Prije 32 godine ubijeni su sarajevski Romeo i Julija

dragon x

Legenda
Poruka
52.498
SARAJEVO - Boško Brkić i Admira Ismić, sarajevski Romeo i Julija, poginuli su na današnji dan, 18. maja 1993. godine, dok su pokušavali da pobjegnu iz Sarajeva.

20250518122223_579573.jpg

Ovaj par ubijen je snajperskim hicem na Vrbanja mostu, a slika njihovih mrtvih tijela kako zagrljena leže obišla je svijet.

Sedam dana nakon što su ubijeni Vojska Republike Srpske izvukla je njihova tijela sa mosta i sahranila ih u Lukavici. Po završetku rata, 1996. godine, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi posmrtni ostaci prebačeni su na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni.

Za njihovo ubistvo niko nikada nije odgovarao, a operativac bošnjačke tajne službe AID Edin Garaplija u iskazu tužiocima Kantona Sarajevo 23. aprila 2002. godine rekao je da su ih ubili pripadnici tajne terorističke grupe “Ševe”.

https://www.glassrpske.com/lat/novo...e-ubijeni-su-sarajevski-romeo-i-julija/579573

Kako je moguće da Evropa i dan danas štiti ratnog zločinca i ubicu Nedžada Herendu koji je ubio Boška i Admiru, osam rezervista JNA u Velikom parku u Sarajevu te francuskog vojnika UN ispred zgrade predsjedništva za koje i danas postoji snimak ubistva?

Država BiH je pokrenula predmet protiv ovog zločinca i monstruma koji se krije u Holandiji a Holandija odbija da ga izruči iako je BiH tražila izručenje i raspisala crvenu potjernicu zbog ratnog zločina.

Ni dan danas federalni mediji ne žele da jasno napišu ko je osumnjičen za ubistvo ovih dvoje mladih ljudi.

pnjk9kqTURBXy9hNTI0NWUyMGU0ZGU1N2Q0ZDExMzYyZDY1MWJiOWIyNy5qcGVnkZMCzQHCAN4AAqEwBaExAg.webp

Nedžad Herenda

Kolike su razmjere prikrivanja zločina u Sarajevu teško je i reći.

Zločin u sarajevskom Velikom parku: Za ovim osobama traga bh. pravosuđe, među njima i pripadnik zloglasnih "Ševa"​

Još 2017.godine Interpol raspisao Crvene potjernice, ali su Njemačka i Nizozemska odbile izručenje

herenda-22.webp

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas oslobađajuću prvostepenu presudu legendarnom komandantu Draganu Vikiću u predmetu "Veliki park"

Osim komandanta Vikića, svih optužbi Tužilaštva BiH, oslobođeni su i Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Oni su optuženi za zločine nad pripadnicima vojnika JNA-a u aprilu 199.godine.

Međutim, nakon podizanja optužnice, Tužilaštvo BiH je 2017.godine od Suda BiH zatražilo raspisivanje međunarodne crvene Interpolove potjernice za Nedžadom Herendom, pripadnikom zloglasne paravojne formacije "Ševe", koji se sumnjiči za ubistva osam pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku.

edin-jusic-11.jpg

Osim za Herendom, Sud BiH je, na zahtjev Tužilaštva, 20. marta 2017.godine raspisao potjernicu i za Edvinom Jusićem koji je, također uz Herenedu bio osumnjičen za ovaj zločin.

Jusić, Sarajlija s adresom prebivališta u Frankfurtu bivši je pripadnik MUP-a RBiH. Herenda živi u Holandiji, a Jusić u Njemačkoj.

Međutim, obje zemlje su 2018.godine odbili njihovo izručenje. Prvo Njemačka, a zatim i Nizozemska,

Jusić se u martu 2017. javio „Avazu“ tvrdeći da je spreman svjedočiti u Sudu BiH vezano uz zločine u Velikom parku, ali da Tužilaštvu BiH ne odgovara njegov iskaz.

S druge strane, Herenda je navodno pristao da bude izručen BiH, ali uz jasne garancije bh. institucija da će biti siguran u našoj zemlji. Međutim, očigledno je da mnogima nije bio u interesu njegov dolazak pred bh. pravosuđe i rješavanje političkih ubistava, a posebno otkrivanje nalogodavaca zločina koje su počinile „Ševe“.

https://avaz.ba/vijesti/bih/736324/...vosude-medu-njima-i-pripadnik-zloglasnih-seva

Nego ova priča je dokaz da su morali uteć zbog toga jer je srbin.
Admira je nabavila novac,jer je znala ako ostanu da mu je zivot u pitanju...

Otac joj se nije slozio da idu. Mater je znala.
Da, već se spremala akcija hapšenja Boška i odvođenja "na saslušanje"
Sa takvih saslušanja se mnogo njih nikada nije vratilo.

Nego ova priča je dokaz da su morali uteć zbog toga jer je srbin.
Admira je nabavila novac,jer je znala ako ostanu da mu je zivot u pitanju...

Otac joj se nije slozio da idu. Mater je znala.
Našao sam tekst u kojem se pominje da mu se spremalo hapšenje:

"Neki su ga počeli napadati, čak i fizički, jedan je bacio kamen. Ja sam ga štitio – da to nisam uradio, možda bi ga ubili", govorio je Ćelo i dodao je da je Boško morao otići. "Bio je ugrožen, jer ja nisam mogao stalno biti s njim – zamisli kako je kad te prijatelj 'proda', a to mu je Mišo uradio".

Početkom maja 1993, Boško je dobio poziv na ispitivanje u policijsku stanicu i prepao se najgoreg. Imao je 72 sata da se javi, prije nego što ga uhapse. Odlučio je da će pobjeći, zajedno s Admirom: skrili su se u stanu njene nane, dok im Ćelo ne sredi da napuste grad.

Strašnog datuma, 18. maja 1993, Admira je stigla u kuću roditelja. Njena majka kaže da se najteže rastala s mačkom Žućom. S ocem se nije pozdravila – ovaj nije odobravao pomisao na bijeg. Potom su se spakirali u stanu njene nane, imali su malo stvari i nešto njenog nakita. Nešto novca ušili su u odjeću. Njena nana se sjeća da su joj mahnuli, ušli u auto i otišli. Čekala je poruku da su stigli, da je sve uredu, ali nikad je nije dobila.

Pismo koje je Admira ostavila majci:
„Draga majko,
Mi odlazimo večeras i sve što se desi je Božija volja.
Zvat ću te čim pređemo tamo.
Brinem se za tebe, i za Žuću.
Pričali smo kad se rat završi, vratit ćemo se i sve će biti kao prije. Kao da rata nije bilo.
Ne brini za mene, brini o sebi, tako će meni biti lakše.
Volim te mnogo,
Tvoja Admira"

https://radiosarajevo.ba/metromahal...godine-otkako-su-zlocinci-ubili-ljubav/589875

Prijatelj Bošnjak ga je štitio koliko je mogao ali rat je iznjedrio onu najgoru međunacionalnu mržnju....

Na ovom video snimku se vidi trenutak pucnja, sa muslimanske strane, snajperskog pucnja koji je usmrtio francuskog vojnika UN.
Za ubistvo je trebalo da se optuže Srbi.
Danas, nakon izjava i otkrivanja zločina grupe "Ševe" za ovo ubistvo se tereti isti ratni zločinac koji je ubio Boška i Admiru:

Upozorenje! Snimak 18+

Našao sam tekst u kojem se pominje da mu se spremalo hapšenje:

"Neki su ga počeli napadati, čak i fizički, jedan je bacio kamen. Ja sam ga štitio – da to nisam uradio, možda bi ga ubili", govorio je Ćelo i dodao je da je Boško morao otići. "Bio je ugrožen, jer ja nisam mogao stalno biti s njim – zamisli kako je kad te prijatelj 'proda', a to mu je Mišo uradio".

Početkom maja 1993, Boško je dobio poziv na ispitivanje u policijsku stanicu i prepao se najgoreg. Imao je 72 sata da se javi, prije nego što ga uhapse. Odlučio je da će pobjeći, zajedno s Admirom: skrili su se u stanu njene nane, dok im Ćelo ne sredi da napuste grad.

Strašnog datuma, 18. maja 1993, Admira je stigla u kuću roditelja. Njena majka kaže da se najteže rastala s mačkom Žućom. S ocem se nije pozdravila – ovaj nije odobravao pomisao na bijeg. Potom su se spakirali u stanu njene nane, imali su malo stvari i nešto njenog nakita. Nešto novca ušili su u odjeću. Njena nana se sjeća da su joj mahnuli, ušli u auto i otišli. Čekala je poruku da su stigli, da je sve uredu, ali nikad je nije dobila.

https://radiosarajevo.ba/metromahal...godine-otkako-su-zlocinci-ubili-ljubav/589875

Prijatelj Bošnjak ga je štitio koliko je mogao ali rat je iznjedrio onu najgoru međunacionalnu mržnju....
da spremalo mu se hapsenje. mnogima prije njega srbima je stigao poziv za ispitivanje u policiji i vise se nisu vracali.
''cetnicki spijun, diverzije spremao, radio stanicu imao...'' sta sve nisu lagali.

kada je dobio poziv da se javi na ispitivanje to je bila kap koja je prelila casu i odlucili su da moraju pobjeci. znao je da posle dosadasnjih napada na njega, maltretiranja ovo je kraj i da se iz stanice vratiti nece.

''mutli kulti'' sarajevo ...

to sto su im uzeli pare isti ti a potom ih ubili samo pokazuje da njima nista nisi mogao verovati. sve te njihove toboz jedinice su bile pod vodjstvom kriminalaca, pa i te seve... od pcoetka rata su takvi igraci poput cele, prazine sa svojim krimosima bili potureni da seju pogrom medju srbima...

dan danas sud u bosni niej osudio te ubice.

a poslese pricaju o ustanosti suda o ...

SARAJEVO - Boško Brkić i Admira Ismić, sarajevski Romeo i Julija, poginuli su na današnji dan, 18. maja 1993. godine, dok su pokušavali da pobjegnu iz Sarajeva.

Pogledajte prilog 1729798

Ovaj par ubijen je snajperskim hicem na Vrbanja mostu, a slika njihovih mrtvih tijela kako zagrljena leže obišla je svijet.

Sedam dana nakon što su ubijeni Vojska Republike Srpske izvukla je njihova tijela sa mosta i sahranila ih u Lukavici. Po završetku rata, 1996. godine, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi posmrtni ostaci prebačeni su na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni.

Za njihovo ubistvo niko nikada nije odgovarao, a operativac bošnjačke tajne službe AID Edin Garaplija u iskazu tužiocima Kantona Sarajevo 23. aprila 2002. godine rekao je da su ih ubili pripadnici tajne terorističke grupe “Ševe”.

https://www.glassrpske.com/lat/novo...e-ubijeni-su-sarajevski-romeo-i-julija/579573

Kako je moguće da Evropa i dan danas štiti ratnog zločinca i ubicu Nedžada Herendu koji je ubio Boška i Admiru, osam rezervista JNA u Velikom parku u Sarajevu te francuskog vojnika UN ispred zgrade predsjedništva za koje i danas postoji snimak ubistva?

Država BiH je pokrenula predmet protiv ovog zločinca i monstruma koji se krije u Holandiji a Holandija odbija da ga izruči iako je BiH tražila izručenje i raspisala crvenu potjernicu zbog ratnog zločina.

Ni dan danas federalni mediji ne žele da jasno napišu ko je osumnjičen za ubistvo ovih dvoje mladih ljudi.

Pogledajte prilog 1729799

Nedžad Herenda
da smo kraljevina bio bi odmah izrucen....posto smo banana drzava bas kao i srpska sto je obican protektorat zabole ih... to su crveni efikasno resavali sa trojkama koje su tamanili ustase po evropi i juznoj americi. a onda im stigla direktiva od copavog da moraju i sve koji su bili u cetnicima... i sluzba se raspala na dve i otad vise nije nista isto u db.

tema je malo licemerna jer ako se vodimo njenom idejom o ljubavi muslimanke i srbina, sto onda ne primenite to pravilo i na forumu gde kad dve muslimanke napisu bilo sta pozitivno naprimer o sarajevu oma se ustremite ko kobci na nih :lol:

ili je za neke dobra samo ona muslimanka koja se odrodi od svoje vere i prikloni partnerovoj?
Ne, niko se ne ustremljuje na njih dvije kada pišu nešto pozitivno o Sarajevu nego kada lažu o Sarajevu. Postoji tu velika razlika.

da smo kraljevina bio bi odmah izrucen....posto smo banana drzava bas kao i srpska sto je obican protektorat zabole ih... to su crveni efikasno resavali sa trojkama koje su tamanili ustase po evropi i juznoj americi. a onda im stigla direktiva od copavog da moraju i sve koji su bili u cetnicima... i sluzba se raspala na dve i otad vise nije nista isto u db.
Ni ovo nije tačno. Ne izručuju ga jer bi njegovo svjedočenje odvelo tamo gdje oni ne žele da odvede.

To treba da pitaš njih a ne mene, ja sam rođen u tom istom Sarajevu i znam kada lažu.

Kao npr. ono o 1601 ubije o dijete u Sarajevu što je gnusna laž i najgora propaganda.
bio i ja cesto poslom tamo i znam kako je bilo "raspolozenje" izmedju dve zajednice i jos kao zeleni klinac sam govorio ako ovde pukne ima komsija sa komsijom da se kolje....

jedino resenje da se bosna koliko toliko vrati pod set najcrnjih zakona i da se zaboravi koliko moze na sve...inace vama tamo buducnosti nema....nikome.

Back