Zdravo, hocu da kupim klima uredjaj, potreban mi je iskljucivo za hladjenje leti, za stan oko 35 kvadrata. Interesuju me vase preporuke do nekih 30000-35000 dinara, koje marke su se dobro pokazale, sta konkretno da gledam a da je bitno?
Vidi, dobar deo klima ima i hladjenje i grejanje. Ja sam takodje onomad hteo da imam klimu koja samo hladi, ali ispostavilo se da je zgodno i kad ume da greje. A mislim da nema neke posebne razlike u ceni.
Danasnje klime su sofisticiranije od starih, ima puno sitnih detalja koji prave razliku.
Na primer, ja ne koristim klimu za hladjenje na rezimu hladjenja (pahuljica) - meni klima leti uvek stoji na funkciji vadjenja vlage + moja klima ima automatsko uklanjanje vlage - nece da ugasi ventilaciju dok sav kondenzat ne ispari unutar klime - time se sprecava stvaranje budji u samoj klimi i ne treba cesce dublje odrzavanje.
Zasto ne koristim hladjenje?
Zato sto je preterano!
na izvlacenju vlage 1. izvlaci vlagu kondenzacijom, 2. to mora da radi tako sto se pusta topao vazduh preko hladnog kondenzatora tako da duva hladno svejedno (ne mora tako da radi ali vecina radi tako da ne objasnjavam). i 3. kod mene mogu da namestim temperaturu i kad je na rezimu vadjenja vlage (mnoge starije klime to nemaju). Dovoljno je postaviti temperaturu da bude 5-7 stepeni manja od spoljne i vec pocinje da vadi vlagu.
Kad nema vlage u vazduhu lakse se dise i kad je toplije generalno tj kad je temperatura veca. A ne mrznemo se.
Zbog toga sto malo hladi kondenzator klima trosi mnogo manje struje nego da je na rezimu hladjenja. Po mojim iskustvima u odnosu na hladjenje potrosnja je prepolovljena - znaci znacajna usteda.
Posto sam radio po racunskim centrima, gde klime odrzavaju 18 stepeni tipicno - to uopste nije dobro za zdravlje. Tako prelasci ladno-toplo kad su ekstremni nisu dobri i za mladje a kamoli za starije ili hronicne bolesnike.