Premium meso 281,00 € / kg

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
često gledamo kulinarske emisije i njihovo razmetanje sa preskupim sastojcima nekog egzotičnog jela

da li bi iko od nas dao tolike novce za

BV736-top-entrecote-rib-eye-iz-prave-japonske-kobe-govedine-sveze-meso.jpg

- - - - - - - - - -

da li je skupo?

- - - - - - - - - -

RAMSTEK BIZONA 85E/KG
BV630-ramsteak-heart-of-rump-bizona.jpg

Ne vidim šta je toliko spektakularno u toj govedini da bi opravdalo tu cenu. Jeste verovatno hranjena nekim "mega travčicama" potpuno prirodno u Kobeu ali u svakoj zemlji ima odgajane stoke u zdravim sredinama,Meso je lepo prošarano verovatno ima lep ukus ali mnogo je kume.

Možda kada se jede kao sashimi tj živo meso ima neke velike razlike,ali ja volim da bude barem medium rare da bi ga uopšte uzeo u obzir a onda sva ta priča jednostavno gubi smisao.

Ovo meso od bizona verovatno ima više smisla da drži cenu jer je retko.

Sjećam se kako su u okolini Osijeka uzgajani bikovi za Japance . Farma je dobijala 50 dolara za kilogram .
Tov su kontrolisali Japanci a meso je korišteno za neki vjerski ritual . Nešto kao košer meso kod Židova .
Bikovi su se ubijali tako što im je Japanac katanom odsijecao glavu .

šta znači skupo? ako ne vadim olako (ili nikako) genge iz džepa za takvu stvar, onda je skupo
ako je neuporedivo bolje od drugog mesa, onda možda nije?
jedino je taj japanski biftek prošaran belim, biftek je inače posno meso
svakog božjeg dana za tri godine (goveda se ubijaju tačno na treći rođendan) masiraju im kičmu
pa ni maseri goveda ne rade za eksere ili za slavu :malav:

Ta mast se pri termičkoj obradi integriše u meso i daje mu šmek i sočnost...ali što reče dive za moje nepce neće to biti takva razlika da opravda 270€ razlike u odnosu na domaće goveče.

Sećam se kad su mi na jednoj svadbi napolju nasuli vino od 300+€ ..a da me ubiješ ako je bilo išta bolje od recimo "Život teče" koje ovde kupiš za 10€. A nisam baš potpuni duduk za vina ali postoji granica iznad koje jednostavno ne mogu da registrujem fine razlike...samim tim besmisleno je davati pare za praktično isti efekat koji dobijem sa mnogo skromnijom varijantom pa neka se svi experti kunu u daleko veći kvalitet tih skupih delikatesa.

A i da se ne lažemo mi ovde meso u suštini "spaljujemo" i navikli smo na dužu termičku obradu...a tek onda ništa od tih finesa.

Poslednja izmena:
ја кад хоћу да се керим у кафани онда наручим свињске кременадле, дал натур или на жару, свеједно

па ако кувар не зна да спреми суве кренменадле да буду мекане онда ту не једем :Д

сви обечно од кременадли направе ђонове :hahaha:

Цена је висока јер је узгој јединствен и број грла је фиксан, те предтавља специјалитет. Бирају се млада грла, што је и логично за добро месо.

Волео бих да пробам једном, али не верујем да је толико добро да плаћам десет пута више за карту до Јапана.

А крменадле ја не волим са роштиља јер су далеко укусније када су у тигању са мало воде, и оставим једносат времена лагано. Волим да у тај софт после ставим кромпир и продинстам. Одлично је као Новогодишња вечера, рецимо. Лепо иде уз лагану купус салату.

Ако баш морају на жар, онда је фора ставити мало сирћа кроз сат два пре печења, после тога опрати, па осушити и тек онда ставити на жар. После се узме бели лук, закачи се за дршку од рузмарина и пред крај се лепо премажу тако.

А може и да се стави пиво испод, да лепо пара среди свој посао и пробије ткиво.

Најбољи су за то керамички роштиљи на којима се мало дуже спрема.

Portable-12-Kamado-ceramic-bbq-grill-Smoker.jpg

Poslednja izmena:
Tako je. Ako nema limuna, može bilo koja kiselina. Kafena kašika sirća može da se stavi u kombinaciji sa malo ulja, a tu se onda svi ukusi pomešaju. Sok od jabuke, sok od ananasa, sve to lepo prođe kroz tkiva i lagano ih omekša. Ako ostaviš predugo, pileća prsa će imati ukus i teksturu sličnu džigerici.

Neko voli da stavi senf, isto se koristi za tu namenu, mada je senf bolji za šnicle ili generalno but. :ok:

Jeste, koriste ga tamo puno. Problem je što se odmah stvara karamelizacija ako se dobro ne prosuši meso. često trpaju žuti šećer, čega ja nisam ljubitelj. Vole i med da stavljaju. Kod njih ide slatko i slano, kod nas je to pomalo i svetogrđe.

Dobro je za piletinu. Dobro je za but. Dobro je i za šarene ražnjiće. To ti je više, onako, kada hoćeš da spremiš svečaniji letnji ručak pa uzmeš cherry paradajz, malo pomešaš crveno, zeleno, žuto.

Može sok od jabuke i od ananasa, ali ne treba držati dugo u kiselini (maksimalno sat-dva) jer posle meso se stvrdne. Mogu da se i mala drvca stave u sok od jabuke ili ananasa da odstoje preko noći i sutra se samo dodaju na ćumur sa strane, stvori se gust dim koji daje aromu.

Za piletinu ja stavim kašiku sirćeta i obično ulje sa malo začina i belim lukom. Ako se dugo ostave budu sunđerasti, ali i dalje mogu da se fino ispeku na tihoj vatri. Uvijam u slaninicu i idu na ražnjiće. Slaninica je slana pa ne stavljam so u marinadu.

Sad, za jače meso, svinjetinu i junetinu mislim da nema bolje marinade od piva. Litar piva na 2-3 kg mesa. em smanjuje rizik od pojave raka, em se fino sutradan ispeče. Nakon pečenja ga posolim samo uz morsku so i pustim da odmori jedno 20 minuta. Tad je taman da se jede. :ok:

Back