ako postoji ovakva tema, ja se unapred izvinjavam ... nisam ju pronasao.
Suzio sam krug potencijalnih automobila koje bih mogao da kupim u narednih 1-2 meseca
Golf 6 ili Opel Astra J
(oba 5 vrata, ne interesuju me 3 vrata)
ono sto sam ja mogao da primetim, da je cena vrlo priblizna (godista 2010-2012), mozda malo skuplji Golf 6 (samo dizel me interesuje)
sa tehnicke strane gledano, golf je u mini prednosti u odnosu na Opel Astru J
1,6 TDi trosi veoma malo , s druge strane, vise ni Opel ne trosi mnogo ... za oko 0,5 L/100km vise od Golfa (1,7 CDTI, 125ks ili 130ks)
ili 2.0 TDI vs. 2,0 CDTI (sa 160ks), slicno 0,5 -1,0 L/100km
ubrzanja i medju ubrzanja su slicna... (ne pominjem Opelov 110ks 1,7CDTI ili 1,3 cdti ... preslabi su)
dimenzije ...
golf IV, 4.199 mm vs. 4,419 mm ... znaci 22cm je Astra duzi auto.
sve u svemu.... tehnicki su tu negde (bar po motorima i voznim karakteristikama)
ono sto me interesuje jeste sledece:
- kakva je udobnost u Golfu 6, a kakva u Opela? - golf 5 je izuzetno neudoban auto, a npr. u "bratske mu" Škode Oktavije 2 su sjedala napravita od "presvucenih dasaka"...boze sacuvaj izuzetno neudobnih sjedala! Pa da li je moguce da neko napravi tako tvrda sjedala u 21 vjeku!
- koji ima vise mjesta pozadi? - gepek mi nije toliko bitan ... bitno mi je da je pozadi OK mjesta .
- kolika je buka u Opela (mnogo ljudi "vrsiti" kako je auto bucan... - za 1.6TDI ja mogu da potvrdim da je motor izuzetno)
a u firmi vozim Golf 7 , 1.6 TDI 105 ks.
mogu da kazem da je auto fenomenalan. Nisam bio ljubitelj Golfova zbog izuzetne tvrdoce auta, ali na ovom autu su sjedala savrsena (zadnja nesto tvrdja, ali ni blizu Skode Oktavije 2 - u Oktaviju 3 nisam imao prilike da se vozim niti da sjednem ... )...
ovjes je taman - ni pretvrd ni premekan ( npr. poredjenja radi .... max tvrd: Mazda 3 BK , min. Pezo 308)
zvucna izolacija je perfektrna! Vozite se 140 km/h, a nemate pojma da idete vise od 100km/h ... ili kad se vozite 40-50km/h, ... osjecaj dosade ... kao da stojite ...
auto je po meni u kompletu 9/10 - samo zbog dizajna exterijera dajem nizu ocjenu ... previse je konzervativan.