Да ли подржавате да се Сими Дубајићу подигне споменик у Београду?

Ne podržavam jer je Simo Dubajić početkom devedesetih podržao zločinačku tzv. "Republiku Srpsku Krajinu" i agresiju na Republiku Hrvatsku izgovarajući hvalospeve ratnom zločincu i haškom osuđeniku Milanu Martiću i pisao ode popu Đujiću i njegovim četnicima koji su dobijali plate od NDH. U Srbiji spomenici takvima nisu poželjni!

Pogledajte prilog 1763838

Mitropolit Porfirije pjeva četničku pjesmu - Šta se ono na Dinari sjaji​

Da je Đujić sporan, Srbi mu to ne bi oprostili, ali to je naš heroj!

Šta kažeš Aco da Đujiću i Dubajiću dignemo spomenik jedan do drugoga,i uklešemo na spomenik zaslužnim Dalmatincima? :mrgreen:
Pa jedan je napisao ovde da je Simo pisao hvalospeve Đujiću, tako da se prilično rehabilitovao po mojem mišljenju. Ima prostora za razmišljanje na tu temu. Nisam još u poziciji da prelomim definitivno. :D

Pa jedan je napisao ovde da je Simo pisao hvalospeve Đujiću, tako da se prilično rehabilitovao po mojem mišljenju. Ima prostora za razmišljanje na tu temu. Nisam još u poziciji da prelomim definitivno. :D
Priznaj da je odlična ideja, pogotovo kad bi se zbiljaš i njemu slični jedno jutro probudili i ugledali spomenik. :hahaha:

Priznaj da je odlična ideja, pogotovo kad bi se zbiljaš i njemu slični jedno jutro probudili i ugledali spomenik. :hahaha:
Nemoj mi toliki teret odgovornosti stavljati na pleća. :D Neka se formira neka stručna komisija za spomenike. Ali kad su Peko i Koča dobili ulice, mogao bi i Simo. Od njih dvojice je svakako bolji. :D

Nemoj mi toliki teret odgovornosti stavljati na pleća. :D Neka se formira neka stručna komisija za spomenike. Ali kad su Peko i Koča dobili ulice, mogao bi i Simo. Od njih dvojice je svakako bolji. :D
Većina je za šta se tu ima formirat komisija.
A i oni malobrojni što su protiv ne usuđuju se napisat da mi ne treba dignut spomenik.🤣

Većina je za šta se tu ima formirat komisija.
A i oni malobrojni što su protiv ne usuđuju se napisat da mi ne treba dignut spomenik.🤣
Možda da se izmesti Titov mauzolej sa Dedinja, i da se na tom mestu postavi spomenik Simu. :D

A opet, ako je kriterijum rokanje ustaša, Simo to ne bi mogao bez Titovog naređenja i odobrenja. Ali Tito je naredio da se ubijaju i naši, pa ga rokanje i ustaša ne može oprati. Simo nije likvidisao naše, ako se ne varam.

Možda da se izmesti Titov mauzolej sa Dedinja, i da se na tom mestu postavi spomenik Simu. :D

A opet, ako je kriterijum rokanje ustaša, Simo to ne bi mogao bez Titovog naređenja i odobrenja. Ali Tito je naredio da se ubijaju i naši, pa ga rokanje i ustaša ne može oprati. Simo nije likvidisao naše, ako se ne varam.
Nema Simo veze s likvidacijom naših.
A s tim se slažem da Titu treba izvadit,a Simu stavit. :mrgreen:

Što ne kažeš kada su dobili Šaulić i Palma red je i on da dobije.
Kakva su luda vremena ne bi me ni čudilo da dobije!

Не мораш вечно да се надјахаваш са Хрватима. Истинска толеранција је могућа на дуже стазе. Исто смо на пример закрвили и са Бугарима па је то спласнуло.
Крвави Бугари су били мачићи са бомбоњере у односу на хрвате.

Крвави Бугари су били мачићи са бомбоњере у односу на хрвате.
Po broju ubijenih Srba i ne baš.
Bugarska vojska je bila veoma surova, ali dobro organizovana.
Jedan od razloga zašto treba gledati Milana Nedića pozitivno je to što je sprečio da Bugarska vojska napravi veći genocid u Srbiji tokom WW2.

Dok su Hrvati imali pravi raskol između domobrana koji neretko nisu podržavali istrebljenje Srba i ustaša koji su se borili da istrebe Srbe sa velikim žarom.
Što ne abolira Hrvate naravno, ali zapravo govori da Bugari nisu bili naivni ni malo. Čak bih rekao da su verovatno bili solidno veća opasnost po Srbe i Srbiju nego ustaše i NDH.
Pogledaj broj ubijenih Srba u WW1 i broj ubijenih u NDH i jasno je.
I pazi broj ubijenih u Jasenovcu nije 700.000 kako se inače misli već pre oko 100.000 dok je većina Srba oko 300.000 ubijeno na kućnom pragu.
Sad možda grešim, ali ja uopšte ne mogu da poerujem da su ustaše uspele da skupe 700.000 ljudi u Jasenovcu. Jer i srpski narod je shvatio šta ga čeka, partizani i četnici su se borili protiv NDH itd.

Po broju ubijenih Srba i ne baš.
Bugarska vojska je bila veoma surova, ali dobro organizovana.
Jedan od razloga zašto treba gledati Milana Nedića pozitivno je to što je sprečio da Bugarska vojska napravi veći genocid u Srbiji tokom WW2.

Dok su Hrvati imali pravi raskol između domobrana koji neretko nisu podržavali istrebljenje Srba i ustaša koji su se borili da istrebe Srbe sa velikim žarom.
Što ne abolira Hrvate naravno, ali zapravo govori da Bugari nisu bili naivni ni malo. Čak bih rekao da su verovatno bili solidno veća opasnost po Srbe i Srbiju nego ustaše i NDH.
Pogledaj broj ubijenih Srba u WW1 i broj ubijenih u NDH i jasno je.
I pazi broj ubijenih u Jasenovcu nije 700.000 kako se inače misli već pre oko 100.000 dok je većina Srba oko 300.000 ubijeno na kućnom pragu.
Sad možda grešim, ali ja uopšte ne mogu da poerujem da su ustaše uspele da skupe 700.000 ljudi u Jasenovcu. Jer i srpski narod je shvatio šta ga čeka, partizani i četnici su se borili protiv NDH itd.
У првом светском рату, Бугари су у јужној Србији, на монструозан начин убили 60 хиљада људи, цивила. Највише жена, деца и стараца. Чак су кували и живе људе, у селу Гргуру, у Топлици. У истом том рату, хрватке јединцие под командом Стјепана Саркотића, убиле су 63 хиљаде људи у Мачви, и подрињу. Највише жена и деце. Само што се после првог светског рата, о злочинима хрвата није говорило мног , због идиотлука заједничке државе. У другом светском рату, хрвати су убили најмање милион Срба. Јасеновац ту дође на крају. Имали су десетине логора за клање Срба, убијали читава села на кућном прагу, бацали читава села у јаме. Имали су и дечије логоре у Јастребарском и у Сиску. Ја заиста незнам ко те је сагао да су усштае и домобани имали сукобе. Али су домобрани врло есто спроводили Србе на клање. Како у Јасеновац, тако и у друге логоре. Нема ту разлике. Хрвати домобрани, усташе, партизани, и они који су убијали Србе, а нису били ни у једној војној формацији. Што се тиче суровости и бестијалности, садизма и злочинства, нико не може да е упоређује са њима. Покушали су западни Украинци, али нису достигли тај ниво садизма. У светским размерама, можда Јапанци у Нанкунгу. Али ни то није баш тако језиво као злочини хрвата и једног дела муслимана према Србима, нарочито према српској деци. И шиптари су изразито сурови. Они су српску децу живу драли.

Back