@ ristob
ja sve jovo nanovo citam taj svoj post, i sve se divim
cini mi se da u zivotu nisam napisala nesto bolje
Dobro,
petrana, koliko se sjećam, pročitao sam mnogo veoma dobrih tvojih postova. To je sigurno i tebi poznato, jer ja za svaki dobar post dajem reputaciju. Ai', na žalost, ovaj ti nije dobar, ma koliko ti mislila da si njime otkrila Ameriku. Iluzija.
Zašto nije dobar? Zato što svijet okerćeš naglavačke. Sve ono što je najvrednije u ovozemaljskom životu, što donosi najveće dobro, možda i jedino, ti stavljaš na poslednje mjesto. A ono što je u suštini najgore, što predstavlja ništa drugo nego hodanje bosog po trnju (do skapavanja), tebi je ideal.
Ti si stidljivo počela kritiku uvodnog posta ove teme, sa kraja tanjega (taj post kojim si kritikovala uvodni tekst
gospodjice14 si kasnije obrisala a ne znam koji ti je bio motiv za to, fer bi bilo da ga vratiš), da bi na kraju potvrdila da apsolutno stojiš iza njega i još si, u njegovu odbranu napisala post koji smatraš tvojim remek-djelom. Dakle, tvdriš da
.... mirni dobri ljudi
što nogom stupaju kao po pamuku,
što žive kao divlja i samotna drača
ali sa bodljama unutra okrenutim
da nikada nikog ne ubodu...
takvi ljudi idu u pakao! Tačnije - žive pakao od života. Znači, tvrdiš da ljudi koji davaju sve od sebe u životu da budu od koristi sebi i svima oko njih, žive promašene živote i da su im takvi životi pakao! Jel' to? A onda nudiš formule
gospodjice14 (kompromitovan nick) kako istinski živjeti. A šta ona nudi u zamjenu za
nezanimljiv život? Nudi drogu, alkohol, ljubavne prevare, tobož život uzbudljiv, makar i kratak. Jednom riječju - nudi razvrat. Kad bi svijet počivao na takvim dokle bi stigao? Bi li treći naraštaj ostavio potomstvo?
A šta ja tupim jovo-nanovo? Da ljudski životi podliježu striktnim i neumoljivim zakonima, da ne možemo sve što bi htjeli, da ne možemo nemoguće, ma koliko žudjeli za time, a ako baš tvrdoglavo hoćemo, onda nam neće biti od koristi ili će nam koristiti koliko i Danajski darovi.
Ljudski životi su u startu ograničeni, neslobodni i, kao takvi, za mnoge su porazni. Ali, ako im se takvi životi ne sviđaju (nezadovoljni su Bogom) da li ih treba meteorski straćiti ili ih ispuniti ljubavlju, koja za sve ima rješenje? Čak i za nemoguće. Robovanje ljubavlju nije ropstvo.