Privreda SFRJ bila nerentabilna?

Meliot

Elita
Poruka
24.254
Privreda SFRJ po nekima bila nerentabilna a skoro pola veka (i više kada se gleda period SRJ i SCG) je obezbeđivala pristojan život celom stanovništvu Jugoslavije. Ja mislim da takve teorije izvode ljudi koji nisu držali niti su sposobni da drže jednu trafiku godinu dana a pričaju svašta o celom jednom sistemu koji je obezbedio najbolji život svojim građanima u istoriji ovog područja.

Za one koji ne znaju Kinezi su dolazili da uče o tehnologiji u srpskim fabrikama i naši inženjeri su išli u Kinu da uče Kineze za vreme SRJ jer je tadašnja jugoslovenska vlast želela da im prenese znanje da bi neko drugi nastavio ono što je u vreme SFRJ započeto i razvijeno i da na neki način spreči zapadnu premoć nad ekonomijom sveta.

Poslednja izmena:
Za one koji ne znaju Kinezi su dolazili da uče o tehnologiji u srpskim fabrikama i naši inženjeri su išli u Kinu da uče Kineze
Dolazili su i Japanci u Ei Niš, ranih šesdesetih, verovao ti ili ne. Pa šta?

Samo da znaš, u železaru Sartid se dopremala ruda iz Mauritanije, pa ti vidi koliko je to bilo rentabilno. Svaki drugi dnevnik 2 je sadržao prilog o preduzećima gubitašima, koja su spašavale uspešne firme.

Samo da znaš, u železaru Sartid se dopremala ruda iz Mauritanije, pa ti vidi koliko je to bilo rentabilno. Svaki drugi dnevnik 2 je sadržao prilog o preduzećima gubitašima, koja su spašavale uspešne firme.
Bilo je gubitaša ali se preteruje kada se o tome govori. Pogledaj spisak industrijskih proizvoda iz doba SFRJ, od šrafa do lokomotive bukvalno, nema šta se nije proizvodilo, samo se nisu pravile svemirske letelice.

Radi socijalnih potreba zaposljavano je mnogo vise nego sto je trebalo
Kako bese, citao sam jednom neki clanak o *gosi* da je imala preko 10 hilj radnika a u proizvodnji 3 hilj
Pa i pored toga i pored izgradnje miliona kvadrata stanova i skola i bolnica i puteva nismo bili previse zaduzeni

Privreda SFRJ po nekima bila nerentabilna a skoro pola veka (i više kada se gleda period SRJ i SCG) je obezbeđivala pristojan život celom stanovništvu Jugoslavije. Ja mislim da takve teorije izvode ljudi koji nisu držali niti su sposobni da drže jednu trafiku godinu dana a pričaju svašta o celom jednom sistemu koji je obezbedio najbolji život svojim građanima u istoriji ovog područja.

Za one koji ne znaju Kinezi su dolazili da uče o tehnologiji u srpskim fabrikama i naši inženjeri su išli u Kinu da uče Kineze za vreme SRJ jer je tadašnja jugoslovenska vlast želela da im prenese znanje da bi neko drugi nastavio ono što je u vreme SFRJ započeto i razvijeno i da na neki način spreči zapadnu premoć nad ekonomijom sveta.
Sta smo mi kao drzava, mislim na SFRJ, od tehnologije izvezli u Kinu? Konkretno, SFRJ industrija nije imala nijedan konkuretntan proizvod a niti je tehnoloski bilo sta sama osmilila a da nije radjeno na zapadnim/ruskim licencama. Pa, onda moze konkretno sta su Kinezi uzeli od Srbije (a ne SFRJ) kao osnovicu za svoj tehnoloski razvoj?

Jbt, koja je ovo komunisticka misao, da se najezis:

SFRJ je bila tehnoloski zaostala za Zapadom bar 3-4 decenije, SRJ je bila zaostala u odnosu na SFRJ deceniju (toliko je proslo od raspada SFRJ) a svet je za to vreme otisao jos dalje. Pa zasto bi Kinezi u doba SRJ dolazili da uzimaju znanja od srpskih inzenjera?

Za napomenu, ja sam 1996 bio u Pekingu, doleteo sam iz Moskve u kojoj sam tad radio, Peking je tada bio na daleko vecem stepenu razvoja nego Beograd ili bilo sta na Balkanu. Imali su i tad moderne zapadne autoputeve, metro linije koje su imale japanske vozove, bar 20-talk zgrada u downtownu koje su bile iznad 30-tak spratova, gomilu japanskih i nemackih automobila na ulicama (japanski su se vec tad proizvodili u kineskim fabrikama), hotele tipa Meriott, Hayatt, moderan aerodrom i gomilu turista. A SRJ je bila pod sankcijama, za vec 10-20-tak godina starim masinama u fabrikama koje su se raspadale bez delova.

Uzgred, danas se u Srbiji bolje zivi nego 1989-te a da ne pricam o Montenegru, a tek Hrvatskoj ili Sloveniji.

Sta smo mi kao drzava, mislim na SFRJ, od tehnologije izvezli u Kinu? Konkretno, SFRJ industrija nije imala nijedan konkuretntan proizvod a niti je tehnoloski bilo sta sama osmilila a da nije radjeno na zapadnim/ruskim licencama. Pa, onda moze konkretno sta su Kinezi uzeli od Srbije (a ne SFRJ) kao osnovicu za svoj tehnoloski razvoj?

Jbt, koja je ovo komunisticka misao, da se najezis:

SFRJ je bila tehnoloski zaostala za Zapadom bar 3-4 decenije, SRJ je bila zaostala u odnosu na SFRJ deceniju (toliko je proslo od raspada SFRJ) a svet je za to vreme otisao jos dalje. Pa zasto bi Kinezi u doba SRJ dolazili da uzimaju znanja od srpskih inzenjera?

Za napomenu, ja sam 1996 bio u Pekingu, doleteo sam iz Moskve u kojoj sam tad radio, Peking je tada bio na daleko vecem stepenu razvoja nego Beograd ili bilo sta na Balkanu. Imali su i tad moderne zapadne autoputeve, metro linije koje su imale japanske vozove, bar 20-talk zgrada u downtownu koje su bile iznad 30-tak spratova, gomilu japanskih i nemackih automobila na ulicama (japanski su se vec tad proizvodili u kineskim fabrikama), hotele tipa Meriott, Hayatt, moderan aerodrom i gomilu turista. A SRJ je bila pod sankcijama, za vec 10-20-tak godina starim masinama u fabrikama koje su se raspadale bez delova.

Uzgred, danas se u Srbiji bolje zivi nego 1989-te a da ne pricam o Montenegru, a tek Hrvatskoj ili Sloveniji.
Jesi li gledao 80-ih god naucnu emisiju *posle 2000*
E bas je spomenuta gosa bila u jednoj epizodi, radilo se o vagonima koje prave i imaju najbolji sistem grejanja na svetu
Jugoslovenske mostogradnje su pravile mostove po raznim zemljama
Gorenje, cajevec i ei nis su bile dobre firme
https://sr.wikipedia.org/wiki/Електронска_индустрија_Ниш
око 50 фабрика са 28.000 радника и годишњи бруто производ од око 700 милиона долара.
Bilo je jos toga da ne razmisljam

Dolazili su i Japanci u Ei Niš, ranih šesdesetih, verovao ti ili ne. Pa šta?

Da, Japanci su dolazili ranih 60tih u EI Nis koji je imao jednu pluhalu da nauce kako se prave radioaparati po Siemens tehnologiji iz 1938. Ybg, ribolovacke price iz doba SFRJ.

Sta smo mi kao drzava, mislim na SFRJ, od tehnologije izvezli u Kinu?
Veruj da je tako. To mi je otac pričao, a čuo sam da su bili i u drugim srpskim fabrikama za vreme SRJ. Srbija nije izvezla nego poklonila tehnologiju Kini. Ti jednostavno ne razumeš koliki je privredni gigant bila SFRJ. I dalje se traktori voze iz tog perioda na primer.

Veruj da je tako. To mi je otac pričao, a čuo sam da su bili i u drugim srpskim fabrikama za vreme SRJ. Srbija nije izvezla nego poklonila tehnologiju Kini. Ti jednostavno ne razumeš koliki je privredni gigant bila SFRJ. I dalje se traktori voze iz tog perioda na primer.
A ja sam, zamisli, poceo da radim dok je jos SFRJ bila ziva (to je bilo pre SRJ ako ne znas). Nije mi morao otac pricati o tome kako je izgledala SFRJ/SRJ ekonomija, sam sam je doziveo. Tvoj otac verovatno, 100%, nije spadao u drzavni vrh 80-tih ili 90-tih (zavisi o kojim godinama pises) da bi bio upucen u medjudrzavne sporazume i politicke dogovore te drzave sa Kinom. A realno, mi nismo imali sta da izvezemo od tehnologije Kini jer su oni bili i 70-80-tih ispred nas, imali su i nuklearnu tehnologiju, slali svemirske brodove u orbitu oko Zemlje a imali i direktne dogovore i ulaganja zapadnih kompanija koje su prepoznali da je 700-800 miliona (koliko e tad zivelo u Kini) ljudi veliko i perspektivno trziste.

Kina je negde u isto vreme kad i SFRJ ( oko 1953-1956) dobila prvu fabriku automobila ali su vec do 1960 imali jos 3 fabrike a jos 1983 je americki Chrysler otvorio svoju prvu fabriku Jeep Cheerokija u Kini a vec 1984-te i je i VW otvorio svoju prvu fabriku u Shangaju, sve po principu joint-venture. Slicno je bilo i sa elektronsklom, farmaceutskom i hemijskom industrijom, velike zapadne kompanije su direktno otvarale kompanije u Kini, bez ikakvog jugoslovenskog ucesca u tome.

Mislim da ti brkas SRJ i SFRJ, malo pises o Jugoslaviji malo o Srbiji pa nije sigurno na sta mislis. Prvo se odluci o kojoj drzavi pises a onda malo i procitaj o tome, nemoj se oslanjati na necije price ma kako ti taj blizak bio.

Mislim da ti brkas SRJ i SFRJ, malo pises o Jugoslaviji malo o Srbiji pa nije sigurno na sta mislis. Prvo se odluci o kojoj drzavi pises a onda malo i procitaj o tome, nemoj se oslanjati na necije price ma kako ti taj blizak bio.
Privreda SRJ je privreda iz SFRJ. Znam dobro o čemu pišem. Da nisu imali Kinezi šta da preuzmu od nas ne bi dolazili Kinezi po celoj Srbiji da uče i ne bi naši inženjeri i tehnolozi išli kod njih da ih podučavaju. Pa zašto misliš d anas Kinezi toliko poštuju? Evo Jokić bio u Kini i naziv jednog važnog hrama bio napisan na kineskom, engleskom i srpskom jeziku na ćirilici.

Back