ПРИЧА ИЗ ИСТОЧНЕ НЕМАЧКЕ: Много смо изгубили 1989. године

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
http://www.globalcir.com/vest/5557

PRIČA IZ ISTOČNE NJEMAČKE: Mnogo smo izgubili 1989. godine - za većinu stanovnika pad 'zida' je značio gubitak posla, doma, sigurnosti i jednakosti

Bundesarchiv_Bild_183-1989-1007-402,_Berlin,_40._Jahrestag_DDR-Gr%C3%BCndung,_Ehreng%C3%A4ste.jpg

Kada je Berlinski zid pao 9. novembra 1989. godine, shvatila sam da će uskoro doći do spajanja Njemačke, a to se dogodilo godinu dana kasnije. To je značilo kraj Njemačke Demokratske Republike (NDR, ili DDR po njemačkim inicijalima), zemlje u kojoj sam rođena, odrasla, rodila moje dvoje dece, doktorirala i uživala posao koji me je ispunjavao kao predavač engleske literature na Univerzitetu u Potsdamu.

Naravno, ujedinjenje Njemačke je donijelo sa sobom slobodu putovanja po svijetu, a nekima i materijalno bogatstvo, ali takođe je donijelo i društveni raspad, masovnu nezaposlenost, lustraciju, krajnji materijalizam i „kulturu laktanja”, kao i demonizaciju zemlje u kojoj sam živjela i čijem sam oblikovanju pomogla. Uprkos njenim nedostatcima, za mnoge je to bila katastrofa prije nego događaj vrijedan proslave.

Samo dva primjera. Moja najbolja prijateljica, učiteljica stranih jezika, izgubila je posao i stavljena na crnu listu jer, u trenutku kada je pao zid, predavala je u državnoj školi prava. Nije bila član partije niti je bila politički opredjeljena. Nakon mnogo truda, uspjela je da pronađe posao kao pomoć mladima isključenim iz školskog sistema, ali bez stalnog radnog ugovora i sa mnogo nižom platom. Moj brat sa doktoratom iz filozofije nauke, izgubio je istraživački posao na akademiji i od tada je mogao da nađe samo sporedne, loše plaćene privremene poslove.

a779accc9c9fa22e3ac8ba809468975f.jpg

[Ekonomija NDR-a kada je pao zid

Čim se granica otvorila, vlada je odlučila da osnuje povjereništvo koje bi osiguralo predaju preduzeća u javnom vlasništvu (većina preduzeća) građanima koji su stvorili bogatstvo tih preduzeća. Međutim, nekoliko mjeseci nakon sjedinjenja, novoizabrana konzervativna vlada je predala povjereništvo zapadnonjemačkim ovlaštenicima, od kojih su mnogi predstavljali interese krupnog kapitala. Ideja predaje aktiva u „javnom vlasništvu” građanima je prećutno odbačena. Umjesto toga, svi aktivi su privatizovani na brzinu. Više od 85% preduzeća su kupili zapadni Nijemci, a mnogo ih je potom zatvoreno. Na selu je 1.7 miliona hektara poljoprivredne i šumske površine prodato, a 80% poljoprivrednih radnika je izgubilo posao.

Jula 1990. godine, dok je NDR još uvijek postojala, uvedena je brzopleta „monetarna unija” čiji je rezultat bio guranje istočnonjemačke ekonomije u bankrotstvo. Prije ujedinjenja, zapadnonjemačka marka je vrijedila 4,5 istočnonjemačke marke, međutim, monetarna unija je uspostavila kurs razmjene od 1:1. Rezultat je bio porast cijene izvoznih artikala NDR-a za 450% zbog čega su izgubili na kompetitivnosti, a tržište izvoza (39% ekonomije) se neizbježno srušilo.

75. 000 učitelja izbačeno na ulicu

Veliki broj običnih radnika je izgubilo posao, ali i hiljade akademika i istraživačkih radnika. Kao rezultat čistke akademske, istraživačke i naučne zajednice tokom procesa političkog progona, više od miliona pojedinaca sa fakultetskim zvanjem je izgubilo posao. To čini 50% ove zajednice, što je u Istočnoj Njemačkoj stvorilo najveći procenat nezaposlenog visokoobrazovanog kadra u svijetu; svi univerzitetski kancelari, direktori državnih preduzeća, kao i 75,000 učitelja je izgubilo posao, a mnogi su završili na crnim listama. Ovaj proces je potpuna suprotnost onome šta se u Zapadnoj Njemačkoj dogodilo nakon rata, gde je samo nekolicina bivših nacista tretirano na ovaj način.

U NDR-u svi su imali legalno zagarantovanu sigurnost zakupa i vlasništva nad imovinom u kojoj su živjeli. Nakoj ujedinjena, preko 2,2 miliona zahtjeva za vlasništvo stranih državljana je podneseno nad stanovima građana NDR-a. Mnogi su izgubili kuće u kojima su živjeli decenijama, a veliki broj ih je izvršio samoubistvo da bi izbjegli izbacivanje. Sasvim ironično, obrnuti zahtjev za restituciju, tj. zahtjevi građana Istočne Njemačke nad imovinom u Zapadnoj Njemčkoj su odbačeni kao zakasnjeli.

Od propasti NDR-a, mnogi su priznali i žale za njegovim istinskim socijalnim dostignućima koja su uživali, a bila su ukinuta ujedinjenjem: duštvena i polna jednakost, puno zaposlenje i nedostatak straha za egzistenciju, subvencionisana stanarina, javni transport, kultura i sport. Nažalost, rušenje NDR-a i „državnog kapitalizma” došlo je malo prije kraha sistema „slobodnog tržišta” na Zapadu.

ista prica svuda gde stigne zapadna demokratija

И они су били заслепљени западном демократијом, као ми са ЕУ......а епилог може само да се нагађа.....ни онда западна Немачка није била одушевљена уједињењем, као и ЕУ сада, са нама....

Danas bi neki učitelj Istočnog Berlina, poslije 26 godina čekanja, konačno dobio svog Trabanta.

Samo ako dobro polize zadnjicu Drugu Sekretaru..

- - - - - - - - - -

Што су онда бежали преко жице као пацови? Иду ми на живце ти народи који се стално нешто кају.

Zato sto su voleli zapad, i slobodu, i kapitalizam, kao sto vole i dalje.

http://www.globalcir.com/vest/5557

PRIČA IZ ISTOČNE NJEMAČKE: Mnogo smo izgubili 1989. godine - za većinu stanovnika pad 'zida' je značio gubitak posla, doma, sigurnosti i jednakosti

Bundesarchiv_Bild_183-1989-1007-402,_Berlin,_40._Jahrestag_DDR-Gr%C3%BCndung,_Ehreng%C3%A4ste.jpg

Kada je Berlinski zid pao 9. novembra 1989. godine, shvatila sam da će uskoro doći do spajanja Njemačke, a to se dogodilo godinu dana kasnije. To je značilo kraj Njemačke Demokratske Republike (NDR, ili DDR po njemačkim inicijalima), zemlje u kojoj sam rođena, odrasla, rodila moje dvoje dece, doktorirala i uživala posao koji me je ispunjavao kao predavač engleske literature na Univerzitetu u Potsdamu.

Naravno, ujedinjenje Njemačke je donijelo sa sobom slobodu putovanja po svijetu, a nekima i materijalno bogatstvo, ali takođe je donijelo i društveni raspad, masovnu nezaposlenost, lustraciju, krajnji materijalizam i „kulturu laktanja”, kao i demonizaciju zemlje u kojoj sam živjela i čijem sam oblikovanju pomogla. Uprkos njenim nedostatcima, za mnoge je to bila katastrofa prije nego događaj vrijedan proslave.

Samo dva primjera. Moja najbolja prijateljica, učiteljica stranih jezika, izgubila je posao i stavljena na crnu listu jer, u trenutku kada je pao zid, predavala je u državnoj školi prava. Nije bila član partije niti je bila politički opredjeljena. Nakon mnogo truda, uspjela je da pronađe posao kao pomoć mladima isključenim iz školskog sistema, ali bez stalnog radnog ugovora i sa mnogo nižom platom. Moj brat sa doktoratom iz filozofije nauke, izgubio je istraživački posao na akademiji i od tada je mogao da nađe samo sporedne, loše plaćene privremene poslove.

a779accc9c9fa22e3ac8ba809468975f.jpg

[Ekonomija NDR-a kada je pao zid

Čim se granica otvorila, vlada je odlučila da osnuje povjereništvo koje bi osiguralo predaju preduzeća u javnom vlasništvu (većina preduzeća) građanima koji su stvorili bogatstvo tih preduzeća. Međutim, nekoliko mjeseci nakon sjedinjenja, novoizabrana konzervativna vlada je predala povjereništvo zapadnonjemačkim ovlaštenicima, od kojih su mnogi predstavljali interese krupnog kapitala. Ideja predaje aktiva u „javnom vlasništvu” građanima je prećutno odbačena. Umjesto toga, svi aktivi su privatizovani na brzinu. Više od 85% preduzeća su kupili zapadni Nijemci, a mnogo ih je potom zatvoreno. Na selu je 1.7 miliona hektara poljoprivredne i šumske površine prodato, a 80% poljoprivrednih radnika je izgubilo posao.

Jula 1990. godine, dok je NDR još uvijek postojala, uvedena je brzopleta „monetarna unija” čiji je rezultat bio guranje istočnonjemačke ekonomije u bankrotstvo. Prije ujedinjenja, zapadnonjemačka marka je vrijedila 4,5 istočnonjemačke marke, međutim, monetarna unija je uspostavila kurs razmjene od 1:1. Rezultat je bio porast cijene izvoznih artikala NDR-a za 450% zbog čega su izgubili na kompetitivnosti, a tržište izvoza (39% ekonomije) se neizbježno srušilo.

75. 000 učitelja izbačeno na ulicu

Veliki broj običnih radnika je izgubilo posao, ali i hiljade akademika i istraživačkih radnika. Kao rezultat čistke akademske, istraživačke i naučne zajednice tokom procesa političkog progona, više od miliona pojedinaca sa fakultetskim zvanjem je izgubilo posao. To čini 50% ove zajednice, što je u Istočnoj Njemačkoj stvorilo najveći procenat nezaposlenog visokoobrazovanog kadra u svijetu; svi univerzitetski kancelari, direktori državnih preduzeća, kao i 75,000 učitelja je izgubilo posao, a mnogi su završili na crnim listama. Ovaj proces je potpuna suprotnost onome šta se u Zapadnoj Njemačkoj dogodilo nakon rata, gde je samo nekolicina bivših nacista tretirano na ovaj način.

U NDR-u svi su imali legalno zagarantovanu sigurnost zakupa i vlasništva nad imovinom u kojoj su živjeli. Nakoj ujedinjena, preko 2,2 miliona zahtjeva za vlasništvo stranih državljana je podneseno nad stanovima građana NDR-a. Mnogi su izgubili kuće u kojima su živjeli decenijama, a veliki broj ih je izvršio samoubistvo da bi izbjegli izbacivanje. Sasvim ironično, obrnuti zahtjev za restituciju, tj. zahtjevi građana Istočne Njemačke nad imovinom u Zapadnoj Njemčkoj su odbačeni kao zakasnjeli.

Od propasti NDR-a, mnogi su priznali i žale za njegovim istinskim socijalnim dostignućima koja su uživali, a bila su ukinuta ujedinjenjem: duštvena i polna jednakost, puno zaposlenje i nedostatak straha za egzistenciju, subvencionisana stanarina, javni transport, kultura i sport. Nažalost, rušenje NDR-a i „državnog kapitalizma” došlo je malo prije kraha sistema „slobodnog tržišta” na Zapadu.

Kljucnu recenicu daje sama autorka clanka, mada ne dovoljno eksplicitno (vidi markirano).
Naime, eksplicitno bi to glasilo ovako:

Nažalost, DIRIGOVANO rušenje NDR-a i „državnog kapitalizma” došlo je malo prije, DIRIGOVANOG I SINHRONIZOVANOG sa ovim prvim (rusenje Istocnog bloka), kraha sistema „slobodnog tržišta” na Zapadu.

To su bili ponosni pravi Nijemci......Koji su naucili da rade......A ne k"o ovi zapadni kojima su drugi narodi izgradili drzavu....Samo sto taj narod njemacki je uvijek gledao interese Engleza , a ne svoje vlastite....

Prvo, radnici u komunizmu ne mogu da nauce da rade ni da im das upustvo 'Kako se radi' na 3534534 strana.

Drugo, svaki direktor svake firme u istocnoj Nemackoj je imao oficira za vezu iz Sluzbe koji je odgovarao direktno Moskvi, toliko o njihovoj nezavisnosti.

Zanimljiv pokajnicki tekst. Istina je ono sto je neko prethodno napisao, ako je bilo tako dobro, zasto su bezali preko zida, ali istina je da su i one najsurovije komunisticke diktature forsirale filozofiju da je drzava odgovorna za pojedinca. Zato je i u bednim drzavama poput Rumunije i Bugarske i u nesto bogatijim, postojao neki minimum socijalne bezbednosti. Besplatno zdravstvo (ma koliko lose ono bilo), besplatno skolovanje (pre svega visoko skolstvo, fakulteti i akademije), sigurnost radnog mesta (bez obzira koliko mala plata bila).

Zapad je decenijama i vekovima pocivao na individualizmu i liberalno-kapitalistickom stavu da drzava samo uredjuje pravila igre, a da se pojedinac snalazi kako zna i ume. Neko ce se obogatiti, neko ce ziveti dobro, ali nikome to nije zagarantovano, jer se nakon kratkog vremena mozes naci na rubu propasti. I drzava tu nije duzna da te spasava. Kada odgajas decu u takvom politickom sistemu, ona spremna zakorace u svet u kojima znaju pravila igre.

Sa druge strane, kada je neko decenijama bio u situaciji da se u pojedinim bitnim stvarima drzava brine o njemu, preko noci, ali bukvalno preko noci dolazi u situaciju gde vaze skroz druga pravila igre, totalno suprotna svemu sto je do tada ucio. I njegova deca koja su odrastala u jednom sistemu, ne mogu da se tako lako snadju u drugom. Otud i tolike traume kada gledaju kako se svet oko njih menja iz korena.

Sve komunisticke drzave su trpele zestoke sokove. Ovde ne govorim direktno o padu BDP/a i prpasti preduzeca, tranziciji, vec kada se sve te stvari prebace na pojedinca, tek se onda vide razmere takvih sokova. U nekom drugom zivotu tranzicija od komunizma ka zapadnom vidu (uslovno receno) demokratije, trebalo bi da traje najmanje pola veka i da bude postepena. Ipak, ono sto se krajem 80/ih i pocetkom 90/ih dogodilo, sokiralo je mnoge i dalje ostavlja traume na licnost pojedinca u svim istocnoevropskim zemljama.

I da se zna, ovo ne mislim da je prelazak iz komunistickog u ovaj sad sistem (ne znam kako da ga nazovem, ali neka bude posttranzicioni), nesto lose. Samo smatram da je jako lose izvedeno.

Prvo, radnici u komunizmu ne mogu da nauce da rade ni da im das upustvo 'Kako se radi' na 3534534 strana.

Drugo, svaki direktor svake firme u istocnoj Nemackoj je imao oficira za vezu iz Sluzbe koji je odgovarao direktno Moskvi, toliko o njihovoj nezavisnosti.

Nije sve u novcu.Ima nesto i u idealima.Ko nije radio kod danasnjih privatnika to ne moze da shvati.Mislim,neko i guta ponizenja svake vrste za 250-300 evra.Ako ima srece da ih dobije svaki mjesec.Prirodno Nijemci su upuceni na Ruse.Po svakoj vrsti saradnje..I mi smo tako zivjeli pod Titom.Ne kazem da je bilo sjajno.Ali danas se ne zna ni sta radis,ni kolika ti je norma,obuke i zastite na radu nemas,rijetko gdje da si i prijavljen i imas zdravstv.osiguranje i buduci da te ucjenjuje i sa visinom i sa vremenom isplate,ako ti nije neka velika nuzda nemas motiva da ostanes raditi na takvom mjestu.Motiv je bitan za svaki posao.Tu lezi objasnjenje zasto se ljudi osvrcu na prosla vremena.......

Samo taj divlji kapitalizam je svoje blagostanje dobio pljackom kolonija i drzanjem robova!

Cemerika je bila robovlasnicka do pre 150god.

Pirgavi su drzali sestinu sveta kao robove i kolonije pa se pitamo kako imaju standard i bogatstvo!
Pazi, najsimpatičnija stvar na svetu je divlji kapitalizam. Tako je nastao tvoj kompiš.

A ovaj Putinov pulen DDR je napravio samo Trabant, koji je više sramota.

Pazi, najsimpatičnija stvar na svetu je divlji kapitalizam. Tako je nastao tvoj kompiš.

A ovaj Putinov pulen DDR je napravio samo Trabant, koji je više sramota.

Januarka, ne rise majke ti!

Promeni nick ovaj ti je provaljen!

Ako imas nesto pametno da kazes kazi ili cuti! Ne lupaj vise dojadila si!

Што су онда бежали преко жице као пацови? Иду ми на живце ти народи који се стално нешто кају.

Pa ljudi su razliciti.... bezali su u Zapadnu Nemacku ljudi nalik na Jaguarku i Kami-ja. Ti koji su mislili da je zapadno dupe "sladje".

Back