Kafić Pričamo, dakle postojimo...

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
jeste lepotica
nasla sam ti na netu

Zephyranthes je višegodišnja biljka koja pripada porodici Amarillis.

Ovde imas na spanskom ( ubaci u googl prevodilac)
https://ibuilder-ca.techinfus.com/zefirantes/vse-o-nem/

a ovde na srpskom
https://giropark.ru/bs/the-pipeline...a-komnatnyi-cvetok-pohozhii-na-narciss-v.html

Jao Nina, hvala ti puno...:heart:

..znaci porodica amarilisa, sjajno...imam i pravi amarilis takozvani kameni cvet...:D

20230423_182252.jpg

Jao Nina, hvala ti puno...:heart:

..znaci porodica amarilisa, sjajno...imam i pravi amarilis takozvani kameni cvet...:D

Pogledajte prilog 1376972
Liči na Krokus (Šafran), ali mi se nije sasvim podudarao..i krenem da istražujem kultivare Krokusa.. i nađem sličan .. skoro isti...
Kontaktiram drugara .i njemu liči.. i pita da li ima lukovicu.. (Reko' proveriću :D )
A, ima..ali nije Krokus....
U pravu je Nina...
Sobni Narcis - " Iskočnica" .. je..
Ono tebi stoji zimi unutra, u kući, sobi.. ili ?
Jesi li ga presađivala ? (Ti, )

Poslednja izmena:
Liči na Krokus (Šafran), ali mi se nije sasvim podudarao..i krenem da istražujem kultivare Krokusa.. i nađemsličan .. skoro isti...
Kontaktiram drugara .i njemu liči.. i pita da li ima lukovicu.. (Reko' proveriću :D )
A, ima..ali nije Krokus....
U pravu je Nina...
Sobni Narcis - " Iskočnica" .. je..
Ono tebi stoji zimi unutra, u kući, sobi.. ili ?
Jesi li ga presađivala ? (Ti, )
Znam da je bio zimus tu na terasi i tu je odlicna temperatura za cvece..tu ga je mama cuvala preko zime...
Nisam do sad videla da je cvetao, zato sam se i iznenadila ove godine..mislila sam da je to neki lisnati zbunic
i kad se pojavio cvet, odusevila sam se..
Obzirom da sad znam da ima lukovice, znam i kako da ih sacuvam i razmnozim...:)

Znam da je bio zimus tu na terasi i tu je odlicna temperatura za cvece..tu ga je mama cuvala preko zime...
Nisam do sad videla da je cvetao, zato sam se i iznenadila ove godine..mislila sam da je to neki lisnati zbunic
i kad se pojavio cvet, odusevila sam se..
Obzirom da sad znam da ima lukovice, znam i kako da ih sacuvam i razmnozim...:)
Lep jezaista jako.. Koliko dugocveta.. to je rođak od Narcisa.. I Narcisi su iz familije Amirilisa...
Kad krene da cveta, niža temperatura mu produži vreme cvetanja, kao i kod Narcisa. .. kojeg inače ovde zovu Krivibaba :) .. a i Sunovrat...

Pogledajte prilog 1377088
ne znam zašto, ali npr. miris ove biljke mi prija baš...
Ima tema o tome u pdf.aju. Biljke, pa sam ti je pokušao pronaći...i prevrnuodesetak stranica a da je nisam našao.
Orlovi nokti.. imaju još čudnih narodnih naziva.. i zaista lepo mirišu...
Ee, da sam našao tu temu, videi bi koliko se to razlikuje, ovisno o ukusima..
Meni recimo: Đurđevak, Magnolia Grandiflora, Jorgovan ( ali ne ovaj domaći .. ), Jasmin i Noćna Frajla.

Lepota je u oku posmatrača :) to šiblje treba kultivisati i oblikovati jer je divlja puzavica.. ali i lekovita , ima ih u tri boje...crvene kao korali, žuti i neš' između... Cveta od maja do jula,.. u lišću su nađeni flavoni... lekovita (ali i otrovna) protiv nadimanka, znojenja, za grgljanje i ispiranje rana,... cvet za lečenje srčanih mana, kašlja i otežanog mokrenja ..
Nazivi u Hrvatskoj: Božije drvce, Kozija krv, Kozjačina .. orlovnjak ..

ps: a, zumbuli su zumbuli, a ruža je ruža pa makar na kraj sveta iznikla...

Poslednja izmena:
:think:, mm,... da, nisi,..
gospodin bi preskočio pitanje sa podpitanjem.
Gospodin je umeren i odmeren u svemu.... i zato nisam ni ja, gospodin..
Nego, da li prave dame laźu ?... maloo, vrlo malo.. to je ono kao deo šarma... istina je dosadna.. a za laź treba mašte..

Negoo, šta sam ono 'teo :prstic:

Sad cu malo da vam dosadjujem hahah..imam jos jedan neobican a prelep cvet ali njega cu sutra da slikam
i da vam pokazem...sad je mrak...:lol:

Back