Prevelika zavisnost u vezi, manjak samopouzdanja..

Znaci fakticki neki od vas zele da mi kazu kako je u ovim godinama NENORMALNO biti zreo i ponasati se odgovorno? Kako svako od nas u ovim godinama treba da bude samo jos jedna cigla u zidu ovog drustva koja se ni po cemu ne razlikuje od drugih, i kako treba forsirati stav "ma boli me uvo za sve, ja sam sebi najbitniji pa cu da uzivam od jutra do sutra"? Izvinjavam se, ali meni je takav nacin razmisljanja potpuno dekadentan.

uuuu bogtemazo,decko pa ti razmisljas ozbiljnije od mene koja sam starija od tebe
trebalo bi da se opustis malo i smiris strasti,nemoj se zaljubljivati u svaku jer ces tako samo patiti
uzivaj u mladosti,izlasci,sex,provod,ne opterecuj se toliko ozbiljnim vezama,ima vremena i za to,jednostavno to se ili desi ili ne

Ok, procitao sam ceo post, mozda malo na brzinu, pa mi je nesto promaklo, ali da ti vec znas koji je tvoj glavni problem: manjak samopouzdanja. Ovi ti kazem kao neko ko je imao iste probleme, "joj gde je, joj a sta radi, joj ala cu da je smaram i ispitujem sa kim je bila kada dodje". To ubija vezu veruj mi. Ako te devojka voli i ako je dobra osoba, nema potrebe za time. Ako hoce da te prevari i ostavi, ostavice te, dzaba ti sto ljubomorises i sto kidas zivce, jer kraj je isti. A mislim da se instant vezujes, jer ti ocajnicki treba neko, znam takve ljude, i ja sam takav bio. Neko ti je ceo svet a kada ode ili ispadne nesto, razocaras se a onda mucak. Danas ne radim tako, danas sam ja sam svoj svet, trudim se da budem srecan i zadovoljan kada sam sam, a kada sam sa nekim taj neko me samo dopunjije, a nikako nije centar mog sveta i neko koga trebam da oblecem i cuvam non stop. Mozda i gresim sto se tako ponasam, nekome deluje hladno, ali sta cu. Opeces se jednom, naucis se, i ne zelis posle jednog pogleda da je zenis. :)

Sa devojkom ne moras "muski" tj. sta znam, mozda nisam najbolja osoba da delim savete, ali i ja imam taj rad, da se ne javim po ceo dan ili nekada i duze, ne sada jer sam ja neki opasni baja, vec jer sam takav jer mi treba prostora ponekada, i veruj mi kod nekih to pravi samo kontraefekat, delujes hladno, nezainteresovano i na kraju dobijes nogu zbog toga. Moras zapitati sebe, zasto se osecas inferiorno? Delujes kao normalan momak,samo treba malo vise samopouzdanja. Secam se kako sam davio jednu devojku, imao sam neke sumnje koje su na kraju ispale istinite, ali mogu da joj zamislim kako joj je bilo kada je ispitujem a gde je, a sta radi. Pa bio sam tada tvojih godina, mozda cak i malo stariji. Sada nemam taj problem, osecaj inferiornosti je tu jos uvek, ali mu se ne predajem, a mene sada neko to ispituje, a gde si, a ovo, a ono, a sto ovako, a zasto to onako (opet neko sa istim tim problemom), tako da znam kako ta nesigurnost nekada ume da smeta i ubija stvari. U svakoj vezi moras ostaviti malo prostora onoj drugoj strani da dise. Ako se ne javi, mozda nema kredita, ili sta vec, mozda nece, ne vredi da lupas previse glavu oko toga. Necu da generalizujem, ali ima nezrelih devojaka (kao i muskaraca), i to ne samo od 18 i mladje, vec i starijih koji se ponasaju tako kao ti, a neke i vole da igraju te igrice, toplo-hladno, ne znaju sta hoce i sl. Naravno, to ne znaci da nema dobrih i zrelih devojaka, samo moras naci neku sa kojom ces se psihicki i emotivno poklopiti.

Moj savet ti je, pusti devojku da zivi, ne davi, ako se ne javi posle 2,3h ok, bezveze je sa njene strane, iskuliraj malo, posalji poruku sutra ili je pozovi, nemoj odma' joj sta radi, je l' je ljuta, da l' je sa nekim drugim, ja sam luzer, planira sigurno da me ostavi. A mozda i ti malo previse dramis, obicno to muskarce odbija kada devojke rade i kada su "jao sta radi, on sada juri neku drugu, da me voli zvao bi me vec", ako to radis, onda devojka mozda samo izbegava bespotrebnu dramu. Oseti se to, ne bukvalno, ali ta nesigurnost, da moras stalno da nekog proveravas gde je, sta je, kako je, a to ume da odbije ljude. Nisi ti tu previse dobar, ti si kakav jesi, i nema nista loseg u tome, samo ako recimo 15 dnevno zoves devojku i saljes joj sms, ili sta vec, jeste sve to lepo, ali mozda je gusis, mozda nekada ne moze da ti odgovori pa ti krenes njoj jao, a sto mi ne odgovaras, duso, srecno, ne volis me vise, a to ubija i smara. Pusti je da zivi svoj zivot, ti zivi svoj, daj joj slobode, i ne lupaj glavu previse.

Znaci fakticki neki od vas zele da mi kazu kako je u ovim godinama NENORMALNO biti zreo i ponasati se odgovorno? Kako svako od nas u ovim godinama treba da bude samo jos jedna cigla u zidu ovog drustva koja se ni po cemu ne razlikuje od drugih, i kako treba forsirati stav "ma boli me uvo za sve, ja sam sebi najbitniji pa cu da uzivam od jutra do sutra"? Izvinjavam se, ali meni je takav nacin razmisljanja potpuno dekadentan.

Ni meni taj način razmišljanja ne prija, ali sam se pomirio s tim da ga moraš očekivati od drugih ljudi. Oni imaju svoje živote i pravo da ih žive na način koji je njima najbliži. Nekako je većina usaglašena oko toga da je raskalašan život ujedno i najbolji za mladost. I bunt pojedinca koji odstupa od toga je lišen svake svrhe, jer je način življenja ipak nečiji izbor. Kao što je tvoj izbor biranje partnerke. Da si želeo trajnu i ozbiljnu vezu, morao si da je ostvariš sa osobom koja želi isto što i ti. Možda su retke, ali ih ima, i to nije vezano za godine. Ja sam stariji, pa me je jedna vršnjakinja pre par dana šutnula jer misli da se još nije naživela i ne bi da mi se ozbiljnije daje, iako sam tačno ono što bi želela za trajnog partnera. I neke taj stav ne promene ni za deset godina, jer ono što one očekuju od života nije isto kao ono što od istog očekuješ ti.

I na kraju, ne zaboravi da je ljubav je po svojoj prirodi zapravo pokušaj da se popune neke praznine u nama. Kako Platon kaže, "čežnja za onim čega nemamo". Ako se nudiš na tacni onda te zaista imaju, i od čežnje ne ostane ništa. Pa ni od ljubavi.

Poslednja izmena:
ako ćemo o filozofima onda tebi preporučujem Aristotelovu Raspravu o duši gde je sama duša predstavljena kao vatra jer je ona neuhvatljiva a stvarna :)
Tako da, po toj filozofiji jedino je duša večna, dok je sve ostalo prolazno.

Ok ,ako cemo da pricamo o dusi , ja tebi preporucujem Hegelovu neprevazidjenu Fenomenologiju duha. ;)
Bilo koje delo na temu duse i definisanja iste ,a da nije Hegel je mrav u poredjenju :***
A,sto se tice teme jos jedanputa , u vezi mora da postoji apsolutni nihilizam da bi ona uspela ,barem prvih 2,3 meseca.
Znaci Niceovski, Zan Pol Sartr style nihilizam ,all the way.

Poslednja izmena:
Ok, procitao sam ceo post, mozda malo na brzinu, pa mi je nesto promaklo, ali da ti vec znas koji je tvoj glavni problem: manjak samopouzdanja. Ovi ti kazem kao neko ko je imao iste probleme, "joj gde je, joj a sta radi, joj ala cu da je smaram i ispitujem sa kim je bila kada dodje". To ubija vezu veruj mi. Ako te devojka voli i ako je dobra osoba, nema potrebe za time. Ako hoce da te prevari i ostavi, ostavice te, dzaba ti sto ljubomorises i sto kidas zivce, jer kraj je isti. A mislim da se instant vezujes, jer ti ocajnicki treba neko, znam takve ljude, i ja sam takav bio. Neko ti je ceo svet a kada ode ili ispadne nesto, razocaras se a onda mucak. Danas ne radim tako, danas sam ja sam svoj svet, trudim se da budem srecan i zadovoljan kada sam sam, a kada sam sa nekim taj neko me samo dopunjije, a nikako nije centar mog sveta i neko koga trebam da oblecem i cuvam non stop. Mozda i gresim sto se tako ponasam, nekome deluje hladno, ali sta cu. Opeces se jednom, naucis se, i ne zelis posle jednog pogleda da je zenis. :)

Sa devojkom ne moras "muski" tj. sta znam, mozda nisam najbolja osoba da delim savete, ali i ja imam taj rad, da se ne javim po ceo dan ili nekada i duze, ne sada jer sam ja neki opasni baja, vec jer sam takav jer mi treba prostora ponekada, i veruj mi kod nekih to pravi samo kontraefekat, delujes hladno, nezainteresovano i na kraju dobijes nogu zbog toga. Moras zapitati sebe, zasto se osecas inferiorno? Delujes kao normalan momak,samo treba malo vise samopouzdanja. Secam se kako sam davio jednu devojku, imao sam neke sumnje koje su na kraju ispale istinite, ali mogu da joj zamislim kako joj je bilo kada je ispitujem a gde je, a sta radi. Pa bio sam tada tvojih godina, mozda cak i malo stariji. Sada nemam taj problem, osecaj inferiornosti je tu jos uvek, ali mu se ne predajem, a mene sada neko to ispituje, a gde si, a ovo, a ono, a sto ovako, a zasto to onako (opet neko sa istim tim problemom), tako da znam kako ta nesigurnost nekada ume da smeta i ubija stvari. U svakoj vezi moras ostaviti malo prostora onoj drugoj strani da dise. Ako se ne javi, mozda nema kredita, ili sta vec, mozda nece, ne vredi da lupas previse glavu oko toga. Necu da generalizujem, ali ima nezrelih devojaka (kao i muskaraca), i to ne samo od 18 i mladje, vec i starijih koji se ponasaju tako kao ti, a neke i vole da igraju te igrice, toplo-hladno, ne znaju sta hoce i sl. Naravno, to ne znaci da nema dobrih i zrelih devojaka, samo moras naci neku sa kojom ces se psihicki i emotivno poklopiti.

Moj savet ti je, pusti devojku da zivi, ne davi, ako se ne javi posle 2,3h ok, bezveze je sa njene strane, iskuliraj malo, posalji poruku sutra ili je pozovi, nemoj odma' joj sta radi, je l' je ljuta, da l' je sa nekim drugim, ja sam luzer, planira sigurno da me ostavi. A mozda i ti malo previse dramis, obicno to muskarce odbija kada devojke rade i kada su "jao sta radi, on sada juri neku drugu, da me voli zvao bi me vec", ako to radis, onda devojka mozda samo izbegava bespotrebnu dramu. Oseti se to, ne bukvalno, ali ta nesigurnost, da moras stalno da nekog proveravas gde je, sta je, kako je, a to ume da odbije ljude. Nisi ti tu previse dobar, ti si kakav jesi, i nema nista loseg u tome, samo ako recimo 15 dnevno zoves devojku i saljes joj sms, ili sta vec, jeste sve to lepo, ali mozda je gusis, mozda nekada ne moze da ti odgovori pa ti krenes njoj jao, a sto mi ne odgovaras, duso, srecno, ne volis me vise, a to ubija i smara. Pusti je da zivi svoj zivot, ti zivi svoj, daj joj slobode, i ne lupaj glavu previse.

Hvala na odgovoru, cini mi se da je ovo jedan od najkonkretnijih odgovora u temi (bez uvrede ostalim clanovima, iz svih odgovora sam pokupio po malo) :) Uvek mi je drago kad cujem da postoje osobe koje razmisljaju na isti nacin kao i ja, a jos mi je draze kad mi neko kaze kako se sa tim problemom izborio

A,sto se tice teme jos jedanputa , u vezi mora da postoji apsolutni nihilizam da bi ona uspela ,barem prvih 2,3 meseca.
Znaci Niceovski, Zan Pol Sartr style nihilizam ,all the way.

Nice i nihilizam su ko Hitler i jevreji, ko Dawkins i Bog, ko Sopenhauer i Hegel -- on se BORI provit nihilizma. Nihilizam je bolest. Tvoj savet je dakle bolestan.

Problem je jednostavno u tome sto je lik reaktivan i nista drugo. Kad bi samo mogao da bude aktivan onda bi svi ti "problemi" nestali.

Poslednja izmena:
Nice i nihilizam su ko Hitler i jevreji, ko Dawkins i Bog, ko Sopenhauer i Hegel -- on se BORI provit nihilizma. Nihilizam je bolest. Tvoj savet je dakle bolestan.

Problem je jednostavno u tome sto je lik reaktivan i nista drugo. Kad bi samo mogao da bude aktivan onda bi svi ti "problemi" nestali.

Lepo primeceno, ali ja pogresio nisam.
Hmm, ne razumem sta pricas majke mi , sta aktivan reaktivan ...
Potrebna je samo odredjena distanca ,ti imas svoj zivot ,ona ima svoj , kad ste zajedno treba da vam bude lepo ,kad niste posvetis se necemu svom.
Nema razloga za taj neki nizi nivo opsesije i manicnosti

Naravno da si pogresio. "Niceovski style nihilizam" ne postoji jer Nice nije nihilista. Dakle, lepo primeceno da je pogresno. Akcija i reakcija su Niceovi koncepti a da bi ih skapirao ili uzmi citaj Nicea ili citaj moje ranije postove na ovoj temi. Uglavnom, postoji razlika izmedju aktivne i reaktivne "distance" o kojoj govoris -- samo je reaktivna distanca primer nihilizma, aktivna nije. A sve su to jednostavne stvari, mater mu je bem!

Uglavnom, nema potrebe za nihilizom. Tojest ima ali najbolji covek se ne oslanja na nihilizam, najbolji covek je jednostavno spreman da izgubi. Samo se slab covek, neko ko ne voli da gubi, hvata nihilizma. ZNACI DA BI BIO DOBAR FRAJER DOVOLJNO JE SAMO DA BUDES SPREMAN DA IZGUBIS DEVOJKU SVAKOG TRENUTKA. To je cela caka. Sad sam odao moju malu tajnu ):

Hvala na odgovoru, cini mi se da je ovo jedan od najkonkretnijih odgovora u temi (bez uvrede ostalim clanovima, iz svih odgovora sam pokupio po malo) :) Uvek mi je drago kad cujem da postoje osobe koje razmisljaju na isti nacin kao i ja, a jos mi je draze kad mi neko kaze kako se sa tim problemom izborio

Daleko da je problem resen (sada sam mozda u drugoj krajnosti malo, a mozda vidim samo stvari iz druge perspektive pa se tako osecam), nekad sam ja bio taj koji je zvao, zivkao, "a gde si, a sto nisi kuci, a kada dolazis, a s kim si, a sto mi nisi rekla da ides i sl", i tek kada dodjes u tu poziciju da tebi neko radi, mozes potpuno da razumes koliko je to lose. Doduse, ja sam sebi u glavi rekao da necu da prebacujem, necu da histerisem (a iskreno, nisam ni imao razloga u novoj vezi), mada da se neka pitanja ponove i da su okolnosti iste, mozda bi se slicno ponasao, mada ipak malo stalozenije i zrelije, jer sada vidim kako takvo ponasanje ume da smeta nekada, kada ga osetim na svojoj kozi.

Ako nekog volis, pusti ga (da bude to sto jeste), a ako te voli vratice ti se, tako bar kazu. Ako ga stalno gusis, pa cak iz iz dobrih namera tipa ("joj obuci dzemper, smrznuces se"), na kraju ces ga oterati, jer nikome ne treba mama i tata, lepo je brinuti, ali bez glumljenja mame i tate, iako su namere najbolje, ne prolaze, mada nekome je i to simpaticno, nismo svi isti. Daleko od toga da su ljudi koji su "zavisnici" od partnera ludi ili nesto, bio sam tim putem, manjak samopouzdanja, nesrecan, usamljen, jedva cekas da nadjes nekog da te zavoli, bude ti ceo svet, ali to ne ide uvek tako, mozda samo u bajkama :). Zivotna lekcija koju svako mora na svojoj kozi da oseti pomalo, samo ne valja otici ni u drugu krajnost.

Radi na sebi, uzivaj u stvarima koje volis, zivi i pusti devojku da zivi, a ostalo ce sve doci vremenom na svoje mesto, samo moras biti svestan i malkice raditi na sebi.

Back