ПРИЧА ИЗ ИСТОЧНЕ НЕМАЧКЕ: Много смо изгубили 1989. године

Ma draga Rahela nesto ti bas ne vjerujem.Pokazla si da generalno ne volis ni Srbe ni Ruse ni ISTOK generalno........Kako da odredim koliko si i ovdje bila objektivna.I cija komisija je vodila anti-doping kontrolu????????
Konkretno je slucaj lepe Katrin bio u Juznoj Africi. Cija je komisija bila ne znam, ali je i ona sama potvrdila da se dopingovala.
Kao sto Bren rece mnogo su zalosniji Zapadni Nemci zbog ujedinjenja jer im je ispraznjen ceo penzijski fond, 1000 milijardi DM
je ujedinjenje kostalo i kosta jos uvek.

- - - - - - - - - -

Ma draga Rahela nesto ti bas ne vjerujem.Pokazla si da generalno ne volis ni Srbe ni Ruse ni ISTOK generalno........Kako da odredim koliko si i ovdje bila objektivna.I cija komisija je vodila anti-doping kontrolu????????
Da generalno volim samo sebe, a pojedinacno recimo Kamija, tebe nikako:zcepanje:

Источни Немци су били спашени најезде којекаквих гастарбајтера од зла оца и од горе мајке, тако да су они сада и највеће бунџије против арапских и других миграната.
Imali su i oni bratiju iz nesvrstanih zemalja,ali to je bilo daleko 'bezazlenije i malobrojnije'.

Konkretno je slucaj lepe Katrin bio u Juznoj Africi. Cija je komisija bila ne znam, ali je i ona sama potvrdila da se dopingovala.
Kao sto Bren rece mnogo su zalosniji Zapadni Nemci zbog ujedinjenja jer im je ispraznjen ceo penzijski fond, 1000 milijardi DM
je ujedinjenje kostalo i kosta jos uvek.

- - - - - - - - - -

Da generalno volim samo sebe, a pojedinacno recimo Kamija, tebe nikako:zcepanje:

Dobro je da ima i onih koji se ne vole......Ne volim kad svi svakog vole......Ne znas ni kome vire noge a kome glava........:zcepanje:

http://www.globalcir.com/vest/5557

PRIČA IZ ISTOČNE NJEMAČKE: Mnogo smo izgubili 1989. godine - za većinu stanovnika pad 'zida' je značio gubitak posla, doma, sigurnosti i jednakosti

Bundesarchiv_Bild_183-1989-1007-402,_Berlin,_40._Jahrestag_DDR-Gr%C3%BCndung,_Ehreng%C3%A4ste.jpg

Kada je Berlinski zid pao 9. novembra 1989. godine, shvatila sam da će uskoro doći do spajanja Njemačke, a to se dogodilo godinu dana kasnije. To je značilo kraj Njemačke Demokratske Republike (NDR, ili DDR po njemačkim inicijalima), zemlje u kojoj sam rođena, odrasla, rodila moje dvoje dece, doktorirala i uživala posao koji me je ispunjavao kao predavač engleske literature na Univerzitetu u Potsdamu.

Naravno, ujedinjenje Njemačke je donijelo sa sobom slobodu putovanja po svijetu, a nekima i materijalno bogatstvo, ali takođe je donijelo i društveni raspad, masovnu nezaposlenost, lustraciju, krajnji materijalizam i „kulturu laktanja”, kao i demonizaciju zemlje u kojoj sam živjela i čijem sam oblikovanju pomogla. Uprkos njenim nedostatcima, za mnoge je to bila katastrofa prije nego događaj vrijedan proslave.

Samo dva primjera. Moja najbolja prijateljica, učiteljica stranih jezika, izgubila je posao i stavljena na crnu listu jer, u trenutku kada je pao zid, predavala je u državnoj školi prava. Nije bila član partije niti je bila politički opredjeljena. Nakon mnogo truda, uspjela je da pronađe posao kao pomoć mladima isključenim iz školskog sistema, ali bez stalnog radnog ugovora i sa mnogo nižom platom. Moj brat sa doktoratom iz filozofije nauke, izgubio je istraživački posao na akademiji i od tada je mogao da nađe samo sporedne, loše plaćene privremene poslove.

a779accc9c9fa22e3ac8ba809468975f.jpg

[Ekonomija NDR-a kada je pao zid

Čim se granica otvorila, vlada je odlučila da osnuje povjereništvo koje bi osiguralo predaju preduzeća u javnom vlasništvu (većina preduzeća) građanima koji su stvorili bogatstvo tih preduzeća. Međutim, nekoliko mjeseci nakon sjedinjenja, novoizabrana konzervativna vlada je predala povjereništvo zapadnonjemačkim ovlaštenicima, od kojih su mnogi predstavljali interese krupnog kapitala. Ideja predaje aktiva u „javnom vlasništvu” građanima je prećutno odbačena. Umjesto toga, svi aktivi su privatizovani na brzinu. Više od 85% preduzeća su kupili zapadni Nijemci, a mnogo ih je potom zatvoreno. Na selu je 1.7 miliona hektara poljoprivredne i šumske površine prodato, a 80% poljoprivrednih radnika je izgubilo posao.

Jula 1990. godine, dok je NDR još uvijek postojala, uvedena je brzopleta „monetarna unija” čiji je rezultat bio guranje istočnonjemačke ekonomije u bankrotstvo. Prije ujedinjenja, zapadnonjemačka marka je vrijedila 4,5 istočnonjemačke marke, međutim, monetarna unija je uspostavila kurs razmjene od 1:1. Rezultat je bio porast cijene izvoznih artikala NDR-a za 450% zbog čega su izgubili na kompetitivnosti, a tržište izvoza (39% ekonomije) se neizbježno srušilo.

75. 000 učitelja izbačeno na ulicu

Veliki broj običnih radnika je izgubilo posao, ali i hiljade akademika i istraživačkih radnika. Kao rezultat čistke akademske, istraživačke i naučne zajednice tokom procesa političkog progona, više od miliona pojedinaca sa fakultetskim zvanjem je izgubilo posao. To čini 50% ove zajednice, što je u Istočnoj Njemačkoj stvorilo najveći procenat nezaposlenog visokoobrazovanog kadra u svijetu; svi univerzitetski kancelari, direktori državnih preduzeća, kao i 75,000 učitelja je izgubilo posao, a mnogi su završili na crnim listama. Ovaj proces je potpuna suprotnost onome šta se u Zapadnoj Njemačkoj dogodilo nakon rata, gde je samo nekolicina bivših nacista tretirano na ovaj način.

U NDR-u svi su imali legalno zagarantovanu sigurnost zakupa i vlasništva nad imovinom u kojoj su živjeli. Nakoj ujedinjena, preko 2,2 miliona zahtjeva za vlasništvo stranih državljana je podneseno nad stanovima građana NDR-a. Mnogi su izgubili kuće u kojima su živjeli decenijama, a veliki broj ih je izvršio samoubistvo da bi izbjegli izbacivanje. Sasvim ironično, obrnuti zahtjev za restituciju, tj. zahtjevi građana Istočne Njemačke nad imovinom u Zapadnoj Njemčkoj su odbačeni kao zakasnjeli.

Od propasti NDR-a, mnogi su priznali i žale za njegovim istinskim socijalnim dostignućima koja su uživali, a bila su ukinuta ujedinjenjem: duštvena i polna jednakost, puno zaposlenje i nedostatak straha za egzistenciju, subvencionisana stanarina, javni transport, kultura i sport. Nažalost, rušenje NDR-a i „državnog kapitalizma” došlo je malo prije kraha sistema „slobodnog tržišta” na Zapadu.

Puno Bosanaca je otišlo za Njemačku, rade dve godine pa 6 mjeseci primaju socijalnu pomoć
Tih 6 mjeseci provedu po domaćim kafanama da svi vide kako su zaradili
Šteta što se toga Njemac nije setio

Istocno-evropski sistemi su bili bolji od zapadnog kapitalizma, naravno.

I prljava je laz da je Martina Navratilova cehoslovacka tenisreka koja je pobegla u USA i trazila azil tamo; prava istina je u stvari da je ona bila kanadska takmicarka u karlingu, i prebegla je u Istocnu Nemacku.

A Dzordan je pobegao u Bugarsku, Bekenbauer isto u Istocnu Nemacku.

Koliko je vama dobro....

Back