Preporučite knjigu

Bilo bi super kada bi napisali i o cemu se radi u knjizi koju preporucujete.Ovako u moru naslova,meni je tesko da se odlucim za neku kada ne znam o cemu je a primetio sam ovde knjige svih zanrova, od decije literature,preko lektira do ozbiljne knjizevnosti.Onda bolje da udjem u biblioteku zazmurim i uzmem neku knjigu :-)

Mnogo puta sam "zažmurio" i uzeo nasumice nepoznatu knjigu od nepoznatog autora a mnogo puta se nisam ni prevario. Jedan od tih romana je "Morski psi i sitne ribe" od njemačkog pisca Volfganga Ota. Jako dobar roman. Radnja se dešava tokom drugog svjetskog rata a glavni likovi su članovi posade jedne njemačke podmornice koja potapa savezničke brodove po Atlantiku. Na netu nisam mogao naći ništa o tom piscu (osim nešto na njenačkom ali to mi nevrijedi) ali sam skoro siguran da je roman ispričan iz prve ruke. To je takav realizam da se čovjeku zaledi krv u žilama a sa druge strane sve je prožeto urnebesno humorističnim scenama. To treba pročitati! :rtfm:

[URL="http://www.solaris-ns.com/autori.php?action=show&id=8"]Ketrin Nevil- "Osmica" [/URL]
15_1_thumb.jpg

Poslednja izmena:
Ima toliko zanrova koje volim da citam,pa iz svakog imam po neku omiljenu ali recimo:
1.Igra staklenih perli-Herman Hese
2.Rajski vrt-Ernest Hemingvej
3.Tajni zivot pcela-Sju Monk Kid
4.Devicanski Plavo-Trejsi Sevalije
5.Novi Dan-Antoni de Melo
6.Parfem-Patrik Ziskind
7.Ja sam genije-Salvador Dali
8.Braca Karamazovi-Dostojevski
9.1000 cudesnih sunaca-Haled Hoseini
10.Necujan vapaj za smislom-Viktor Frankl

Достојевски Браћа Карамазови .Љиљана Хабјановић Ђуровић Игра Анђела Запис Душе Вода из Камена,Исидора Бјелица Српкиња ,Вереница Ратног ЗлочинцаМиле Кордић,Јелена 93 и Јелена 2001.

Videla sam da je neko već preporučivao, pa se pridružujem - "Misterija pasijansa". Pisac je Justejn Gorder, izdavač Geopoetika. Nema je u knižarama, ali zato su tu biblioteke. Od istog pisca preporučujem "Vita Brevis".

Džejms Džojs- Portret umetnika u mladosti
F.M.Dostojevski-Zločin i kazna
Borislav Pekić- Besnilo
Ivo Andrić- Travnička hronika
Rejmon Keno- Stilske vežbe
Mihail Bulgakov-Majstor i Margarita
Boris Pasternak- Dr. Živago
Džordž Orvel- 1984.
Jevgenij Zamjatin- Mi
Oldouz Haksli- Taj divni novi svet
i mnogo toga još....

Део из романа "ТЕН'Ц" Виолете Јовић

У рат је смрт нормална појава. Живот је чудо. Ако останеш жив, тој је чудо. Али моји не верују у чуда. Како да су се надали да ћу погинем, па кад се тој десило, кад им јавили, они извели с`в ред што се изводи за мртви и прежалили ме. Само ме моја јадна мајка не могла прежали. Њој срце препукло за мен. Не могла да поверује да сам мртав. Не се могла помири сас тој. А овија други одма поверували у тој. А кад сам се појавил жив, сви утекоше како да су видели тен`ца. Неки ме такој и назва. Он ји мора и поплаши кад приока „ТЕН`Ц“ на гробишта, више него ја кад се појави.Део из романа "ТЕН'Ц" Виолете Јовић

Ten'c korice.jpg

Citat:
Original postavio neprilagodjena njanja
Zanima me da mi neko preporuci dobru autobiografsku ili biografsku knjigu,bilo da je rec o slikarima,piscima,glumcima,istorijskim vodjama.....samo da je ta tematika u pitanju.

Neko je pomenuo Ispovesti - Mome Kapora. Dodajem Tenor ljubavi - Meri Di Mikele o tenoru Enriku Karuzu.
Hvala puno....Ispovesti sam citala....Karuzo...moglo bi biti zanimljivo :)

Irving Stone je pisao biografije poznatih stvaraoca. Ja sam citala 'Zudnju za zivotom' o Van Goghu, i 'Stradanja duse' o Sigmundu Frojdu i svidele su mi se obe.

zahvaljujem ti se na predlogu,citala sam jednu njegovu knjigu,agonija i ekstaza,fenomenalna je,nadam se da ce im se dopasti i ove.

Ja sam skoro procitala ,,Kad je Nice plakao", Irvina Jaloma, i to je fantasticna knjiga.
Inace, preporucujem svima knjige Virdzinije Vulf (malo je zaboravljena, nazalost). Teske su, ali nakon citanja se zaista osecate kao da ste procitali nesto vredno. :)

Back