Pritisak na Zelenskog da prihvati Trampov mirovni plan

Ako je plan da Ukrajina odustane od dela teritorije u zamenu za ulazak u NATO ili makar čvrste, pravno obavezujuće bezbednosne garancije za ostatak zemlje, onda je to realan i u datim okolnostima prihvatljiv kompromis.

Međutim, ako se od Ukrajine traži da se odrekne teritorije bez ikakvih ozbiljnih garancija, onda je sasvim razumljivo zašto Zelenski to odbija, to nije mirovni sporazum, već nagrada agresoru i recept za novi rat.

Tramp, očekivano, vrši veći pritisak na slabiju stranu, Zelenskog, jer očigledno nema ni politički autoritet ni hrabrosti da jednako snažno pritisne Putina. Time, međutim, ne približava mir, već dodatno ohrabruje Rusiju da podiže zahteve. Paradoks je što Tramp veruje da deluje kao mirotvorac, a zapravo svojim jednostranim pritiskom doprinosi produžavanju sukoba. Ovo deluje nespretno, kratkovido i nedoraslo kompleksnosti situacije.

Koliko sam razumeo problem je što se od Ukrajine traži da se odrekne nekih teritorija koje Rusi i nisu okupirali tamo negde u Donbasu Trampa naravno zabole on bi samo da se to tamo završi kako god i da predstavlja sebe kao nekog mirotvorca koji zaustavlja i sprečava ratove a ta krnja Ukrajina će svakako ostati tampon zona između NATO pakta i Rusije

Odbili su Trampov plan juce, nista neobicno, svakako ce Donbas milom ili silom biti uzet.

Stanje na terenu ce diktirati uslove pregovora, ovi planovi su pranje ruku za domacu javnost, Rusija nece pristati ni na jednu vrstu primirja dok se ne ostvare njihovi strateski ciljevi, pa makar rat trajao i 100 godina.

To je ono sto EU odbija da prihvati kao cinjenicu tako da od primirja nema nista dok Rusija ne odluci kako ce to primirje izgledati.

Rat i jeste poceo zbog vrsljanja Nato po Ukrajini, nema nikakve logike da sad dobiju bezbednosne garancije od istog jer se upravo zbog toga i vodi rat. Prosto ko pasulj.

Ako je plan da Ukrajina odustane od dela teritorije u zamenu za ulazak u NATO ili makar čvrste, pravno obavezujuće bezbednosne garancije za ostatak zemlje, onda je to realan i u datim okolnostima prihvatljiv kompromis.

Međutim, ako se od Ukrajine traži da se odrekne teritorije bez ikakvih ozbiljnih garancija, onda je sasvim razumljivo zašto Zelenski to odbija, to nije mirovni sporazum, već nagrada agresoru i recept za novi rat.

Tramp, očekivano, vrši veći pritisak na slabiju stranu, Zelenskog, jer očigledno nema ni politički autoritet ni hrabrosti da jednako snažno pritisne Putina. Time, međutim, ne približava mir, već dodatno ohrabruje Rusiju da podiže zahteve. Paradoks je što Tramp veruje da deluje kao mirotvorac, a zapravo svojim jednostranim pritiskom doprinosi produžavanju sukoba. Ovo deluje nespretno, kratkovido i nedoraslo kompleksnosti situacije.
Briga Trampa za Donbas, plus on verovatno jako dobro zna gde je završio dobar deo finansijske pomoći koju su Amerikanci poslali Kijevu. Ne pada mu na pamet više da američki novac baca u ukrajinski bunar.

Briga Trampa za Donbas, plus on verovatno jako dobro zna gde je završio dobar deo finansijske pomoći koju su Amerikanci poslali Kijevu. Ne pada mu na pamet više da američki novac baca u ukrajinski bunar.

Jasno je kako on razmišlja, samo kažem da mi ne deluje kao da ide u dobrom pravcu. Ako tražiš neko rešenje, onda je bitno da ono bude kvalitetno a ne da se otalja.

Od 1999. pa na ovamo, tj. mi smo 1999. potpisali jedno, a EU i NATO agresor su u nastavku, 2004, 2008, a evo i danas, isposlovali još gore.
EU i NATO i u miru uništavaju.

Зар криза на КиМ није почела пре 1999. године, и зар није било понуда за решење пре 9. јуна 1999? Још 1998. године.

Зар криза на КиМ није почела пре 1999. године, и зар није било понуда за решење пре 9. јуна 1999? Још 1998. године.
Počela je akcijama terorističke organizacije OVK protiv civila, policije i vojske.
Završilo se punom podrškom zapadnomeđunarodne zajednice ovim prvim.

Kao ovo u Gazi, samo suprotno.

Добро, бреееј. Не морате тол'ко да га молите да се преда.

Ето, само се још мало стрпите.

Ja samo iznosim činjenice. Do nedavno je mantrao da ustav Ukrajine zabranjuje pregovore sa neprijateljem. Halucinirao je bio i o planu pobede. Sad skače ko kengur i ponavlja ko papagaj- pravedan mir, pravedan mir.

A ruska ponuda je sve gora što rat duže traje.

Их...тако смо писали овде и

9. маја у Мосцви...

кад оно..једна, друга, трећа, четврта година....
Bilo je i pregovora u Minsku, mislim da je bila bolja ponuda od ove danas, ali su ukrajinski EU prijatelji i partneri pomogli tada da se zada konačni udar, koji Monke neće preživjeti.
I evo ih sada novi pregovori, malo slabija pozicija, i opet ništa od mira.

Jbg, ide se dalje.

Bilo je i pregovora u Minsku, mislim da je bila bolja ponuda od ove danas, ali su ukrajinski EU prijatelji i partneri pomogli tada da se zada konačni udar, koji Monke neće preživjeti.
I evo ih sada novi pregovori, malo slabija pozicija, i opet ništa od mira.

Jbg, ide se dalje.

Као ми кад смо имали Рамбује, а нисмо хтели, него се ку.рчили, па добили гору понуду у Куманову?

Као ми кад смо имали Рамбује, а нисмо хтели, него се ку.рчили, па добили гору понуду у Куманову?
Nismo se kurčili nego preživljavali, ali da, narativ je suprotan od ovog ukrajinskog, tj. mi smo budale a oni geroji.
Pri čemu mi nismo imali ništa, kao što vidiš, i potpisani Dejton više ne važi, gora ponuda u Kumanovu je iz današnje perspektive san snova itd.

Reklo bi se da naši zapadni partneri i prijatelji ne smatraju da smo stranka u dogovoru, tj. da nije bitno šta smo se dogovorili.

Back