Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.570
Имао је митрополит Амфилохије грешка из прошлости... али, митрополија више не прави грешке какве је правила у прошлости. Довољно је што користи свој грб, печат, и што користи само назив православна црква у ЦГ, и православна митрополија црногорско - приморска!
Hm, koji грб i печат?
To bi se možda moglo reći za katoličku ali za pravoslavnu nemože.
Pravoslavna crkva je drugačije organizovana i sve su povezane sa narodon-nacijom koga predstavljaju.
Zato se i zovu tako, ruska, srpska, crnogorska, grčka..... mada ja mislim, da je to velika greška iako se tako ustrojstvo tumači kao jednaka među jednakima ali u stvarnosti nije.
To su samo obična istorijska imena.
Opet, i kada sam napisao 'crkva', mislio sam na sve tradicionalne crkve i uopšteno vjerske zajednice, a one su nezavisne institucije, sekularizmom odvojene od države u demokratskim društvima, čija svojina spada u posebni oblik svojine pravnog lica (crkveni).
Što se tiče nedavnih navoda premijera Mila Đukanovića da će jednog dana autokefalnost Pravoslavne crkve u Crnoj Gori obnovljena, mislim da je mitropolit dao humoristično-adekvatan odgovor s te tačke gledišta (Кад обновимо краљевину разговараћемо о аутокефалији).
Neće je dugo tako priznavati.
Ili će se zvati crnogorska ili je neće biti.
Pa crnogorska se i zove - zovu je 'crnogorska crkva', a njeno zvanično ime (na jad srpskih klero-nacionalista) je 'Pravoslavna crkva u Crnoj Gori'.
Što se tiče priznanja, s obzirom na evropske integracije Crne Gore, teško. Crkveno pitanje je završena stvar i neće se više pitati na tom planu, ako Crna Gora ide ovim putem kojim je krenula. Hrišćanske crkve čine značajan supstrat Evropske unije i oni su čvrsto stali na tu stranu, a Upitnik povodom zahtjeva za kandidaturu EU je usmjeren ka tome. Crna Gora ne može postati članica Evropske unije ako ne zaštiti kanonsku Pravoslavnu crkvu od Crnogorske pravoslavne crkve adekvatno.
Tu si u pravu i tako bi moralo biti ali nedaju.
Anfilohije kaže da je to srpska crkva i ne crnogorska.
Zato je ta nova CPC rođena iz nužde, jer su nam onu našu staru uzeli i proglasili da nije više naša.E zato je Anfilohije dobio one bubulje u lobanju.
Ne, Moračanine, nisi upravu, ili bolje rečeno nisi u toku:
Kako je Amfilohije preinačio “Srpska pravoslavna crkva” u samo “Pravoslavna crkva"
Da li ima igđe drugačijeg mog potpisa kao mitropolita osim Pravoslavnog crnogorsko-primorskog mitropolita? Da li se Mitropolija na čelu koje stojim nazvala drugačije sem Crnogorske mitropolije, onako kao što se zvala u vrijeme Kraljevine Crne Gore, a prije nje u doba Petrovića? Naziv „Primorska“ je dodat između dva rata kada je u njen sastav ušla Bokokotorska Eparhija i Primorje.
[..]
Kao odgovor na Vašu nedoumicu, g. Maroviću, u vezi naziva Crkve u Crnoj Gori, slobodan sam da Vas uputim na moj dopis predsjedniku Skupštine Crne Gore, pokojnom Ristu Vukčeviću, gđe sam na njegov zahtjev za mišljenje predložio da se Crkva u Crnoj Gori imenuje kao „Pravoslavna crkva“ što i stoji u Ustavu od 1992. g. Takav isti predlog stoji i u dopisu Episkopskog Savjeta Pravoslavne crkve u Crnoj Gori predsjedniku Republike i Vlade Crne Gore za novi ustav Crne Gore koji je u pripremi.
..ili Prekrštavanje SPC
Odlukom AS br.95/zap.208 Arhijerejski sabor SPC je 26. maja 2006. na zasjedanju u Beogradu donio odluku „u duhu očuvanja jedinstva Crkve i vjekovnog poretka drevne, 1920. godine vaspostavljene, Pećke patrijaršije" o obrazovanju Episkopskog savjeta u Crnoj Gori. Kao dužnosti ovog Episkopskog savjeta, koji se „po potrebi okuplja radi savjetovanja i donošenja odluka" [..] navedene su „da u saradnji sa državom Crnom Gorom i njenim nadležnim organima pokrene i pomaže izradu i donošenje zakona o položaju Pravoslavne crkve i različitih vjerskih zajednica u Crnoj Gori", zatim da „preduzme sve potrebne mjere u cilju zaštite sveukupne duhovne i materijalne, pokretne i nepokretne imovine Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i na donošenju zakona o restituciji nacionalizovane i oduzete crkvene imovine poslije Drugog svjetskog rata".
Takođe, nakon nezavisnosti Crne Gore, i 'cetinjska arhiepiskopija' je vraćena..
Ne vidim čemu ta satanizacija čitave Srpske pravoslavne crkve. Reakcija SPC na odvajanje Crne Gore poslije referenduma 2006. godine je bila apsolutno korektna i fenomenalna (odmah je 26. maja osnovan 'Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori odlukom Arhijerejskog sabora SPC kao vrhovno kanonsko tijelo pravoslavne crnogorske crkve), a korektan je i odnos nje prema državi od tada do današnjeg dana.
Poslednja izmena: