Preporučite knjigu

Ah..da opet Markes "Ljubav u doba kolere"
"Sofijin svet"..interesantno, sa dobrom idejom , ali chini mi se da je pisac nekako..nedorastao , te je knjigu uchinio previshe komplikovanom , za vecinu chitalaca.

Struja:
profesor filozofije,onakvog mentalog i verbalnog sklopa,po mom misljenju nikako nije nedorastao temi koju je obradio u sofijinom svetu.
Mislim da me nisi dobro razumela. Nikako nisam mislila da je nedorastao temi..moguce da je problem upravo u tome shto je chovek profesor filozofije , a ne knjizevnik. Knjiga je tehnichki konfuzno sastavljena.Vecina ljudi i sa mog (svetska knjizevnost) a i sa filozofije je uglavnom okarakterisala kao konfuznu..chak i profesori..mada, ukusi su potpuno individualni.

"Božanstvene tajne" - preporučujem devojkama koje se otiskuju iz roditeljskog gnezda, nalaze se pred ulogom roditelja,... uopšte, jako lepa, dirljiva i ljudska knjiga, govori o vezi između deteta i roditelja
pogotovo za one koji zameraju roditeljima za nešto

postujem tvoje profesionalno misljenje.meni se upravo njegova kompleksnost i slojevitost prica koje provlaci kroz romane,neki obrnuti redosled kojim pise,ako tako mogu da nazovem,dopada.potpuno je drugaciji.bio mi je pravo otkrovenje u odredjenom momentu kada sam zalutala u kolotecinu standardne literature.sve je nekako shematizovano,a on je poseban.naravno,nije jedini.

Struja:
postujem tvoje profesionalno misljenje.meni se upravo njegova kompleksnost i slojevitost prica koje provlaci kroz romane,neki obrnuti redosled kojim pise,ako tako mogu da nazovem,dopada.potpuno je drugaciji.bio mi je pravo otkrovenje u odredjenom momentu kada sam zalutala u kolotecinu standardne literature.sve je nekako shematizovano,a on je poseban.naravno,nije jedini.
I ja tvoje naravno..kao sam tvoj dozivljaj knjige. Medjutim , upravo ta slojevitost i kompleksnost , koju pominjesh, po mom mishljenju, tehnichki je mogla biti za nijansu bolje odradjena. Meni, lichno , ideja i nachin pisanja , kao i ta neobichna kompozicija jesu bili osvezavajuci i prijatni, u trentku kada sam je chitala , ali upravo ..zbog te tehnichke , chak, josh jednostavnije, zanatske obrade knjiga je , na izvestan nachin, nedostupna mnogim chitaoicima..tj., njihovim umovima(opet , bez ikakve namere da ikoga podcenim).
I..da, svakako nije jedini..nikako, i na nashu srecu :)

_LePrShAvA_:
Ne mogu da verujem da niko nije preporučio knjigu
"Sofijin Svet", Justejn Gorder.
Svi koji vole filozofiju, ovo je idealna knjiga za njih... Ja sam je uživala čitajući.
Možda je malo teška, ali je prelepa...
Zatim...
"Alhemičar", Paulo Koeljo. -Fenomenalna knjiga takođe.
"Peta Gora", Paulo Koeljo.
"Put Kojim Se Ređe Ide", M. Scott Peck ... - A ova knjiga me je facinirala.

Leprsava, da si pogledala neki post iznad mogla bi da verujes...

dragoslava:
Volela bih da nadjem i pročitam i drugu knjigu "Jelena 2000" ,jer mislim da sam pročitala "Jelenu 1993".
Pomozite mi gde mogu da ih nadjem!Verovatno bi ih i kupila jer želim da ih imam u svojoj biblioteci.Tražila sam jedno vreme prvu ali je nisam našla!

Sigurno imas da kupis obe knjige u Knez Mihailovoj, mislim da je Prosvetina knjizara. :smile:

Toliko su realisticne...zivotne i strahotne, a nadasve istinite ... :?
Narocito kad pomislis da ta jadna zena zivi mozda u tvom, mom komsiluku i...proplakala sam obe knjige... :confused:

Anja, da li znas ime grcke spisateljice koja je napisala roman "kad u vuciji sat eto ih opet".nadam se da sam pogodila naslov.mene je ta knjiga odusevila.zbog teme, negde me podseca na "sto godina samoce" koju sam procitala ne znam koliko puta.i svaki put sa novim odusevljenjem.tako da obozavaocima ove markesove knjige toplo preporucujem vuciji sat.

znas,mozda sam se nesrecno izrazila sa tim "pomogne nekome".to je u ovom slucaju rastegljiv pojam.govori o njenoj izgubljenosti u cyber svetu zbog zelje da nadje svog nestalog ljubavnika.moze biti poucna zbog mraka koji vlada iza povrsnog caskanja.
u redu je da svako odluci sta ce da prihvati.u redu je procitati,ili bar pokusati,nesto i sto nije po ukusu,da bismo mogli upravo da ucvrstimo misljenje ili da prosirimo glediste.nije dobro imati informacije samo onog tipa koji se poklapa sa nasim teznjama.kontra teg mora da postoji zbog stvaranja koliko toliko realne slike.naravno,to je moje misljenje,bez namere da ga agresivno plasiram.

@Strujo, Z. Zateli -" U vuchji sat, eto ih opet" , je i mene potpuno odushevila. Chitala sam je ne znam ni ja kolkiko puta, potpuno otkrovenje od knjige, upravo kao "Sto godina samoce"..knjiga koja se cita stalno, neiscrpna je, uvek nova. Preporuchujem ti jednu od najmashtovitijih i najlepshih knjga koju sam ja prochitala (takodje , negde nalik ovim dvema ) - "Deca ponoci" - Salman Ruzdi. Nikako tvoje mishljenje nisam dozivela kao agresivno nametanje..ukusi su razlichiti, treba da uzivamo u onome shto nam se dopada. Verujem da ce ti se "Deca ponoci " dopasti.

Osim "Sofijinog sveta", sve sto je napisao J.G. je izuzetno: "Kci direktora cirkusa", Misterija pasijansa", Devojka sa pomorandzama", "Maja" itd.
Neko je spomenuo "Celestinino prorocanstvo" i "Deseti uvid" i mogu da kazem da su to najmocnije knjige koje sam procitala. Uvek su mi pri ruci, a objavljena je i treca knjiga kao nastavak, zove se "Tajna Sambale".

Struja:
znas,mozda sam se nesrecno izrazila sa tim "pomogne nekome".to je u ovom slucaju rastegljiv pojam.govori o njenoj izgubljenosti u cyber svetu zbog zelje da nadje svog nestalog ljubavnika.moze biti poucna zbog mraka koji vlada iza povrsnog caskanja.
u redu je da svako odluci sta ce da prihvati.u redu je procitati,ili bar pokusati,nesto i sto nije po ukusu,da bismo mogli upravo da ucvrstimo misljenje ili da prosirimo glediste.nije dobro imati informacije samo onog tipa koji se poklapa sa nasim teznjama.kontra teg mora da postoji zbog stvaranja koliko toliko realne slike.naravno,to je moje misljenje,bez namere da ga agresivno plasiram.

Pa u sustini imash pravo...;)

Back