Preporuka za UPS!

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
42.548
a i ne vjerujem da ups regulishe napon i frekvenciju....:)

Po defaultu APC-ovi se prebacuju na bateriju ispod 190 i iznad 260V, a takvih varijacija u Srbiji uglavnom nema. Postoje i online UPS-ovi koji non stop prave "ispravnu" struju tako što rade non stop konverziju iz AC u DC pa opet u AC, ali su dosta skuplji, greju se (zbog svih ovih konverzija samo oni potroše 30-40% ukupne struje), i iskreno mislim da su u kućama nepotrebni.
 

Oggy

Domaćin
Poruka
3.724
Aj dobro, ali moj regulise dodavanjem ili oduzimanjem napona zavisno od napona u mrezi tako da na izlazu imam sto pribliznije 230V...a nije online....I sta sad?
A dosta ih tako radi, imaju transformator sa vise izlaza.

Napon MOZE DA regulise, frekvenciju ne...(frekventnu regulaciju imaju On-Line UPSevi)
Da se ne cepidlaci...moze a ne mora.
 

CyberPatuljak

Zainteresovan član
Poruka
282
Postoji vise vrsta UPS-ova i to su:

1. Offline - izlazni napon je simulirani sinusni (u osnovi je pravougaonog oblika), UPS samo prebacuje na baterijsko napajanje kad napon mreze izadje iz dozvoljenog opsega. Vreme prelaska na baterijsko napajanje je reda nekoliko milisekundi i zavisi od modela do modela.

2. Line interactive - izlazni napon je simulirani sinusni (u osnovi je pravougaonog oblika), UPS poseduje AVR (automatska regulacija napona) tako da vrsi monitoring mreznog napona i po potrebi vrsi podizanje ili obaranje izlaznog napona, a kada mrezni napon izadje iz opsega u kome je AVR moguc onda prebacuje na baterijsko napajanje. Vreme prelaska na baterijsko napajanje je reda nekoliko milisekundi i zavisi od modela do modela.

4. Smart UPS-ovi - izlazni napon je cisto sinusni, UPS poseduje AVR (automatska regulacija napona) tako da vrsi monitoring mreznog napona i po potrebi vrsi podizanje ili obaranje izlaznog napona, a kada mrezni napon izadje iz opsega u kome je AVR moguc onda prebacuje na baterijsko napajanje. Vreme prelaska na baterijsko napajanje je reda nekoliko milisekundi i zavisi od modela do modela.

5. Oniline UPS-ovi - izlazni napon je cisto sinusni. Vreme prelaska na baterijsko napajanje ne postoji - potrosac je se uvek napaja preko UPS-a, nikad iz mreze direktno, jer UPS vrsi dvostruku konverziju (AC/DC/AC), tj. naizmenicni napon konvertuje u jednosmerni, zatim ovaj jednosmerni stabilise, a zatim ga konvertuje u naizmenicni. Ova vrsta UPS-ova vrsi konstantnu regulaciju i NAPONA i FREKVENCIJE.

Dve najpoznatije i najbolje marke UPS-ova u svetu su MGE(France) i APC(USA).

Stavio sam MGE na prvo mesto iz prostog razloga posto je nedavno francuska kompanija Schneider Electric, u cijem je sastavu MGE, pre nekoliko meseci kupio i APC.

Offline UPS-ovi:
MGE serija Ellipse ASR
APC serija BK

Line Interactive UPS-ovi:
MGE serija NOVA
APC serija BR

Smart UPS-ovi:
MGE serija Evolution
APC serija SUA

OnLine UPS-ovi:
MGE serija Pulsar
APC serija SURT
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.