Prva slika iz uvodnog posta davno je snimljena i takav slučaj na onoj lokaciji više nije moguć.
Općenito, Jadransko more je toliko čisto da neprestano slušam pozitivnu nevjericu stranaca koji se okupaju i usred Splita.
Ja sam nedavno skrivio jedan ekološki incident. Bio sa jedrilicom u jednoj šoltanskoj lučici i bilo mi lijeno odložiti negdje na kopno dva deca ulja pomiješanog sa morskom vodom koja se skupila ispod motora, nego sam to ispustio u more u sumrak. Nisam očekivao da će se primjetiti. Talijanski jedriličari do mene se uskokodakali, vlasnik izletničkog broda koji je taman pristao s druge strane se uspaničio sumnjajući da je njemu pustio motor. Na poziv došli ovi iz lučke uprave, penjali se na brodove da bi vidili odakle ulje, mahali ljutito rukama, jedan je povremeno govorio "Znan ja koji je!". Ja se nekako izgubio dok su bili dalje od mog broda i vratio se nakon sat vremena. Sve se smirilo, more se samopročistilo, nije više bilo ni traga. Nikad više takvu idiotariju ne bih napravio. Mislim da su me ovi iz lučke uprave poštedjeli, jer nije to bilo nešto strašno. A imao sam poslije problema i sa ostatkom posade, koji su popizdili na mene.