Privatne škole

a kako se djak kaznjava u privatnoj skoli?
kakva su tamo prava djaka?
ili su ta djeca automatski mirnija, skoncentrisanija?
samo fina djeca idu u privatne skole?
ili njih samo ispisuju iz skole kada prave problem?

to sto si Jukie napisao mi nije ni malo optimisticno. cini se kao da je klincu sve dozvoljeno.
ali, autoritet se gradi i stvara, ne namece. i tako je oduvijek bilo. i sam kazes da strog profesor ima mirno odjeljenje.

dopada mi se to sto si boldovao... samo sto je to princip privatnoh skolstva... tako ti je na privatnim fakultetima... nisam pplatio da bih pao godinu

Ima i u privatnim skolama sankcionisanja loseg ponasanja, ima i ponavljanja razreda, bar u Subotici. Svaki incident je snimljen video nadzorom i direktorica, divna zena, smirena, stalozena, ali i modernih shvatanja (zato je deca mnogo vole) odmah napravi sastanak sa tim detetom, razgovaraju, dogovore se, nadju neko resenje problema. Ima i losih ocena, naravno, ali se i tu preispituje ponasanje i profesora i djaka. Moje iskustvo je dobro, jako dobro.

Mogu da zamislim to dete koje ponavlja u nekoj nasoj privatnoj skoli....ili recimo neko koje ne daje ispite manje-vise redovno na nekom privatnom faxu.......ti mora da su tesko mentalno zaostali.

U pitanju je srednja skola, mali je vec ponavljao jednu godinu u drzavnoj skoli pa su ga roditelji upisali u ovu, privatnu gde je zavrsio taj razred, sada opet nista ne uci, ne radi, nemiran je, ne dolazi redovno na nastavu i profesori nemaju zasto da mu daju prolaznu ocenu. Odlucio je da se ispise iz iz ove skole pa da opet proba neku drzavnu jer je "ljut" sto placa a ne moze da prodje razred...znaci, nije bas tako obavezno da ako platis i prodjes razred.

U pitanju je srednja skola, mali je vec ponavljao jednu godinu u drzavnoj skoli pa su ga roditelji upisali u ovu, privatnu gde je zavrsio taj razred, sada opet nista ne uci, ne radi, nemiran je, ne dolazi redovno na nastavu i profesori nemaju zasto da mu daju prolaznu ocenu. Odlucio je da se ispise iz iz ove skole pa da opet proba neku drzavnu jer je "ljut" sto placa a ne moze da prodje razred...znaci, nije bas tako obavezno da ako platis i prodjes razred.

Pa kao sto rekoh mali je mentalno retardiran. Nije mogao da prodje u drzavnoj pa roditelji probali da preko privatne skole malo ga poguraju ali izgleda je klinac bas izgubljeni slucaj pa cak ni privatnu skolu ne moze da prodje.

Mogu da zamislim to dete koje ponavlja u nekoj nasoj privatnoj skoli....ili recimo neko koje ne daje ispite manje-vise redovno na nekom privatnom faxu.......ti mora da su tesko mentalno zaostali.

:zcepanje::zcepanje::zcepanje::zcepanje::zcepanje::zcepanje:

smesno..ali skorod a je tako...

mada sto rece marge verovatno su bezobrzani i toliko lenji....sto ce opet da ih i odvede u menatlanu retardaciju..ali recimo da se nisu takvi rodili....

hm procitah neki post o odlasku u skolu....ja sam isla sa drugaricom celu osnovnu i srednju skolu,a prvi put smo otisle same u skolu u drugom razredu....bile su sankcije, autobus ide na svakih sat vremena i kada dodje krcat te ne moze pola stanice da udje. i nas odlazak je izgledao otprilike ovako: otvore se vrata,nasi nas poguraju unutra na jedvite jade sa onim djackim torbama,i mi kao sad ce oni za nama....zatvorise se vrata,a oni ostase na stanici i razdragano nam masu :lol: i od tada nas vise nisu pratili....

bilo kako bilo,sto se kvaliteta nastave tice,verujem da dosta zavisi i od same skole...upoznala sam neke koji su izasli iz privatnih srednjih,i bili su ok obrazovani,a neki drugi su bili...pa uredno po stereotipu - zapita se covek kako znaju kuci da se vrate kada jednom izadju iz iste.

u zemlji gde trenutno zivim, drzavno skolstvo se smatra kvalitetnijim od privatnog jer tu zavrse ljudi koji su izvukli bolje proseke na drzavnom ispitu i vise su placeni, dok u privatnim skolama, plate su dosta nize i tu su ostala mesta za one koji su nesto losije prosli na drzavnom ispitu...e sad iz moje tacke gledista,nevezano za to da li je srbija u pitanju ili ova zemlja, ja bih poslala dete u drzavnu osnovnu i srednju iz jednog razloga - da se od malih nogu nauce sta je stvaran svet,kakvih ljudi ima,kakve situacije mogu da ih snadju i na kraju da upoznaju ljude iz svih slojeva a ne kada izadju odatle da budu tupi i zaglupljeni zivotom pod staklenim zvonom.jer sutra kad bude trebao da se grebe za posao, da se pokaze i dokaze, bice zbunjen i pogubljen. e sad sa druge strane, ovde se desava upravo suprotno - deca srednjeg staleza, pretezno belci idu iskljucivo u privatne skole....kada kazem privatne,nisu privatne u nasem smislu,vec pri raznim redovima katolicke crkve i placa se skolarina (tipa 300 eura mesecno,narano zavisi od skole do skole) i roditelji ih salju tamo da se ne bi mesali sa kinescicima, fatimama koje od 10e godine idu zabradjene u skolu, juznoamerikancima i slicno jer te skole iaju pravo diskriminacije po bilo kom osnovu....i to je po mom misljenju potpuno idiotski,jer ti vidis tu decu koliko su prezasticena i nesvesna sveta oko sebe - do 18e godine ne izlaze napolje sami vec u pratnji roditelja, preplaseni i ne znaju da se odbrane i podviknu....ma uzas....e iz tog i samo tog razreda bih dete stavila u stvarni svet od malih nogu. neka zna cega sve ima...kuci sva paznja i ljubav sveta,ali neka zna kako se zivi, neka sazna sta sve moze da ga snadje,neka nauci kako da se cuva....

da je ista cena, mislim da ne bi bilo razloga da bilo koje dete ide u privatnu jer onda ne bi bilo kupovanja ocena. Pravi razlog zashto vecina njih ide u privatne je jer nece da uche a oce dobre ocene.

ne kudi konja kojeg nisi jahao ;)
pazi ja studiram privatni faks, ucim ravno kao i drugarice na drzavnim.. ocjene 6-8, poneka 9ka iz predmeta koje bas gotivim..
tebi ako se uci ucices bilo gdje :)

Poslednja izmena:
bas me zanima kakvi bi vam bili argumenti da je priblizna cjena drzavne i privatne skole?!:lol:

Po meni to nije ni sad daleko...ispod 100 evra mesecno nije tako strasno a dobijes sve sto ti treba za nastavu, praksu...
Osim toga u drzavnoj skoli za isti smer - kuvarski tehnicar nije isti tretman. Imas pravilo da za 4 godine naucis da napravis becku, parisku i karadjordjevu sniclu i to je to. Ovde deca idu po specijalizovanim restoranima tipa Majkin salas na Palicu, neki italijanski, a idu i u tzv Zanatski dom gde se prave meni ruckovi za par stotina dinara. Svugde oni prave tu klopu, objasnjavaju im kako se servira profesionalno, rade na rostiljima...

Profesori u privatnim skolama imaju samo jedan zadatak, a to je da im deca i iduce godine plate skolarinu. Zato je kriterijum nikakav. A price o malim razredima, modernim metodama i sl padaju u vodu kada ne postoji kriterijum ocenjivanja. Pa kada bi nama rekli dobijaces platu radio ili ne radio velika vecina bi se odlucila da ne radi. Zasto ocekivati drugacije ponasanje od sedamnaestogodisnjaka ili desetogodisnjaka?

Svaki dan prolazim pored privatne "Elitne ekonomske skole" u NS. Fizionomija te dece (a ima ih i koji nisu deca) se nimalo ne razlikuje od onih koji posecuju srednju pandursku ili borave u domu za maloletne delikvente.

bas me zanima kakvi bi vam bili argumenti da je priblizna cjena drzavne i privatne skole?!:lol:

U tom slucaju, problema ne bi bilo. Tada bi svi fakulteti poslovali pod istim uslovima i bili bi ravnopravni konkurenti.
Ovako, imamo situaciju u kojoj drzavni fakulteti imaju tadiciju koju ne mozemo zanemariti pri opredeljivanju "potrosaca" i cenu i prakticno monopolski polozaj. Privatni fakulteti im konkurisu, a nemaju nista od ovoga na svojoj strani, jos kao privatna preduzeca moraju da naplate usluge, moraju da privuku "potrosace" da bi opstali. I sta im preostaje nego da konkurisu cinjenicom da ih je lakse zavrsiti?
Da se razumemo, ja nemam predrasude o privatnim fakultetima, pisem na osnovu onoga sto su mi rekli ljudi koji na istim studiraju. Veliki broj njih je presao tamo sa FONa ili Ekonomskog i svi su u fazonu: 'Ma, ovo je smejurija', ja im verujem, sto bi ljudi lagali.

Podijelicu iskustvo svoje drugarice sa vama.
Studira jedan od tehnickih fakulteta, i vazi za dobrog studenta... nije gubila godine, apsolventski staz joj se otegao prilicno, ocjene jadne... ali je u grupi studenata koje profesori namjeravaju da preporuce firmama kada zavrsi...
medjutim, ona je zeljela da studira nesto drugo, i upise na singidunumu faksic vezan za medije
do juna mjeseca ona polozi dvanaes ispita i cisti godinu
njeno iskustvo govori da ti ispiti i nisu toliko laki, ali se profesori trude da ti maksimalno oklaksaju... pa pred ispit oni dobijaju skripte koje im profesor stampa, dobijaju ugledne primjere testova i rade sve da bi student polozio
kaze da je lakse poloziti nego pasti ispit

pri tome ona ima jednu osmicu, sve ostale ocjene su joj desetke i poneka devetka... a vec je na trecoj... dok joj je prosjek na tehnickom ispod sedmice

Po meni to nije ni sad daleko...ispod 100 evra mesecno nije tako strasno a dobijes sve sto ti treba za nastavu, praksu...
Osim toga u drzavnoj skoli za isti smer - kuvarski tehnicar nije isti tretman. Imas pravilo da za 4 godine naucis da napravis becku, parisku i karadjordjevu sniclu i to je to. Ovde deca idu po specijalizovanim restoranima tipa Majkin salas na Palicu, neki italijanski, a idu i u tzv Zanatski dom gde se prave meni ruckovi za par stotina dinara. Svugde oni prave tu klopu, objasnjavaju im kako se servira profesionalno, rade na rostiljima...
Jesi ti išla u srednju kuvarsku, državnu?

Ne,nisam isla u srednju kuvarsku drzavnu, zavrsila sam gimnaziju i Ekonomski fakultet koji mi nicemu ne sluzi i zato podrzavam one koji mogu da se pronadju u "obicnim" zanimanjima i budu uspesni u tome sto rade. Dobra sam sa jednom profesorkom koja radi u drzavnoj skoli na tom smeru. Pricala mi je o tome tako da sam upucena kako je. U Subotici sam prvo upisala dete u drzavnu skolu i ono sto je prosao za 15 dana tamo nije mi se svidelo, bez obzira sto je bio od najboljih djaka, sto je prve ocene imao jako dobre , a u pitanju su profesori koji u toj skoli predaju i ekonomistima, turizmolozima i ostalim smerovima na "glasu", ceo razred je bio tretiran kao problematican posto je ogromna vecina upisala ugostiteljski smer zbog loseg uspeha.Insistirali su da se osisa na kratko bez obzira sto je kosu vezivao na praksi i stavljao mrezicu na glavu. Nije mi se svidelo sto vecina profesora nije zelela da shvati da ima dece koja zele da budu kuvari, kojima je cilj znanje i iskustvo a ne samo da zavrse i dobiju papir nekog smera.

Ne,nisam isla u srednju kuvarsku drzavnu, zavrsila sam gimnaziju i Ekonomski fakultet koji mi nicemu ne sluzi i zato podrzavam one koji mogu da se pronadju u "obicnim" zanimanjima i budu uspesni u tome sto rade. Dobra sam sa jednom profesorkom koja radi u drzavnoj skoli na tom smeru. Pricala mi je o tome tako da sam upucena kako je. U Subotici sam prvo upisala dete u drzavnu skolu i ono sto je prosao za 15 dana tamo nije mi se svidelo, bez obzira sto je bio od najboljih djaka, sto je prve ocene imao jako dobre , a u pitanju su profesori koji u toj skoli predaju i ekonomistima, turizmolozima i ostalim smerovima na "glasu", ceo razred je bio tretiran kao problematican posto je ogromna vecina upisala ugostiteljski smer zbog loseg uspeha.Insistirali su da se osisa na kratko bez obzira sto je kosu vezivao na praksi i stavljao mrezicu na glavu. Nije mi se svidelo sto vecina profesora nije zelela da shvati da ima dece koja zele da budu kuvari, kojima je cilj znanje i iskustvo a ne samo da zavrse i dobiju papir nekog smera.

:sad2:
kako nicemu????

@stevca..
tebi ako se uci, upisaces dobar drzavni fakultet. Mislim daj, bas ljudi posle srednje skole trce na megatrend jer su zeljni znanja.
Ok, neko ko ide na privatni je isto vredani.ali ako za ispite uci koliko i neko na drzavnom to ne govori mozda o tezini ispita vec o sposobnosti studenta.

:sad2:
kako nicemu????

Pa vecinu stvari koje tamo naucis ne mogu da se iskoriste. Ako izuzmem predmete poput Odbrane i zastite, ima tu predmeta koji su skloni promenama na godisnjem nivou kao sto je racunovodstvo i knjigovodstvo, privredno pravo, organizacija preduzeca...
Jer kad pocnes da radis, ucis sve iz pocetka i za to sto radis uglavnom ti treba znanje koje ladno mozes da steknes uz praksu za najvise mesec dana...i stalno moras da se dopunjavas da bi bio u toku. Bitnije je znati koristiti internet gde mozes sve da nadjes i sve da naucis, a i na informatici nismo nista mnogo i pametno ucili, neke tabele koje se davno ne koriste i sl.
Inace, ne bavim se poslom koji je blizak bilo cemu sto sam naucila na ekonomiji, osim sto zaradjujem novac:ok: i zato sam rekla da mi taj fakultet nista nije znacio.
Mozda nekom znaci da sa tom diplomom trazi posao, ali ne verujem da ce ga samo na osnovu diplome naci. Ja godisnje dobijem bar dve ponude za posao koje odbijem jer volim da budem svoj gazda. Poslodavci procenjuju ljude i kad vide sposobnost i sklonost ka necemu nije im bitno imas li diplomu, ima li slobodnog mesta za tebe - jednostavno ga naprave ako im mozes koristiti.

Back