Priprema za stampu slike a4 formata

• Začetnik teme Začetnik teme Lonen
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lonen

Početnik
Poruka
2
Neke fotografije bi da isprintam i zalepim na dasku, pa da mi to bude kao ukras na zidu.

Imam daske velicine A4 formata, u foto radnji bi isprintao te slike kao postere i onda ih lepio na dasku posle.

1.) Zanima me kako najlakse da prilagodim te slike za stampu, znaci koja rezolucija bi mi odgovarala za tu namenu.

2.) Na netu ima dosta lepih pozadina u svakakvim rezolucija, ali kojim programom mogu to da najlakse prilagodim a4 formatu, nebitno i ako bi morao deo slike da odsecem.

Nisam neki veliki poznavalac programa koji sluze za tu namenu, sta mi preporucujete da nije tesko savladati za ovu moju namenu. PS imam, ali na njemu ima toliko opcija, a ja ne znam da radim sa njim..

Neke fotografije bi da isprintam i zalepim na dasku, pa da mi to bude kao ukras na zidu.

Imam daske velicine A4 formata, u foto radnji bi isprintao te slike kao postere i onda ih lepio na dasku posle.

1.) Zanima me kako najlakse da prilagodim te slike za stampu, znaci koja rezolucija bi mi odgovarala za tu namenu.

2.) Na netu ima dosta lepih pozadina u svakakvim rezolucija, ali kojim programom mogu to da najlakse prilagodim a4 formatu, nebitno i ako bi morao deo slike da odsecem.

Nisam neki veliki poznavalac programa koji sluze za tu namenu, sta mi preporucujete da nije tesko savladati za ovu moju namenu. PS imam, ali na njemu ima toliko opcija, a ja ne znam da radim sa njim..

Tipična rezolucija za kvalitetan print je 300dpi. Kada se to primeni za A4 format proizilazi da tvoja sleeka treba da bude najmanje 2480 x 3508 pixela. Takva rezolucija je standard za slike koje se gledaqju iz bliza (recimo u knjigama).

Ako je za poster, nešto što se gleda s male veće razdaljine, onda može i upola manja rezolucija, 150dpi, a minim za A4 format bi bio 1240x1754 puksela.

Tipična rezolucija za kvalitetan print je 300dpi. Kada se to primeni za A4 format proizilazi da tvoja slika treba da bude najmanje 2480 x 3508 pixela. Takva rezolucija je standard za slike koje se gledaju iz bliza (recimo u knjigama).

Ako je za poster, nešto što se gleda sa malo veće razdaljine, onda može i upola manja rezolucija, 150dpi, a minimum za A4 format bi bio 1240x1754 piksela.

Veličina slike u pikselima je ono što treba da brineš, naročito ako ćeš da nosiš da ti neko drugi odštampa. U PS može da se podesi veličina odštampane slike gde program automatski preračuna rezoluciju i to je nešto što bi trebao da obraćaš pažnju ako sam štampaš

Poslednja izmena:

Ovde je glavno pitanje da li bi radio fotografiju velikog formata u foto radnji ili bi to štampao u nekoj digitalnoj štampariji?

Oprostite sto ne odgovorih pre, bio sam u nekoj guzvi, svasta se nesto izdesavalo....
Hvala na dosta korisnih informacija.
Mislio sam da printam u digitalnoj kopirnici, jer sam radio za uzorak tamo jednu sliku, i ispalo je dobro, ali je radnik greskom isprintao na obican papir.
Drugo sam radio isto za probu u fotografskoj radnji, oni su stavili dobar papir 250g cini mi se, ali su mi boje ispale skroz nekako blede, mnogo svetlije nijanse, verovatno je radnica nesto lose setovala...
Tako da cu u ovoj prvoj radnju da radim, a ne u fotografskoj iako sam mislio da ce tamo mnogo bolja da bude slika.

Back