Sto se poglavlja tice, naravno, svako ce biti na novoj strani, bez pogovora. Citao sam i ja na Americkim sajtovima to da je pozeljno da bude uvek na desnoj strani ali da to nije neko obavezujuce pravilo. To smo resili, odlicno
Problem imam sa sledecim
Ja sam licno poglavlja obelezavao u wordu velikim rimskim brojevima, tako mi je bilo najlakse.. E sad, ako sam te dobro razumeo.. Kada pocinje NOVO poglavlje, NIKAD SE NE OSTAVLJA SLOBODAN PROSTOR na pocetku, tj. ne uvlaci se ''belina'' ako tako mogu da se izrazim, vec poglavlje uvek krece normalno, sa ni jednim mikrometrom praznog prostora na pocetku? Da li sam to dobro shvatio?
Jos me vise buni ono, treba biti SPUSTEN? 1/3 sloga? To uopste ne razumem.
'' Uvlačenje prvog reda kod svih ostalih pasusa kreće se od 8 do 12mm, u zavisnosti od gradacije slova i opšteg likovnog utiska. ''
To znaci da se osim pocetka poglavlja svi pasusi dalje uvlace, od 8-12mm, to mi vec ima smisla, tako se naglasava da dolazi do promene ili kako ja to interno u mojoj glavi zovem ''pocetak nove misli''. Potvrdi mi i da li sam to dobro razumeo
''Razmaci između pasusa se ponekad stavljaju, ponekad ne. U svakom slučaju, takvi razmaci služe da istaknu (odvoje) neku celinu. Taj razmak se zadaje u paragraf stilu i kreće se oko 1-2mm.''
-Ja sam iskreno planirao da knjiga ima razmake, moram reci da mi pomalo ruzno deluje kada je sve onako spojeno i jedino taj uvucen prostor na pocetku pasusa oznacava promenu. Predpostavljam da tu InDesign stupa na scenu posto nisam upoznat sa tim razmakom u paragraf stilu od 1-2mm, kako se to postize?
Sto se fonta tice, sve je kristalno jasno, 11-12, probna stampa stranice i onda pregled da li odgovara ili jok. Tu je sve kristalno cisto.
Borderi (ali nisu borderi nego hederi - "žive glave") treba da imaju tekstualnu informaciju (naslov dela ili poglavlja, ime autora itd) a taj tekst je izdvojen tankom jednostrukom ili dvostrukom linijom. Crta se u master strani, kao i paginacija.
Ako nemaju tekstualnu informaciju, prelamač teksta se ili zeznuo, ili ne zna da radi svoj posao, ili je smislio da tako "dekoriše" knjigu.
Ovo sam sve primetio u ovim knjigama sto sam pozajmio, evo sada gledam jednu i na levoj strani pise
Orkanski visovi na desnoj Emili Bronte a ispod toga su dve male pune crne linije. Toga ima na svakoj stranici ali u ovoj knjizi isto ima i jedna linija na donjem delu, iznad brojeva a ispod teksta, samo jedna tanka.
Meni je to iskreno bilo cudno posto nisam video svrhu istog, barem ovog imena knjige i autora, ali kada malo bolje pogledam, bice da deluje lepse od ovih knjiga na kojima tu nema niceg. Tebi licno dakle mnogo privlacnije deluje kada ima taj header border sa sve imenom knjige i autora?