- Poruka
- 29.029
Caj, ili jos bolje - ulje od curekota. Curekot je drevna bliskoistocna biljka poznata jos od starih Egipcana koji su je koristili uglavnom za probleme sa besikom i urogenitalnim sistemom... To je biljka srodna crnom kimu, pa se nekad grupno tako i naziva, premda nije tacno, ali je rod s njim. Mlevena je slicna crnom maku, ima izrazitu i prijatnu aromu. Zabelezeno je da leci veoma sirok aspekt tegoba, pocev od holesterola i celokupnog krvnog sistema, stiti pluca, pomaze bubrezima i cisti ih, jetru takodje, neguje kozu, revitalizuje kosu i nokte, pomaze u mrsavljenju, u prevenciji od tumora, te je s pravom nazivana cudotvornom...
Igrom slucaja, nabavio sam kesicu od po kile sa Bascarsije, gde se trguje mnogim `zacinima`, pa i ovim... Inace, Sarajlije je koriste za peciva, sutlijas, itd.
Dobro ide u kupus, na krompir, daje sjajnu aromu... Ne znam ko bi kod nas to mogao da prodaje, ali treba se raspitati... Net nudi brojne recepte, gde se, kako rekoh, moze kuvati i caj, ali postoji i dragoceno ulje od ove biljke koje mnogo bolje deluje na organizam, posto je koncentrat. Mozda njega koristiti.... ?
Igrom slucaja, nabavio sam kesicu od po kile sa Bascarsije, gde se trguje mnogim `zacinima`, pa i ovim... Inace, Sarajlije je koriste za peciva, sutlijas, itd.

Dobro ide u kupus, na krompir, daje sjajnu aromu... Ne znam ko bi kod nas to mogao da prodaje, ali treba se raspitati... Net nudi brojne recepte, gde se, kako rekoh, moze kuvati i caj, ali postoji i dragoceno ulje od ove biljke koje mnogo bolje deluje na organizam, posto je koncentrat. Mozda njega koristiti.... ?