"Prirodno" u ljubavi i seksu

Dionys

Iskusan
Poruka
5.135
Znam sta se otprilike mislilo kad se govorilo "ljudska priroda", time se zeljela dati autonomija covjeku u odnosu na neke religijske dogme od ranije koje su smatrane za neprirodne. Npr. crkva je isla dotle da je ljubav i seks uzimala za zlo. Medjutim, cini se da obicni ljudi imaju sklonost da skacu iz jedne krajnosti u drugu.
Zasto kazem "obicni" ljudi? Zbog toga sto nisu bili obicni ljudi koji su ukazivali na to da ljubav i seks nisu zlo. To su dugo vremena bili plemici i ljudi koji su bili upuceni u klasicne, starogrcke ideale. Jer stari Grci su nam uvijek sluzili kao svjetionik u doba umnog pomracenja. Pomocu ovog svjetionika se i izaslo iz "mracnog srednjeg vijeka."

Medjutim, za danasnje, obicne ljude, ni ti Grci vise nisu primjer, obicni covjek, predvodjen Englezima 19. vijeka, izmislio je da je seks i ljubav nesto dobro samo po sebi, dakle, sto vise to bolje! Jednostavno su kontrirali crkvenim dogmama, isto kao sto je Luter kontrirao katolickoj crkvi kad je osnivao protestantizam. Nije valjda slucajno sto su Englezi protestanti i kontrasi?

Dakle, za obicnog covjeka ne samo da je klasicni ideal i dalje neotkriven, nego on i dalje funkcionise po sistemu "dobro/zlo", dok se klasicno vrednovanje stvari sastoji iz sistema "dobro/lose".

I tek u okviru ovog "dobar/los" se moze govoriti o nekoj ljudskoj prirodi, o nepristrasnoj ljudskoj prirodi, o covjeku koji je sebe usporedio sa ostatkom prirode i iz toga izvukao odredjene zakljucke, odmjerio koje su razlike izmedju ljudske i recimo majmunske prirode. Toga kod obicnih ljudi nema. Obicni covjek je prostak nad prostacima. On trazi zajednicki nazivnik sa najnizim oblicima zivota! I nalazi ga! (laze, izmislja)

Znam sta se otprilike mislilo kad se govorilo "ljudska priroda", time se zeljela dati autonomija covjeku u odnosu na neke religijske dogme od ranije koje su smatrane za neprirodne. Npr. crkva je isla dotle da je ljubav i seks uzimala za zlo. Medjutim, cini se da obicni ljudi imaju sklonost da skacu iz jedne krajnosti u drugu.
Zasto kazem "obicni" ljudi? Zbog toga sto nisu bili obicni ljudi koji su ukazivali na to da ljubav i seks nisu zlo. To su dugo vremena bili plemici i ljudi koji su bili upuceni u klasicne, starogrcke ideale. Jer stari Grci su nam uvijek sluzili kao svjetionik u doba umnog pomracenja. Pomocu ovog svjetionika se i izaslo iz "mracnog srednjeg vijeka."

Medjutim, za danasnje, obicne ljude, ni ti Grci vise nisu primjer, obicni covjek, predvodjen Englezima 19. vijeka, izmislio je da je seks i ljubav nesto dobro samo po sebi, dakle, sto vise to bolje! Jednostavno su kontrirali crkvenim dogmama, isto kao sto je Luter kontrirao katolickoj crkvi kad je osnivao protestantizam. Nije valjda slucajno sto su Englezi protestanti i kontrasi?

Dakle, za obicnog covjeka ne samo da je klasicni ideal i dalje neotkriven, nego on i dalje funkcionise po sistemu "dobro/zlo", dok se klasicno vrednovanje stvari sastoji iz sistema "dobro/lose".

I tek u okviru ovog "dobar/los" se moze govoriti o nekoj ljudskoj prirodi, o nepristrasnoj ljudskoj prirodi, o covjeku koji je sebe usporedio sa ostatkom prirode i iz toga izvukao odredjene zakljucke, odmjerio koje su razlike izmedju ljudske i recimo majmunske prirode. Toga kod obicnih ljudi nema. Obicni covjek je prostak nad prostacima. On trazi zajednicki nazivnik sa najnizim oblicima zivota! I nalazi ga! (laze, izmislja)

Mislim da su ljudi izmslili kuće i spavaće sobe samo zato da niko ne vidi kako oni prave decu :hahaha: Recimo tako nešto, ako bih išao strogo logikom koja je sledila iz svih dogmi vezanih za seks, odnosno začeće.

Sve sem začeća i namere da se napravi dete je po meni neprirodno u seksu i oko seksa. Priznajem - daleko češće se bavim neprirodnim u ljubavi i seksu.

otprilike kapiram sta si htjeo reci...i upravu si...ljudi jos uvijek nemaju pojma o ljubavi i seksu i zloupotrebljavaju i jedno i drugo...na to si onako ukratko mislio? ako jesi slazemo se...

Ti ovde pises o hriscanima.
Kada je sastavljena Kamasutra?
Ti si opterecen
U ljudima se kosi ucenje koje je poprilicno ograniceno, uglavnom drustvenoi koje je opet projekcija verskog shvatanja, i same slobode uma, zelje.

Очигледно је да ти себе сматраш неким необичним човеком, но то сад на страну.
У овом посту има неколико нетачности које или су злонамерне или су одраз недостатка образовања, а опет потребе да се чује нечији глас у гомили.

Није тачно да се кроз израз "људска природа" покушаво дати нека аутономија човеку у односу на религију и догму из простог разлога што је учење о људској природи утемељено у религијском учењу. Оно подразумева материјални део људског и општег постојања.
Није тачно да је црква љубав и секс узимала за зло. То је паушална тврдња која се заснива на ставу појединаца, али никад целе цркве, да је секс који нема за циљ рађање деце промашај. Ово не значи да је и зло по себи. Што се тиче љубави, њу црква у сваком облику препознаје као крајњу врлину човека и човечанства па је бесмислено и помислити да би се могла подвести под било коју врсту зла.

Овај део који се бави Античким идеалима је још паушалнији јер се не види шта подразумеваш под тим идеалима и на кога се позиваш од Античких Грка озбиром да су њихови ставови често били супростављени. И опет, тај изллазак из мрачног средњег века, како ти то називаш под утицајем идеолошког образовања, на првом месту је инициран деловањем људи из цркве (Западне, да се разумемо, на Истоку мрачни средњи век реално наступа са турским ропством и из њега нас изводе људи цркве). Људи који нису били у клиру су били утицајни у доба француског просветитељства али ови пре њих, реформатори и протестанти су великој већини били људи из црквеног миљеа.

За овај пост је карактеристична и недоследност у коришћењу термина "обични људи" који у почетку користиш за носиоце промене, а у средини и на крају за простаке над простацима.

Лутер није контрирао Католичкој цркви кад је протестовао и кад се његов покрет развио у протестантизам већ је радио нешто друго. Тражио је реформу система. Ни Енглези нису контрирали цркви у 19. веку јер тада код њих црква и није била доминантна заједница. Бар не католичка.

Не знам коме приписујеш овај систем "добро/зло" и супростављаш га систему "добро/лоше" али рекао бих, узевши у обзир културно историјске околности да га приписујеш цркви која је била доминантна снага друштва у Постантичком свету. Одмах да ти кажем да је то банализован приступ систему у којем се остварује људска природа у оквиру одређених категорија.

Ко је у последњем пасусу тај ко налази закљуке и враћа се античким коренима по теби, а ко су по теби простаци над простацима пошто и једни и други које наводиш признају тај заједнички "називник" са најнижим облицима живота... Да би нешто могао да разлијујеш у том смислу, мораш да препознаш и сродност с нечим иначе ти поређење постаје бесмислено.
Као што су нас учили у школи, јабуке се збрајају с јабукама, а крушке с крушкама.

Ti ovde pises o hriscanima.
Kada je sastavljena Kamasutra?
Ti si opterecen
U ljudima se kosi ucenje koje je poprilicno ograniceno, uglavnom drustvenoi koje je opet projekcija verskog shvatanja, i same slobode uma, zelje.

Pa sta to Kamasutra ima s mojom temom? Kamasutra je mi izgleda kao dekadencija. Mozemo se kod svake vase recenice vracati na dekadenciju, ali to je samo zato sto 5 milijardi "ljudi" odbija da provjeri znacenje rijeci dekadencija. U protivnom bi postojala barem jedna grupa na Fejsbuku protiv dekadencije, zar ne? (opet necete vidjeti ovo zar ne)

Idemo cjepkati drvljenje.

Очигледно је да ти себе сматраш неким необичним човеком, но то сад на страну.

Bas tako. Dovoljno je reci "neobican", "superioran" ne, jer se na kraju svode racuni.

У овом посту има неколико нетачности које или су злонамерне или су одраз недостатка образовања, а опет потребе да се чује нечији глас у гомили.

Ti ces naravno ispod dole odmah da serviras odakle izvodis svoje tvrdnje, jer se i ja trudim da dam reference za svoje tvrdnje, a istina ili vjerovatnoca se moze onda traziti medju tim referencama. Oki? Doki!

Није тачно да се кроз израз "људска природа" покушаво дати нека аутономија човеку у односу на религију и догму из простог разлога што је учење о људској природи утемељено у религијском учењу. Оно подразумева материјални део људског и општег постојања.

Hoces da kazes da prije religijskog ucenja nije postojala nikakva nauka koja je pokusavala da se bavi prirodom?
(Eto, ja sam cuo da je renesansa "povratak prirodi" a ujedno je to povratak Grcima. Da li se usvaja moj prijedlog ili imas neki bolji?)

Није тачно да је црква љубав и секс узимала за зло. То је паушална тврдња која се заснива на ставу појединаца, али никад целе цркве, да је секс који нема за циљ рађање деце промашај. Ово не значи да је и зло по себи. Што се тиче љубави, њу црква у сваком облику препознаје као крајњу врлину човека и човечанства па је бесмислено и помислити да би се могла подвести под било коју врсту зла.

Evo, Nietzsche kaze da je crkva u borbi protiv Erosa i Amora koristila oznake "zlo" da bi potisnula ta bozanstva i njihove afekte, ako treba ja cu naci i koji crkveni oci su to radili, jer obicno Nietzsche je nepogresiv, provjerio sam ga milion puta. Covjek je ucio cio zivot, pa zna sta prica.

Овај део који се бави Античким идеалима је још паушалнији јер се не види шта подразумеваш под тим идеалима и на кога се позиваш од Античких Грка озбиром да су њихови ставови често били супростављени. И опет, тај изллазак из мрачног средњег века, како ти то називаш под утицајем идеолошког образовања, на првом месту је инициран деловањем људи из цркве (Западне, да се разумемо, на Истоку мрачни средњи век реално наступа са турским ропством и из њега нас изводе људи цркве). Људи који нису били у клиру су били утицајни у доба француског просветитељства али ови пре њих, реформатори и протестанти су великој већини били људи из црквеног миљеа.

Pa sad, o pocecima renesanse ne znam bas pretjerano mnogo, ali Dante Aligijeri nije bio svestenik, a za pocetak renesanse se uzima 13 vijek. Dekart, Makijaveli, Paskal, takodje nisu bili svestenici, mada su koketirali s pojmom boga. Protestante naravno ne uzimam pod pojam renesanse, to bi bio veliki prestup koji bi mogao da zavrsi vrlo stidno. Protestantizam je seljacka verzija hriscanstva, a hriscanstvo i jeste seljacka religija. Izvini ako nisam uzeo bas svaku recenicu pod lupu, jer je nisam smatrao krucijalnom.

За овај пост је карактеристична и недоследност у коришћењу термина "обични људи" који у почетку користиш за носиоце промене, а у средини и на крају за простаке над простацима.

Ne trudim se uvijek da budem jasan. U sustini svaki post pravim tako da je izmedju recenica potrebno citati i izmedju redova. Recimo, Nietzsche je sve svoje knjige pisao na taj nacin, a razumjeti njegove ideje, koje se meni sad cine sasvim logicne, zahtijevaju ogroman rad. On nije htio ni po cijenu zivota da servira nikome uzrocno-posledicni niz koji vodi do svake od njegovih ideja. Ne bih ni ja, a i ne radim to, kad vidim da je potrebno moliti nekoga da ostane pri svijesti da bi dovoljno dugo razmisljao i povezao sve u jednu cjelinu. Jer ako bi nekome to i poslo za rukom, on bi kad-tad u svojoj glavi potisnuo svu logiku i okrenuo se starom nacnu misljenja. Na taj nacin covjek samo sebi obrazuje svoje neprijatelje. Bolje je imati glupe neprijatelje...

Лутер није контрирао Католичкој цркви кад је протестовао и кад се његов покрет развио у протестантизам већ је радио нешто друго. Тражио је реформу система. Ни Енглези нису контрирали цркви у 19. веку јер тада код њих црква и није била доминантна заједница. Бар не католичка.

Citao sam Luterove Anti-teze (tako se zvahu, zar ne?) u kojima se podrivaju temelji same crkve. On je trazio da svaki covjek bude svoj svestenik, kao sto je to i danas u protestantizmu, a isto je trazio i John Wyclif vijek-dva prije njega. U sustini nijedan od njih nije trazio nikakve prepravke, nego cisto odricanje.

Не знам коме приписујеш овај систем "добро/зло" и супростављаш га систему "добро/лоше" али рекао бих, узевши у обзир културно историјске околности да га приписујеш цркви која је била доминантна снага друштва у Постантичком свету. Одмах да ти кажем да је то банализован приступ систему у којем се остварује људска природа у оквиру одређених категорија.

Istorija pojmova dobar i zao je preduga, ali radi se o obliku asketizma, tj postepeno odricanja prethodnog pojma "Dobar" iz sistema dobar/los. Npr. nekad su dobrog ratnika smatrali "dobrim" i Aristofan u Zabama kaze da je neki dobar borac svugdje prisutan gdje se ubija..., a covjek koji je previse slab da ubija ne samo da nece biti prisutan tamo, nego ce proglasiti svako ubijanje "zlim". Znaci, "aksetizam" (ili prevrednovanje vrijednosti) tamo gdje je slabost, gdje nedostaje snage za afirmaciju.

Ко је у последњем пасусу тај ко налази закљуке и враћа се античким коренима по теби, а ко су по теби простаци над простацима пошто и једни и други које наводиш признају тај заједнички "називник" са најнижим облицима живота... Да би нешто могао да разлијујеш у том смислу, мораш да препознаш и сродност с нечим иначе ти поређење постаје бесмислено.
Као што су нас учили у школи, јабуке се збрајају с јабукама, а крушке с крушкама.

Dakle, Herodot koji je bio u posjeti Skitima kaze da se oni "javno pare, kao zivotinje". Heroot pripada onom periodu koji se moze nazvati prirodnim, predsokratskim.
Cak i Platon pravi kontrast izmedju covjeka i zivotinja od cega ja svaki put nastojim nesto da prenesem u ono sto napisem.
Naravno, Nietzsche je taj koji je vidio da ce pozivotinjavanje u ljudi da eskalira do nevidjenih razmjera, pa je sve ucinio da upozori na to.
I mnogi drugi, nije uopste bitno. Ko zeli da se upozna da starim Grcima, lako ce zakljuciti da danasnji ljudi nimalo ne lice na njih. Samo sto ce morati da procita koju knjigu vise da bi stekao pravu sliku.
Danas se najvise laze o Grcima i Nietzscheu, jer ovi moderni hoce sve ljude da izjednace sa sobom. Jednog dana ce pokusati da ih sasvim odbace.

Jesi li zadovoljan autoritetima koje sam spomenuo?

Ja tvojim nisam...

Prvo treba da ispunim formular, pa ako se usvoji da sam covjek, onda idemo na razmatranje teme? E jok.

Hajde sada da mi pojasniš, onako, kako ti smatraš da je to najbolje iz tebe, zašto uopšte ne uspevaš da shvatiš moje rečenice? Je li toliko teško shvatiti da neko može da se tebi obraća nepovređeno i neuvređeno i pored toga što prosto ne daješ sebi za pravo da se ponašaš pristojno i učtivo? Je li zaista toliko teško jednu te istu ponovljenu misao kroz vekove prosto prihvatiti, ili ovde nadenuti na nju neku šarenu etiketu i mahati sa starom krpom pred svima i praviti ih još pri tom krajnje tendenciozno, osiromašenima u prostoj i veoma čestoj i prisutnoj kognitivnoj inteligenciji? Da podsetim samo, prost zaključak iz ove tvoje teme se sam nameće. Čemu onda vređanje svakoga ko je savladao i veštinu lakonskog govora, a sve sa ciljem veličanja nepotkrepljene rečitosti?

Bas tako. Dovoljno je reci "neobican", "superioran" ne, jer se na kraju svode racuni.

Ti ces naravno ispod dole odmah da serviras odakle izvodis svoje tvrdnje, jer se i ja trudim da dam reference za svoje tvrdnje, a istina ili vjerovatnoca se moze onda traziti medju tim referencama. Oki? Doki!

Hoces da kazes da prije religijskog ucenja nije postojala nikakva nauka koja je pokusavala da se bavi prirodom?
(Eto, ja sam cuo da je renesansa "povratak prirodi" a ujedno je to povratak Grcima. Da li se usvaja moj prijedlog ili imas neki bolji?)

Evo, Nietzsche kaze da je crkva u borbi protiv Erosa i Amora koristila oznake "zlo" da bi potisnula ta bozanstva i njihove afekte, ako treba ja cu naci i koji crkveni oci su to radili, jer obicno Nietzsche je nepogresiv, provjerio sam ga milion puta. Covjek je ucio cio zivot, pa zna sta prica.

Pa sad, o pocecima renesanse ne znam bas pretjerano mnogo, ali Dante Aligijeri nije bio svestenik, a za pocetak renesanse se uzima 13 vijek. Dekart, Makijaveli, Paskal, takodje nisu bili svestenici, mada su koketirali s pojmom boga. Protestante naravno ne uzimam pod pojam renesanse, to bi bio veliki prestup koji bi mogao da zavrsi vrlo stidno. Protestantizam je seljacka verzija hriscanstva, a hriscanstvo i jeste seljacka religija. Izvini ako nisam uzeo bas svaku recenicu pod lupu, jer je nisam smatrao krucijalnom.

Ne trudim se uvijek da budem jasan. U sustini svaki post pravim tako da je izmedju recenica potrebno citati i izmedju redova. Recimo, Nietzsche je sve svoje knjige pisao na taj nacin, a razumjeti njegove ideje, koje se meni sad cine sasvim logicne, zahtijevaju ogroman rad. On nije htio ni po cijenu zivota da servira nikome uzrocno-posledicni niz koji vodi do svake od njegovih ideja. Ne bih ni ja, a i ne radim to, kad vidim da je potrebno moliti nekoga da ostane pri svijesti da bi dovoljno dugo razmisljao i povezao sve u jednu cjelinu. Jer ako bi nekome to i poslo za rukom, on bi kad-tad u svojoj glavi potisnuo svu logiku i okrenuo se starom nacnu misljenja. Na taj nacin covjek samo sebi obrazuje svoje neprijatelje. Bolje je imati glupe neprijatelje...

Citao sam Luterove Anti-teze (tako se zvahu, zar ne?) u kojima se podrivaju temelji same crkve. On je trazio da svaki covjek bude svoj svestenik, kao sto je to i danas u protestantizmu, a isto je trazio i John Wyclif vijek-dva prije njega. U sustini nijedan od njih nije trazio nikakve prepravke, nego cisto odricanje.

Istorija pojmova dobar i zao je preduga, ali radi se o obliku asketizma, tj postepeno odricanja prethodnog pojma "Dobar" iz sistema dobar/los. Npr. nekad su dobrog ratnika smatrali "dobrim" i Aristofan u Zabama kaze da je neki dobar borac svugdje prisutan gdje se ubija..., a covjek koji je previse slab da ubija ne samo da nece biti prisutan tamo, nego ce proglasiti svako ubijanje "zlim". Znaci, "aksetizam" (ili prevrednovanje vrijednosti) tamo gdje je slabost, gdje nedostaje snage za afirmaciju.

Dakle, Herodot koji je bio u posjeti Skitima kaze da se oni "javno pare, kao zivotinje". Heroot pripada onom periodu koji se moze nazvati prirodnim, predsokratskim.
Cak i Platon pravi kontrast izmedju covjeka i zivotinja od cega ja svaki put nastojim nesto da prenesem u ono sto napisem.
Naravno, Nietzsche je taj koji je vidio da ce pozivotinjavanje u ljudi da eskalira do nevidjenih razmjera, pa je sve ucinio da upozori na to.
I mnogi drugi, nije uopste bitno. Ko zeli da se upozna da starim Grcima, lako ce zakljuciti da danasnji ljudi nimalo ne lice na njih. Samo sto ce morati da procita koju knjigu vise da bi stekao pravu sliku.
Danas se najvise laze o Grcima i Nietzscheu, jer ovi moderni hoce sve ljude da izjednace sa sobom. Jednog dana ce pokusati da ih sasvim odbace.

Ja tvojim nisam...

Je li moguće da ti toliko svesno izvlačiš iz konteksta nešto što je prostim jezikom napisano i čak i inferiornima, kakvim nazivaš nas ostale, potpuno jasno? Tvoja superiornost se ovde nije baš dokazala i pre bih rekao da nas po ko zna koji put u jednom danu sve opet vređaš.

Ko trazi vrijedjanje taj i dobije.

Vidim :) Mora da je mali napor svaku uvredu upućenu prema tebi shvatiti kao kompliment ili pohvalu. Vidim da se baviš time, ali mi je malo nejasno kakva je draž u tome, praviti od sebe još veću atrakciju i mesto podsmeha, izvitoperenjem nečijih reči. Vidim da si redak gost ovde, pa se nadam da ćeš se brže vratiti kod sledeće inspiracije, ako do nje bude došlo.

Нећемо цекпакти дрвљење пошто ја не дрвим.

У праву си. Сагласан сам с тобом.

Ја своје тврдње изводим из учења цркве и историје филозофије. То је ствар општег знања и познавања материје. Ако их не познајеш, како можеш да заузимаш ставове који се тичу цркве или који се заснивају на филозофским учењима?
Дакле, смешно је да тражимо било какву врсту референци тог типа, особито кад узмемо у обзир да је ово форумска расправа. Но, и ту је лако видети ко шта колико познаје.
Још нешто, ти не наводиш референце већ ауторе. То није исто.

Сва учења имају свој корен у религијском. Пошто се ти позиваш на античку филозфију, као њен формални почетак се узима Милетска школа саТалесом, Анаксимадром и Анаксименом на челу. Ако се не не варам, она се датира негде у 6.век пре Христа, а познато је да су многа религијска учења била формирана у то време, било политеистичка било монотеистичко код Јевреја.
Ако кренеш на Исток, наћи ћеш још дубље корене религијског учења и још плиће научног.
Друга ствар, наука како је ми данас разумемо и како су је разумели Антички Грци нема исто значење.
Хуманизам и ренесанса нису "повратак природи" већ је повратак Човеку. Зато је и човечност у називу покрета... ;)

Што се тиче Ничеа, требало би да га ставиш у контекст, а то је следеће, он је писао на Западу и био је у односу само са Западним крилом хришћанства. Ниче није непогрешив. Нико није непогрешив. Да је он био непрорешив, наука после њега не би постојала. Но, како видимо да постоји и данас...
Знам да су то радили и оци цркве али је опет питање који и колики је њихов реални утицај на етос.
Друга ствар, треба познавати и етос цркве, а не само оце, особито западне схоластичаре који нису имали већи утицај на народни живот.
Такође, многа Ничеова размишљања кореспондирају са учењем Православне цркве. Но, то сад није тема.
Тема је у томе да ли то "зло" има лични или безлични карактер. Код Ничеа је увек безлични. Чим је безлични, аутоматски се зло и лоше поиствећују.

Баш тако, почетак ренесансе је у 13. веку. Ти овде наводиш Декарта и Паскала који су аутори из 17. века и немају баш много везе са ренесансом осим што су њена последица. Иначе, они су образовани у црквеним школама. Декарт беше чак у језитској, ако се добро сећам. За Макијавелија не знам коју је школу завршио али узимајући у обзир време, вероватно је била црквена. Иначе, Декарт и Паскал нису кокетирали са појмом бога.
Па, било би смешно подвести протестантизам под ренесансу, а још смешније би било тврдити да је то сељачка верзија хришћанства. Констатовати да је хришћанство сељачка религија је увредљиво али више говори о теби него о самом хришћанству.
Нема потребе да се извињаваш. То обесмишљава твоје ставове, не моје.

Ти ниси Ниче. А најбоље је људе не сматрати непријатељима. Јер то и нису.

Опет, Лутер не подрива темеље цркве већ тражи реформу и враћање коренима цркве.
У хришћанству сваки човек и има достојнаство царског свештеника у смислу припадника Народа Божијег и то је један од дарова који се добија на крштењу. Ово не треба бркати са свештеничком службом у оквиру цркве. Ни Лутер то у своје време није бркао на начин на који се данас брка у протестантизум ал то је друга прича. Ни један од њих није тражио нешто што већ није било само нису знали како је то раније изглело па су у то учитали своје виђење, а, с друге стране, ни западна црква није хтела да се одрекне привилегија које је отела људима. То их је све одвело куд их је одвечо. Но, ни то није тема.

Нисам сагласан са овом врдњом. Сувише уско посматраш термине.

Херодот није увек веродостојан аутор и то је одавно констатовано.

Свако нормалан прави разлику између човека и животиње. Не видим шта је тако спектакуларно у тој тврдњи.
Јесте, учинио је све да на личном примеру покаже колико човек може да личи на животиње. Притом, мислим на животиње онако како им ми приписујемо особине јер су оне саме често изнад човека у многим врлинама.

Није ми јасан контескт позивања на било кога осим на Ничеа.

Ja tvojim nisam...
Ја и нисам наводио друге ауторитете осим себе и није ми стало до тога да ли си задовољан са мном или ниси већ до логичке утемељености онога што обојица напишемо.

Напомена.
Нећу ти више одоговарати на теми.

Bolesno, nemam rijeci. Za tebe nauka pocinje sa crkvom, a prije crkve je bog koji je prije 7000 godina stvorio zemlju. Zalosno dokle si ti stigao.
Kao da starogrcki filozofi nisu pod brojjedan bili unistitelji mitova, razbijaci zastarjelih predstava o svijetu i sve samo ne konzervativci kao crkva.

Nemam rijeci. Da neko moze biti toliko zatucan, to je za plakanje.

Bolesno, nemam rijeci. Za tebe nauka pocinje sa crkvom, a prije crkve je bog koji je prije 7000 godina stvorio zemlju. Zalosno dokle si ti stigao.
Kao da starogrcki filozofi nisu pod brojjedan bili unistitelji mitova, razbijaci zastarjelih predstava o svijetu i sve samo ne konzervativci kao crkva.

Nemam rijeci. Da neko moze biti toliko zatucan, to je za plakanje.

Рекох да нећу одговарати ал овако аргументован пост то тражи.
Где сам ја рекао да наука почиње са црквом
Где сам рекао да је бог 7000 година пре цркве створио земљу?

Сагласан сам с тобом да су се филозофи у Антици углавном бавили рушењем митова али не на тај начин на који ти мислиш.
Опет ћу да поновим, паушалне су ти тврдње.
Све тврдње.
И додаћу овај пут, ти сам си паушалан.
Због тога је сваки дијалог с тобом бесмислен јер ти учествујеш само кроз свој монолог.

Аргументуј конзервативност цркве.
Псусти ме ти паушалних тврдњи већ једном и понављања прежваканих и отрцаних флоскула.

У праву си. Неко од нас јесте затуцан и људима око нас је сигурно јасно ко је тај неко ко солипсистички своди свет на себе и тако одбацује сваку могућност прихватања критике.

Posle ovoga što je Dijenek napisao, meni je sada skroz jasno da sam većinu prepiske vodio sa čovekom, koji je kao i svi mi potražio načina da istakne svoj ego, kako god zna i ume i pribavi publicitet, a da ne haje previše za pozitivnim ili negativnim predznakom odziva publike, jer se sve smatra dobrim odzivom, samo dok je odziv u pitanju. Ispada kao da ja dotičnog sažaljevam uporno dopisujući i dopisujući se na njegove teme, koje nisu vredne blagonaklone pažnje, nego samo pažnje.

Ja mislim da svaki cestit covjek moze da trazi od tebe da ti njemu objasnis konzervativnost crkvi. Vjerovatno se u Srbiji o sevmu cuti, ali na zapadu su crkve prazne.

Dovoljno je sto svako u Americi zna da su republikanci konzervativci i hriscani.

Ja mislim da svaki cestit covjek moze da trazi od tebe da ti njemu objasnis konzervativnost crkvi. Vjerovatno se u Srbiji o sevmu cuti, ali na zapadu su crkve prazne.

Dovoljno je sto svako u Americi zna da su republikanci konzervativci i hriscani.

Видим, избегао си питања на која немаш одговор...
А тражиш од мене да ја објашњам термине које си ти употребио... :) :) :)
Јеси добар...

И, овај пут ћу ти отворено казати да немаш појма шта причаш јер то конзервативци се односи на протестантске хришћанске заједнице које имају ригидно дефинисано учење, као и још неке одлике црквености ал да те сад не замарам тиме, за разлику од либералних протестантских хришћанских заједница. У питању је историјски контекст који је неспојив са самом природом цркве јер се црква реално и не бави тим стварима за које јој приписују конзервативност.

Ал, то је већ превише детаља... :)

Back