Prekognistički snovi

Ovu temu ne umem da počnem nikako drugačije nego da krenem od posebnog ka opštem. Imam takve snove ( ili ih toliko primećujem ) neke 3-4 godine i u gotovo je pravilo da se svode na sledeće - pred jutro sanjam san za događaj koji me zadesi TOG DANA. Sad bi neki skeptik rekao ''pa da znaš šta će ti se desiti mogao bi to da promeniš''. No, ima tu caka. San je u obliku priče, znači ne mogu tačno da provalim šta će mi se desiti dok se to ne desi pa onda prepoznam. U retkim slučajevima dešavalo mi se da bukvalno sanjam da ću negde sresti neku osobu i to mi se zaista i dogodi ( ali kad to ne očekujem, dakle ne mogu da predvidim sad ). Takođe, u 99 posto slučajeva ti snovi su vezani za moj lični život, a par puta sam sanjao neke stvari koje se tiču javnih ličnosti ( recimo pročitanog u novinama o njima ) ili političkih događaja ( vezano za tragediju sa poljskim državnim vrhom, ako nekog zanima ispričaću ). Ovde je bitno naglasiti da je u slučaju tih događaja ipak moja lična interpretacija da se san tiče njih...

ajmo sad ka opštem...Čini mi se očiglednim da dok smo u snu možemo se povezati sa nekim, nazovimo ga, svepoljem koje ne zna za vreme što će reći da budućnost već postoji. Da budem sklon tom mišljenju navele su me i astrološke prognoze nekih ljudi.
Ima li ovde još ljudi koji ima ovaj tip snova, da razmenimo iskustva i da pokušamo da konkretizujemo šta se to dešava? Takođe, zna li neko neku tehniku za kontrolu ovih snova ili smo osuđeni na to da nam se dešavaju spontano? I zašto ih imaju samo neki pojedinci?

Ako znate za neku knjigu koja se bavi ovom temom preporučite.

Ma kakvi prekognitivni snovi, to ne postoji. Snovi su posledica prošlosti, projekcija prošlosti; mozak jednostavno "vari" prošle događaje, misli, želje..

(Kao što ni deja vu nije posledica "prošlog života", već ponovljenog sticaja sličnih okolnosti.)

Ljudi, ne zanosite se aurama, astralnim telima, vidovitošću i sličnim "fenomenima", to samo vaš mozak radi svoj posao - nekom bolje, nekom gore :)

Ma kakvi prekognitivni snovi, to ne postoji. Snovi su posledica prošlosti, projekcija prošlosti; mozak jednostavno "vari" prošle događaje, misli, želje..

(Kao što ni deja vu nije posledica "prošlog života", već ponovljenog sticaja sličnih okolnosti.)

Ljudi, ne zanosite se aurama, astralnim telima, vidovitošću i sličnim "fenomenima", to samo vaš mozak radi svoj posao - nekom bolje, nekom gore :)

Ma ne postoji ni ljubav na prvi pogled, sve je to izmisljotina mozga.

Znaci, ne postoji nista sem cirkularnih probijanja ponavljanja, do sledeceg pogodnog momenta, napukline zatvorenog kruga koji dopusta kvazarsko sirenje u spiralu, po pravilu levog ili desnog zavrtnja, koje prvenstveno zavisi od balansa, koji se vrtlozno uspostavlja, izmedju podjednako maksimalizovano polarizovanih hemisfera? :mrgreen:

intuicija je proces u kojem um primenjuje forme prostor-vremena u sticanju svesti.instikt je "pukotina" u prostor-vremenu gde sve ulovljava sve,filter inteligentnog posmatraca,jednostavno receno razvijas kurije ili trece oko.instikt je taj koji je blizi ne-lokanosti,a um je zato samo sluga telu,jedna od kontrolnih tacaka.instikt je uzrok nastao iz araktora(tacka,torus,krug i strani araktor),haos privlaci araktor kreiranja skrivenog reda,cilj koji privlaci dogadjaje iz "buducnosti".

Nazalost, nece moci, nema predvidjanja buducnosti, ima samo planiranja buducnosti.
Covek zivi u proslosti i sad, a posto je sad neuhvatljivo uvek smo u proslosti.
Tako su i snovi odraz proslosti.
Kad bi znali buducnost, kako bi se ona zvala?

Pa da. Sad mi pade na pamet misao: da li je intuicija strah od instikta? :think:

a sto bi bila strah?
ako si intuitivan ne mora da znaci da si slabic.
instikt te cini namah zivotinjom a namah covekom i njemu treba zahvaliti za oprez u zivotu koji nam nekad moze spasiti glavu. pokojni arkan je bio takav.
obrazovani ljudi koji zive u vestackim gradskim kavezima su mahom u vecini liseni njega.

intuicija je proces u kojem um primenjuje forme prostor-vremena u sticanju svesti.instikt je "pukotina" u prostor-vremenu gde sve ulovljava sve,filter inteligentnog posmatraca,jednostavno receno razvijas kurije ili trece oko.instikt je taj koji je blizi ne-lokanosti,a um je zato samo sluga telu,jedna od kontrolnih tacaka.instikt je uzrok nastao iz araktora(tacka,torus,krug i strani araktor),haos privlaci araktor kreiranja skrivenog reda,cilj koji privlaci dogadjaje iz "buducnosti".

Skloniji sam tome da je telo najnizi sluga u tom nategnutom linearnom poretku. Um mu najpre dodje neki filter instikta kroz aparat intuicije, radi odrzanja krhkog tela. A telo, s druge strane, nije uopste tako nezno. Postoji neki lik koji savija tiganje ko fiseke za semenke. Kaze da je fora u tome sto je jednom odbio da poveruje da to ne moze i uradio. Coveku mozak aktivira neuporedivo vise misicnih vlakana istovremeno i proizvodi neverovatnu silu u rukama. Nesto kao ona prica o calcu koji prica svojim sinovima kako treba da se drze zajedno, posto odvojene grancice nisu jake kao snop.

a sto bi bila strah?
ako si intuitivan ne mora da znaci da si slabic.
instikt te cini namah zivotinjom a namah covekom i njemu treba zahvaliti za oprez u zivotu koji nam nekad moze spasiti glavu. pokojni arkan je bio takav.
obrazovani ljudi koji zive u vestackim gradskim kavezima su mahom u vecini liseni njega.

Naravno da ne. Strah i... slabickavost ( :lol: ) nisu u istoj ravni logike. Sigurno znas ljude koji imaju strah da ispadnu slabi, iz ko zna kojih razloga, pa glume ludilo nedodirljivosti i prolaze kao ono drvo iz basne o vetru, drvetu i klasu zita. Da se razumemo, ja sam totalni zagovornik instikta. Cak postoji i instiktivno razmisljanje, a ljude obicno to uplasi i vrati ih u intiutivno razmisljanje. Kao, izgubice kontrolu. A kad malo bolje popricas s takvim covekom, shvatis da zapravo ima strah od gubljenja nekontrole.
Oprez je pre stvar intuicije, instikt je neustrasiv. I nikako ne zastraniti s pretpostavkom da instikt predstavlja krk zube u zilu kucavicu.

Evo, sad izvini sto cu malo licno. Ovaj nedavni primer na Strahu od ljubavi. Onaj prvi post je totalno instiktivno napisan (onaj sto rece da k'o da ga nisi ti pisao :p (ako sam bio dovoljno pametan da razumem da mislis na taj :mrgreen:)), a onda si intiutivno navalio da se vratis u imidz marlon brutala, pa izrepovao onu pesmicu. :lol:

pa normalno i drago mi je da bar neko skontava zasto pod istim nikom transponujem sebe kroz multiplikovana stanja svesti.... mozda da bi izgledao "haotican" ko sto rece ona dabl skorpija :lol:

muskarci se ne plase sebe toliko kao zene. problem sa takvim shebanim zenama koje kao sto kazes imaju strah od "gubljenja nekontrole" :)) je ne strah od sopstvenih poriva jakog libida strasti ili emocija, vec strah od iskustvenih slabosti koji su neki moroni u past tensu koristili nad njima pa im ostavili oziljke koje one lece na sve moguce i nemoguce ludacke nacine a samo ne na onaj koji treba.... forsiranjem sebe bas ponovo u to stanje. isto ko sa strahom ili bolom... ako te boli noga uzmes cekic i opizdis ruku.. oma zaboravis na nogu :lol:

prvi utisak je najvazniji i sto se tice foruma odnosno vl sveta najlepse je forsirati identitet do krajnosti zagonentno a i sizofreno posto zene vole tudje ludilo... ma q vole, obozavaju ga... :lol: i onda kad se pred njima pojavi ono sto nisu uopste ocekivali, npr dedu a dodje im normalan coek i jos im mos misliti simpatican i ume da ih otvori samo tek tako pucnuvsi prstom, oma ovlaze u trenu i istog sekunda zavisno od astroloskog znaka ili krenu da ga vataju ili grade gard ili begaju.... naravno begaju od sebe a to je i poenta onog o cemu pricamo sa ovim malo banalnim primerom vezanim za prekogniciju :lol:

Dobro, sad cemo da malo odleprsamo od striknosti teme (sta s', tako ti to instiktivno razmisljanje :nevinascesmajl: ), al' glede prekognistickog iliti predrasudnog dela... serem, nemam poentu ove recenice. :mrgreen:

Al' jesi u pravu. Vidis, tebe kao muskarca raduje, ili si makar indiferentan prema tome, da budes prepoznat, dok zene mahom ustuknu u neku glupu metamorfozu cim joj se ucini da je iole prepoznata (za one s jeftinijim ulaznicama, citaj: femkanje).
I, brate, ako sam nasao na jednu odvratnu zamenu teza, a to je "musko nepokazivanje emocija". Kakav maestralna hrpa bikovskebalege. Zapne se zensko sebe, prikoci se da "ne pogresi", pa totalno blokira taj protok, a ovamo je musko nesto odgovorno da je probije u tom smislu. Kazem, hrpa bikovskebalege. :lol:

A sve je to na nivou upale misica. Oprchish jos koji krug pod naporom i naprasno nestane.
Plus, da dodam i podvucem koliko sam van teme - sanjam samo kad se prejedem. :D

Nazalost, nece moci, nema predvidjanja buducnosti, ima samo planiranja buducnosti.
Covek zivi u proslosti i sad, a posto je sad neuhvatljivo uvek smo u proslosti.
Tako su i snovi odraz proslosti.
Kad bi znali buducnost, kako bi se ona zvala?

@ Timosten

Vau, kako ti to sve znas?

Eto nekako ;)

Evo jednog citata koji ce ti ovo malo pribliziti:

"Sta je bilo znamo, sta je sad vidimo, a sta ce biti, to samo dragi Bog zna."

(Petar Petrovic Njegos alias Vladika Rade)

Poslednja izmena:
Dobro, sad cemo da malo odleprsamo od striknosti teme (sta s', tako ti to instiktivno razmisljanje :nevinascesmajl: ), al' glede prekognistickog iliti predrasudnog dela... serem, nemam poentu ove recenice. :mrgreen:

Al' jesi u pravu. Vidis, tebe kao muskarca raduje, ili si makar indiferentan prema tome, da budes prepoznat, dok zene mahom ustuknu u neku glupu metamorfozu cim joj se ucini da je iole prepoznata (za one s jeftinijim ulaznicama, citaj: femkanje).
I, brate, ako sam nasao na jednu odvratnu zamenu teza, a to je "musko nepokazivanje emocija". Kakav maestralna hrpa bikovskebalege. Zapne se zensko sebe, prikoci se da "ne pogresi", pa totalno blokira taj protok, a ovamo je musko nesto odgovorno da je probije u tom smislu. Kazem, hrpa bikovskebalege. :lol:

A sve je to na nivou upale misica. Oprchish jos koji krug pod naporom i naprasno nestane.
Plus, da dodam i podvucem koliko sam van teme - sanjam samo kad se prejedem. :D

ovo je tolko leprsavo receno da cu prekognisticki morati da zadjem u sebe i naznacno u svoj suptilnosti sopstvene sirovosti osetim podtekst esencijalne sustine :lol:

Kada informacija dolazi spolja i to kao tako jasno osecate, a obistini se i nije imala mogucnost da se kao takva u nekom realnom vremenu konstruise u mozgu jer je verovatnoca jednaka, bliska, nuli. Tada ostaje jedino zakljucak da je neko spolja uneo tu informaciju. Dalja razmatranja u mnogome zavise od licnog iskustva i drugog...

Kada informacija dolazi spolja i to kao tako jasno osecate, a obistini se i nije imala mogucnost da se kao takva u nekom realnom vremenu konstruise u mozgu jer je verovatnoca jednaka, bliska, nuli. Tada ostaje jedino zakljucak da je neko spolja uneo tu informaciju. Dalja razmatranja u mnogome zavise od licnog iskustva i drugog...

Pa zato sam i pojam sinhronicitet nazvao religioznim konceptom , bilo da ono što povezuje dva smišljena događaja (unutrašnji -zapravo san- i spoljašnji ) nazovemo transcedentalnom voljom , bogom , višom silom , sve su to sinonimi za istu stvar.

Pa zato sam i pojam sinhronicitet nazvao religioznim konceptom , bilo da ono što povezuje dva smišljena događaja (unutrašnji -zapravo san- i spoljašnji ) nazovemo transcedentalnom voljom , bogom , višom silom , sve su to sinonimi za istu stvar.

Kako ja shvatam sinhronicitet, to bi bila dva uskladjena dogadjaja u vremenu koja se nezvisno jedan od drugog desavaju pa makar opisivali i isti dogadjaj na isti nacin.

Ja ne govorim o sinhronicitetu, nego o prenosu znanja...

Ni meni se ovakav nacin razmisljanja ne bi dopadao u nekom drugom, ranijem, vremenu jer je u suprotnosti sa onim sto stavljam na pijedestal vrhunskih vrednosti a to je slobodna volja.

:cool:

Kako ja shvatam sinhronicitet, to bi bila dva uskladjena dogadjaja u vremenu koja se nezvisno jedan od drugog desavaju pa makar opisivali i isti dogadjaj na isti nacin.

Ja ne govorim o sinhronicitetu, nego o prenosu znanja...

Ni meni se ovakav nacin razmisljanja ne bi dopadao u nekom drugom, ranijem, vremenu jer je u suprotnosti sa onim sto stavljam na pijedestal vrhunskih vrednosti a to je slobodna volja.

:cool:

Pusti sada slobodnu volju. Tema su prekognistički snovi , i ako o njima govorimo reč je o sanjanju događaja koji će se desiti u budućnosti , znači sanjam da će me neko prevariti a za nekoliko dana se to zaista desi . Ovakav princip jeste isti kao i kod sinhroniciteta . Imamo san (unutrašnji događaj ) i sam spoljašnji događaj (prevaru) Kod sinhroniciteta imamo isto to; misao ( recimo zamislimo pad aviona) to je unutrašnji događaj i stvarni događaj - zaista čujemo u vestima da je pao avion. Ono što vezuje ta dva događaja u oba slučaja nije kauzalni odnos ( jer san ili misao ne mogu uzrokovati pad aviona ) niti je slučajnost (jer ako je slučajnost onda ne može biti reči o smislenosti) već nešto treće što Jung tumači kao transcendetalna volja, Malbranš kao dokaz Boga a neke religije to tumače kao višu silu.

Back