hm procitah neki post o odlasku u skolu....ja sam isla sa drugaricom celu osnovnu i srednju skolu,a prvi put smo otisle same u skolu u drugom razredu....bile su sankcije, autobus ide na svakih sat vremena i kada dodje krcat te ne moze pola stanice da udje. i nas odlazak je izgledao otprilike ovako: otvore se vrata,nasi nas poguraju unutra na jedvite jade sa onim djackim torbama,i mi kao sad ce oni za nama....zatvorise se vrata,a oni ostase na stanici i razdragano nam masu

i od tada nas vise nisu pratili....
bilo kako bilo,sto se kvaliteta nastave tice,verujem da dosta zavisi i od same skole...upoznala sam neke koji su izasli iz privatnih srednjih,i bili su ok obrazovani,a neki drugi su bili...pa uredno po stereotipu - zapita se covek kako znaju kuci da se vrate kada jednom izadju iz iste.
u zemlji gde trenutno zivim, drzavno skolstvo se smatra kvalitetnijim od privatnog jer tu zavrse ljudi koji su izvukli bolje proseke na drzavnom ispitu i vise su placeni, dok u privatnim skolama, plate su dosta nize i tu su ostala mesta za one koji su nesto losije prosli na drzavnom ispitu...e sad iz moje tacke gledista,nevezano za to da li je srbija u pitanju ili ova zemlja, ja bih poslala dete u drzavnu osnovnu i srednju iz jednog razloga - da se od malih nogu nauce sta je stvaran svet,kakvih ljudi ima,kakve situacije mogu da ih snadju i na kraju da upoznaju ljude iz svih slojeva a ne kada izadju odatle da budu tupi i zaglupljeni zivotom pod staklenim zvonom.jer sutra kad bude trebao da se grebe za posao, da se pokaze i dokaze, bice zbunjen i pogubljen. e sad sa druge strane, ovde se desava upravo suprotno - deca srednjeg staleza, pretezno belci idu iskljucivo u privatne skole....kada kazem privatne,nisu privatne u nasem smislu,vec pri raznim redovima katolicke crkve i placa se skolarina (tipa 300 eura mesecno,narano zavisi od skole do skole) i roditelji ih salju tamo da se ne bi mesali sa kinescicima, fatimama koje od 10e godine idu zabradjene u skolu, juznoamerikancima i slicno jer te skole iaju pravo diskriminacije po bilo kom osnovu....i to je po mom misljenju potpuno idiotski,jer ti vidis tu decu koliko su prezasticena i nesvesna sveta oko sebe - do 18e godine ne izlaze napolje sami vec u pratnji roditelja, preplaseni i ne znaju da se odbrane i podviknu....ma uzas....e iz tog i samo tog razreda bih dete stavila u stvarni svet od malih nogu. neka zna cega sve ima...kuci sva paznja i ljubav sveta,ali neka zna kako se zivi, neka sazna sta sve moze da ga snadje,neka nauci kako da se cuva....