Бивши премијер Украјине: ЕУ је претила мени и мојој Влади
Бивши премијер Украјине Николај Азаров је изјавио да су представници Европске комисије вршили притисак на власти у Украјини поводом потписивања Споразума о придруживању са Европском унијом.
Шта се крије иза придруживања Украјине ЕУ?
„Ни од Путин ни од Медведева никада нисам чио да ћемо, ако потпишемо Споразум са ЕУ, имати другу Владу и председника. Зато сам од господина Филеа [тадашњи европски комесар за проширење ЕУ Штефан Филе] више пута чуо да, ако ми не потпишемо Споразум, потписаће га друга Влада“, изјавио је Азаров на прес-конференцији у Москви, одговарајући на питање да ли је Русија вршила притисак на власти земље у вези са споразумом са ЕУ, а преноси РИА „Новости“.
Азаров је такође апеловао да се неодложно донесе одлука о федеративном уређењу Украјине. „Постоји само један излаз, ја сам о томе писао у књизи. Потребно је ново уставно уређење Украјине. Украјина је подељена и то треба признати једном заувек“, изјавио је Азаров. „Треба неодложно усвојити федеративно уређење и дати максимална економска овлашћења регионима“, рекао је бивши украјински премијер.
Врховна рада Украјине и Европски парламент су 16. септембра ратификовали споразум о придруживању између Кијева и Брисела. Датум почетка примене Споразума је 1. новембар 2014. Русија, Украјина и ЕУ су се договориле да имплементација дела споразума који се односи на формирање зоне слободне трговине буде одложена до 1. јануара 2016.
Izvor RIA Novosti
http://ruskarec.ru/news/2015/02/04/...e_eu_je_pretila_meni_i_mojoj_vladi_37217.html
- - - - - - - - - -
http://www.srbijadanas.net/turci-probili-zapadnu-trgovacku-pomorsku-blokadu-krima/
Турци пробили западну трговачку поморску блокаду Крима
ВЕЛИКИ трајект „Rainbow“ (раније „Yusuf Ziya Onis“) из турског града Зонгулдак истоварио је намирнице и индустријске производе у Јевпаторији.
Успешно је завршена прва пловидба после увођења западних антируских санкција, које су блокирале међународне поморске руте до лука Републике Крим.
Јевпаторијска трговачка лука је са радошћу дочекала први турски трајект.
„Надамо се да ће у будућности такви доласци бродова бити редовни“ – рекао је заменик директора луке Јевгениј Пјатачов.
„То је исти брод који је раније долазио код нас под другим именом. Сада, да би се избегле санкције, продали су га и преименовали, и плови под другом заставом“ – Републике Палау, острвске државе у Филипинском мору.
Турски бродовласници чувају свој бизнис, па се додатно осигуравају: мењају заставе, оснивају нове компаније“ – објаснио је он.
Довезено је седам камиона и главни део терета на великим палетама.
Углавном намирнице, укључујући цитрусе. Роба је предвиђена за потрошњу на Криму.
Капацитети брода нису у потпуности искоришћени, око 400 тона. Међутим, и Турци и Кримљани говоре: што се каже, важно је почети.
„Rainbow“ може да прими до 60 великих камиона или до две хиљаде тона терета. Следеће туре ће бити знатно веће.
Јевгениј Пјатачов је потврдио да су две стране постигле прелиминарни договор да трајект из Зонгулдака долази на Крим најмање једном недељно.
(Факти)