Jeste, koriste ga tamo puno. Problem je što se odmah stvara karamelizacija ako se dobro ne prosuši meso. često trpaju žuti šećer, čega ja nisam ljubitelj. Vole i med da stavljaju. Kod njih ide slatko i slano, kod nas je to pomalo i svetogrđe.
Dobro je za piletinu. Dobro je za but. Dobro je i za šarene ražnjiće. To ti je više, onako, kada hoćeš da spremiš svečaniji letnji ručak pa uzmeš cherry paradajz, malo pomešaš crveno, zeleno, žuto.
Može sok od jabuke i od ananasa, ali ne treba držati dugo u kiselini (maksimalno sat-dva) jer posle meso se stvrdne. Mogu da se i mala drvca stave u sok od jabuke ili ananasa da odstoje preko noći i sutra se samo dodaju na ćumur sa strane, stvori se gust dim koji daje aromu.
Za piletinu ja stavim kašiku sirćeta i obično ulje sa malo začina i belim lukom. Ako se dugo ostave budu sunđerasti, ali i dalje mogu da se fino ispeku na tihoj vatri. Uvijam u slaninicu i idu na ražnjiće. Slaninica je slana pa ne stavljam so u marinadu.
Sad, za jače meso, svinjetinu i junetinu mislim da nema bolje marinade od piva. Litar piva na 2-3 kg mesa. em smanjuje rizik od pojave raka, em se fino sutradan ispeče. Nakon pečenja ga posolim samo uz morsku so i pustim da odmori jedno 20 minuta. Tad je taman da se jede.