Prkosi godinama: Rejes i 17. sezonu u Realu

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.280
1590584115565.png

Košarkaš Real Madrida Felipe Rejes ostaće igrač "kraljevskog kluba" i sledeće sezone, prenose španski mediji.

Za 40-godišnjeg centra biće to 17. sezona u dresu madridskog velikana, a ukupno 23. u profesionalnoj karijeri.

Rejes u Real stigao 2004. godine iz Estudijantesa, a sa “kraljevskim klubom” osvojio je dve Evrolige (2015, 2018), sedam puta je bio šampion Španije, osvojio je šest trofeja u Kupu Španije i jedan Evrokup.

https://www.b92.net/sport/kosarka/vesti.php?yyyy=2020&mm=05&dd=27&nav_id=1688347

Moze da igra bez problema , mislim ako Roberto Kjacig clan one cuvene italijanske reprezentacije moze i dalje da igra sa 46 moze i Rejes sa 40, godine mu ne smetaju jer nikada on nije ni bio igrac koji se odlikovao nekom brzinom, skocnosti, eksplozivnoscu niti mu je to ikad bio adut , vec prvenstveno igra na postu, ledjna tehnika, dobro gradjenje kosa, sut sa distance i razvlacanje protivnicke odbrane i ta neka igracka inteligencija i osecaj.

Tako da bravo za Rejesa, kakva penzija, kakvi bakraci , samo napred 👍💪

Istina, mislim da niko od njega ni ne ocekuje da on sad svaku utakmicu igra po 30-35 minuta, da leti po terenu i da daje po 25 poena, ono to nije radio ni kad je bio 5,10 ili 15 godina mladji.
Ono od njega se ocekuje da bude samo jedan sraf u masineriji, da radi to sto najbolje ume koliko moze, da daje neki odredjeni doprinos na terenu i van njega i da eventualno u nekim prelomnim momentima ili bitnim utakmicama svojim iskustvom pomogne jer kroz karijeru tih bitnih i velikih utakmica odigrao je ko zna koliko, sto na klupskom a sto na reprezentativnom nivou.

Pa sto ne bi igrao sa 40 godina , mislim nekom ne dozvoliti da igra profesionalno kosarku sa 40 godina ili ga osudjivati zbog toga je cista diskriminacija i licimerje, mislim nije ni prvi ni poslednji koji je u petu deceniju zivota usao kao jos uvek aktivni igrac, ono ukoliko oseca da jos moze i ukoliko mu se jos igra i jos zeli to neka igra, treba ga podrzati.
Nema to veze sa parama vise nit je on u Evropi ne znam kakve pare mlatio od kosarke.

Mislim ljudi su dosta ovako zatucani i puni predrasuda , pa sad misle ono e cim je neko napunio 40 da automatski "ne sme" vise aktivno da igra i da odma mora da se povuce i ne znam da sedi kuci, gleda TV na kaucu, pusti stomak, cirka pivo , mece sa zenom kupus u kacu ili sta vec da radi , mislim glupost , ono ako mu se jos igra i ukoliko zeli to samo napred, podrska.
Mislim i Robert Peris je do 45-te igrao u NBA, Kevin Vilis je igrao u NBA cak negde do 46 godina ja mislim , Karim Abdul Dzabar je isto igrao negde do 43-ce godine, Vins Karter isto, Dikembe Mutombo je isto igrao negde do 43-ce godoine, Stiv Nes je isto igrao do 41/42-ge godine, Dzejson Kid mislim isto nesto tako, Grent Hil je isto u petu deceniju usao kao jos uvek aktivan igrac, mislim i Redzi Miler, kao i Dzon Stokton, Karl Meloun, Manu Djinobili, Tim Dankan, Bob Kuzi, Dzejson Teri, Andre Miler, Klif Robinson, Dzamal Kraford, Carls Oukli , Judonis Haslem, , Oskar Schmit je igrao negde do 46-te ja mislim , onaj nas Miajlo Grusanovic je igrao negde skoro do 50-te, recimo bivsi reprezentattivac Italije Roberto Kjacig trenutno ima 46 i jos uvek je aktivan igrac, itd, eto Luis Skola ima vec 40 a videli smo kako je odigrao na Svetskom prventvu i izdominirao.
Mislim zasto da ne, glupo je i neposteno sad nekog diskriminisati i uskracivati mu nesto ukoliko on oseca da moze i zeli zbog nekog broja koje je mrtvo slovo na papiru, zato sto mu pise u krstenici ovo ili je mozda proslavio koji rodjendan vise nego sto bi trebalo, glupost.

Inace taj vid diskriminacije je grozan a o tome se gotovo uopste ne prica, u raznim oblastima i aspektima zivota mnogo ljudi je nepravedno diskriminisano samo zbog svojih godina, taj vid diskriminacije je danas rasprostranjeniji i cak i gori mozda nego diskriminacija zbog boje koze, etnicke ili verske pripadnosti, seksualne orijentacije, itd

Poslednja izmena:
Pa nije sve ni u trofejima ni novcu , mislim ne postoji kosarka zbog trofeja, nit je cilj bavljenja kosarkom trofeji, uspesi i neuspesi i pobede i porazi su samo iskustvo pozitivno ili negativno i trofeji su nesto sto u nekom momentu dodje ili ne dodje ali oni nisu razlog zasto se neko bavi necim, vec motiv bavljenja kosarkom je kosarka i tako i treba da bude.
Takodje s'obzirom da je Rejes osvojio vec tolike trofeje i medalje i ajde da kazemo nema vise tu vrstu imperativa i pritiska , pa tek sad moze da igra onako rastereceno, opusteno i za svoju dusu i da uziva u igri.

Ono covek prosto oseca da jos uvek zeli i moze da igra i prosto ima potrebu da je i dalje u igri i na terenu i da i dalje oseca draz igre, tu energiju, adrenalin, emocije publike, itd.

Mislim ako bi se kosarkom bavili samo oni sto igraju za trofeje ili sto znaju da ce da osvajaju trofeje pa realno barem 80-90% igraca danas ne bi uopste igralo ili mogu i oni svi odma kolektivno da se penzionisu, a takodje ukoliko neko igra samo zbog trofeja i uspeha to je isto neki vid alavosti i taj u principu ni ne voli kosarku vec je samo iskorstava i koristi kao sredstvo da bi dosao do nekih njemu precih stvari, trofeja, uspeha, licne promocije,slave,para ili cega vec i zadovoljio neki svoj ego i lecio neke svoje komplekse.

Mislim zasto se toliko ljudi i amaterski bave raznim sportovima, mislim evo zasto ja svaki dan igram basket ili sam treniram na kosu po par sati iako sam svestan da nikad necu ni jedan trofej osvojiti niti ijedan dinar zaraditi od toga, ono prosto to radim jer volim i imam potrebu da to radim, ono prosto imam potrebu da osetim igru, loptu, onaj zvuk kad lopta pocepa mrezicu posle suta, itd , ono prosto uzivam radeci to i to mu pruza neki vid licne satisfakcije , ono radim nesto za svoju dusu.

A zašto on igra u 40-toj?
Zbog ljubavi prema košarci?
Shvataš li ti da on u svojoj 40-toj da bi odradio jedan trening mora da popije bar nekoliko lekova?
Znaš li ti št aprofesionalna karijera duga preko 20 godina napravi od igrača?
Čuj, igra iz ljubavi?
Misliš ima najbolja mesta za sedenje u hali, i još ga plaćaju?

Pa rekao sam ti zasto verovatno jos igra , verovatno iz ljubavi prema kosarci i zato sto oseca da jos moze i prosto ima i dalje potrebu da bude na terenu i deo svega toga.
Takodje tek sad sa 40 godina i nakon sto je osvojio sve sto je mogao moze da igra rasterecenije i da vise uziva u igri i svemu.

Inace ukoliko je zdrav i imao je srecu da su ga zaobisle teze povrede i ukoliko trenira moze jos uvek itekako da trenira, nisu to jos uvek neke godine koje bi ga sprecavale u necemu , sa 40 godina covek se smatra da je jos uvek u naponu snage, pa i u Legiji stranaca primaju sve regrute od 18 do 40 godina.
Mislim ti da vidis neke likove od 40 i kusur godina kako treniraju i sta su fizicki sve u stanju pa nema tog klinca koji moze da im parira, znam i ja neke likove po 40-50 godina koji su kao zivotinje, koji non-stop treniraju i nikad nisu popili ni andol a kamoli nesto drugo.
Recimo i Luis Skola kako je trenirao pred Svetsko prvenstvo, sa 40 bio je jedan od fizicki najspremnijih igraca na prvenstvu.
Recimo cuveni MMA borac Rendi Kotur je u 40-im bio u zenitu i dominirao oktagonima i bio prvak sveta u 3 razlicite kategorije, pa evo recimo i Daniel Kormier ima 41 pa evo sad se pre neko vece borio protiv Miocica (koji je tek par godina mladji od njega) za pojas (izgubio sudijskom odlukom ali Boze moj) , pa i Ivander Holifild se sa 48 godina borio za sampionski pojas, pa i Mirko Filipovic je sa 43,44 nikad bolje izgledao i okoncao karijeru nakon jedne nesrecne povrede u 45-oj godini serijom od 10 pobeda a to su sportovi koji su fizicki i zahtevniji od kosarke, znas za jednu borbu kakav krvavi kamp od po par meseci moras da prodjes, plus skidanje kila pred borbu, itd, takodje u borbi moras da si celu borbu 100% na maksimumu, inace na sekund ako se opustis zavrsi ti na podu nokautiran, nema tu kao u kosarci da kad se umoris malo odes na klupu, kada su prekidi ili slobodna bacanja malo da stanes i uzmes daha, da se malo kao sagnes da zaveses pertlu, itd.

Ја се дивим играчима попут Рејеса или Картера који играју у тим годинама јер једноставно не могу без игре. Ове наше бабе се опросте од репрезентације у 31. А у 34. Заврше каријеру. То је различита култура, на Западу људи у озбиљним годинама раде ствари које раде и млади. У Србији си са 40 матор и ниси ни за шта него да седиш на каучу и циркаш пиво. А ако си женско подсмевају ти се и називају те погрдним именима.

Ја се дивим играчима попут Рејеса или Картера који играју у тим годинама јер једноставно не могу без игре. Ове наше бабе се опросте од репрезентације у 31. А у 34. Заврше каријеру. То је различита култура, на Западу људи у озбиљним годинама раде ствари које раде и млади. У Србији си са 40 матор и ниси ни за шта него да седиш на каучу и циркаш пиво. А ако си женско подсмевају ти се и називају те погрдним именима.

Pa evo sinoc i Aleksandar Povetkin , 41 godina, nokautira on onog 10 godina mladjeg Dilejna Vajta za titulu privremenog WBC prvaka sveta u teskoj kategoriji, zalepio ga dole za onu strunjacu u ringu, ono kad ga je zalepio ovaj u padu je zasp'o, ono nije znao gde se nalazi , jedva su mu posle dvojica pomogla da se nekako odtetura nazad do svlacionice.

U principu godine su vise apsktraktan pojam (mislim da covek nema krstenicu ajde sad ti dokazi da on recimo ima 40 godina a da nema 34 ili ne znam da ima 34 a da nema 27 , nemoguce je dokazati) i vise individualna stvar (ne stare svi istim tempom a to zavisi od gomile faktora) i mislim da su godine ubedljivo najprecenjeniji faktor.

Back