Preljuba - religijski aspekt

P

Pojela maca

Gost
I ko
Menjas duh.

Galatima 5:22
22 A plod duha je: ljubav, radost, mir, dugotrpljivost, ljubaznost,* dobrota,* vera,
23 blagost, samosavladavanje.
Protiv toga nema zakona.
A nasuprot tome dela tela su
Galatima 5
19 A dela tela su očigledna. To su: blud, nečistoća, besramnost,
20 idolopoklonstvo, bavljenje spiritizmom,* neprijateljstva, svađe, ljubomora, izlivi gneva, prepirke, podele, sekte,
21 zavisti, pijanke, razuzdane gozbe i tome slično.
To vam unapred kažem, kao što sam vam već i rekao, da oni koji tako nešto čine neće naslediti Božje kraljevstvo.

Dakle ko voli Boga razvijace polodove duha.

Cekaj kazes ljubomora svadja izlivi gneva je nesto sto ne valja .i jeste tako ali ko se gnevi svadja ljubomorise u ovoj situaciji kad je preljub u pitanju.Ko treba da se vise kontrolise onaj koga ljubav odvuxe na drugu stranu ili onaj koji ostade kako bih rekla zaeban.

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Tacno ali i tada je bilo prilika. Car David je zbog tudje žene posrnuo.
Hm
Da li je on zbog tudje žene posrnuo?
Mnogo veći greh od tog seksualnog je bio kada je hteo da zataška posledice svog greha. Pa joj je nutkao svog muža, koji nije želeo da spava sa svojom ženom dok njegovi vojnici ratuju i ginu ! Koja je to veličina ! A David? Njegov vojskovođa spava negde dalje od žene, a on mu nudi, iskušava ga da sa njom spava... eto koliko ju je voleo, to ti je odgovor. To je bila strast.
A onda da se ne bi saznalo da je zatrudnela sa njim (Davidom) onda je ubio tog svog čoveka ! Kakva pokvarenost ! To me je bukvalno zgrozilo, jer mi je David mio po psalmima i drag.

I ona priča koju mu je prorok ispričao o siromačnom čoveku sa jednom ovcom kome bogataš uzima tu jednu jedinu ovcu iako ih ima na stotine... zauvek mi se ugravirala u mozak. Ovčicu uzeti jadniku... E, Davide, Davide, kakve li pakosti !

To je nama znak da ne treba da zataškavamo svoje grehe. Tu su, ok, ali uvlačiti se u sve gore, u licemerstvo, pakosti da bi ostali "pravedni" pred drugima, to je veći greh od te strasti. Tako ja to gledam.

aeternum

Elita
Poruka
16.253
Hm
Da li je on zbog tudje žene posrnuo?
Mnogo veći greh od tog seksualnog je bio kada je hteo da zataška posledice svog greha. Pa joj je nutkao svog muža, koji nije želeo da spava sa svojom ženom dok njegovi vojnici ratuju i ginu ! Koja je to veličina ! A David? Njegov vojskovođa spava negde dalje od žene, a on mu nudi, iskušava ga da sa njom spava... eto koliko ju je voleo, to ti je odgovor. To je bila strast.
A onda da se ne bi saznalo da je zatrudnela sa njim (Davidom) onda je ubio tog svog čoveka ! Kakva pokvarenost ! To me je bukvalno zgrozilo, jer mi je David mio po psalmima i drag.

I ona priča koju mu je prorok ispričao o siromačnom čoveku sa jednom ovcom kome bogataš uzima tu jednu jedinu ovcu iako ih ima na stotine... zauvek mi se ugravirala u mozak. Ovčicu uzeti jadniku... E, Davide, Davide, kakve li pakosti !

To je nama znak da ne treba da zataškavamo svoje grehe. Tu su, ok, ali uvlačiti se u sve gore, u licemerstvo, pakosti da bi ostali "pravedni" pred drugima, to je veći greh od te strasti. Tako ja to gledam.
Pa da, imamo primer Davida...
Veci greh je kriti grehe...
Ko ih krije ne moze imati oprostaj od Boga.
na primeru Davida vidimo da kada se iskreno pokajao Bog mu je oprostio tek tada.

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Pa da, imamo primer Davida...
Veci greh je kriti grehe...
Ko ih krije ne moze imati oprostaj od Boga.
na primeru Davida vidimo da kada se iskreno pokajao Bog mu je oprostio tek tada.
Mislim da sada malo tehnički pišeš...
nije bitno to tako: ne može imati oproštaj, dobio je oproštaj, nije to neka tehnikalija.
Dobija oproštaj ono srce koje je nežno i ljubavno. A ono koje je spremno da čini zlo ne. Nije to neka tehnička stvar proglašenja...
Kada mu je prorok ispričao priču o tom siromahu i o toj jednoj ovci koju je imao, Davidu se smučilo! Odmah je rekao neka se kazni taj što je to uradio ! Pa kad mu prorok reče ali TI si taj. Onda se gorko pokajao.. Jer mu se srce prethodno uskomešalo tom pričom.

Dobro, tu ženu je posle uzeo kod sebe, jelda
i dobio dobro potomstvo, posle par neuspešnih..
Ali svaki greh se plaća iako je "oprošten", jer stvari nisu više kakve su bile, jelda

aeternum

Elita
Poruka
16.253
Mislim da sada malo tehnički pišeš...
nije bitno to tako: ne može imati oproštaj, dobio je oproštaj, nije to neka tehnikalija.
Dobija oproštaj ono srce koje je nežno i ljubavno. A ono koje je spremno da čini zlo ne. Nije to neka tehnička stvar proglašenja...
Kada mu je prorok ispričao priču o tom siromahu i o toj jednoj ovci koju je imao, Davidu se smučilo! Odmah je rekao neka se kazni taj što je to uradio ! Pa kad mu prorok reče ali TI si taj. Onda se gorko pokajao.. Jer mu se srce prethodno uskomešalo tom pričom.

Dobro, tu ženu je posle uzeo kod sebe, jelda
i dobio dobro potomstvo, posle par neuspešnih..
Ali svaki greh se plaća iako je "oprošten", jer stvari nisu više kakve su bile, jelda
Ako sam rekla iskreno se pokajao to je iz srca kako drugacije :)
Davidu je i oprosteno jer je imao dobro srce.
Tako i danas
Bog oprasta onima koji imaju dobro srce.

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Ali ako se ta ljubav formalizuje, nestaje romansa.
Ne mora da se formalizuje
Ako već čovek voli, može ostati sam i samo se viđati sa tom osobom.
Ali ljudi vole komoditet, žele da izgledaju kao dobri muževi i očevi, i ne žele da se kompromituju. Sa druge strane, imaju "ljubavnu" potrebu... Kažem ako je stvarno ljubav onda želiš dobro toj osobi i sebi. Ali ako je strast i ako se radi samo o romantičnim osećanjima, ona će kad tad nestati, proći. Neka čovek za sebe izvaga šta mu je važnije.

Dakle, ljubav nije ta strast koja se nudi. Tako da nije to iskušavanje ljubavlju, ovo što stoji u temi. Ali i dalje to ostaje iskušenje, strašću, zaljubljenošću itd...

Jedan oženjeni tip nakon što se zaljubio u mene samo je prekinuo komunikaciju... jednostavno je skupio snagu i to uradio, jer je bio hrišćanin. Šta znam... razni su odgovori.