Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da li se neko seca vodenice na putu prema brezovici odmah posle opstine i one krivine, tu je negde bio i neki restoran i bazen.?
Sto se tice Nevzeta tamo nisam jeo jer sam ja to nemilosrdno konzumirao na drugom kraju grada, odmah iznad Saborne crkve u jednoj izuzesto cistoj i urednoj cevabdzinici kojoj nikako ne mogu da se setim imena a ni ime vlasnika - a znao sam ih. Mislim da je to bila jedna turska porodica.
Ta cevapdzinica zvala se "korzo"a vlasnik je bio Hamid.
Cevapdzinica i danas radi, vlasnik je sada njegov sin.
Ta porodica nije turska vec su oni iz Recana prvo selo na putu prema Brezovici.
Kad pomenusmo rec "korzo" da li korzo jos uvek zivi? Nekad je to bio najveci korzo koji ja znam, veci i od niksickog i od vranjanskog jer su i to bila cuvena setalista po brojnosti. Protezao se od opstine pa do kraja saborne crkve taman tu do te cevabdzinice.
Da, preko puta te cevabdzinice pa malo vise bila je berbernica u kojoj sam se ja redovno sisao. Da li je i ona jos uvek tamo?
gotovo sad, ja izgovaram pitarke oduvijek...e, baš do hotela teranda je bila banka, a na žalost ne sjećam se te male radnjice u blizini, kujundžije..ma kad ovako kopam po sjećanju, točno mi fale dijelovi filma, recimo idem preko mosta od Šadrvana, pa pređem pješački, pa amam, idem gore, ravno, onda se sjećam da je sve bilo puno trgovina sa strane ali pamtim samo Ateksovu, a tu su negdje bile i neke zgrade, jr sam išla na roćkase, pa je trg, džamija, Dom JNa, i ravno Baždarana, desno sportski centar , lijevo zgrada u kojoj sam živjela.
Pokušavala sam preko neta naći i neke slike, ima ih jako puno ali na kraju se sve svede na nekoliko grupa motiva: slike centra, Bistrice i kamenog mosta, Šadrvana i česme, Amama, džamija i crkva...i ostalo, detalji, tipa putokaz, uglavnom su ih napravili vojnici kfora...
Preko Google eartha sam uspjela pronaći svoju zgradu u kojoj smo živjeli - ostala je ista, ali se sve oko nje promijenilo, nema parkića u kojem smo se igrali, nego je velika cesta...
Ali bolje išta nego ništa.
Baš mi je žao da više ne mogu ić u Prizren.
Pa ti si zivela u onim belim zgradama preko puta Sportskog centra. Tu mi je zivela tetka a i kucni prijatelji koje sam pomenuo.
Gledao sam i ja veceras preko GEarth-a i nasao sam neke interesantne fotografije. Mali mostic koji je vodio do te, sada nepostojece vodenice, uruseni restoran Maras, mini elektranu - e nju sam zaboravio da spomenem to je jedan od vaznih, sada vec istorijskih, objekata a sav je zarastao za razliku od "Prizrenske lige" koja je sveze okrecena. Mislim O.K. je odrzavanje lige ali trebalo bi i tu elektranu malo osveziti. Nekako sticem utisak da im novija istorija nista ne znaci, cak mislim da i nemaju svest o buducoj vrednosti tog objekta.
Golube ti rece "Posto i ja zivim na zapadu...", sticem utisak da imas pogresnu sliku o mojoj lokaciji.
Ja sam samo promenio pokrajinu, sa Kosova u Vojvodinu. Na zalost nisam otisao dalje iako su oca u to vreme zvali u "Sandoz".
Kazes da jednom godisnje odlazis dole, da li je moguce boraviti dole ako ne znas albanski?
Mi jos uvek imamo tu porodicnu kucu dole ali nikako mi ne bi palo na pamet da odem, narocito ne s decom, iako bi to voleo barem na par dana.
Tacno ulicicu sam malo izmestio - greska ali sam uvek isao tom ulicicom kad bih bezao iz obdanista (to sam jako cesto radio) kod babe i dede i ta mi je "ulicica" jako vredna slika iz detinjstva vraca mi cak i zvuke i mirise.
Sto se cesama tice ici ce malo teze. Znam glavnu, najvise rabljenu cesmu kod Sinan Pasine dzamije.
Kad malo vratim film unazad moglo bi se reci da se znalo cekati red za vodu. Secam se cesme iza te progresove zgrade prema opstini. bila je jos jedna cesma vrlo slicna sadrvanskoj, zatim cesma prema Bazdarani sa desne strane negde kod one male zatvorene pijace. bilo je puno onih livenih cesama sa rucnom pumpom. Malo pumpas malo pijes...
Vidim da poznajes samo desno od reke Bistrice, na levoj strani bilo ih je vise ajos postojece su te koje si nabrojao ima jeddna vrlo lepa kod male pumpe jos u tom starom obliku .
Znas li gde je hotel "sumadija"?Kazu da je u vremenu kraljevine Juguslavije u tom hotelu dolazilo puno poznatog sveta.