Previranja u Ukrajini i u vezi sa njom - IV deo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Krim je gotova priča.Krim je deo Rusije i jedini,za Rusiju, bitan deo nekadašnje Ukrajine.Prosečan Balkanac ne može da razume geopolitiku i geostrategiju i vodi se isključivo najprimitivnijim emocijama zato što je...pa dovoljno je reći,Balkanac.Ludaci koji smatraju da je državama poput Rusije bitna veličina teritorije ili ruska dijaspora i da zbog toga treba ući u treći svetski rat i i od zemlje u usponu ostati samo ratoborni protraćeni talenat su politički potpuno nezrele osobe.Kao što vidim,krstarica je prepuna takvih likova koji razmišljaju kao deca tokom igranja igara.Od oduševljenja do razočarenja...Tipično dečije i zaostalo balkanski...

Možda.Ali tek u slučaju čačkanja oko Krima možemo da očekujemo rusku reakciju i početak ozbiljnog sukoba velikih razmera,koji može da ima posledice po celu Evropu,a i šire.Krim je izuzetno bitan.

Ne mogu da predvidim dugoročan razvoj situacije u vezi Krima , samo znam da se prepuštanjem Donbasa ništa neće promeniti u nastupanju zapada (Amera) i njenog Kijevskog satelita. Nema tu nikakvog dogovora niti nagoveštaja kompromisa, priče o dogovoru se mogu čuti samo po forumima, žutim novinama i pričama tetaka iza taraba. Ameri nisu sve to pokrenuli da bi Ukrajini vratili Donbas.

Poslednja izmena:
Ne mogu da shvatim šta se promenilo u odnosu na Gruziju,kada su onako energično reagovali.Tad se NATO zavukao u mišju rupu.Isto bi bilo i sada da je Putin odmah reagovao.
Mnogo toga je razlicito. Povod je drugaciji, ulozi su drugaciji, a i ne manje bitno - u SAD je u to vreme bio neki drugi predsednik i druga administracija. Iako su svi zbijali sale sa Busom kako je mnogo glup, ispostavilo se da je u odnosu na Obamu daleko pametniji lik. I on i ljudi u njegovoj administraciji.

O onome sto se desava na spoljnopolitickom planu, dakle van same Ukrajine, vec smo dovoljno pricali na ovoj temi, pa da se sada ne ponavljamo. Point je da Bus nije bio glup da tera evropljane na nesto sto im ne odgovara i da ih time tera od sebe, dok je Obama napravio tu katastrofalnu gresku. Takodje, Bus nije bio toliko glup da dalje zaostrava odnose sa Rusijom, dok je Obama napravio nevidjenu glupost da ulazi u ovakvu konfrontaciju sa RF.

100 milijardi dolara, što znači da se ništa značajno ne menja . Cionisti i dalje imaju monopol na kreaciju novca koji se niko ne usuđuje da ugrozi (jer bi to vodilo u svetski rat) .
NIje poenta u valuti. Stvar sa tom novom bankom je u necemu drugom. Kao sto je i navedeno, ove organizacije su bile pod odlucujucom kontrolom SAD. Na taj nacin su zemlje kojima je bila potrebna finansijska pomoc zavisile od americkih (i ne samo njihovih) uslova. Kako to funkcionise, meni pada na pamet sada jedan primer. Onomad kada je mali Island zglajznuo, obratio se MMF-u za pomoc. Medjutim, pre toga su Islandjani, u svom prkosu i staroj demokratskoj tradiciji, odlucili da dugovi njihovih slomljenih banaka nisu dugovi nacije i odlucili su da ne daju ni prebijene pare poveriocima. Poverioci su bili iz V.Britanije i Holandije. Kada se Island obratio za pomoc MMF, V. Britanija i Holandija su rekle da ne moze, dok Island ne prihvati svoja dugovanja.

Dakle, sa ovom bankom, zemlje BRIKS pokusavaju da stvore alternativni instrument, tako da zemlje koje su u finansijskom problemu mogu da se obrate njima za pomoc, ukoliko im MMF i Svetska banka uslove pomoc nekim, za njih teskim, politickim odlukama.

Ovo nije instrument ekonomskog unistavanja SAD, sto bi inace bilo samoubistvo iz zasede ne samo za zemlje BRIKS, vec i za celu planetu, vec instrument suzbijanja americkog i evropskog uticaja na slabomocne zemlje. Dolar je savrseno normalna i pozeljna valuta za tu namenu.

Ne mogu da predvidim dugoročan razvoj situacije u vezi Krima , samo znam da se prepuštanjem Dombasa ništa neće promeniti u nastupanju zapada (Amera) i njenog Kijevskog satelita. Nema tu nikakvog dogovora niti nagoveštaja kompromisa, priče o dogovoru se mogu čuti samo po forumima, žutim novinama i pričama tetaka iza taraba. Ameri nisu sve to pokrenuli da bi Ukrajini vratili Dombas.

Pokrenuli su sve,jer su se stvari u svetu počele menjati na njihovu štetu.Neophodan im je neki veliki sukob u Evropi i neće se zaustaviti dok ga ne izazovu.Rusiji i Evropi bi to nanelo ogromnu štetu iza koje bi se ameri pojavili kao "spasioci" i vratili uticaj nad zemljama nad kojima su ga izgubili još pre 6-7 god.SAD jednostavno ne mogu da funkcionišu u svetu u kome zemlje poput Nemačke,Italije,Francuske samostalno nastupaju i misle isključivo o svom interesu.Ne priznaju svet u kome Francuska,Nemačka,Italija i druge zemlje odbijaju da prime Gruziju i Ukrajinu u NATO,kao što je to slučaj sve ove godine.Ne podnose situaciju u kojoj Nemačka investira u Rusiju i time je tehnološki razvija,niti situaciju u kojoj Rusija omogućava energetsku stabilnost Nemačke i time zarađuje ozbiljan novac.Neke stvari su se počele odvijati bez američkog aminovanja,te su shvatili da je krajnje vreme da se vrate na pozornicu....

Pokrenuli su sve,jer su se stvari u svetu počele menjati na njihovu štetu.Neophodan im je neki veliki sukob u Evropi i neće se zaustaviti dok ga ne izazovu.Rusiji i Evropi bi to nanelo ogromnu štetu iza koje bi se ameri pojavili kao "spasioci" i vratili uticaj nad zemljama nad kojima su ga izgubili još pre 6-7 god.SAD jednostavno ne mogu da funkcionišu u svetu u kome zemlje poput Nemačke,Italije,Francuske samostalno nastupaju i misle isključivo o svom interesu.Ne priznaju svet u kome Francuska,Nemačka,Italija i druge zemlje odbijaju da prime Gruziju i Ukrajinu u NATO,kao što je to slučaj sve ove godine.Ne podnose situaciju u kojoj Nemačka investira u Rusiju i time je tehnološki razvija,niti situaciju u kojoj Rusija omogućava energetsku stabilnost Nemačke i time zarađuje ozbiljan novac.Neke stvari su se počele odvijati bez američkog aminovanja,te su shvatili da je krajnje vreme da se vrate na pozornicu....

:ok:

U potpunosti se slažem sa tobom, samo nećeš dobiti reputaciju jer me obaveštavaju da sam danas previše podelio :D
Sve ovo znači da se "igra" mora nastaviti, Rusi se moraju izolovati , zapadni Evropljani pridobiti i homogenizovati u zajedničkoj borbi na čelu slobodarske Amer'ke protiv zlog neprijatelja , bla bla bla , sve je ovo već poznato.

Poslednja izmena:

Pokrenuli su ono sto nisu smeli da pokrenu.

U ovom trenutku su SAD dosle u situaciju da se smatraju nepouzdanim i savrseno neodgovornim saveznikom. Evropljanima je vec pun kufer kriza koje SAD stvaraju na sve cetiri strane sveta. U ovom trenutku gledamo lavinu poteza kod evropskih zemalja, koji su pre samo deset godina bili savrseno nezamislivi. Danas citam jednu vest gde francuski ministar finansija (dakle ne tamo neki nezavisni, antiglobalisticki nastrojeni intelektualac kojeg niko nista ne pita) kaze kako se mora razmisljati o prelasku na druge valute umesto dolara. Ovo je izazvano presudom americkog suda protiv one velike francuske banke koja je nesto muljala sa Iranom i jos nekim prokazanim zemljama. Ovu pricu o dolaru smo do sada slusali samo iz Rusije, Kine i par drugih zemalja. Ali sada slusamo tu pricu od francuskog ministra finansija !!! Mislim, mnogo je kume. :D

Vec sam pre nekoliko nedelja pisao da su SAD morale da suzdrze. I sada isto smatram. Dok im je jos nesto ostalo od kredibiliteta, neka se izvuku iz situacije, smire haos i prihvate "realnost na terenu": ne mogu da kontrolisu citavu planetu. Medjutim, cini mi se da do toga nece doci.

To smatram zato sto mi sve vise lici da odluke americke administracije vec neko vreme ne uvazavaju americke nacionalne interese i da su SAD vodjene na isti nacin kao i njihove multinacionalne kompanije. Posto to nije tema, vec Ukrajina, ne bih to sada da obrazlazem...

Posebno me raduje što je Putinu razbijen nos u ovom okršaju, i Rusija se više nikada neće odvažiti na osvajačke pohode.
A kad je to Rusija, barem u nekoliko poslednjih vekova, išla u osvajačke pohode? Osom u Kosmos, naravno. Kako je ono tvoj ministar inostranih dela Davutoglu rekao prošlog leta? Kad su ga pitali zašto Turska dozvoljava prolaz ruskim ratnim brodovima koji plove kroz Bosfor ka Siriji, on je novinarima odgovorio, nešto u ovom smislu: "A šta da uradimo, da objavimo rat Rusiji? U poslednjih dva veka smo sedamnaest (17) puta radovali sa Rusijom i svaki put smo izgubili i svaki put smo mi (Turska) njih prvi napali.
Ajde molim te, podseti me na neki osvajački pohod Rusije, ja ne mogu da se setim.

A kad je to Rusija, barem u nekoliko poslednjih vekova, išla u osvajačke pohode? Osom u Kosmos, naravno. Kako je ono tvoj ministar inostranih dela Davutoglu rekao prošlog leta? Kad su ga pitali zašto Turska dozvoljava prolaz ruskim ratnim brodovima koji plove kroz Bosfor ka Siriji, on je novinarima odgovorio, nešto u ovom smislu: "A šta da uradimo, da objavimo rat Rusiji? U poslednjih dva veka smo sedamnaest (17) puta radovali sa Rusijom i svaki put smo izgubili i svaki put smo mi (Turska) njih prvi napali.
Ajde molim te, podseti me na neki osvajački pohod Rusije, ja ne mogu da se setim.

Нападали су све земље и племена око себе, Чукче и Самоједе, централноазијске канате и емирате, Финску освојили 1808 па опет напали 1939 и отели део Карелије, Персију напали не зна се колико пута и отели све са оне стране Кавказа, Пољску освајали и делили три пута, окупирали балтичке државе, Грузију, Азербејџан и Украјину одмах после револуције, курилска острва, Крим ево други пут...

Стави прст на чело и запитај се "како се постаје највећа земља на свету, земља која се простире на два континента, земља која покрива цео северни део Азије, а да не освојиш ништа ни од кога?"

Ако нађеш одговор, јави се.

ОЕБС: Крим је отишао к Русији по реституцији

Резолуција Парламентарне скупштине ОЕБС-а одбија да размотри улазак Крима у састав Руске Федерације кршењем интегритета Украјини.

Члан 1 Конвенције Савјета Европе од 1950: "Заштита имовине појединаца и правних лица."

О њој, очигледно није имао појма ни председник Украјине Петро Порошенко, ни његово окружење.
А међувремену, у Протоколу број 1 уз Конвенцију јасно наведено право чланице Европске уније на поседовање само СВОМ имовинском стању. То подразумева повратак илегалне дужности, укључујући и земљишта.
Стога процес приступању Криму к Русији ОЕБС признали реституцијом: Повратак законитому власнику њене територије.
За привремену основу признали статус Крима на 28. јуна 1914 - почетак Првог светског рата.

http://aftershock.su/?q=node/241941
http://www.mngz.ru/russia-world-sen...m-otoshel-k-rossii-v-poryadke-restitucii.html

Janukovič je bio 50-50 između Rusije i EU . Pametnijom politikom , gde bi se Rusija odrekla komunizma , javno rekla da se ne smatra naslednicom SSSR-a , osudila sve boljševičke zločine, uklonila komunističke simbole i.t.d. mogla je da privuče veći deo ukrajinskog stanovništva sebi . Oni u Galiciji su ionako bliži Poljacima , nikad nisu ni bili pod ruskim carstvom . Njih su mogli da odseku i bace .

Ovako, propaganda je da je Rusija naslednica SSSR (što putinovci delimično i žele) , a nijedan Ukrajinac kome su NKVD-ovci pobili pola familije ne želi vraćanje SSSR .

Rusija se komunizma davno odrekla, i sam Putin se mnogo puta izjasnio u tom smislu,osudjujuci komunisticke zlocine i podsecajuci na stradanje naroda.On se vise poziva na istorijsku bastinu stare Rusije, jedina svetinja u drustvu iz perioda SSSR je borba protiv Hitlera. Normalno je da je Rusija nasledila SSSR, pa SSSR je bio Rusija pod drugim imenom ! Da nije mozda Rusija trebala da salje molbu UN da je prime kao novu clanicu. Sto se tice komunistickih simbola mnogi su sklonjeni, pitanje mauzoleja Lenjina se potezalo vise puta. Reseno je da se to ostavi za kasnije. Ima jos zivih veterana otadzbinskog rata koji su branili zemlju pod komunistickim znamenjem. Nema potrebe uznemiravati stare ljude.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back