Neverovatno je do koje mere me se ne tiče "kakav je čovek" moj prijatelj, poznanik, ortak..... mogao je pobiti pola obdaništa, i dalje bih bila samo zatečena. Moje je da gledam kakav je čovek prema meni. Šta je meni uradio, a da je i ostalima, ili da njima nije, zašto je sebi dozvolio takvo ponašanje prema meni i samo to me zanima, vređa, prija mi.
Prijatelji su nešto lično naše. Umemo li da ih cenimo?
Vrlo mi je bitno poštovanje. Ne govorim o frazama, o uljudnosti, izbegavanju "otvaranja očiju" ili uvlačenju u guzu. Taman posla. I nikako ne govorim o verbalnom i formalnom poštovanju. Moj prijatelj, baš prijatelj, dakle, mora da ima visoko mišljenje o meni. Moje mišljenje o mom prijatelju je već po sebi dovoljno visoko, ako ga tako kategorišem. Što ne znači da je ta osoba savršena, ili da sam to ja. Znači samo da mi odgovara, da je razumem i da ono što joj zameram nije toliko bitno, ako je baš i bitno - mene lično ne vređa i ne ugrožava. Nije moj posao šta je radila u prošlosti, čak ni šta radi danas. Reći ću joj ako mislim da greši, ali tu se završava intervencija. Osim ako se nešto gadno sprema, to je već druga priča. Poenta - neće mi prestati biti prijatelj samo zato što je zgazila kolima neko dete, ne daj Bože. Čak ni ako nastavi posle toga da živi i da se pravda. Ružno je, reći ću joj da je ružno, ali njen problem. Njegov. Nebitno.
Mala psihoanaliza. Stvarno mi nije bitno kakav je čovek, dok me ne ugrožava. Da li je to sebično?