, kao sto mi se cini, samo poneke koje su u sustini dobro gradjene ali imaju vecu zadnjicu ili grudi...
to je sto se tice manekenki, i ja ne smatram da svaka devojka i treba da izgleda kao jedna.

videh skoro jednu na zelenom vencu....
skoro pa mrshavija od samog kostura...
pogled tup,jedva trepce......
treba joj dva minuta jbte da udje u bus....
sela u autobusu i sve vreme gleda kroz prozor negde u daljinu,tachnije gleda kroz sve sto "vidi"
deluje kao da ce svake sekunde da padne mrtva
e sad...meni nije jasno nesto
dal je ona svesna toga?
kapiram da ne jede ko zna koliko dugo....i naravno mnoooogo je slaba zbog toga,ali kako bre ne mucne glavom malo
to mu dodje kao autodestruktivni poremecaj
u prirodi svakog zivog bica je da jede da bi prezivelo i da bi imalo snage i sve sto ide uz to...
anoreksichne osobe se bore sa sobom i ne jedu iako ih organizam prosto moli da pojedu nesto....njima je znaci najveci uspeh da i pored gladi,slabosti i bolova,ne pojedu nista...danima...
to znachi da su psihichki poremecene,tj. da imaju autodestruktivni poremecaj...
?

to mu dodje kao autodestruktivni poremecaj
u prirodi svakog zivog bica je da jede da bi prezivelo i da bi imalo snage i sve sto ide uz to...
anoreksichne osobe se bore sa sobom i ne jedu iako ih organizam prosto moli da pojedu nesto....
Ni meni to nije jasno,ja ako ne pojedem nista duze od 4 sata,nije mi dobro :)

Ne znam odakle im toliko snage.

Mislim da nije svesna, cak i ako pomisli da ce umreti, sigurno ne uvidja da je to zbog nejela, anoreksicne osobe su sklone dosta samooptuzivanju i sebe okrivljuju za sve i svasta zbog svoje 'nesavrsenosti'.

Kazem vam, moja drugarica je bolovala od anoreksije. Pre bolesti ok je izgledala, dobro, imala je obline, J-Lo tipa, a to se ovde izgleda smatra glavnim nedostatkom, tj. viskom, ali nije bila debela. Imala je normalnu tezinu, taj BMI indeks joj je bio blizi mrsavosti nego gojaznosti.

Kada je dobila anoreksiju i pocela da mrsavi, mislis da ju je okolina upozoravala? Ne! Naprotiv, govorili su joj kako super izgleda! Kada je spala na 45 kilograma, i dalje su govoorili kako super izgleda. Kada je spala ispod 40 kg, i dalje su govorili da super izgleda!!! U takvoj situaciji, ne vredi mnogo sto joj je nas par govorilo da treba da stane.

Hocu da kazem, poremecaj je takav da ti snagu daje zelja za dobrim zigledom. "Umreces ako nastavis tako" nista ne znaci ako joj si govore da fantasticno izgleda. Sto mi uopste nije jasno kako, jer je izgledala kao kostur.

Mozda te devojke najpre treba staviti na terapiju u kojoj ce im se govoriti da su mrsavljenjem poruznele? Mada, sve i da ti lekar to kaze, ne vredi mnogo ako ti poznanice sa fakulteta govore kako sjajno izgledas sada, a pre si bila predebela.

Anoreksija se leci godinama i zahteva hospitalizaciju i podrazumeva lecenje od strane endokrinologa, psihijatra, nutricioniste i pored svega toga procenat izlecenih nije toliko veliki.

Ako neko boluje od anoreksije mogu svi oko njega da mu pricaju da je previse mrsav, kost i koza, to njih ne dopire kao upozorenjei sigurno ih nece osvestiti, cak sta vise moze da im bude kompliment i podstrek da samo tako nastave.

Ma znam sve to, nego ukazujem na propratni problem... Kakvo je to drustvo u globalu kada iz dana u dan hvali anoreksicarku kako dobro izgleda? Ok, ona je bolesna, ima psihicki problem. Ali za njih nema opravdanja.

Da je pocela iz dana u dan da se goji i na kraju dosla do 125 kilograma, sto bi za njenu visinu bilo zaista previse u medicinskom smislu, sigurno bi je svi osudjivali. Ne kazem da treba "osudjivati" anoreksicarke, ipak je to bolest a ne hir, ali kakvo smo mi to drustvo kada se takvi uzasi podsticu?

Sto kaze neko gore, svi su ovde protiv anoreksije, ali kada se pokaze fotka Jennifer Lopez ili tako nekog, svi krenu fuuuuuuj, ima ogromno dupe, kako iko moze da je smatra lepom? A zena ima normalnu kilazu i prosto takvu telesnu gradju, hocu da kazem, zdrava je, zasto se nekome ne bi dopala fizicki? (ok, uhvatila sam se glupe J Lo koja je nadrndana zvezda, ali govorim o principu...)

Nije poenta u njenom dupetu, vec u tome sto smo sa svih strana preplavljeni samo jednim medijskim "idealom", a to su mrsave, koscate zene. To najmanje zavisi od ishrane, najvise je rec o telesnoj gradji koju, ako nemas kintu za plasticne operacije (a cesto i ako imas) ne mozes da menjas. Samim tim, promovisanje samo jedne telesne gradje je glupo, ali vidim da se mnogi priklanjaju tome. Mozda ovo pricam jer i sama nisam mrsavica (imam normalnu tezinu, ali i guzu J Lo) i znam da cesto dobijam "savete" o tome kako treba da smrsam (a to nije do dobljine), kao da je tako nesto najgora stvar na svetu! Meni se, recimo, dopada kako izgledam. Ali kada imas 15-16 godina, mnogi jednostavno ne mogu a izdrze pritisak.

I onda dobiju anoreksiju i svi se zgrazavaju, ali takodje ti isti (pa dobro, ne svi ali mnogi da), kritikuju zene koje izgledaju kao npr. Beyonce i J Lo i sta znam. A da ne pominjem da u ovoj zemlji cesto ne mozes da nadjes modernu, kvalitetnu, udobnu i lepu odecu ako nosis pantalone iznad 40, recimo (ok, ako nemas kintu). Kao da te velicina 42 automatski osudjuje na vrecaste pantalone i butike za punije dame (gde se prodaju stvari za srednjevecne zene). Pa i na Krsti (jao sad ce da me ubiju i banuju!) postoji clanak o tome sta da radite ako ste mrsave a drugi vas stalno opsedaju kako ste to uspele (i kako da im zlobno odgovorite da i same mogu da budu mrsave da se trude kao vi). Ok, clanak je saljiv, ali ne vidim razlog za tolikom opsednutoscu mrsavoscu. Ima nas svakakvih, i ukusi su zaista razliciti. Ne treba gusiti tu razlicitost, pogotovo begom u veoma opasnu bolest).

PS-Da se razumemo, i zene boluju medijskim slikama o muskarcima. Pogledajte samo bilo koji muski casopis, ne mislim na lov i ribolov. Jasno se porucuje da ne mozete imati srece, novca i dobar seksualni zivot ako ne idete u teretanu i ne radite trbusnjake. I onda momci veruju da je to istina, a i zene pocinju da veruju da im se svidjaju samo nabildovani muskarci... Sto zapravo nije istina (meni su, na primer, bezveze).

Poslednja izmena:
Meni su prilično jasni njihovi razlozi, bar mislim da jesu. Zato što se sećam tinejdž doba kada je bilo mnogo popularno izgledati što mršavije. E ja sam inače bila prilično mršava uvek pa kada sam primetila da bih mogla da se ugojim to mi nekako baš nije delovalo privlačno :confused: ali bože moj, ti tripovi su trajali prilično kratko i imali čisto estetske razloge.
Ono što je gadno jeste kada u određenim godinama zastupaš stav kostura, znaš da to nije model koji treba da se protura generacijama, znaš da nije zdravo po tebe, ali je jače od tebe i ne možeš da prestaneš da radiš to sebi. Valjda su u pitanju neke "self destructive" ideje, mazohistički tripovi, često se dogodi da takva osoba zaista voli bol..... da bi čovek bio istinski oboleo od anoreksije mora da ima određene psihološke... smetnje...
Ovo mi je bilo stvarno..... tužno. Ko ne može da gleda neka ne gleda, prva scena govori sve...

Ovo sam pre nekoliko nedelja našla na nekom sajtu, ima 5 delova, takođe vrlo tužno. Meni je nekako pomoglo da je razumem jer devojka ima baš puno kompulsivnih tripova što nije preterano teško razumeti... jes' da je zapakovano u neku od patetičnih američkih emisija poput "menjam ženu" al' slika govori više od reči. Ona nema snage da govori.....

Back