Kafić Priče iz prošlog veka VI - Čajanka ispod duda 🧸🍵

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ili se ograničiš da se vrtiš u krug na ostrvu, ili sedneš u brod, pa gde te odnese. Mnogi sa ostrva su bili pomorci.
Da, i mnogi od tih pomoraca ostajali po raznim zemljama poslije.

vamo-preko ima dosta Grka, dolazili su 60-70-tih, i uglavnom su ili sa ostrva, ili iz nekih zabitih krajeva Grcke. Po njihovoj prici sam shvatio da su tada ti krajevi bili bas zabiti, mnogo zabitiji nego vecina krajeva u ex-yu. Pa su ljudi gledali samo da odu bilo gdje.

A bi li se mogla navici da zivis okruzena sa 100-200 istih ljudi, i da mozes da prosetas max. 1 km, nakon zivota u velikom gradu?
Nisam sigurna
Al mi je Deda sa Hvara
Mnogo vremena sam kao dete tamo imu Dubrovniku provodila
Patim za morem, baš patim

Uvijek sam se pitao kako zive ti ljudi na ostrvima, bez obzira koje grupacije. Ono, okruzen si vodom, ogranicen si kretanjem, vidjas iste ljude... Jest da mozes camcem ili trajektom da odes do obale, ali opet. Sve je to fino nama kad dodjemo na ljetovanje, ali valja tako zivjeti tokom cijele godine.

Takodje ove male, ostrvske, drzave, poput Malte, Kipra i slicno - jest da su znatno vece, ali si opet ogranecen sa kretanjem :D . Dok nije avio-saobracaj bio razvijen kao sada, slabo su gdje mogli mrdnuti.
Deluje mi da je Malta zakon. 😁 Ne moraš da ciljaš smeštaj gde radiš, već samo da pogodiš ostrvo. 😁 Sve je lako dostupno autom za po sata.

A priča mi čovek za neko ostrvo u Hr, tipa ostao nešto baš debelo prekovremeno da radi, frižider mu kući bio prazan, jedina prodavnica na ostrvu se zatvorila i nema večere taj dan. 🤣

Ovde jedan nas ima neku vikendicu malo dalje, u sumi. Kaze ima neki komsija koji se odstranio od ljudi, radi na svom imanju, ni sa kim ne komunicira osim sto progovori koju rijec kad nekoga sretne, ode u nabavku jednom mjesecno, i toEto :D .
Тако је мени кад одем на село.
Не треба ми нико да блеји у мене и чека кафу и ракију.
А посла увек имам неког.
Наравно да паузирам ту и тамо али тад волим да нема никога
а последњи сам у засеоку и још има 300 метара кроз шумарак до мене
а са још две стране шума а са четврте огромна живица и 500 метара до комшије.
Мени одговара.

Ili se ograničiš da se vrtiš u krug na ostrvu, ili sedneš u brod, pa gde te odnese. Mnogi sa ostrva su bili pomorci.
Moj deda stric je bio pomorski kapetan
I deda mi je pričao da su mu preživeli sa njegovog broda, ispričali da je nastradao od domorodaca u Ognjenoj zemlji

Nisam sigurna
Al mi je Deda sa Hvara
Mnogo vremena sam kao dete tamo imu Dubrovniku provodila
Patim za morem, baš patim
Jesi li isla ikada tamo kad nije ljetna sezona, i kako djeluje to sve tada?
Ja sam do 1991. mnogo godina ljetovao na Hvaru, i sve je super i fino, priroda bozanstvena, ali ljeto je ljeto.

To mi je davno jedan astrolog rekao
I u pravu je
Vodolija
Ali je tvrdio da ne postoje Vodolije kreteni
Onda me nije mrzelo da pomenem Čaušeskog, i razne gnusne političare
Sad dodajem i Zelenskog
A obožavam Vodolije
Al ima i njih kretena
Vidiš da ti je šuplje verovanje, okreni se blokaderizmu

1000066980.gif

Meni je Aljaska dosta privlačna, samo da nije ledara.

Ima na redditu ljudi koji žive gore, svi imaju pilotske dozvole za one hidroavione jer nema drugog vida transporta.

Komšije im foke, beli medvedi, morževi i sl.

Glavni grad Aljaske samo avionom dostupan.
I za dvaets godina je nestalo 20000 ljudi
Žive tamo sve moguće Anđame
Pozivam se na omiljenu emisiju " Nestali na Aljasci":zcepanje:

Na Hvar ne, ali sam u Dubrovnik i Herceg Novi često išla i zimi
Ipak su drugo ta dva mjesta - to su gradovi gdje ljudi zive, rade, bave se raznim poslovima, uslugama... Tu ti je more da prosetas pored mora, a sa druge strane postoji i neki drugi zivot. Vjerujem da je na ostrvima sasvim druga prica kad nije ljetna sezona :D

Meni je Aljaska dosta privlačna, samo da nije ledara.

Ima na redditu ljudi koji žive gore, svi imaju pilotske dozvole za one hidroavione jer nema drugog vida transporta.

Komšije im foke, beli medvedi, morževi i sl.

Glavni grad Aljaske samo avionom dostupan.
Ima neki nas kamiondzija koji objavljuje klipove, snimao je bas kad je isao na Aljasku

Ipak su drugo ta dva mjesta - to su gradovi gdje ljudi zive, rade, bave se raznim poslovima, uslugama... Tu ti je more da prosetas pored mora, a sa druge strane postoji i neki drugi zivot. Vjerujem da je na ostrvima sasvim druga prica kad nije ljetna sezona :D
Potpuno si u pravu
Zimi je depresija, masovno se ubijaju
I da, rođena sam i formirana u velikom gradu, verovatno bih poludela
Ali ne isključujem ni mogućnost da bi mi se pustoš i svidela

Jeste, ali zato što je ogromna, veća od Teksaasa i još par država zajedno.

Vrlo lako se čovek izgubi i nestane.

Ovo dvoje pratim na yt i kako žive na Aljasci

ne samo što je ogromna, već i zato što je pusta
Mitologija starosedeoca je tako bogata raznoraznim bićima, da ja uživam gledajući ono
Al brate mnogo je ladno
Bolje pusto ostrvo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back