Препоруке за куповину возила

• Začetnik teme Začetnik teme mvbdb
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@tihi
Mnogi pominju i obrtni moment koji je nesto veci kod turbodizela nego kod turbobenzinaca.
Fora je sledeca: Kod turbodizela kad potopis gas (a posle se ljudi cudom cude kad im ode plivajuci zamajac :hahaha: )osetis kako te lepi za sediste i da ide "kao lud" a kad pogledas km/h nista specijalno dok je kod obicnih benzinaca potpuno obrnuto, niti lepi za sediste niti odaje utisak neke velike brzine a na satu skroz druga prica. Subjektivni osecaj je cudo :)
Za moderne turbobenzince kazu da takodje povlace ko nenormalni od najnizih obrtaja, kod mene ipak nije takav slucaj jer je maksimalni obrtni moment tek na nesto ispod 3000 obrtaja tako da ipak mora malo da se potera :)
Sto se tice plina mmaher je jednom pricao za onaj LDI sistem ubrizgavanja plina kod motora sa direktnim ubrizgavanjem koji ne trosi benzin, ali je valjda i dalje u fazi razvoja.

obrtni momenat je jedino bitan ako se bavis prevozom tereta tj ako vuces neku prikolicu

za voznju obicnih automobila tj vecinu ogromnu je totalno nevazan podatak

obrtni momenat je jedino bitan ako se bavis prevozom tereta tj ako vuces neku prikolicu

za voznju obicnih automobila tj vecinu ogromnu je totalno nevazan podatak

Напротив Тихи, обртни момент је веома важан параметар, а поготово је важна зависност обртног момента од броја обртаја мотора.
Снага мотора је производ броја обртаја и обртног момента у сваком тренутку.
Декларисана снага мотора је уствари максимална снага, а она се код великог броја возила постиже тек на веома великом броју обртаја, 5000 или 6000, говорим о бензинцима.

Пошто у радном режиму нико не вози ауто на толиком броју обртаја, онда значи да је код таквих кола у нормалном режиму, дакле око 3000 обртаја, на располагању мања снага, тј. снага више зависи од друге компоненте производа, обртног момента.

Најбоља су возила која су тако конструисана да обртни момент пада са порастом броја обртаја, јер то значи да ће ауто имати уједначену снагу у већем распону броја обртаја.

Такође, најбоље је да возило има пик обртног момента на броју обртаја на коме се најчешће вози, дакле на око 3000.

Јер, како већ рекох, ако је нпр. аутомобилу декларисана снага 77KW, а он ту снагу постиже на 6000 обртаја, требаће му времена да развије ту снагу ако се пре тога креће на 3000 обртаја.

Tacno je sve sto ti kazes, ali sto se mene tice jedini bitan i relevantan parametar kod motora je ubrzanje od 0-100

Benzinci u sustini nemaju los obrtni momenat, samo dizelasi imaju bolji.

To dal auto povlaci bolje sa 2000 ili 6000 obrtaja je nebitno manje vise jer imas menjac sa kojim regulises stepen prenosa i samim tim broj obrtaja motora.

Ko vozi dizelasa ima maksimalnu snagu na nizim brojem obrtaja a ko vozi benzinca na visim.

Ja generalno volim voznju u visokim obrtajima. Narocito u krivinama i prilikom preticanja jer tad motor dobija svoj pravi prepoznatljiv zvuk.

Zato sam i rekao da obrtni momenat nije previse bitan prilikom realne voznje osim ako ne vuces neki teret, jer niko ne pretice vozilo polazeci iz mesta vec vozeci 40-80 na sat iza drugog vozila.

I sad posto vozim benzinca normalno da necu da preticem vozilo u petoj sa 2000 obrtaja jer je tu snaga minimalna vec cu da prebacim u drugu ili trecu brzinu , broj obrtaja ce da ode na 6000-7000 i auto ce bukvalno da poleti.

Moj auto daje maksimalnu snagu na 7000 obrtaja dok dizelas ekvivalentni daje na 4000 obrtaja.

Benzinac koji vozim ubrzava od 0-100 za 7.9 sekundi a da vozim isti auto sa dizel motorom trebalo bi mu 9.4 sekundi tj 1.5 sekundu vise sto je velika razlika.

Inace ko ne zeli da pretice na putu vozila ili vozi auto samo u gradskoj voznji totalno mu je nebitno sve sem ekonomicnosti tj potrosnje.

Poslednja izmena:
Ауто се више непотребно троши, и више горива троши кад се вози на већим обртајима, а и сам си рекао, ако хоћеш да претичеш, мораш да враћаш у нижу брзину, да пумпаш бројеве обртаја итд, много је већа комоција кад знаш да ауто може да ти да велику снагу у нормалном режиму.
Како већ рекох, џаба ти 100KW снаге ако ти није на располагању у оном тренутку кад ти затреба.

Сви бољи аутомобили пеглају криву обртног момента тако да он буде што већи на радном броју обртаја.

ccaterpillar je sve lepo objasnio.:ok:
Prednost velikog obrtnog momenta kod dizelasa se manifestuje ovak: vozis 80 km%h u 4-toj brzini i kad hoces da obidjes auto ispred sebe nema potreba da salatas u nizu brzinu jer auto povlaci bez problema.Kod benzinca je to druga prica i mora da se prebaci u trecu brzinu a tad dize obrtaje pa i samu potrosnju.
Koliko je mala razlika u ubrzanju u toj Hondi Accord izmedju benzinca i dizelasa toliko je velika u potrosnji plus sto je dizel manji motor.

Poslednja izmena:
Ne znam kakve si benzince vozio kad si na 80 morao da saltas iz 4. u 3. da bi pretekao?! Cipovanjem skracujes vek zamajcu, jer se povecava obrtni momenat i turbini, koja se vrti na vise obrtaja. Za ozbiljnije cipovanje je potreban ojacan set kvacila. Dizel takodje trosi dosta vise kad je na vecim obrtajima, tako da niska potrosnja i sportska voznja nikako ne idu zajedno, kod bilo kog motora.

dule NM nije snaga to je obrtni momenat

Snaga motora se izrazava u kilovatima ili konjskim snagama

Konkretno moj auto Honda Accord sa 2.4 ima maksimalnu snagu na 6800 obrtaja i tu isporucuje 190 KS a 2.2 dizel na 4000 obrtaja i tu isporucuje 163 KS maksimalnih

Ali mi ovde poredimo atmosferskog benzinca sa turbo dizelasem sto nije realno jer turbina mnogo menja stvari i u vezi potrosnje i u vezi snage na nizim obrtajima narocito kod dizelasa se turbina ukljucuje odmah nakon 2000 obrtaja u vecini slucajeva a negde i nize.

Kod Opel Insignie turbo benzinac maksimalnu snagu isporucuje na 5300 obrtaja dok dizelas to radi isto na 4000 obrtaja.

Tako da bez 4000 obrtaja dizelas nema maksimalnu snagu a benzinac atmosferac ne ispod 6000 a turbobenzinac tu negde iznad 5000 obrtaja sto je mala razlika

Tihi prijatelju jel ti to mene ucis sta su KW a sta NM?:hahaha:
Evo kako turbo benzinac to radi ali u ozbiljnoj verziji motora.
http://servis.a2-soft.com/specifikacije.php?auto=52587-Golf-20-16V-FSI-Turbo-GTI-Edition-30
E onda Tihi kaze kako TFSI motori nista ne valjaju i napljuvao ih je ono bas za medalju a oni idu i idu i konkretno ovaj 2.0 TFSI 169kw je testiran posle milion km i blok i klipovi su bili u fabrickoj meri. Toliko o tome koliko je los.
Naravno i potrosnja je veca od dizelasa i to je ono o cemu pricam svo vreme.
A evo sta se desav posle čipovanja.
http://revochip.com/performanse/59/655/1310/5384/
@botr
Cipovan auto trosi manje kad se vozi normalno ali trosi vise kad se cepa.

Dule samo cekam dok turbo benzinci udju u siru upotrebu , ima da ih hvalis ovde sve u sesnaest kad krene uvoz polovnjaka :)

Sto se tice turbo benzinaca to je relativno jos nova tehnologija i treba par godina da se sve te lose stvari ispeglaju i dostigne neki zadovoljavajuci nivo pouzdanosti

Do sada prateci , izgelda da najbolje turbo benzinske motore radi za sada General Motors.

Oni su prvi poceli sa turbo motorima u Saabu, zatim nastavili u Opelu Cadillacu i drugim brendovima.

Ford isto ima odlicne turbo motore tzv Ecoboost modeli.

Ti motori vaze za pouzdane. Na drugu stranu VW-Audi grupacija isto pravi dobre turbo benzinske motore, ali su imali problem taj sto su im svi stari motori radili sa kaisevima, pa su naglo u jednom trenutku presli na lanac, a sam lanac je bio los i u sled opustanja je izazivao kvarove u motorima ali mislim da su i to ispeglali. Te probleme su imali zadnje dve godine.

Sto se tice cipovanja citao sam da sa promenom mape mogu da se dobiju bolje performanse i nesto nizu potrosnju , ali da se to radi na ustrb dizni i turbine . Ne mogu da tvrdim da je to tacno ali tako pisu.

Poslednja izmena:
Max obrtni momenat turbo benzinci ostvarauju na nizim obrtajima. npr. za Audi a4 2.0 tfsi pise 1500-4500 rpm. Znaci li to da je kriva obrtnog momenta u stvari prava, tj. da je na tom rasponu obrtni momenat uvek max?

Ево ти један график обртног момента и снаге, у зависности од броја обртаја (слика одабрана насумице, прва коју сам изгуглао):

3.gif

Снага је производ обртног момента и броја обртаја.

Битно је да снага буде константна у што већем распону броја обртаја (на слици није тако), а то је могуће само ако обртни момент пада са порастом броја обртаја.

Ако је обртни момент увек исти, снага ће расти са порастом број обртаја, јер је, како рекох, она производ обтног момента и броја обртаја.

Cateppilar ko sto vidis obrtni momenat je kriva. Na nizim obrtajima je daleko nizi nego na visim

I da se nadovezem na moj prethodni post - da je cipovanje dobro tj da ne skracuje zivotni vek turbine zamajca dizni - vec bi u samoj fabrici cipovali auto da ima vecu snagu i manje trosi.

Нaрaвно дa је кривa. И код рaзличитих возилa тa кривa изгледa рaзличито.
Овде је кривa фино упеглaнa, обртни момент је мaксимaлaн нa неких 3000 обртaјa, што је отприлике рaдни режим моторa, дaкле имaћеш добро убрзaње нa рaчун обртног моментa у рaдном режиму.

A aко би се ослaњaо нa број обртaјa кaд ти је потребно убрзaње, уместо нa момент, морaо би aуто дa често терaш у велики број обртaјa, a то није добро, ни сa стaновиштa потрошње, a ни сa стaновиштa чувaњa мaшине..

obrtni moment je maksimalan na 3000 obrtaja ali maksimalna snaga je na 5000 obrtaja

i benzinci imaju takodje najveci obrtni momenat izmedju 2000 i 3000 rpm

opet najvaznije u celoj prici je ubrzanje od 0-100 jer nam to pokazuje mogucnosti preticanja za odredjeno vozilo

To ja najbolje znam kad sam na putu , meni sa mojim autom u proseku treba skoro duplo manje vremena da preteknem vozilo neko drugim vozilima koje srecem na putu tipa golfovima

Samim tim brze stignem svuda , sigurniji sam mnogo prilikom preticanja, imam mogucnost da preteknem vozilo na manjem rastojanju plus cak i da pogresim sto mi se skoro nikad ne desava imam mogucnost da ispravim gresku dok vozaci vecine automobila narocito dizelasa jer su dizelasi uglavnom sporiji tu mogucnost nemaju

Jeste da mi vozilo trosi vise , ali sam to absorbovao ugradnjom plina . Uostalom da mi je potrosnja a ne bezbednost i sigurnost voznje najbitnija vozio bih fiat punta 1.2 na plin

Pojma ti nemas a mislis da znas nesto.
Ako natovaris dizelasa sa 5 osoba i krenes uz brdo on ce to da odradi mnogo lakse nego benzinac a sta mislis zasto? Pa zato sto ima daleko veci obrtni momenat.
Isto tako ce i prilikom preticanja na daleko manjim obrtajima od benzinca to da odradi.
Nesto ti nije jasno mozda?
E pa sedi gari u dizelasa pa ces da vidis o cemu pricamo a ne da lupas kao i obicno.
Ja sam isto tako nekad pricao kao ti dok nisam poceo da vozim dizelase i sad je to skroz druga prica. Problem je sto ti mene gledas kao prodavca automobila koji prodaje iskljucivo dizelase a ustvari ja sam vozio benzince dok sam radio vec godinama sa kolima i tako sve dok jednom nisam seo u jednog dizelasa koji me je odusevio i prica je pocela da se menja i sad mi je svejedno sta vozim ali znam da kad stisnem gas u dizelu da to u benzincu nije tako i da moram da ga teram u crveno da bi odradio to sto dizel radi na duplo manjim obrtajima.
Turbo benzinac je nesto drugo ali svakako zaostaje sa obrtnim momentom i opet to znaci teranje u vislje obrtaje.

Pojma ti nemas a mislis da znas nesto.
Ako natovaris dizelasa sa 5 osoba i krenes uz brdo on ce to da odradi mnogo lakse nego benzinac a sta mislis zasto? Pa zato sto ima daleko veci obrtni momenat.
Isto tako ce i prilikom preticanja na daleko manjim obrtajima od benzinca to da odradi.
Nesto ti nije jasno mozda?
E pa sedi gari u dizelasa pa ces da vidis o cemu pricamo a ne da lupas kao i obicno.
Ja sam isto tako nekad pricao kao ti dok nisam poceo da vozim dizelase i sad je to skroz druga prica. Problem je sto ti mene gledas kao prodavca automobila koji prodaje iskljucivo dizelase a ustvari ja sam vozio benzince dok sam radio vec godinama sa kolima i tako sve dok jednom nisam seo u jednog dizelasa koji me je odusevio i prica je pocela da se menja i sad mi je svejedno sta vozim ali znam da kad stisnem gas u dizelu da to u benzincu nije tako i da moram da ga teram u crveno da bi odradio to sto dizel radi na duplo manjim obrtajima.
Turbo benzinac je nesto drugo ali svakako zaostaje sa obrtnim momentom i opet to znaci teranje u vislje obrtaje.

Ko autima tera goveda, prasice, ovce i svinje , dok mu motor tandrce kao kod traktora - taj nek kupuje dizelase a ko vozi ljude koji vole da uzivaju u tisini na manjim obrtajima i reskom zvuku motora na vecem njemu su benzinci vise nego dovoljni :)

Moj auto npr od 0-100 za 7.9 sec a VW Passat 1.9 TDI B6 tj auto kakav vozi kod nas vecina koja vozi dizelase od 0-100 za 12.1 sekundi tj 50% vise

Poredim auta iz iste kategorije i klase

Moj auto 220 NM obrtnog momenta a Passat 1.9 TDI B6 250 NM

Ko sto vidimo passat ima tek malo nesto veci obrtni momenat, jeste moj motor veci 500 kubika , ali on nema turbinu!

Ali za trajnost je mnogo bolje da je motor veci jer su veci motori mnogo vise trajniji nego manji narocito na vecim limuzinama!

Jedini razlog sto turbo dizel ima veci obrtni momenat je u odnosu na atmosferski benzinac ZATO STO ATMOSFERAC BENZINAC NEMA TURBINU

Dok ako poredimo turbo benzinac vs turbo dizelas OBRTNI MOMENAT JE IDENTICAN - barem kod Opel Insignie

Motor 2000 kubika turbo u oba slucaja daje 400 NM

Plus na turbo benzincima nema zamajca tj tamo i gde ga ima on traje daleko duze jer benzinski motor trese daleko manje u odnosu na dizelski

Ko sto vidimo ako je poredjenje turbo benzinac vs turbo dizelas, sto je jedino realno poredjenje sve je sem nesto malo manje potrosnje na strani benzinca!

Na strani benzinca je neuporedivo veca pouzdanost dizni turbine i pumpe, kao i to sto motor manje mnogo trese pa i tamo gde ima zamajac on kosta neuporedivo manje nego za dizelasa jer dizel motor neuporedivo vise trese i samim tim zamajac kod dizela trpi neuporedivo veca opterecenja!

Poslednja izmena:
Moj brat od rodjene tetke je svojevremeno na nagovor jednog "strucnjaka" ko sto si ti kupio negde 2005 Audi 100 1995 godiste, znaci starijeg dizelasa i stucao u njega preko 3000 evra u servis dizni i turbine i od tad je rekao sebi nikad vise dizelas nikad nikad nikad. I to ga je 4 puta terao kod razlicitih majstora na popravke i uvek isto , vozi neko vreme ok a posle toga opet isti problemi auto nece da vuce , pisti ulje gorivo na auspuh i tako dalje.

Slavio je kad ga se resio. Kad je on prodavao tog dizelasa realna neka cena na oglasima mu je bila 4500 evra. On stavio cenu 4100 i prvi koji je dosao i ponudio mu pare , on mu ga je prodao za onoliko koliko je on reko tj 3700

I kaze posle godinu dana zove ga taj lik da prevede auto, a auto jos veci krs nego kad ga je on vozio za njim se bukvalno vuce oblak crnog dima toliko velik da bi ga u svakoj normalnoj drzavi na licu mesta uhapsili.

Drugi moj rodjak vozio Passata karavana B5 tri puta mu radio generalku turbinu isto par puta , al opet nista motor je riknuo bio nacisto.

Jedno 50 puta sam isao sa njim i tim autom uz Kopaonik.

Jednom se mi penjemo uz Kopaonik njegovim autom i tek sto smo poceli da se penjemo u novom selu, auto tak tak stane.

Da vidimo sta je , kad ono njemu auto ostao bez grama ulja i zakovao mu motor ! Sta je bilo ispalo da mu auto trosi preko litar ulja na 100 km a kad se penje uzbrdo jos i vise jer je dotrajao!

I mi sta cemo parkiraj lesinu tu gde jeste, i stopiraj da nas neko pokupi i preveze do gore :)

Na kraju ga prodao bud zasto i uzeo Reno Lagunu na plin sa kojom je za sad zadovoljan. I sa njom je imao troskova popravke zamene delova oko trapova al opet nije dinara jednog dao za zamajce, turbine, dizne , reparacije pumpi i slicno.

Eto Dule oko mene, sem mog strica koji vozi BMW trojku novu koju je kupio 6 meseci staru i vozi je 3 godine , svi koji voze dizelase imaju neke probleme i kvarove :)

Poslednja izmena:
Moj brat od rodjene tetke je svojevremeno na nagovor jednog "strucnjaka" ko sto si ti kupio negde 2005 Audi 100 1995 godiste, znaci starijeg dizelasa i stucao u njega preko 3000 evra u servis dizni i turbine i od tad je rekao sebi nikad vise dizelas nikad nikad nikad. I to ga je 4 puta terao kod razlicitih majstora na popravke i uvek isto , vozi neko vreme ok a posle toga opet isti problemi auto nece da vuce , pisti ulje gorivo na auspuh i tako dalje.

Slavio je kad ga se resio. Kad je on prodavao tog dizelasa realna neka cena na oglasima mu je bila 4500 evra. On stavio cenu 4100 i prvi koji je dosao i ponudio mu pare , on mu ga je prodao za onoliko koliko je on reko tj 3700

I kaze posle godinu dana zove ga taj lik da prevede auto, a auto jos veci krs nego kad ga je on vozio za njim se bukvalno vuce oblak crnog dima toliko velik da bi ga u svakoj normalnoj drzavi na licu mesta uhapsili.

Drugi moj rodjak vozio Passata karavana B5 tri puta mu radio generalku turbinu isto par puta , al opet nista motor je riknuo bio nacisto.

Jedno 50 puta sam isao sa njim i tim autom uz Kopaonik.

Jednom se mi penjemo uz Kopaonik njegovim autom i tek sto smo poceli da se penjemo u novom selu, auto tak tak stane.

Da vidimo sta je , kad ono njemu auto ostao bez grama ulja i zakovao mu motor ! Sta je bilo ispalo da mu auto trosi preko litar ulja na 100 km a kad se penje uzbrdo jos i vise jer je dotrajao!

I mi sta cemo parkiraj lesinu tu gde jeste, i stopiraj da nas neko pokupi i preveze do gore :)

Na kraju ga prodao bud zasto i uzeo Reno Lagunu na plin sa kojom je za sad zadovoljan. I sa njom je imao troskova popravke zamene delova oko trapova al opet nije dinara jednog dao za zamajce, turbine, dizne , reparacije pumpi i slicno.

Eto Dule oko mene, sem mog strica koji vozi BMW trojku novu koju je kupio 6 meseci staru i vozi je 3 godine , svi koji voze dizelase imaju neke probleme i kvarove :)

Dovoljan razlog da ne citate dalje :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back